»

Paralelno poganjanje različnih OS na Intel Macih

The New York Times - Dual Boot poznamo, Apple Boot Camp tudi. Sedaj je tu nova rešitev: Parallels Desktop za Mace na Intelovi osnovi. S tem programom se lahko pod Mac OS X-om poganja druge operacijske sisteme (različne verzije Windowsov, Linuxa, FreeBSDja, OS/2, Solaris...) in njihove aplikacije.



Če niste ravno odvisni od iger, te namreč tečejo prepočasi v tem virtualnem oknu, si lahko zadevo pretočite z njihove strani za 49,99 zelencev. Spodbudno je, da deluje tako rekoč vsa periferija. Obstajajo tudi druge verzije paralelnosti: Workstation, Compressor… Napovedujejo tudi Server in Enterprise Server različice.

7 komentarjev

Apple do večjega deleža na računalniškem trgu?

AppleInsider - Apple Computers Inc. sicer šteje med 5 uspešnih proizvajalcev strojne opreme, toda njegov delež na računalniškem tržišču ne raste, temveč se celo malenkostno zmanjšuje. V osnovi so analitiki predvidevali porast Applovega deleža zaradi t.i. "halo efekta", ko nek popularen proizvod, v tem primeru serija iPod predvajalnikov, poveča zanimanje kupcev tudi za druge proizvode. To se za sedaj še ni zgodilo.

Prehod na Intelove procesorje ponekod ni bil najbolj uspešen v termičnem smislu. Preveč segrevajoči MacBooki Pro so pritegnili veliko medijske pozornosti. Med njimi se je našel celo model, ki je zagorel. Po drugi strani je tu Apple Boot Camp, ki omogoča namestitev XP-jev, kar bi moralo pomeniti tudi kakšen pristop vernikov iz PC tabora. Tu so še mamljivi, vedno ljubki različni dodatki, ki okoli Applov ponavadi kar mrgolijo. A ne pritegnejo različne modding obsedence, ter ljudi, ki naravnost morajo brkljati po napravah.

Morda je razlog v tem, da iPoda pač vsak vidi (kult belih...

38 komentarjev

Hoja po vodi

engadget - Proučevanje (ali bolje posnemanje) živali je v laboratoriju za nanorobotiko na univerzi Carnegie Mellon ponovno obrodilo sadove. Z obilico domišilje poimenovani Water Runner se zgleduje po nekaterih kuščarjih in žuželkah, ko hitro drobenclja po vodni gladini. Ključ do uspeha je razmerje med tlakom na površino in hitrostjo premikanja nog. Trenutna različica sicer nekoliko goljufa, saj ni povsem avtonomna (priključena je namreč na izvor energije), ampak končna ideja premikanja preko kakršne koli površine tako ni samo jasno začrtana ampak tudi že korak bliže.

13 komentarjev

Evropske domene gredo za med

The Register - Končno smo le dočakali dan, ko lahko slehernik registrira svojo evropsko domeno .eu. Domene so bile sicer na voljo že od lanskega decembra, a le za lastnike registriranih blagovnih znamk in dobrodelne organizacije. The Register poroča, da so danes od 11.00, ko so se domene začele tržiti, v eni uri uporabniki registrirali več kot 300.000 novih domen. Na prvem mestu po njihovem številu je Velika Britanija z dobrimi 170.000 domenami, sledita pa ji Nemčija (144.000) in Danska (102.000). Evropski registrat EURid pričakuje, da bodo zgolj podjetja do konca leta registriranih več kot 240.000.

Še nekaj statistike. Prve registrirane domene danes so bile dekoration.eu, buchung.eu, tankstellen.eu in exhibitionist.eu, največje zanimanje pa je seveda za legendarno domeno sex.eu. Do sedaj je zanjo zaprosilo že 280 oseb.

6 komentarjev

Prvi rezultati uporabe Boot Campa

CNet - Kot smo poročali že včeraj, se je Apple odločil uporabnikom svojih novejših sistemov, ki temeljijo na x86 arhitekturi, ponuditi podporo za poganjanje Windows XP brez kakršnihkoli modifikacij. Poteza je mnoge presenetila in je bila deležna različnih mnenj in komentarjev, pionirski poskusi pa so naleteli tudi na določene težave. Na internetu so se začeli pojavljati prvi rezultati različnih benchmarkov, ki ne presenečajo preveč in kažejo na to, da so novi Applovi sistemi popolnoma enakovredni PC sorodnikom s podobnim hardwarom, prihodnje dni pa lahko pričakujemo še več tovrstnih člankov.

