»

Prihaja odprtokodna alternativa Skypu: GNU Free Call

Slo-Tech - V okviru GNU Projecta pripravljajo nov projekt z imenom GNU Free Call. Šlo naj bi za odprtokodno alternativno Skypu, ki bo ponujala anonimne VoIP klice na principu P2P. Za posredovanje klicev nameravajo uporabiti GNU SIP Witch server, ki zaradi nizke porabe sistemskih sredstev teče tudi na mobilnih telefonih. Kot telefonski strežnik pa nameravajo uporabiti GNU Bayonne, ki se sicer že uporablja v komercialnih okoljih.

GNU Free Call v osnovi sicer ne bo ponujal videotelefonije, bo pa uporaba videoklicev mogoča s pomočjo končnih SIP aplikacij, kot npr. Ekiga, Empaty, Twinkle, itd, saj je naloga omrežja zgolj posredovanje podatkov, oblika komunikacije, izbira kodekov itd. pa bo stvar končnih aplikacij.

Sistem bo podobno kot Skype omogočal P2P klice, tudi znotraj NAT omrežij, podpiral pa bo tudi šifriranje pogovorov. GNU SIP Witch bo namreč služil kot varni VoIP proxy vmesnik, podatki med GNU SIP Witch točkami pa bodo potekali v šifrirani obliki s protokolom, ki bo temeljil na...

36 komentarjev

Nov članek: Intervju s HD Moore-om

Avtor: Vissago

Slo-Tech - Edi Strosar je tokrat za vas intervjuval HD Moorea.



Ime HD Moore je najbrž poznano vsakomur, ki mu informacijska varnost ni ravno deveta vas. HD je namreč avtor številnih projektov (www.digitaloffense.net) med katerimi je tudi ogrodje Metasploit, ki je nedavno prešlo v last družbe Rapid7. Svoje izkušnje s procesom tranzicije je slikovito opisal na letošnji Black Hat DC konferenci v predstavitvi z naslovom: "Metasploit and Money".

3 komentarji

PGP praznuje petnajstko

Slashdot - V teh dneh praznuje PGP petnajsto obletnico obstoja, poroča Slashdot. Pod prvo verzijo se je leta 1991 podpisal Phil Zimmermann, od takrat pa je PGP doživel še mnogo izboljšav in se razvil v pravi standard za varno izmenjavo informacij. Ključna značilnost PGP-ja je asimetrično kriptiranje, to je uporaba javnega ključa za enkripcijo in zasebnega za dekripcijo, zaradi česar odpade potreba po pošiljanju gesel zraven zašifriranega sporočila in kar bistveno poveča varnost. V svoji zgodovini je bil tako izvoz PGP-ja iz ZDA že tudi prepovedan.

0 komentarjev

Nov članek: Intervju s Philipom Zimmermannom

Slo-Tech - Pred kratkim se je v Sloveniji mudil legendarni Philip Zimmermann. Zimmermann je avtor šifrirnega programa PGP (Pretty Good Privacy). Gre za računalniški program, ki ga je ameriška vlada razglasila za vojaško tehnologijo in proti Zimmermannu leta 1993 uvedla preiskavo zaradi suma, da je omogočil njen nezakonit izvoz (Zimmermann je namreč program objavil na internetu). Januarja 1996 je bila preiskava ustavljena, Philip Zimmermann pa je postal legenda.

Zimmermann je programer in strokovnjak na področjih kriptografije ter informacijske varnosti. Trenutno deluje kot svetovalec številnih podjetij, za svoje delo pa je prejel tudi številne nagrade in priznanja. Ob svojem obisku si je vzel nekaj časa tudi za vprašanja Slo-Techa. Če vas zanima kaj legendarnega pripravlja za v bodoče, pa kar veselo na branje!

Ogledate pa si lahko tudi Zimmermanov televizijski intervju, ki ga je dal za Resnično resničnost.

Dodatek: v času do objave tega intervjuja, je Zimmermann že uresničil svoje...

