»

Na vrhu nič novega, Python ostaja najpriljubljenejši

Slo-Tech - IEEE že sedem let zapovrstjo objavlja lestvico najpopularnejših programskih jezikov, v katerih se je v preteklem letu največ programiralo. Tega seveda ni možno neposredno pogledati, zato uporabljajo 11 različnih indikatorjev iz različnih spletnih virov. Merili so priljubljenost 55 jezikov in ugotovili, da se v primerjavi z minulim letom kaj dosti ni spremenilo. Na prvem mestu je še vedno Python, sledijo pa mu Java, C, C++ in JavaScript. Prva štiri mesta so zasedli isti jeziki kakor lani, peto in šesto mesto pa sta JavaScript in R zamenjala.

Velik skok je uspel Arduinu, ki se je znašel na sedmem mestu. Arduino sicer tehnično gledano ni jezik, a je pri programiranju za to platformo v varianti C/C++ to termin, pod katerim ljudje iščejo (in najdejo) primere. Ali je Python res tako zalo razširjen, kakor kažejo indikatorji, se že dolgo krešejo mnenja. Ker je eden prvih jezikov, v katerih se tudi poučuje, veliko povpraševanja ustvarijo študentje. Svoj čas je bil BASIC zelo popularen, a...

33 komentarjev

ECMAScript Harmony

Slo-Tech - ECMAScript, ki je večini razvijalcev bolje poznan pod imenom Javascript, se je že lep čas razvijal v dveh različnih komitejih ECMA standarizacijskega telesa, ki sta imela v svoji preteklosti nadvse lepo določljivo in predvsem ločeno nalogo kako se naj v prihodnosti ECMAScript razvija - EMCAScript 4 naj bi tako v prihodnosti prinesel na splet koncepte in zmožnosti jezikov, ki jih sedaj podpirajo nekoliko bolj konvencionalni jeziki.

Ker pa tako radikalen postopek ne more biti dosežen čez noč se je začel razvijati tudi EMCAScript 3.1, ki naj bi popravil manjše napake in hrošče obstoječe in danes vsem spletnim razvijalcem poznane različice 3.

Ker pa je skupina zadolžena za razvoj ECMAScript 3.1 (sestavljala sta jo Microsoft in Yahoo) hotela z časom vgraditi v jezik določene koncepte, ki bi bili nekompatibilni z četrto različico (razvijali so jo Google, Mozilla, Adobe in Opera), se je pojavilo v odboru trenje, ki bi lahko povzročilo marsikateri sivi las. A se to vseeno ne bo zgodilo,...

8 komentarjev

Nov googlebot vidi v barvah

reddit - Googlov crawler je doživel prenovitev. Brskalnik Lynx je zamenjal za Mozillo, kar pomeni upoštevanje CSS-jev in JavaScripta.
Tako se lahko nadejamo razpozanavnja poudarkov na strani (poleg očitnih prednosti, tudi za relevantnejše razporejanje oglasov), predogledov pri zadetkih in boljšega indeksiranja strani, ki uporabljajo AJAX.

Upoštevajoč Googlovo zanimanje za umetno inteligenco, pa je lahko ta korak tudi znamenje precej radikalnejših sprememb.

9 komentarjev

Yahoo! vrača PHP

reddit - Odlsej bodo vsi Yahoojevi spletni servisi vračali rezultate tudi kot serializiran PHP (večinoma tabele rezultatov), če v zahtevek dodate še argument output=php.

Nič ne bi bilo narobe, če bi se odločili za kakšen bolj neutralen format, recimo JSON, ampak glede na to, da PHP serializira podatkovne strukture kot ASCII besedilo, jih ni težko predelati v vašemu omiljenemu jeziku berljivo obliko. Uporabniki Pythona imamo takšno knjižnico že spisano.

3 komentarji

Prihodnost JavaScripta

reddit - JavaScript ni pretirano čislan programski jezik, večina nas je še vedno pod vtisom težav, ki so ga težile pri starejših brskalnikih, ampak odkar ga je pod okrijle vzela Ecma, se stvari izbolšujejo. JavaScript 2, ki ga snuje skupina neodvisnih stokovnjakov ter predstavnov Adobe, Microsofta in Mozille, bo tako vseboval kar nekaj novih jezikovnih konstruktov, naprimer iteratorje, generatorje in transformacije seznamov (list comprehension), dobro poznane že iz Pythona.

Zadnje čase se vsi zgledujejo po Pythonu, najprej C#, sedaj tole. Kdo bo naslednji? (Na tem mestu me ni potrebno raztrgati, vem, Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj. Niste imeli v mislih Lispa? Smola, kajti Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj.)

9 komentarjev

Vsakdanjik programerja iger

reddit - Noel Llopis, vodja razvoja pri High Moon Studios, v svojem blogu opisuje tipičen deloven dan. Članek je zanimiv zlasti ker odpira jasen vpogled v ekstremno programiranje in Scrum.
Na kratko povedano, gre za obliko skupinskega reševanja problemov, kjer nalogo razbijemo na majhne dele (ampak še vedno ohranjamo smiselne in zaključene celote), ki se jih razvijalci lotijo v parih (za vsako podnalogo se oblikujejo drugačni pari), pri čemer hkrati ustvarja vedno le eden izmed niju. Velik poudarek je na komunikaciji tako med razvijalci samimi kot z naročnikom in sprotnemu testiranju (problem se dejansko formulira kot test, rešitev pa je potemtakem rutina, ki ga uspešno prestane).

