»

CS-1, računalnik z največjim procesorjem v zgodovini

Tom's Hardware - Kalifornijsko podjetje Cerebras je pokazalo računalniški sistem CS-1, ki je zgrajen okoli največjega čipa na svetu WSE, razkritega avgusta.

Letošnjega avgusta je Cerebras, mlada firma iz San Francisca, na dogodku Hot Chips presenetila z razkritjem gromozanskega procesorja Wafer Scale Engine (WSE). Kot namigne že ime, gre za čip velikosti skoraj celotne silicijeve rezine, z merami 22×22 centimetrov, katerega lastnosti gredo kar težko z jezika. 400.000 procesnih jeder, 1,3 bilijona tranzistorjev, 18 gigabajtov predpomnilnika in pomnilniška prepustnost 9 petabajtov na sekundo. Čudo je zgrajeno v TSMCju v 16-nanometrskem procesu, Tajvanci pa so morali zanj napraviti povsem samosvojo proizvodno linijo. WSE je namenjen superračunalniškim nalogam, prvenstveno na področju strojnega učenja. Smisel tako velikega monolitnega čipa je v hitrosti in učinkovitosti komunikacije elementov na njem napram rešitvam, ki združujejo več ločenih procesorjev. V delovanju tako WSE zahteva 15 kW električne...

24 komentarjev

Zapisovalnik HD DVD še januarja

X-Bit Labs - Vneta zagovornica standarda HD DVD, Toshiba Corporation, je včeraj predstavila prvi zapisovalnik ploščkov v standardu HD DVD. Toshiba SD-H903A lahko predvaja, bere, piše in prepisuje eno- in dvoslojne DVD-je, HD DVD-je in običajne CD-je. Za nemoteno zapisovanje skrbi osem megabajtov predpomnilnika, na matično ploščo pa se naprava povezuje z novim standardom SATA. Pogon bo uradno predstavljen z vsem pompom v Las Vegasu na International Consumer Electronics Showu med 8. in 11. januarjem. Prve primerke bodo razposlali še ta mesec, širšo prodajo pa pričakujemo v februarju. Več o tem.

19 komentarjev

Mikroreaktorji za pridobivanje vodika

Slashdot - Mikroreaktorji za pridobivanje vodika se uporabljajo za predelavo organskih goriv kot sta metanol in propan v vodik, ki se ga nato uporablja v gorivnih celicah. Področja uporabe so predvsem pridobivanje goriva za potrebe vojske ali pa za potrebe manjših naprav.

Ekipi znanstvenikov z univerze v Ilinoisu je sedaj uspelo izdelati keramičen mikroreaktor, ki lahko deluje pri visokih temperaturah - do 1000 stopinj Celzija in je po besedah izumiteljev precej učinkovitejši od ostalih podobnih izdelkov. Cilj pa je izdelava mikroreaktorja, ki bi bil sposoben pridobivati vodik iz goriv kot je bencin ali dieselsko gorivo. Tako bi lahko prišli do vodika za gorivne celice kar na lokalni bencinski črpalki. Zainteresirani si lahko preberete izvirno novico, tisti tehnično bolj podkovani pa širši opis tehnologije.

11 komentarjev

Vse najboljše, ENIAC

News.com - Februarja praznuje šestdesetletnico en prvih elektronskih digitalnih računalnikov, ENIAC. Računalnik se je uporabljal do leta 1955, predvsem za potrebe vojske, saj je med drugim opravljal izračune, potrebne za izdelavo vodikove bombe.

ENIAC je bil pravi monstrum, tehtal je namreč 27 ton ter zavzemal 167 m2. Med drugim ga je sestavljajo 17.468 elektronk, 7.200 didod, 1.500 relejev, 70.000 uporov in 10.000 kondenzatorjev. Poraba? Malenkostna, le 150 kW električnega toka. Podatke se je vnašalo s posebnimi luknjanimi karticami. Opravil je lahko takrat revolucionarnih 5.000 preprostih računskih operacij na sekundo. Za računanje je...

42 komentarjev

Kratka fotozgodovina trdih diskov

News.com - Na news.com so nam pripravili kratko slikovno zgodovino razvoja trdih diskov. Od prvega diska IBM 305 v letu 1956, ki je vseboval 50 24 palčnih ploščkov in je lahko shranil 5MB podatkov, pa do današnjih "Microdrive" diskov kot jih najdemo v iPodih, ki merijo le 0.85 palca in lahko shranijo več kot 5 GB podatkov. Pravijo tudi, da proizvajalci ne nameravajo več zmanjševati velikosti diskov, ampak se bodo potrudili povečati zanesljivost in kapaciteto teh malih zverinic.

15 komentarjev

Sekundo daljše silvestrovanje

Razlika med UT1 in UTC

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ne vem, če ste opazili, vendar je bil včerajšnji silvestrski večer eno sekundo daljši od običajnih, tako da ste lahko praznovali še sekundo dlje. Navadno zadnji sekundi leta po času UTC 23.59:59 je namreč sledila še prestopna sekunda, označena kot 23:59:60. Za vse trezne in vedoželjne še nekaj teorije.

