»

Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

The Wall Street Journal - Najpopularnejši kitajski spletni iskalnik Baidu že nekaj časa ponuja iskanje glasbenih datotek po spletu, a pri tem uporabniki navadno naletijo na ilegalne kopije datotek. Zaradi tega si je v zadnjih letih Baidu nakopal tožbe kitajskega SAZAS-a in ameriških založnikov (ki so seveda po pravilu izgubljali na kitajskih sodiščih), RIAA in MPAA pa sta ga redno uvrščali na seznam najbolj spornih spletnih strani. Temu so storili konec, saj je Baidu sklenil dogovor z Universal Music, Sony Music in Warner Music o licenciranju glasbe, poroča The Wall Street Journal.

Odslej bodo Kitajci prek spletne strani ting.baidu.com lahko poslušali (stream) ali pa prek iskanja MP3 prenašali glasbo, ki so jo...

19 komentarjev

Baidu toži svojega registrarja

ComputerWorld - Najpriljubljenejši kitajski spletni iskalnik Baidu je bil prejšnji teden nekaj ur nedosegljiv, ker so iranski hekerji napadli DNS-strežnike v ZDA. Skupina Iranian Cyber Army, ki naj bi bila odgovorna za napad, je relativno neznana in je javnosti poznana šele od lanskega decembra, ko so za nekaj časa onemogočili Twitter.

Baidu je zato vložil tožbo na sodišču v New Yorku, v kateri podjetju Register.com očita veliko malomarnost in terja odškodnino. Baidu trdi, da je bila prizadeta le stran Baidu.com, ki 12. januarja nekaj ur ni bila dosegljiva, medtem ko je naslov Baidu.com.cn deloval nemoteno. To pomeni, vztrajajo Kitajci, da je bil zapis nezakonito in zlonamerno spremenjen kot posledica velike malomarnosti podjetja...

3 komentarji

Kitajci blokirali Wikinews

Slashdot - Po dobri stari navadi so se kitajski veljaki spet odločili blokirati stran, ki bi utegnila povečati védenje o svetu in zamajati komunistične vrednote. Tokrat je na udaru različica novic Wikinews v kitajskem jeziku, medtem ko je angleška verzija na Kitajskem še vedno normalno dosegljiva. Kaj jih je tako razpenilo, da so potegnili kabel iz usmerjevalnika, ni znano. V preteklih podobnih akcijah so jim šle v nos vesti o občutljivih temah, kot so Tajvan, Tibet, Trg nebeškega miru ipd. Wikinews jih je optimistično zaprosila za izjavo, a se še niso utegnili odzvati. Mimogrede spomnimo, da ima Kitajska zelo ambivalentne občutke do projektov Wiki - samo Wikipedijo so blokirali že mnogokrat, nazadnje po zaključku lanskih olimpijskih iger, ko so nenadoma pozabili na vse obljube o prostem dostopu do spleta.

0 komentarjev

Na Kitajskem spet brez Wikipedije

ComputerBase - Spet lahko beremo, da so Kitajci ostali brez dostopa do spletne enciklopedija Wikipedije. Uradne informacije pričajo, da bo dostop do kitajskega prevoda sproščen v roku enega tedna, medtem ko bodo morali na angleško različico počakati še vsaj en mesec. Ali je za nenadno onemogočenje dostopa kriva strožja cenzura ali tehnične težave, še ni znano. Kljub temu pa se tudi po sprostitvi blokade ne bo dalo dostopati do vseh vsebin, saj kitajska vlada že sedaj in bo tudi v prihodnosti pridno cenzurirala vse sporne članke, še posebej o Falun Gongu in pokolu na Trgu nebeškega miru (Tiananmen).

11 komentarjev

Kitajci dobili "svojo" Wikipedio

Slo-Tech - Kitajski, najbolj razširjeni spletni iskalnik Baidu, je zapolnil luknjo, ki jo je ustvarila blokada Wikipedije s strani Kitajske vlade. Prejšnji mesec so namreč splovili svojo različico Wikipedije, Baidu Baike.

