»

Darpa namerava razviti nove načine gašenja požarov

Gasilci med požarno vajo s konvencionalnimi protipožarnimi sredstvi

vir: Wired Blog
Wired Blog - Ameriška vojaška razvojna agencija Darpa se ponovno loteva razvoja stvari, ki bi jih marsikdo uvrstil v domeno znanstvene fantastike. Po tem, ko so na njihovih natečajih uspeli razviti učinkovito umetno inteligenco za vodenje vozil, bo tokrat agencija poskušala razviti "radikalne nove postopke" za gašenje požarov - s poudarkom na besedi radikalno.



Če so se gasilci v preteklosti zanašali na različne kemikalije in mešanice le-teh za gašenje požarov, mnogo katerih je strupenih ali nevarnih za okolje (predvsem za ozonsko plast), namerava Darpa izkoriščati dejstvo, da so plameni v svojem bistvu hladna plazma iz prostih elektronov in počasnejših pozitivnih ionov. Večina plamenov namreč ne more obstajati brez stabilne...

54 komentarjev

Roboti upihnili 85 svečk

engadget - 29. maja pred 85 leti, so se roboti prvič pojavili v javnosti, v obliki gledališke igre z naslovom R.U.R. (Rossum's Universal Robots), ki jo je napisal češki pisatelj Karel Čapek. Samega izraza robot se je domislil njegov brat Josef.



Iz te predstave je za svojo filmsko mojstrovino Metropolis verjetno črpal tudi Fritz Lang. Roboti so se iz takratnega domišljijskega sveta že zdavnaj preselili na vsa področja našega življenja. Posredno in neposredno.

Honda je tako na ogled postavila spletni družinskim albumom njenih humanoidnih robotov. Na ogled so postavil tako njihovega E0 izpred dvajsetih let, kot tudi zadnjega Asima.

Komaj čakam, da bom lahko prvega domačega robota lahko...

0 komentarjev

Novi cilj DARPE: umetna roka

engadget - Pentagon je svojo agencijo DARPA - Defense Advanced Research Projects Agency, zadolžil za razvoj umetne roke, ki bo na izgled in otip podobna človeški, predvsem pa naj bi kot taka tudi delovala. Ta t.i. bionic arm naj bi bila sposobna delikatnih opravil, vključno s prenašanjem povratnih podatkov v možgane, kar bo prav gotovo najtežji del naloge.

Povezavo v drugo smer je že uspelo narediti Hondinim raziskovalcem, staršem nam ljubega Asima. Umetna roka, ki so jo razvili, zna brati možgansko dejavnost s pomočjo MRI (Magnetic Resonance Imaging) in tako brez fizičnega vmesnika izpolnjevati ukaze možgan. Japonski minister za ekonomijo, trgovino in industrijo je še naznanil, da so se odločili, da bodo v domače robote integrirali tri robotske zakone Isaaca Asimova. DARPINA roka teh omejitev verjetno ne bo imela.

Vsekakor se lahko začnemo navajati na ljudi z več rokami. Telefoniranje med vožnjo tako ne bo kaznivo in tudi žene bodo očitno kmalu imele eno pritožbo manj.

21 komentarjev

ELROB - "evropski DARPA" in razpis za japonskega robota leta

Robot Gossip - ELROB - "evropski DARPA" poteka te dni, od 15. do 17. maja, pod okriljem nemške vojske v Hammelburgu. na jugu Nemčije. Sodelujoči prihajajo iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Portugalske in Švice. Samo tekmovanje je razdeljeno na tri dele: urbani, ne-urbani in v zaprtem prostoru. Tako kot DARPA, tudi to tekmovanje poteka v vojaškem - nemiroljubnem duhu.

Na drugi strani sveta so se Japonci odločili, da razpišejo...

9 komentarjev

Robot, ki prijateljuje s ščurki

New Scientist - Znanstveniki iz Belgije, Francije in Švice, so v projektu Leurre malega robotka opremili z vonjem ščurkov, da bi ga sprejeli medse. Dodali so mu še podobno vedenje, ki so ga pred tem temeljito preučili, kot na primer njihovo "zborovanje".



Samega infiltratorja so poimenovali Insbot, ki zna s pomočjo še treh tovarišev ostale ščurke nahujskati, da pridejo na plano, kar zna v prihodnosti ob poklic spraviti marsikaterega profesionalnega zatiralca insektov.

Shematika samega robotka je prosto dostopna, če imate željo zgraditi svojega in se vam zdi, da so vaši domači insekti preveč osamljeni. Zadevico poganjata dva PIC 20MHz procesorja in dva Swatch motorčka. Interakcijo z ostalimi ščurki si lahko ogledate na filmčku ali...

17 komentarjev

Novi DARPA Challenge in ostali utrinki robotike

engadget - Vsem znana tekma DARPA Challenge, ki se je lansko leto prvič končala uspešno s prečkanjem puščave, je razpisala novo tekmovanje, ki se bo začelo 7. novembra 2007 v simuliranem urbanem okolju. Veliko težja naloga torej. Če vas sodelovanje pri tem mika, si oglejte pogoje, pacifiste pa velja opozoriti, da ima vse skupaj vojaški značaj.

Če vas sodelovanje z vojsko moti, si lahko ogledate japonske robotoborbe, še bolj mirovniško usmerjeni pa si oglejte, kako skušajo robote učiti na enak način, kot mi svoje otroke: z učenjem.


Za moški del populacije so Korejci razvili novo verzijo androidke, ki je skoraj...

