»

PlayStation Vita v Evropi 22. februarja

vir: Sony
Gamasutra - Znani so datumi izida nove Sony prenosne konzole Vita, ki smo jo potihoma pričakovali že letos, a je Sony izid zamaknil. Medtem ko bo na Japonskem res na voljo že 17. decembra, bo v Evropi in Ameriki Vita na prodajne police prispela šele 22. februarja prihodnje leto, je pojasnil Jack Tretton, vodja ameriške enote Sony Computer Entertainment.

Znane so tudi cene, in sicer 250 evrov (oziroma dolarjev v ZDA) za verzijo z Wi-Fi in 300 evrov za verzijo z Wi-Fi in 3G, ki bo imela brskalnik in odjemalce za Twitter, Facebook in Skype.

Sony je potrdil, da je trenutno v produkciji že več kot 100 iger za novo konzolo. Nanjo jih bomo nalagali tudi prek povezave 3G, če bodo merile manj kot 20 MB, medtem ko bomo za večje potrebovali Wi-Fi in povezavo z računalnikom oziroma...

6 komentarjev

EU izdala standard za enotne polnilce pametnih mobilnih telefonov

Evropski komisar Günter Verheugen kaže preteklost

vir: Ars Technica
ComputerWorld - EU je še korak bliže k enotnim polnilcem za mobilne telefone, saj sta včeraj Evropski odbor za standardizacijo v elektrotehniki (CENELEC) in Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde (ETSI) objavila nove standarde za interoperabilnost, ki jih bodo potrebovali proizvajalci mobilnih telefonov s podporo za prenos podatkov, da bodo lahko izdelali enotne polnilce zanje. Standardi vključujejo tudi varnostna tveganja, elektromagnetne emisije in odpornost proti zunanji interferenci.

Že lani se je štirinajst vodilnih proizvajalcev Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL), Texas Instruments in Atmel sporazumelo z Evropsko komisijo, da bodo uskladili polnilce za...

67 komentarjev

Mobilni telefon z odprtokodnim drobovjem

LinuxDevices - Trolltech je predstavil Greenphone, zeleni telefon, ki ga poganja Linux jedro, nad katerim teče telefonska različica Qtopie, Trolltechovega programskega vmesnika za integrirane naprave.

Za nekatere zelo pomembna novost je možnost, da lahko na napravo skozi miniUSB vmesnik naložijo svoje Linux jedro in tako s telefonom lahko počnejo praktično karkoli, ter seveda dejstvo, da je izvorna koda vse programske opreme v telefonu dostopna pod odprtokodnimi licencami.

O napravi poroča LinuxDevices, seveda pa se je reč znašla tudi na SlashDotu.



Telefon bo stal malo manj kot 800...

32 komentarjev

Obetajo se nam VoIP mobilniki

IWon Money - Novičarska spletna stran IWON News poroča o predstavitvi najnovejših mobilnih telefonov s podporo brezžičnemu omrežju Wi-Fi, ki so jih javnosti pokazali na letošnji CITA Wireless konferenci.

Tovrstna podpora standardu Wi-Fi, v navezi s tehnologijo UMA (Unlicensed Mobile Access), omogoča dostop do mobilnih storitev tudi tam, kjer je sicer signal GSM omrežja nekoliko slabši. Zanimivo je tudi to, da VoIP mobilniki nemoteno preklapljajo med GSM in Wi-Fi omrežjem.

Samsung je na omenjeni konferenci predstavil svoj Wi-Fi mobilnik t709, medtem ko sta Nokia in Motorola svoje novince (6136 in A910) predstavila že na februarski konferenci v Španiji.

Več o novosti, kot tudi o zaračunavanju, dosegljivosti in načrtih (tudi evropskih) mobilnih operaterjev si preberite na IWON news.

13 komentarjev

Intel opustil načrte za 4 GHz procesor

Slashdot - Pred nekaj časa je Intel naznanil, da bo preložil izid svojih procesorjev, ki tiktakajo pri 4 GHz. Sedaj se je izkazalo da je popolnoma opustil načrte za izdelavo 4 GHz procesorja za domače računalnike.