14 komentarjev

Čip brez tranzistorjev

Wired News - Wolfgang Porod in kolegi poigravajo z radikalno novim čipom, ki namesto tranzistorjev uporablja osamele magnetne domene (skupke enako usmerjenih dipolov). Te 110 nm velike "nano-magnete" oblikujejo iz nikelj-železove zlitine uparjene na silicijevo podlago z litografijo s curkom elektronov.
Razporeditve, ki se obnašajo kot NAND in NOR vrata jim že delujejo, kar zadošča, da lahko izračunamo vsako izjavo v Boolean logiki.

Ideja je fantastična in v vseh pogledih prekaša današnje rešitve. Takšen čip ima manjšo porabo, ne potrebuje vmesnih povezav, kar omogoča precej večje gostote računskih elementov, lahko ga preprogramiramo kar med delovanjem (karikirano, Core-Duo preoblikujete v Turiona in nazaj, odvisno od potreb aplikacije) in še konfiguracije so stabilne, zato ni treba ves čas dovajati energije, da ohranjamo informacije (podobno kot to ni potrebno pri trdih diskih). Kratkomalo Mooru kaže jezik.

V primerjavi s potencialno konkurenco, kvantnimi računalniki, je velika...

36 komentarjev

Iskanje programskega jezika za razvoj iger

Lambda the Ultimate - Na Lambda the Ultimate so objavili predavanje Tima Sweeneya, glavnega programerja pogona Unreala 3. V njem predstavi poglavitne težave s katerimi se razvijalci iger soočajo in kako jih lahko prava izbira programskega jezika reši ali vsaj omili. Če na kratko povzamem, imamo nekaj čez pol miljona vrstic programske kode spisane v različnih večih jezikih (v konkratnem primeru C++, Haskell in HLSL/CG) in različnih paradigmah (objektno in funkcijsko), 10 razvijalcev in 2 leti časa. Naš končni cilj je hitro in zanesljivo orodje za realno-časovno igro, po katerem bodo posegali tudi drugi razvijalci, zato mora biti povrh vsega še modularen in lepo povezljiv s tujimi moduli. Mačji kašelj? Aja, tudi proračuna seveda ne smemo preseči.

16 komentarjev

Prihaja Windows Server 2003 R2

Microsoft - Microsoft je objavil, da je dokončal svoj najnovejši strežniški operacijski sistem, Windows Server 2003 R2. Sistem temelji na Windows Server 2003 s prvim servisnim paketom in vključuje veliko pomembnih novosti, med katerimi so izboljšave DFSja in Active Directoryja, izboljšana podpora za NFS in SAN ter mnogo drugih novosti. Sistem bo naprodaj okoli februarja naslednje leto.

Kljub temu, da smo uporabniki pričakovali, da bo nova nadgradnja brezplačna, nas je Microsoft ponovno pustil na svojem kapitalističnem cedilu, saj bo potrebno za nov operacijski sistem odšteti približno toliko kot za dosedanjo različico Windows Server 2003. K sreči Microsoft že dalj časa ponuja večino svojih produktov tudi pod omejeno licenco, ki omogoča uporabo izdelka v preizkusne namene. Tako si lahko prenesete najnovejši strežniški operacijski sistem z Microsoftove strani.

17 komentarjev

Python 2.4!

Slashdot - Po poldrugem letu dela je izšla nova različica programskega jezika Pythona, ki nosi oznako 2.4. Ustvarjalci so, pravijo, skušali število novih funkcij obdržati čim manjše, saj so se bolj posvečali odpravi hroščev. Kakorkoli že, glavne novosti so hitrost, saj so nekaj modulov prevedli v jezik C, nekaj novih modulov, izboljšave pri njihovem uvažanju in seveda cel kup odpravljenih hroščev. Bonbončke, ki vam jih novi Python ponuja, si lahko ogledate tule, na voljo pa sta tudi malce podrobnejši opis vseh novosti in seznam napak. Prenos je mogoč z domače strani.

32 komentarjev

Mobilnik s trdim diskom

Samsung SPH-V5400

Slashdot - Samsung je predstavil prvi mobilni telefon s trdim diskom. Samooklicani dosežek sliši na ime SPH-V5400 in vsebuje disk premera 1 palec s kapaciteto 1,5 GB, kar je bistveno več od običajne kapacitete novejših mobilnikov dražjega razreda, 100 MB.

Telefon se ponaša tudi s predvajalnikom glasbe v obliki MP3, slovarjem in podporo za elektronske knjige. Na zunanji strani je opremljen z zaslonom OLED velikosti 128x128 pik, na notranji pa se nahaja zaslon LCD velikosti 320x240 pik. Klik! in še nekaj slik!

22 komentarjev