»

Maci brez trdih diskov

več strani - Že res, da Samsung ponuja prve dostopne hibridne diske, ki uporabljajo - sicer skromno količino - flash pomnilnik, a Apple je šel še dlje. Za zdaj sicer le na papirju, a nam obljubljajo prenosnik, ki se bo tradicionalnim diskom v zameno za flash popolnoma odpovedal.

Applovi načrti so smeli. Novost nameravajo lansirati že v drugi polovici letošnjega leta, s čimer pa vseeno ne bodo postali prvo podjetje z brezdiskovnimi prenosniki. Sony je z Vaio UX1 s 32 GB to že storil, podjetje SanDisk pa julija napoveduje 1,8-palčne flash pogone enake kapacitete.

Novi MacBooki bodo tako gotovo uporabljali nov način shranjevanja podatkov, pojavljajo pa se špekulacije, da bodo kmalu sledili še Maci Mini. Appla seveda po glavi najbolj tepe cena, ki je prebližno osemkrat višja od običajnih diskov - zato Sonyjev UX1 stane kar 2000 funtov (3000 evrov) - a se bo iz zagate reševal z iPodi Nano in iPodi Shuffle, ki takšen pomnilnik že posedujejo, tako da lahko zavoljo velikih naročil iztržijo nekoliko...

60 komentarjev

PlexEraser PX-OE100E

PlexEraser

Slo-Tech - Plextor je predstavil uničevalnik CD in DVD plošč, z imenom PlexEraser PX-OE100E . Gre za enoto, ki podatke na CD-ju oziroma DVD-ju uniči z laserskim žarkom. Plextor poudarja, da gre za okolju prijazno uničenje podatkov, saj uničen CD oziroma DVD enostavno lahko vržete v smeti v enem kosu. Omenjen izdelek naj bi prav prišel vladnim ustanovam, vojaškim razvojnim centrom in drugim ustanovam, ki delajo z občutljivimi podatki.



Več na Plextorjevi uradni strani.

35 komentarjev

Nintendo Revolution bo odslej Wii

Slo-Tech - Težko pričakovana Nintendova konzola, ki smo jo doslej poznali pod imenom Revolution, je dobila uradno ime: Wii. Po besedah proizvajalca, ime Wii, ki zveni enako kot we (angleško: mi), predstavlja, da je nova konzola namenjena vsakomur, poleg tega poudarjajo, da si besedo Wii z lahkoto zapomnijo vsi, ne glede na jezik, ki ga govorijo. Več o Nintendovi novi konzoli, ki bo predstavljena predvioma letos novembra, lahko preberete tule.

Izvorna novica na Nintendo-Europe.

28 komentarjev

Samsung predstavil 32 GB flash pomnilnik

Slo-Tech - Samsung je predstavil flash pomnilnik, ki bi lahko povsem nadomestil navadne trde diske v prenosnih računalnikih. Gre za 32 GB t.i. solid state disk (SSD) standardne velikosti 1.8 palca. Po informacijah sodeč naj bi bil dvakrat hitrejši od navadnega trdega diska v branju podatkov (32 MB/s in 57 MB/s, navadni diski te velikosti okoli 24 MB/s; vir: Tom's Hardware). Druga prednost novega izdelka je njegova varčnost, saj naj bi porabil približno 95 odstotkov manj, kot navaden trdi disk (med 0,1 in 0,5 W, navadni disk 1 - 2 W). Po ugibanjih sodeč, naj bi bil SSD kupcem na voljo v ''ne tako daljni prihodnosti'', po ceni med 750 in 1000 ameriških dolarjih.

Več o novem flash pomnilniku si lahko preberete v izvorni novici na TG Daily.

48 komentarjev

Diskete prihodnosti?

Hartware.net - Verbatim je predstavil zanimivo rešitev za shranjevanje in prenos manjše količine podatkov. Nekoč popularne 1.44 diskete, ki so služile temu namenu, so danes že zastarele, imajo premajhno kapaciteto. Nov Verbatimov izdelek ni nič drugega kot navaden USB flash pomnilnik v obliki CD plošče, s premerom 6 centimetrov in debelino skoraj enega centimetra.



Kapaciteta posameznega flash pomnilnika je 16 MB, kar po mnenju proizvajalca zadostuje za 100 dokumentov, 20 prezentacij, 15 digitalnih fotografij in pet mp3-jev. Kupcem bo stvarca na voljo v torticah (podobno kot pri DVD-jih in CD-jih), s po tremi flash pomnilniki. Zanj bo potrebno odšteti približno 20 Evrov, kar pomeni 6,66 Evra...

67 komentarjev

Cooler Master ''RR-CCH-ANUI-GP''

Hartware.net - Cooler Master je na CeBIT-u razstavil zanimiv procesorski hladilnik, zaenkrat poimenovan RR-CCH-ANUI-GP. Gre za povsem običajen hladilnik s šestimi Heatpipe cevmi in aluminijastimi hladilniki rebri. Edino kar ga loči od običajnih podobnih hladilnikov, je njegova velikost, nanj se namreč namestita lahko kar dva 12x12 centimetrska ventilatorja.



Hladilnik je kompatibilen s tako z AMD-jevim (939), kot tudi z Intelovim LGA 755 podnožjem. Zaradi velikosti bi najverjetneje bil zelo učinkovit in tih hladilnik, vendar tudi problematičen, saj zasede veliko prostora. Datum uradne predstavitve in cena še nista poznana.

Izvorna novica na Hartware.net.

4 komentarji

USB ključ mer kreditne kartice

Hartware.net - Če sodite med pedantne ljudi, ki imajo radi vse shranjeno na enem mestu, je izraelski Walletex predstavil zanimiv izdelek za vas. Wallet Flash je namreč navaden USB ključ, vendar velikosti kreditne kartice. V nasprotji z lani predstavljenim podobnim izdelkom Lacie-a, ima Wallet Flash vgrajen USB priključek enake debeline kot kartica in naj bi deloval obojestransko. Njegova kapaciteta je od 128 MB do 2 GB, odvisno od modela. Poleg tega naj bi bila kartica vodno in temperaturno odporna.



V Evropi bo Wallet Flash kupcem na voljo prvič na CeBIT-u po ceni 25 Evrov za model z najmanjšo kapaciteto in 142 Evrov za tistega z največjo.

Več o tem na uradni strani Walletex-a in v sporočilu za javnost na strani Hartware.net.

5 komentarjev

32MB na disketi

EverythingUSB - Nemogoče? Ne, po najnovejših podatkih. Ker je 1.44 disketa med ljudmi še vedno dokaj priljubljena, ima pa eno veliko napako, se je Panasonic spravil k odpravljanju te "velike napake". Vse 1.44 diskete imajo za današnji čas premalo velikost shranjevanja podatkov. Zato je Panasonic razvil SuperWriter 32, ki na navadno, 1.44 disketo, lahko shrani do 32MB podatkov. Za to ne potrebujete novih disket ali kaj drugega. Le SuperWriter 32. To povečanje v velikosti je Panasonic dosegel z zgostivijo zapisa na disketi. Ou, samo ena težava je. Če hočete disketo spet prebrati, mora imeti računalik za, na novo povečane diskete, imeti SuperWriter 32.

22 komentarjev