»

LGA-1156 primeren za podiranje rekordov

Potrjen rekord

vir: Hexus
Hexus - Za podiranje svetovnih rekordov navijalci običajno posežejo po najboljši strojni opremi (seveda obstajajo izjeme), ki jo je mogoče dobiti. V večini primerov to trenutno pomeni uporabo Intelovega procesorja Core i7 ter matične plošče z veznim čipovjem X58, sploh če govorimo o podiranju rekorda v 3DMarku. A nov svetovni rekord za 3DMark Vantage (najnovejša izdaja 3DMarka) z eno grafično kartico je to nekoliko postavil na glavo. Navijalec, na XtremeSystems in HWbot znan kot Hicookie, je za rekord, poleg jasne izbire, Radeona HD 5970 (zaenkrat s tovarniškim hlajenjem), uporabil Gigabyteovo matično ploščo GA-P55-UD5 z veznim čipovjem Intel P55 ter Core i7-860, hlajen s tekočim dušikom. Da je dobesedno...

13 komentarjev

Futuremark z benchmarkom za brskalnike

X-Bit Labs - Futuremark je finsko podjetje, ki ga navijalci in zagrizeni igralci iger poznajo predvsem po znamenitem benchmarku 3DMark, katerega prva verzija je stara že krepko čez deset let. Sedaj pa so napovedali, da bodo začeli meriti še hitrost internetnih brskalnikov (mogoče jih je k temu vzpodbudil Microsoft).

Nov izdelek se bo imenoval Peacekeeper. Gre za spletni test, torej za njegov izvedbo ni potrebno nameščati dodatne programske opreme. Proizvajalec trdi, da z uporabo funkcij JavaScripta realistično obremeni vaš brskalnik, kot se to dogaja med brskanjem, tako da lahko za vsak računalnik ugotovimo, kateri brskalnik bo za njegove sposobnosti najprimernejši. Vzorčni test na računalniku s procesorjem Intel Core 2 Duo E8400 kaže, da je najbolj poskočen Safari, sledi mu Chrome, daleč zadaj pa so Opera, Firefox in IE (v tem vrstnem redu).

In koliko točk doseže vaš brskalnik?

23 komentarjev

3D Mark 2001 bitka

Xtreme Systems - Mnogim obiskovalcem Xtreme Systems foruma dobro znana bitka za najvišje mesto na lestvici najhitrejših sistemov ( ORB) se zopet razvnema. Glavna akterja sta tokrat hipro5 (odlični grški navijalec Intel sistemov) ter k|ngp|n. Oba uporabljata mobilne Pentium procesorje, Dothane, razlikujeta pa se pri izbiri grafičnih kartic. Trenutno drugouvrščeni hipro5 uporablja kartico Radeon X1900XTX (jedro bije pri 900, RAM pa pri 922 MHz), 'zeleni' k|ngp|n pa 7800 GTX 512 MB. Klik! Zagtovo v kratkem lahko pričakujemo padec meje 53.000 točk v 3D Mark 2001.

Omeniti velja padec še ene meje, 16.000 točk v 3D Mark 2005. Le-to je uspelo kincu, seveda z Radeon X1900XTX, družbo pa mu je delal FX-60 pri 3,5 GHZ. Še tema na XS.org ter ORB.

14 komentarjev

3D Mark 2006

Xtreme Systems - Futuremark je do zdaj vsake dve leti izdal novo, zahtevnejšo verzijo programa, ki je s točkami prikazal hitrost računalnika. Po 3D Mark 2001, 2003 in 2005 pa so pri Futuremarku malo pohiteli, saj jutri izide letošnja verzija.



če gre verjeti razpravi na XtremeSystems forumu, bo nova verzija zelo zahtevna, za kartice GeForce 7 ter X1800 družine se pričakuje pičlih dva do tri tisoč točk. Šesta reinkarnacija (zgoraj omenjeni so imeli še dva predhodnika, enega iz leta 1999, drugega pa iz leta 2000) priljubljenega testnega programa bo tudi optimizirana za več-procesorske sisteme (sem spadajo dvojedrniki, 2, 4 in več procesorski sistemi ter do neke mere še Pentiumi z Hyperthreading...

141 komentarjev

Trojna 3D Mark krona

Hardware Asylum - In ne le to, Kinc, s švedske strani Hardware Asylum, je poleg vseh treh rekordov podrl tudi dva druga mejnika. V 3D Mark 2001 je dosegel neverjetnih 50.614 točk, kar pomeni, da je prvi prek 50.000 točk, v 3D Mark 2003 pa je dobil približno 10.000 točk manj (40.061) in s tem podrl mejo 40.000 točk. V 3D Mark 2005 mu žal ni uspelo doseči prek 20.000 točk, dosegel jih je le 17.560, kar pa je zadostovalo za trojno krono, dosežek, ki si ga že lep čas ni nihče lastil.

