»

Hrano v slovenjegraški bolnišnici bodo razvažali roboti

vir: Yujin Robot

vir: 24 ur
24 ur - Kot kaže bo bolnišnica v Slovenj Gradcu prva v Evropi pri razdeljevanju hrane vpeljala robote. V naložbi vredni med 500.000 in 750.000 evrov načrtujejo pet robotov, južnokorejskega proizvajalca Yujin Robot, ki se sami orientirajo v prostoru in znajo sami uporabljati dvigala. Premikajo se s hitrostjo metra na sekundo in se polnijo brezžično. Na ta način bi hrano transportirali med kuhinjo in bolniškimi sobami, s čimer bi razbremenili osebje, ki zdaj ročno na dan razdeli približno 1200 obrokov.

Kot poroča Večer, naj bi se naložba povrnila sedmih letih in pol, projekt pa spodbuja tudi Evropska unija, zaradi česar se nadejajo tudi sredstev iz Bruslja. Za zdaj so že opravili pregled...

104 komentarji

Boston Dynamics pokazal novega robota

Slo-Tech - Razvijalec humanoidnih robotov Boston Dynamics, ki ga je Google kupil leta 2013, vsake toliko časa pokaže kakšen videoposnetek zmožnosti svojih robotov. Videli smo robotskega psa, humanoida in še enega psa, ki zna tudi kaj pomiti. To pot so predstavili robota z imenom Handle, ki ima dve klasični nogi in dve nogi, na katerih ima nameščeni kolesi.

Toda čeprav ima kolesi, to ne pomeni, da je zaradi tega kaj manj vsestranski. Vozi se po zadnjih nogah, a ga ne zmedejo niti neravne površine (saj bo eno nogo pokrčil), klančine ali celo sneg. Med vožnjo ali v mirovanju lahko počepa, med vožnjo pa tudi skače. Skoči lahko na primer na mizo se pelje naprej po mizi. Okrog svoje navpične osi se obrača kar na mestu, lahko pa seveda vozi tudi ovinke. Sprednji nogi (roki?),...

21 komentarjev

Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Google kupil podjetje Boston Dynamics, ki sestavlja hodeče robote. V podjetju so bili zelo zaposleni in štirinajst mesecev pozneje so pokazali napredek, ki sliši na ime Spot (slov. Piki). Robotski pes je izredno gibčen in okreten.

Spot se premika podobno kot pes, torej po štirih nogah. Lahko hodi po ravnem, v breg in po stopnicah, zmore pa tudi teči. Če ga brcnemo, da izgubi ravnotežje, se hitro ujame in ne pade. Pomaga mu tudi drugačen dizajn nog, ki so za razliko od predhodnikov upognjene nazaj, podobno kot pri kozi. Okolico zaznava z LIDAR-jem.

Gre za pomanjšano verzijo štirinožnih robotov, ki so jih imeli že ob prevzemu. Spot tehta dobrih 70 kilogramov in dejansko meri približno toliko kot pes. Zaradi novega pogonskega mehanizma je tudi znatno tišji od...

68 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev

Robot Qbo na voljo za prednaročilo

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je podjetje Thecorpora najavilo da je njihov dolgo (kar šest let) pričakovani robot Qbo končno na voljo za prednaročilo. Qbo je odprtokodna robotska platforma, ki vključuje tako odprtokodno strojno opremo kot odprtokodno programsko opremo. Za razliko od nekaterih bolj znanih robotskih platform (kot je naprimer Aldebaranov Nao ), Qbo cilja predvsem na domače uporabnike in manjše "hobi" razvijalce ter tudi šole in univerze.

Qbo je v prednaročilu na voljo v treh različnih okusih - Qbo basic kit, ki je namenjen entuziastom, ki si želijo svojega robota sestaviti sami....

10 komentarjev

MIT razvija človeku podobnega robota

Nexi

vir: Daily Tech
Daily Tech - Raziskovalci najbolj znanega ameriškega tehnološkega inštituta razvijajo človeku podobnega robota, imenovanega Nexi, ki v mnogo pogledih predstavlja precejšen napredek v robotiki. Nexi se premika s pomočjo koles, pri čemer ne preseže hitrosti človeške hoje. Ponaša se z relativno spretnimi rokami, ki imajo v ramenskem obroču 4 stopnje prostosti in lahko v iztegnjenem položaju dvignejo okoli 4,5...

19 komentarjev

Vojaki imajo radi robote

vir: Reuters
Reuters - Podjetje iRobot, sicer najbolj znano po izdelku Roomba, izdeluje med drugim tudi vojaške robote, ki v Iraku opravljajo za ljudi (pre)nevarne misije, kot so onesposabljanje eksplozivnih naprav, pregledovanje prostorov, polaganje optičnih kablov za komunikacijo...

Trenutno je v Iraku in Afganistanu okoli 300 robotov, ki dnevno opravijo do 700 misij. Zanimivo je tudi, da se vojaki očitno navežejo na naprave - tako je znan primer skupine vojakov, ki je "svojega" robota poimenovala Scooby...