Robin Li, stvaritelj enciklopedije, ni izumljal tople vode, zato je "Baidupedijo" (kot jo ljubkovalno imenujejo po svetu) zasnoval kar na modelu Wikipedije, uporabniki lahko sami dodajajo in urejajo članke. Seveda pa bi bilo pričakovati, da bo tako necenzurirana kot je Wikipedija, vseeno malo preveč utopično. "Baidupedija" ima namreč vgrajen sistem samocenzure, ki uporabnikom onemogoča objavo vsebin, za katere Kitajska vlada meni, da niso primerne. Pa čeprav bi lahko uporabnik po pozdravnem sporočilu sklepal drugače, le-to se glasi:

"Baidu je v skladu z enakopravnim, kooperativnim in delitvenim duhom interneta ... nudi oder za kreativnost uporabnikov Interneta."

Sistem deluje tako, da ko uporabnik pošlje članek, se le-ta ne pojavi takoj na strani, ampak šele, ko ga...

14 komentarjev

Uporabniki le do tretje podstrani

BBC - BBC objavlja zanimive rezultate študije o iskalnih navadah internetnih uporabnikov. Študija ugotavlja, da uporabniki od iskalnika pričakujejo relevantne zadetke že na prvi strani, običajno pa pregledajo tri strani, preden obupajo. Na prvi strani zadetkov najde želeno 62 odstotkov uporabnikov, med prvimi tremi stranmi pa kar 90. Zanimivo je, da jih le 41 % v primeru neuspeha poizkusi z drugimi ključnimi besedami ali iskalniki. Razumljivo je, da želijo podjetja svoje spletne strani čim višje rangirane, saj izpis na prvi strani pomeni več klikov, več prometa in več denarja, dodajo raziskovalci.

20 komentarjev

Google izgublja delež na Kitajskem

Yahoo News - Po anketi kitajskega centra za internetne raziskave (China Internet Network Information Center) Google izgublja svoj delež v primerjavi s kitajskim iskalnikom Baidu. Oba skupaj zavzemata tri četrtine trga medtem ko imajo ostali večji konkurenti Yahoo, Sohu.com in Sina Corp vsak v rokah približno štiri odstotke

Anketo so izvedli v različnih kitajskih regijah in čeprav se Googlov kos pogače marsikje razlikuje, je povsod manjši od Baidujevega, ki trdno drži svoj približno 45-odstotni delež.

12 komentarjev

Vem, da danes bo srečen dan...

The Register - Če spremljate dogajanje na področju informacijske tehnologije, sta vam lahko v oči zadnja dva tedna padli dve neumnosti. Prva je bil grški zakon, ki je prepovedoval igranje iger, druga pa kitajska prepoved uporabe določenih strani, predvsem Googla, za kitajske uporabnike.

Kako se je razpletla prva dilema, je poročal Sergio, sam pa sem našel novico, da je kitajska vlada menda popustila. Tako vsaj pravijo na Registru, kjer so dobili nekaj e-mailov s starni kitajsih uporabnikov, ki sporočajo, da spet lahko dostopajo do Googla. Prav tako pravi predstavnik za stike z javnostjo pri Googlu. Lepo in edino prav...

..to sem začutil že zjutraj..

4 komentarji

Kitajska ter Google

New Scientist - Situacijo zagotovo že poznate - 1.9.2002 je kitajska vlada svojim državljanom onemogočila dostop do spletne strani Google. Razlog naj bi tičal v Googleovi funkciji pomnjenja ter prikazovanja pomnjene strani. Kitajski vladi je šlo v nos to, da so lahko nadobudneži iz Kitajske lahko brskali po straneh, po katerih vladujoči nočejo, da bi jih njihova raja lahko brala. Tako Kitajci ne morejo brskati po novičarski strani BBC, seveda pa jim je onemogočen dostop tudi do Anonymizerja, ki bi jim omogočal skrito surfanje. Za Googleom je padla tudi Altavista, čeprav ta iskalnik predpomnjenja strani ne podpira. Rešitev zanje? Parodija na Googlea, elgooG imenovana. Zadeva uporablja Googleovo bazo, a rezultate vrne napisane obratno. To je za zdaj edina najdena luknja, ki pa bo, če vprašate mene, kmalu zakrpana. Za povezavo do članka se zahvaljujem Thomasu ter se potiho zahvalim, da živimo v državi, kjer je cenzura že passe......

2 komentarja