»

Intelovi Xeoni prihajajo tudi v prenosne računalnike

Intel - Intelovi procesorji iz družine Xeon, ki so bili doslej rezervirani za strežnike in zmogljive delovne postaje, prihajajo tudi v prenosne računalnike. Sicer jih je bilo že sedaj moč dobiti v butičnih prenosnikih, kamor so sestavljavci tlačili namizne procesorje, a to je bil slab kompromis tako z vidika velikosti, kakor tudi porabe energije in gretja. Zato razveseljuje novice, da prihajajo čisto pravi mobilni čipi Xeon.

Še letos bodo izšli procesorji Xeon E3-1500M v5, ki sodijo v arhitekturo Skylake in so tako zgrajeni v 14-nm litografiji. Seveda bodo imeli vse pomembne arakteristike Xeonov, torej pomnilnik ECC ter vPro. Potem bo tu še priključek Thunderbolt 3 (USB-C), za katerega...

12 komentarjev

Izšli novi Xeoni Westmere-EX

vir: ZDNet
ZDNet - Intel je včeraj izdal nove procesorje iz družine Xeon (Westmere-EX), ki prinašajo vrsto novosti in so namenjeni uporabi v strežnikih v podatkovnih centrih in drugih aplikacijah s potrebo po veliki računski moči.

Ključne izboljšave so podpora do 10 jedrom s 40 odstotkov večjim izkoristkom kot v prejšnjih verzijah, 32 nm-tehnologija izdelave, izboljšana energijska učinkovitost, 35 novih sistemov v družini E7 in 18 novih procesorjev za strežnike z dvema, štirimi in osmimi ležišči (možna razširitev vse do 256).

Procesorji iz družine E7 bodo stali od 774 dolarjev za najskromnejši model do 4616 dolarjev za Xeon E7-8870 (10 jeder, 2,4 GHz, 30 MB predpomnilnika), medtem ko se bodo cene družine...

4 komentarji

Intel Skulltrail tudi uradno

Intel D5400XS

Intel - Intel je na Gamers developers conference, ki se odvija te dni v San Franciscu ,tudi uradno predstavil platformo Skulltrail. Le-ta vključuje Intelovo matično ploščo D5400XS z dvema podnožjema, na katerem ležita dva procesorja Core 2 Extreme QX9775 s frekvenco 3,2 GHz. Matična plošča podpira do štiri grafične kartice, omogoča pa tako SLI kot CrossFire.

Cena posameznega procesorja znaša 1500 ameriških dolarjev, za matično ploščo pa je potrebno odšteti 650 ameriških dolarjev, z čimer znaša cena celotne platforme vrtoglavih 3650 ameriških dolarjev. Če temu prištejemo ceno FB-DIMM DDR2 pomnilnika, ki ga edinega podpira...

11 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

Intel - Intel je v svojem finančnem poročilu za tretje četrtletje letošnjega leta razkril, da so ob 10,1 milijardi ameriških dolarjev prihodkov imeli rekorden dobiček v višini 1,9 milijarde dolarjev, kar je za kar 40 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. Paul Otellini je rekorden dobiček pripisal velikemu povpraševanju trga po nekaterih izdelkih, ter notranjemu prestrukturiranju podjetja. Obenem je dejal, da z optimizmom zrejo v prihodnost in tudi v naslednjem četrtletju pričakujejo podobne finančne rezultate.

Več o tem si preberite v Intelovem finančnem poročilu.

31 komentarjev

Intel: novi procesorji

več strani - Intel je uradno predstavil štirijedrne procesorje Xeon, in sicer različici Xeon E5310 in E5320 s FSB-jem 1066 MHz, 8 MB drugonivojskega predpomnilnika in frekvencama 1,6 oziroma 1,86 GHz ter različici Xeon E5345 in E5355 s 1333 MHz FSB-jem ter frekvencama 2,33 oziroma 2,66 GHz. Cena najšibkejše različice znaša 455, najzmogljivejše pa 1172 ameriških dolarjev. Poraba vseh omenjenih procesorjev znaša 80 W. Obenem je Intel najavil prihod varčnih štirijedrnikov z vsega 50 W porabe. Več v Intelovem sporočilu za javnost.

Enaindvajsetega januarja naj bi luč sveta zagledal tudi Core 2 Duo E4300, ki ima za razliko od svojih velikih bratov le 800 MHz FSB, kar pomeni, da bo omenjen procesor kot nalašč za zagrizene navijalce. Poleg tega bo s ceno 163 ameriških dolarjev najcenejši Core 2 Duo procesor. Več na HKEPC.

14 komentarjev

Štirijedrni Xeoni

Slo-Tech - Intel je prenovil nov sistem poimenovanja prihajajočih strežniških procesorjev Xeon, saj je po novem iz imena procesorja moč razbrati njegovo porabo. Štirijedrni Xeoni, poznani tudi pod kodnim imenom Clovertown, bodo nosili ozkake formata 53xx, pri tem pa bo vsaka črka oziroma številka predstavljala določeno lastnost procesorja. V četrtem četrtletju letošnjega leta bodo tako predstavljeni štirje modeli, E5310, E5320, E5345 ter X5355, v prvem četrtletju prihodnjega leta pa se bo ponudba štirijedrnih Xeonov dopolnila z različico L5310, poraba katerega naj bi znašala vsega 50 W.

Več o prihajajočih štirijedrnih Xeonih ter o novih oznakah preberite na HKEPC.