Za ta podvig sta bili uporabljeni dve Gigabyte 7800 GTX kartici v SLI načinu, AMDjev FX-57 procesor, navit na osupljivih 3,95 GHz (že nekaj časa nazaj je sicer padlo 4 GHz, a je bil procesor dovolj stabilen le za sliko namizja), DDR pomnilnik Corsair (s tem dosežkom je razbit mit, da se Corsair moduli na DFI Lanparty ploščah navijajo slabo), vse skupaj pa je počivalo na matični plošči DFI Lanparty SLI-D. Iz slike dogajanja je razvidno, da se je za hlajenje vsega skupaj uporabljal tekoči dušik.

Več na Hardware Asylum.

15 komentarjev

Nova različica programa PCMark

Futuremark - Podjetje Futuremark, ki je nam bolj znano po programu 3DMark, je izdalo novo različico programa za analizo delovanja računalnika, PCMark.

PCMark 05 nam omogoča enostavno merjenje hitrosti namiznih ter prenosnih računalnikov, prikazovanje sistemskih informacij ter objavljanje dobljenih rezultatov na internetu. Osnovno različico dobite brezplačno, za napredno pa boste morali odšteti približno 20 dolarjev. Brezplačno različico programa lahko prenesete z uradne spletne strani.

14 komentarjev

Izdan 3DMark05

Neowin - Izšla je nova različica nadvse priljubljenega programa za testiranje in primerjanje hitrosti grafičnih kartic, 3DMark05. Ker je Futuremarkov program težak zajetnih 283 MB, so temu primerno obremenjeni tudi strežniki, ki gostujejo najnovejšo različico. Na srečo so se pri Futuremarku spomnili na omrežja peer-to-peer in tako na koncu seznama zrcalnih strežnikov dodali povezavo za BitTorrent.

Minimalne zahteve: Vsaj 2 GHz procesor, 512 MB delovnega pomnilnika, 1.5 GB trdega diska, DirectX 9c ter z DirectX9 združljivo grafično kartico z vsaj 128 MB pomnilnika in podporo PixelShader 2.0. Vsi srečneži, ki si lastite računalnik, ki bo zmogel poganjati najnovejši 3DMark, si ga lahko (program, ne računalnika [:D]) prenesete iz Futuremarkove uradne strani.

Veliko sreče pri testiranju grafičnih kartic!


Šef, povišico ...

31 komentarjev

Test 3D Marka 2003

vir: HardOCP
HardOCP - Na Slo-Techu smo že pisali o pomanjklivostih najnovejšega mučilnika grafičnih kartic -- 3D Marku 2003. Na [H]ard|OCP, so spisali članek o tej novosti in ugotovili, da testi niso realni, saj s posodobitvijo gonilnikov pridobite na točkah, medtem ko se hitrost grafike med igrami ne spremeni. Prav tako pa so sprejeli interno pravilo, da na [H]ard|OCP ne bodo testirali s tem programom. Klik!

10 komentarjev

3D Mark 2003

Futuremark - Končno je tu 3D Mark 2003 -program za testiranje naših abakov in posebej naših grafičnih kartic. Minimalne zahteve za testiranje vašega abaka so: 1000 MHz procesor, grafična kartica s polno podporo DirectX 7.0 in 256 MB pomnilnika. Program je velik kar 171 MB, torej tisti s počasno povezavo žal danes še ne boste testirali, temveč raje počakajte na kakšne CD izdaje. Tisti pa, ki imate širokopasovni internet pa hitro na FutureMark-ovo stran! A opozarjam - strežniki so tako zasedeni, da boste imeli srečo, če boste sploh prišli na vrsto, kaj šele, da bi downlodali z veliko hitrostjo. Download stran.

54 komentarjev

Strateška navezava

The inquirer - AMD, naš ljubljeni, in Steinberg, glasbeno podjetje, sta podpisala pogodbo o sodelovanju. Naredila naj bi namreč audio softwere, ki bi bil posebej optimiziran za Athlon procesorje. Po dogovoru naj bi imel Steinberg's Cubase VST 5.0R5 posebne procesorske ukaze, ki bi jih znal izvesti (in izkoristiti) le Athlon. Tudi prihodnji izdelki Steinberga, ki bodo izšli kasneje letos naj bi imeli te ukaze. Predvsem ciljajo na profesionalne Athlon MP (več procesorske) sisteme, ki bi imeli Steinberg programsko opremo in AMD trdoto.
Kaj o tem pravi Intel še ni znano. Verjetno ne bo najbolj zadovoljen .

3 komentarji