6 komentarjev

Apple Boot Camp - ali kako legalno poganjati Windows na Mac-u

MacRumors.com - Pri Applu so se odločili, da bodo vseeno uradno podprli Windows na svoji strojni opremi. Tako so ustvarili Apple Boot Camp.

Boot Camp je orodje, ki v zagonski cd Windows-ev vgradi vse potrebne gonilnike za Mac-e, pripravi particijo na disku brez potrebe po novem nameščanju Mac OS X-a, prav tako pa Windows-em kljub manjku klasičnega BIOS-a omogoči, da se zaženejo. Po končani operaciji nas v primeru da ob zagonu držimo tipko "alt" pričaka zagonski meni, kjer lahko izbiramo med zagonom Mac OS X-a ali Windows-i. V primeru da tipke "alt" ne držimo se samodejno zažene Applov operacijski sistem.

Zakaj so se pri Applu za to potezo odločili lahko le špekuliramo, verjetno pa računajo na večjo...

19 komentarjev

Windows XP na novih iMacih z Intelovimi procesorji: potrjeno

Slashdot - Avtor strani www.winxponmac.com je organiziral tekmovanje z nagrado za tistega, ki mu bo uspelo na novih iMacih z Intelovimi procesorji uspešno pognati Windows XP. Navodila so bila sledeča: (i) Pognati je potrebno Windows XP in ne Viste ali katerekoli druge različice Windowsov; (ii) rešitev mora omogočati klasični dual boot med OS X in Win XP; (iii) uporaba virtualizacijske programske opreme (npr. Xen ali VMware) je prepovedana; (iv) prvi udeleženec, ki bo poslal rešitev (podprto s slikami) je zmagovalec.

Danes se je tekmovanje zaključilo. Zmagovalca sta programerja narf2006 in Blanka. Uspešno sta zaobšla EFI omejitve ( novica o EFI), poslala navodila in filmček, ki prikazuje...

30 komentarjev

Apple ne bo onemogočil poganjanje MS Windows na svojih računalnikih

MSNBC - Apple je nedavno predstavil svoje prve računalnike, katerih srce tvori Intelov procesor. Danes pa so iz tega podjetja potrdili, da ne bodo onemogočili poganjanja priljubljenega operacijskega sistema MS Windows. Ni pa za pričakovati, da bo Apple nudil podporo ali celo prilagal Windows.

Novico pozdravljajo tudi v Microsoftu, saj se ne branijo nobenega kosa strojne opreme, ki je zmožen pognati Windowse.

Je to korak k večji popularnosti Applovih strojev?

43 komentarjev

Tretja generacija "stisnjenke" - Squeezboxa

Slo-Tech - Slimdevices je predstavil svoj novi audio gateaway squeezbox v3. To je napravica, ki je sposobna poslati audio vsebine z računalnika na audio sistem. Razveseljujoče je, da ga lahko poganjate na Apple, Linux in Microsoft OS-ih. Poleg naprave so predstavili tudi novo verzijo odprtokodnega SlimServerja 6.2, ki omogoča poslušanja WMA tokov na različnih platformah.


Kritike uporabnikov prejšnje verzije so očitno upoštevali, saj je premajhen ekranček preteklost, še več, stisnjeno škatlico so vzdignili. Gizmo tako sedaj gleda z največjo površino proti uporabniku in na hrbtni strani skriva povezave, kar je precej bolj optimalno. Stisnjenka je sposobna predvajati veliko...

2 komentarja

Največ spama prihaja iz ZDA

Slashdot - Največ nezaželjene elektronske pošte prihaja iz ZDA. Presenetljivo? Niti ne, če vzamemo v račun, da je velika večina računalniške industrije naseljena na drugi strani Atlantika. Da so do teh trditev prišli, so pri Sophosu merili količino pošte na različnih lokacijah po celem svetu v obdobju dveh dni v zadnjem tednu.

Tako bi naj iz ZDA prihajalo skoraj 60 odstotkov vse nezaželjene pošte, med tem ko je Kanada na drugem mestu odgovorna za slabih 7 odstotkov, sledijo pa ji Kitajska s Hong Kongom, Južna Koreja, Nizozemska, Brazilija, Nemčija, Francija, Anglija in na desetem mestu Avstralija. Kar je pri Sophosovih rezultatih bolj zaskrbljujoče, je dejstvo, da je kar 30 odstotkov vse nezaželjene pošte odposlane brez vednosti pošiljatelja preko različnih okuženih računalnikov.

Klik za podrobnejšo analizo.

26 komentarjev