7 komentarjev

Resnična resničnost 120. - nova podoba

Slo-Tech - V torek 21. februarja ob 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija prvič predvajana oddaja Resnična resničnost v povsem novi grafični podobi!

'Preselili' smo se v udobnejše prostore s pomočjo tehnologije imenovane virtualni studio. Igranje z njim je prav špasno, a kaj, ko tako kot vsaka tehnologija na začektu še precej zafrkava. Gre pa za precejšen preskok iz prejšnjih scenografij.

Sergej nas bo poskušal prestrašiti z izračunom koliko denarja pokurimo za energijo naših kavnih mlinčkov in nas poučil o magičnih metodah (hibernacija ala Sneguljčica) za štedenje z novci. Vesna pa se je namesto za varčevanje odločila za poslovnost in pogledala kako je z domačimi spletnimi borzami in boljšjaki.

Intervjujali smo tudi človeka, ki je na kavne mlinčke in takorekoč v vsak dom pripeljal šifriranje - Phila Zimmermana. Njegov program Pretty Good Privacy se je v začetku devetdesetih vladi ZDA zdel tako nevaren, da ga je uvrstila pod vojaško tehnologijo in tako poskušala preprečit njegov izvoz....

48 komentarjev

Nov intervju: Darko Bulat, SISPA

Darko Bulat

Slo-Tech - Po dvomesečnem postu je Slo-Tech za vas spet pripravil nov članek, oziroma bolje rečeno intervju. Matthai se je pogovarjal z Darkom Bulatom, ki je direktor ponudnika internetnih storitev K2.net in predsednik slovenskega združenja ponudnikov dostopa do interneta (SISPA). Pogovor je tekel predvsem o novem zakonu, ki ponudnikom interneta nalaga priskrbo opreme za zakonito prestrezanje telekomunikacij, in njegovi realizaciji v praksi.

5 komentarjev

Intervju z Gainwardovim Andreasom Dittom

Andreas iz ...

Slo-Tech - Andreas Ditt, odgovorni za prodajo v države južne in jugovzhodne Evrope (da, tudi Slovenija spada v to regijo [:D]) nam je naklonil nekaj časa in odgovoril na vprašanja, ki nam rojijo po glavi, ko želimo vedeti kaj o delovanju podjetja, kot je Gainward. Intervju je poučen in zanimiv ter razkrije marsikatero dejstvo o tem, kako veliko je podjetje, v koliko državah imajo podružnice, s kakšnimi težavami se srečujejo, kaj menijo o NV30, in tako dalje. Branje...

41 komentarjev

Nov članek: Intervju z Richardom Huddyjem

Richard Huddy

Slo-Tech - Tudi tokrat Slo-Tech preseneča, saj si lahko na naših straneh preberete intervju z enim vplivnejših ljudi kanadskega podjetja ATI: Richardom Huddyjem. Gospod Huddy dela v Evropi kot del skupine, ki podpira razvijalce iger ter sodeluje s tehničnimi viri, ki so vpleteni v razvoj grafičnih tehnologij. Kaj ima povedati o (ne)uspehu tehnologije TruForm, kaj ima reči čez konkurenco ter kaj pravi o nadaljnjem razvoju gonilnikov za operacijski sistem Linux? Branje obvezno!

42 komentarjev

Dimitrij Sklyarov še vedno v zaporu

Slashdot - EFF je po pogovoru z državnim tožilstvom v ZDA ugotovila, da le to ne namerava spustiti Dimitrija (o tem, da je v zaporu zaradi DMCA smo že pisali).
Hekerji se očitno hitro učijo političnega aktivizma, saj že planirajo proteste v Bostonu, Minnesoti in San Franciscu. Zaradi prahu, ki ga dvigujejo, se zdi, da bi se lahko proti DMCA utegilo obrniti tudi nekaj senatorjev.
O tem zalostnem dogodku za svobodo programerjev bo govoril tudi Philp Zimmermann, ki je zaslovel s svojim PGPjem.
Več o celem primeru Sklyarov si lahko preberete tule.

2 komentarja