»

Linux obšel Microsoftov patent za FAT

Ars Technica - Microsoftu je bil leta 2006 dokončno priznan patent za datotečni sistem FAT, na podlagi katerega lahko Microsoft od proizvajalcev vseh naprav, ki uporabljajo ta datotečni sistem, zahteva plačilo licenčin. To je bila kar precejšnja težava za Linux, ki ima sicer dovolj svojih (boljših) datotečnih sistemov, a FAT-a zaradi brezplačnosti sistema, ki je v diametralnem nasprotju z licenčninami, niso mogli implementirati. Do zdaj.

Novi popravek Linuxovega jedra, ki je bil objavljen prejšnji teden, naj bi omogočil uporabo FAT-a brez potrebe po plačevanju pristojbin. Prvi odmevnejši primer se je zgodil letos pozimi, ko je Microsoft tožil TomTom, ker naj bi njegovi na Linuxu osnovani izdelki med drugim kršili dva s FAT-om povezana patenta. Microsoft je sicer namignil, da domačih uporabnikov Linuxa ne bo tožil zaradi uporabe FAT-a, situacija pri komercialnih uporabnikih pa je zagonetnejša. Linux je namreč nameščen na celem kupu prenosnih in embedded naprav, ki morajo biti sposobne brati tudi...

215 komentarjev

Konec programskih patentov v ZDA?

Groklaw - Programski patenti so najverjetneje dobili hud udarec. Zgodilo se je sicer že pred tremi meseci, a je bila novica nekako prezrta.

30. oktobra 2008 je bil v ZDA zaključen sodni proces In re Bilski, kjer je Zvezno prizivno sodišče (ki rešuje vse pritožbe v patentnih zadevah v ZDA) odločilo, da metode in druge neoprijemljive stvari ne morejo biti več kar tako patentirane, temveč da morajo patenti njuno izpolnjevati t.i. kriterij naprave ali transformacije, torej da mora biti ključen del patenta dejanska namenska naprava in/ali fizična transformacija. Čeprav patentna vloga, ki je bila predmet procesa, nima neposredne zveze s programsko opremo (gre za vlogo za patentiranje poslovne metode), proces predstavlja precedens, ki bo imel po pričakovanjih močan vpliv tudi na področje programskih patentov - ker računalnik pač ni namenska, ampak splošna naprava.

Znano je, da je bila ravno patentna zakonodaja v ZDA do nedavnega tista, ki je dovoljevala patentiranje praktično vsega, kar si lahko...

67 komentarjev

Ameriško vrhovno zvezno sodišče vzelo pod lupo "očitnost" patentov

ZDNet - Zvezno vrhovno sodišče ZDA, države ki je najbolj radodarna pri dodeljevanju različnih, tudi programskih patentov, je vzelo pod lupo "očitnost" patentov. Ena od zahtev pri dodelitvi patenta je namreč to, da patentirani "izum" povprečnemu predstavniku stroke ni očiten. Kakšna je bila praksa do sedaj, je vsakomur ki področje vsaj malo spremlja, jasno glede na množico očitno očitnih patentov (sicer pa si lahko nekaj očitnih pogledate na tem spletnem mestu). Seveda je očitnost precej izmuzljiv pojem, posebej ko gledamo obstoječe patente - saj veste: "po bitki je lahko biti general". Sodišče si bo vzelo čas za razmislek do julija 2007, če pa bo prišlo do bistvenih sprememb glede patentabilnosti "očitnih" zadev, se bo marsikomu odvalil kamen od srca. Še originalna novica.

2 komentarja

Nov datotečni sistem ext4 prestopil v fazo testiranja

Slashdot - Datotečni sistem ext3 poznamo linuxaši že zelo dolgo, sedaj pa končno prihaja njegov naslednjik, ext4. Ext4 vsebuje vse lastnosti ext3 sistema, med drugim so mu pa dodali podporo diskovju v velikosti 1020 petabytov. Druga novost pa je, da ext4 zapisuje podatke oz. natančneje datoteke v celoti na eno zanjo rezervirano mesto na disku, in s tem zmanjšuje fragmentacijo. Andrew Morton, eden od razvijalcev linux jedra je vključil ext4 v razvojno vejo jedra 2.6.19-rc1-mm1, sistem pa bi naj bil pripravljen za vsesplošno uporabo v roku šest do devet mesecev, bo pa le omejeno združljiv s sedanjim datotečnim sistemom ext3.

42 komentarjev

Visoke kazni za Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je ameriškemu računalniškemu velikanu včeraj naložila plačilo €280.500.000 ($357.000.000) kazni, ker ne upošteva njene odločitve iz leta 2004, po kateri bi moral določene tehnične specifikacije operacijskega sistema Windows narediti dostopne drugim razvijalcem. Microsoft je kazen označil kot neprimerno, Evropska komisija pa je postavila ultimat. Fantje in dekleta iz Redmonda bodo morali vsak dan odšteti dodatne 3 milijonov evrov dnevno, če jim do konca tega meseca ne uspe zagotoviti popolne in natančne tehnične dokumentacije, s pomočjo katere bi konkurenca lahko svoje programe naredila združljive z Okni.