27 komentarjev

Robot z dobrimi refleksi

New Scientist - Doslej smo premikajoče se robote in njihovo gibanje opazovali predvsem v sterilnih laboratorijih. Podjetje Boston Dynamics pa za ameriško vojsko razvija štirinogega robota BigDog, ki naj bi bil sposoben hoje po terenih, ki so prezahtevni za navadna vojaška vozila. Hkrati lahko nosi tudi dodatno breme, kar bo v pomoč vojakom pri daljših pohodih. Poleg tega lahko pri nenadnem sunku s strani (brci) BigDog ujame...

36 komentarjev

Samogradnja robotov

reddit - V turobnih nedeljah kot je ta, ni boljšega, kot se lotiti sestavljanje robota. Povprečen človek bi tako morda sestavil že tisočkrat videno želvo, ampak vi ste bralci Slotecha! Roboti so vam tako samoumevni, da samo kolovratenje naokoli nikakor ne bo potešilo vaše lakote.
Kaj pa porečete na roj avtonomnih samosetavljajočih robotv? Dodajte še možnost, replikacije in že lahko zavzamete galaksijo ali dve.

Vsem knjižnim moljem (in potencialni konkurenci Google Book) bo nedvomno prišel prav avtomatiziran čitalec knjig, ki je povrh vsega sestavljen iz Lego kock.


Veselo na delo!

8 komentarjev

Roboti nadaljujejo z ofenzivo

Robot Gossip - Majhni Dynamizer iz prejšne novice je bil samo predjed. Dovolj igrač! Predstavljamo vam HRP-2, avtonomen humanoiden robot namenjen delu na nevarnih gradbiščih. Poleg osnovnih gradbenih prijemov, razume tudi govorjene ukaze in jih skuša izpolniti, ali še raje dodeli naprej drugim robotom.

Če ste si zaželeli pivo, bo nalogo dodelil recimo robot-zamrzovalniku, novemu prvaku pivovarne Asahi. 5000 teh malih gospodinjskih aparatov, ki znajo iz svojega trebuha vzeti pločevinko, jo odpreti in natočiti (je količina pene nastavljiva?), bodo podarili v nagradnem žrebanju. Pivo priloženo.

Kaj bi si človek še lahko želel lepšega. Postaja ob tem in upoštavajoč raziskavo nedavno opravljeno na univerzi Purdue, v kateri se je 70 %...

45 komentarjev

Medicinski roboti

Washingtonpost - Raziskovalcem na univerzi Nebraska je uspelo razviti posebne mini robotke, ki so namenjeni kirurškim posegom v telesu ali pa opremljeni z lučjo in kamero pošiljajo posnetke kirurgom neposredno iz bolnikove notranjosti.

Robotki so veliki približno 7,5 cm in imajo lahko pritrjena kirurška orodja, s katermimi je preko daljinskega upravljanja možno izvajati operacije v telesu. Tako bi lahko opravljali operacije na daljavo na primer na bojiščih, saj je za vstavitev robotka v telo potreben le majhen rez. Prvi preizkusi na živalih so bili uspešni, zdaj sledijo še poskusi na ljudeh, en robot pa stane 200 dolarjev in je namenjen enkratni uporabi.

28 komentarjev

Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil

R5 Touareg

CNN.com - Štiri robotsko vodena vozila so brez vsakršne pomoči človeka končala 132 milj dolgo dirko Grand challenge po puščavi Mojave, ki jo sponzorira agencija ameriškega obrambnega ministrstva DARPA.

Po lanskem polomu, ko cilja ni videla niti ena ekipa, je Pentagon podvojil nagrado na 2 milijona dolarjev (kar verjetno niti ne pokrije stroškov izdelave) in upal na višjo tehnično dovršenost robotov ter kanček sreče. Na cilj je najhitreje prišel predelan Volkswagnov Touareg, ki ga je z vso potrebno tehniko opremila in ojačala ekipa Stanfordske univerze. Najbolj zahtevna naloga je bila napisati sofisticiran software, ki je vozila vodil mimo mnogih ovir, skozi tunele, hribe ...

Uspeh je zaprl usta tudi vsem...

168 komentarjev

Odpirač steklenic piva

Real Beer - Študent Flroidske univerze je želel narediti nekaj neobičajnega, nekaj, kar še nikoli ni bilo narejeno. Po 4 mesecih mu je uspelo in sestavil je robota za odpiranje pivskih steklenic. Robot je sestavljen iz 150 delov in 20 metrov žic. Robot se pomakne do steklenice, jo prime, odpre in postavi nazaj na mizo ter se loti naslednje steklenice. Za kalibriranje in poskusno delovanje je robot odprl 134 steklenic. Pa naj še kdo reče, da lenoba ni največji izumitelj! [:))] Več najdete tukaj.

3 komentarji