Čeprav se zdi merjenje časa trivialno opravilo, je na svetu več kakor 500 atomskih ur v različnih laboratorijih na vseh kontinentih, ki merijo in izračunavajo, koliko časa je poteklo. Ker je od natančnega merjenje časa odvisno naprimer delovanje GPS-a in varnost bančnih transakcij, to niti ni tako neumno, kot se sliši. Rezultat njihovega dela je mednarodni atomski čas ( TAI), ki...

33 komentarjev

Grafična zgodovina nezaželene elektronske pošte

Slashdot - Raymond Chen, sicer zaposlen v Microsoft-u, je shranil vsako nezaželjeno elektronsko sporočilo, ki ga je prejel na službeni elektronski naslov od leta 1997. Iz kopice pošte je na koncu sestavil grafični prikaz vsega spam-a ter virusov. Tu na kratko pa še nekaj superlativov:
  • Prvo arhivirano sporočilo - 22. april 1997
  • Največje sporočilo - 1,3 MB, s precej slikami in teksta
  • Najmanjše sporočilo - 372 bajtov
  • Najslabši dan glede na količino spam-a po velikosti: 8. januar 2004
  • Najslabši dan glede na količino prejetega spam-a: 22. avgust 2002
  • Najslabši dan glede na velikost in količino virusov: 24. avgust 2003 - zmagovalec tako po velikost (1,7 MB) kot tudi po količini (49)
Ko je Raymond vse skupaj seštel, je prišel do približno 19000 nezaželjenih sporočil s skupno velikostjo 227,6 MB, ter 3500 virusnih sporočil s skupno velikostjo 61,8 MB.

24 komentarjev

Zgradimo internet, da ga bomo podrli

Slashdot - Zanimivo novico so objavili na TheChamplainChannel, kjer poročajo, da je ameriška vlada dodelila raziskovalcem na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley in Univerzi v Južni Kaliforniji pet milijonov dolarjev sredstev za izgradnjo modela interneta, ki bo karseda podoben dejanskemu. Zakaj to? Razlog je zanimiv. "Internet" bodo potem poskušali na vsak način sesuti in se ob tem naučiti čim več o izdelovanju obrambnih mehanizmov in nemara celo razviti kakšnega novega. Prva faza projekta bo končana februarja. Izvirna novica.

8 komentarjev

Tožbe proti izdelovalcem trdih diskov zaradi zavajanja

News.com -

Kot vemo, stari računalniški kilo ni pomenil matematičnega 103, temveč 1024 ali 210, saj računalniki pač delajo v binarnem sistemu. Razlika je na prvi pogled zanemarljiva, a pri današnjih diskih, ki merijo več kot 100 GB, nanese kar precej. Problem je nastopil, ker so si v računalniški branži vsi malce po svoje razlagali te enote. Izdelovalci pomnilnika so pomnilnik, ki meri točno 1.073.741.824 bajtov, upravičeno razglasili za gigabajtnega, prodajlci diskov pa so zvito ugotovili, da lahko prodajo nekaj fantomskih gigabajtov, če kapaciteto diskov nepravilno merijo po desetiškem sistemu (tako 120.000.000.000 bajtov velik disk meri v resnici 112 GiB in ne 120 GiB).

Zmedo so potem v letu 1998 pri IEC (International Electrotechnical Commission) poskušali rešiti z uvedbo binarnih predpon, tako da bi kilo resnično pomenil 1000, novi kibi (okrajšava za kilobinary) pa 1024, a se nove predpone še niso prijele, tako da je zmeda ostala. Debata v forumu.

To je tudi razlog, da skupina...

41 komentarjev

Tipkovnica, ki sveti v temi

SubZero Tech - Moram priznati, da so tipkovnice, kar se novic tiče, zadnje čase kar malce zapostavljene, vendar upravičeno, saj proizvajalci že dolgo časa niso ponudili nič revolucionarnega. No, če si preberemo test tipkovnice Bytec Zippy El-610, se utegne v prihodnosti še marsikaj spremeniti. Na prvi pogled povsem običajna tipkovnica, je nekaj posebnega, saj je elektroluminescentna, kar pomeni, da električno energijo pretvarja v svetlobno in posledično prav lepo žari v temi.

Še en dokaz, kako tehnologija, ki je bila razvita za potrebe vojske, postaja vse bolj dostopna tudi drugim.

17 komentarjev

Zgodovina grafike

HHP - Vas še zanima pri kakšnem taktu je tekel stari dobri Voodoo in ostali old timerji v primerjavi z vsemi karticami od takrat dalje? Potem bo tale tabela ravno pravšnja za pregled vseh specifikacij, ki so jih premorale stare in jih premorejo nove grafične kartice. Tu si lahko ogledamo hitrosti izrisa, pasovno širino pomnilnika, vrsto le-tega in dodatne lastnosti kartic. Tako v tabeli najdemo vse od prvega konkretnega 3D pospeševalca 3DFX-ovega Voodooja 2, in prav tako vse najnovejše. Niso pozabili niti na Parhelio, Xabra in ostale malo manj poznane.

7 komentarjev