0 komentarjev

Novi Xeoni

ComputerBase - Devetnajstega junija naj bi Intel predstavil, na novi Core arhitekturi temelječe procesorje, za strežnike in delovne postaje, Xeon. S tem bodo omenjeni procesorji predstavljeni kot prvi izmed novih serij Intelovih procesorjev. Šestim modelom, predstavljenim na omenjen datum, se naj bi kasneje pridružil še varčen model z oznako Dual-Core Xeon DP LV 5148, s porabo 40 W.

Najzmogljivejši model, s frekvenco 3 GHz, bo nosil oznako Dual-Core Xeon DP 5160, zanj pa bo potrebno odšteti 851 ameriških dolarjev. Najšibkejši model bo nosil oznako Dual-Core Xeon DP 5110 ter imel frekvenco 1,6 GHz, njegova cena pa bo znašala 209 ameriških dolarjev. Vseh šest predstavljenih procesorjev bo imelo 4 MB drugonivojskega predpomnilnika in porabo 80 W (po poročanju The Inquirerja naj bi ta vrednost znašala celo 65 W).

Več o tem v izvorni novici na ComputerBase.

19 komentarjev

Varčni Xeoni

Intel - Intel je predstavil nov dvojedrni procesor iz družine Xeon, katerega odlika je predvsem majhna poraba in s tem povezan boljši izkoristek. Po beseda Intela bo nov Xeon z oznako LV (low–voltage) imel dva do štirikrat večjo zmogljivost na Watt , kot dosedanji Xeoni. Njegova poraba (TDP - Total Dissipated Power ) naj bi znašala le 31 W.

Kupcem sta na voljo dve različici, in sicer s frekvencama 1.66 in 2.0 GHz. Cena šibkejšega modela je 209 ameriških dolarjev, za močnejši model pa je potrebno odšteti 423 ameriških dolarjev.

Več o novih Xeonih v Intelovem sporočilu za javnost.

13 komentarjev

Intel predstavil štirijedrni procesor

News.com - Komaj se je polegel prah okrog dvojedrnih procesorjev, je Intel prejšnji teden na International Solid-State Circuits Conferenc (ISSCC) predstavil štirijedrnega Xeona, izdelanega v 65 nanometrski tehnologiji. Procesor, s kodnim imenom Clovertown, bo kupcem na voljo najverjetneje na začetku leta 2007. Po Intelovih podatkih naj bi arhitektura tega procesorja omogočala izdelavo kar 32 jedrnega procesorja. Na enaki arhitekturi bodo bazirani tudi prihajajoči dvojedrniki, Merom za prenosnike in Conroe za namizne računalnike, ki bodo predstavljeni proti koncu letošnjega leta.

Predstavljeni štirijedrnik bo namenjen vgradnji v dvoprocesorske strežnike, kar je po zmogljivostih primerljivo z današnjimi osemprocesorskimi strežniki. Za strežnike s štirimi ali več procesorji pri Intelu razvijajo Clovertown-u podoben procesor s kodnim imenom Tigerton.

Uslužbenec Intela, Justin Rattner, je dejal, da do konca tega desetletja lahko pričakujemo že desetjedrne procesorje, v desetih letih pa bo...

25 komentarjev

Naslednja generacija procesorjev za mobilne naprave

AnandTech - Intel je predstavil novo družino procesorjev, PXA27x, v katero bosta vgrajeni dve novi tehnologiji: Wireless MMX, ki izboljšuje zmogljivosti in zmanjšuje porabo energije ter SpeedStep, ki še zmanjša porabo energije, saj spreminja hitrost glede na potrebe. Poleg tega je nova družina deležna tudi različnih varnostnih izboljšav.

Procesorji PXA27x so zaenkrat dostopni samo kot vzorci, vendar so cene za kos v seriji 10.000 procesorjev že znane: PXA270 s 312 MHz bo stal 32 ameriških dolarjev, pričakovani pa so tudi procesorji s 624 MHz. Novička ter uradna Intelova izjava.

1 komentar

8. generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo, to je 8. različico C++ in Fortran prevajalnikov za Linux in Windows operacijske sisteme. Kdor se ukvarja z razvojem aplikacij, je gotovo seznanjen s temi izvrstnimi izdelki.

In kaj je novega? Poleg odprave prejšnjih hroščev je dodana podpora za SSE3 nabor ukazov (Prescott), izboljšana je optimizacija izvršilne kode. Windows uporabniki bodo veseli izboljšane integracije z Visual Studio.NET, Linux uporabniki pa podpore glibc-2.3.2.

In cena? Windows licenca 200 USD s podporo, Linux 280 USD s podporo in brezplačna, polno funkcionalna nepodprta verzija (ne dobite bugfixov). Za študente so licence po samo 30 USD; žal ne vem, kako do slednjih v Sloveniji. Dolpotegnete si lahko 30 dnevno preizkusno različico. Še povezava: tukaj!

0 komentarjev

Intelovo novo označevanje

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo za Pentium 4 in Celeron procesorje uvedel novo označevanje. Procesorji z novimi oznakami bodo na voljo po 12. juniju. Spremembe so naslednje:
- 2D matrix oznaka se bo zmanjšala in bo premeščena na novo mesto;
- od FPO oznake se bo odstranila štriri mestna serjiska številka;
- poleg 2D matrix oznake bo Intel dodal še novo ATPO in štirimestno serijsko številko.

Kombinacijo nove ATPO in FPO oznake pa lahko uporabimo za edinstveno identificiranje procesorja. Klik!

0 komentarjev