O dogodku poročajo na vseh koncih.

224 komentarjev

Delujoč model hiperprostorskega pogona

Slo-Tech - Prijavitelj patenta za t.i. pogon warp se je znašel pred težko nalogo: patentni preizkuševalec mu je naložil, da predstavi delujoč model prijavljenega izuma.

Upajmo, da bo prijavitelj čimprej izdelal opisano napravo. Mnogi inženirji po svetu že čakajo, da si ogledajo patent, saj bo izum pomenil pravo revolucijo na področju potovanja po vesolju in nas končno ponesel izven našega kilavega osončja, če avtor ne bo dovolil prej, pa vsaj čez 20 let, ko bo patent postal javno dobro.

Naslednji logični korak je seveda patent za osebni teleport. Upajmo, da nadebudni inženir vsaj prijavo že piše, če že ni zgradil delujočega modela.

70 komentarjev

Ameriški patentni urad je Microsoftu odobril patent za FAT datotečni sistem

News.com - Po 2-eh letih preverjanja je ameriški patentni urad Microsoftu dokončno dodelil patent za njihov FAT datotečni sistem, ki bi naj bil "inovativen in neočiten".

Kaj to pomeni? Public Patent Foundation (Javna patentna organizacija), ki je skušala spodbiti podelitev patenta opozarja, da bo Microsoft morda začel pobirati licenčnine od vseh, ki uporabljajo ta datotečni sistem. To pa so nekatere distribucije Linux-a, MP3 predvajalniki, USB flash kartice, ki jih uporabljajo fotoaparati, USB ključi, in še in še...

Predsednik ameriške Public Patent Foundation, Dan Ravicher, se s to odločitvijo seveda ne strinja. Njegova organizacija je že leta 2004 trdila, da Micosoft ni izumil tega sistema, ker je bil v uporabi že preden so ga začeli uporabljati tudi oni (tim. prior art). Po njegovem mnenju je bil postopek ponovnega preverjanja patenta pristranski, saj javnost ni mogla spodbijati argumentov Microsofta. A kakorkoli že, odločitev je sedaj (v ZDA) dokončna.

Čudi me le, čemu Microsoft še...

42 komentarjev

Microsoft z Acrylicom, beta 1

News.com - Microsoft je izdal prvo beto svojega novega programa za urejanje grafike. Acrylic, kot se program še kodno imenuje, je zasnovan na Expressionu, ki ga je Microsoft predlani kupil skupaj s podjetjem Creature House iz Hong Konga. V Redmondu opisujejo program kot mešanico med orodji za vektorsko in bitno grafiko - obvladal naj bi delo z obema, s čimer bo resna konkurenca Adobovemu Photoshopu.

Acrylic bo za svoje delovanje zahteval spodoben procesor z vsaj 733 MHz, Windows XP SP2, 256 MB pomnilnika in pol gigabajta prostora na disku. Program, velik 77 MB, ki bo deloval do oktobra, si lahko brezplačno prenesete z Microsoftovih strani. Več o tem.

25 komentarjev

Microsoftov patent za FAT razveljavljen

out-law.com - Ameriški patentni urad je po pritisku skupine Public Patent Foundation (PPF) sprejel preliminarno odločitev, da je Microsoftov patent datotečnega sistema FAT neveljaven. Patent je bil Microsoftu podeljen leta 1996, lanskega decembra pa so v Microsoftu objavili, da ga bodo vključili v svojo politiko licenciranja. Novoustanovljeni PPF je aprila letos naslovil zahtevo na patentni urad, da patent prekliče, z utemeljitvijo, da je bil patent že prej v javni uporabi. Microsoft ima sedaj možnost pritožbe preden patentni urad poda končno odločitev; če bo ta negativna, mu še vedno preostane pritožba na ameriško vrhovno sodišče. Več o tem.

20 komentarjev

Network Associates patentiral "toplo vodo"

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci.

McAfee oz. Network Associates je patentiral "toplo vodo". Ameriški patentni urad je izdal patent št. 6.296.456, s katerim je potrdil, da se McAfeejeva programska oprema razlikuje od ostale po "inovativni" funkciji avtomatskega dopolnjevanja spiska virusov. Mimogrede, brez te funkcije bi antivirusno programje že po nekaj tednih vlivalo občutek lažne varnosti in ravno iz tega razloga tovrstno tehnologijo koristijo vsi spodobni antivirusni programi. Patentiranost bo sedaj povzročilo ogromno težav in stroškov proizvajalcem antivirusnih programov, ki bodo morali Network Associates plačevati pravico uporabe patenta za tehnologijo, ki so jo razvili sami in jo uporabljajo že nekaj let. Kaj bo naslednji "inovativni" patent Network Associates? Morda kolo!?
No, take stvari me pa res razpenijo. Če se prav spomnim, je bil Norton (oziroma firma Symantec) tisti, ki je uvedel LiveUpdate. Pozabil je le tehnologijo tudi patentirati... ...

22 komentarjev