18 komentarjev

Samogradnja robotov

reddit - V turobnih nedeljah kot je ta, ni boljšega, kot se lotiti sestavljanje robota. Povprečen človek bi tako morda sestavil že tisočkrat videno želvo, ampak vi ste bralci Slotecha! Roboti so vam tako samoumevni, da samo kolovratenje naokoli nikakor ne bo potešilo vaše lakote.
Kaj pa porečete na roj avtonomnih samosetavljajočih robotv? Dodajte še možnost, replikacije in že lahko zavzamete galaksijo ali dve.

Vsem knjižnim moljem (in potencialni konkurenci Google Book) bo nedvomno prišel prav avtomatiziran čitalec knjig, ki je povrh vsega sestavljen iz Lego kock.


Veselo na delo!

8 komentarjev

Slabi prodajni rezultati

Reuters - Z vstopom v novo leto je prišel čas, ko podjetja in države pregledujejo svoje finančne dosežke ter se posvečajo posameznim slabim rezultatom. V ZDA so ugotovili, da je bila v letu 2005 gospodarska rast slabša kot v predhodnjih dveh.

Seveda to ni ustavilo optimizma delničarjev. Microsoftove delnice so tako zrasle za 4,7%, s čemer pri Microsoftu vseeno niso najbolj zadovoljni. Kljub zelo divjemu startu prodaje igralne konzole Xbox360, o čemer smo že poročali, so končni rezultati nekoliko manj navdušujoči. Zastavljeni cilj, prodati 4,5 do 5,5 milijona konzol do junija 2006, bo očitno težko doseči, saj so do sedaj prodali le milijon in pol. Hud izpad dohodkov Gatesu predstavlja tudi Azija, v Indiji in na Kitajskem se bodo po njegovem mnenju piratstva znebili šele čez deset let.

Podobno nezadovoljni so v podjetju Billovega prijatelja Steva. Appleova odločitev, da na trg pošljejo Mace z Intelovim procesorji, se za zdaj ni najbolje obnesla, tudi dvojna reklama v kateri se hvalijo,...

3 komentarji

Roboti nadaljujejo z ofenzivo

Robot Gossip - Majhni Dynamizer iz prejšne novice je bil samo predjed. Dovolj igrač! Predstavljamo vam HRP-2, avtonomen humanoiden robot namenjen delu na nevarnih gradbiščih. Poleg osnovnih gradbenih prijemov, razume tudi govorjene ukaze in jih skuša izpolniti, ali še raje dodeli naprej drugim robotom.

Če ste si zaželeli pivo, bo nalogo dodelil recimo robot-zamrzovalniku, novemu prvaku pivovarne Asahi. 5000 teh malih gospodinjskih aparatov, ki znajo iz svojega trebuha vzeti pločevinko, jo odpreti in natočiti (je količina pene nastavljiva?), bodo podarili v nagradnem žrebanju. Pivo priloženo.

Kaj bi si človek še lahko želel lepšega. Postaja ob tem in upoštavajoč raziskavo nedavno opravljeno na univerzi Purdue, v kateri se je 70 %...

45 komentarjev

Ročni radar

Slashdot - Ameriška vojska se namerava v prihodnosti opremiti z zanimivo napravo, ki bo v urbanih operacijah omogočala vojakom "pogled" skozi do trideset centimetrov debele stene. To pomeni v urbanem vojskovanju veliko prednost, saj bodo lahko s pomočjo naprave ugotavljali, ali so v sobi pred njimi sovražni vojaki in koliko njih.

Naprava je zaradi majhnosti zelo priročna, saj ni kaj dosti večja od prenosnega telefona, za napajanje pa uporablja dvoje baterij velikosti AA....

31 komentarjev

Stanley, Zmagovalec letošnjega DARPA Challenge

Wired News - DARPA Challenge je tekmovanje, kjer morajo avtonomna vozila, brez posredovanja človeka prevoziti 131 milj dolgo pot čez vojaški poligon v puščavi Mojave. Zmagovalec domov odnese ček za 2 miljona dolarjev.

Po lanskem polomu, ko nobena ekipa ni zvozila niti prvega kilometra proge, so letos poleti do cilja prišla 3 vozila od 23-ih. Zmagala je ekipa stanfordske univerze, s časom 6 ur in 53 minut. Na spodnji sliki je zmagovalec Stanley, modificiran Tuareg, z vso elektronsko kramo, ki je poskrbela, da ni zašel s poti.



Pri Wired so spisali odličen članek o zmagoviti ekipi. Vsekakor zanimivo branje, ter dober vpogled na avtomobilsko prihodnost.

20 komentarjev

Samsungovi LCD-ji odslej brez mrtvih točk

Slashdot - Zares lepo darilo je Samsung pripravil vsem kupcem njihovih zaslonov LCD. Kupci bodo lahko njihove LCD-je, ki jih bodo kupili od danes dalje, v roku šestih mesecev od nakupa brezplačno zamenjali, če bodo na njih odkrili kakšno mrtvo točko (angl. dead pixel). Ostali proizvajalci se držijo načela, da je določeno število mrtvih točk na monitorju "normalno", zato jih ne zamenjujejo, kar je povzročalo probleme pri nakupih prek spleta, ko človek nikdar ne ve, kakšen primerek bo dobil. Samsung je temu storil konec. Klik, klik!

Dodano (22.49): Po začetnem navdušenju so se na spletu pojavile opombe, da za zdaj nova politika velja le v Južni Koreji.

40 komentarjev