Namreč, po besedah Intelovega predstavnika za stike z javnostjo, se bodo raje usmerili k povečevanju hitrosti procesorjev na druge načine in ne s povečevanjem frekvence jedra. Načrti tukaj v prvi vrsti obsegajo večjedrne procesorje ter izboljševanje interakcije čipa z drugimi komponentami v računalniku.

Medtem pa pri Intelu že načrtujejo splavitev 3,8 GHz Pentiuma 4 z 2 MB predpomnilnika. Nekaj več o tem.

33 komentarjev

Režiserji proti MPAA

Slashdot -

Poročali smo že, da je MPAA uveljavila prepoved izdajanja predčasnih "screenerjev" za kritike in ostale hollywoodske vplivneže, saj jih ti potem največkrat prenesejo na računalnik in velikodušno ponudijo celemu svetu.

Včeraj je 142 režiserjev naslovilo pismo na MPAA, v katerem zahtevajo, da MPAA to nesmiselno prepoved prekliče, saj niso prepričani, da sploh obstaja povezava med "screenerji" in piratsko industrijo. MPAA je zahtevo zavrnila. V praksi to pomeni, da si bodo morali vsi člani Akademije Oskar filme, ki se za oskarje potegujejo, nekako ogledati v kinu. Več o tem.

4 komentarji

Microsoft formiral novo skupino za boj proti spamu

Excite News -

Po vložitvi več kot 15 tožb proti domnevnim spamerjem je Microsoft včeraj objavil vest, da so formirali novo skupino raziskovalcev, inženirjev in programerjev za borbo proti spamu. V pismu, ki so ga poslali svojim partnerjem in kupcem (spam? [:D]), je Microsoftov predsednik Bill Gates očrtal strategijo borbe proti spamu.

"Kot vsi ostali, tudi sam vsak dan dobivam veliko spama, ki mi večinoma ponuja pomoč pri rešitvi dolgov ali možnost hitre obogatitve. To je smešno," pravi Gates. Raziskovalci poskušajo razviti pametne filtre, ki se sproti učijo prepoznavanja novih spamerskih taktik in izločanja. Program je za zdaj v beta preizkušanju, komercialno različico pa lahko pričakujemo z novim Outlookom. Microsoft še pravi, da je dvomesečno sodelovanje že obrodilo sadove, saj samo na servisih MSN in Hotmail dnevno blokirajo 2,4 milijarde sporočil. Več o tem.

12 komentarjev

Študent vdrl v šolski strežnik

Excite News -

Na kalifornijski univerzi v Riversideu so v petek aretirali 21-letnega študenta, ki je obtožen nepooblaščenega dostopanja do šolskega računalniškega omrežja, torej poenostavljeno rečeno, obtožen je vdora. Tedaj so namreč tam potekale študijske volitve, Shawn Nematbakhsh pa je z vdorom dodelil na stotine glasov izmišljenemu kanditatu, ki ga je bil sam poprej ustvaril in poimenoval American Ninja.

Če se bodo obtožbe pokazale kot resnične, ga lahko doleti kazen do treh let zapora in 10.000 dolarjev (dva milijona tolarjev) denarne kazni. Študijsko sodišče ga lahko poleg tega še izključi, začasno suspendira, premesti ali zahteva, da zadnje četrtletja šolanja z vsemi izpiti ponovi. Odveč je omeniti, da je (bil) Nematbakhsh tik pred diplomo. Klik!

8 komentarjev

Namesto svinčnika, tipkovnica

Excite News - Pouk se bliža koncu in veliko nas je utrujenih od kilometrov črk in besed. V Mainški osnovni šoli so med učence razdelili iBooke, ki so jih učenci lahko uporabljali med poukom kot šolski pripomoček. Namen te akcije je bil, da se otroci naučijo nekaj o računalnikih in da z njimi izdelajo različne seminarske naloge in predstavitve. Učenci in učenke so to novost radi sprejeli, medtem ko so nekateri zlonamerneži™ kljub prepovedim iskali gesla in igrali igre med poukom. Klik!

12 komentarjev