» »

Microsoft z Acrylicom, beta 1

Microsoft z Acrylicom, beta 1

News.com - Microsoft je izdal prvo beto svojega novega programa za urejanje grafike. Acrylic, kot se program še kodno imenuje, je zasnovan na Expressionu, ki ga je Microsoft predlani kupil skupaj s podjetjem Creature House iz Hong Konga. V Redmondu opisujejo program kot mešanico med orodji za vektorsko in bitno grafiko - obvladal naj bi delo z obema, s čimer bo resna konkurenca Adobovemu Photoshopu.

Acrylic bo za svoje delovanje zahteval spodoben procesor z vsaj 733 MHz, Windows XP SP2, 256 MB pomnilnika in pol gigabajta prostora na disku. Program, velik 77 MB, ki bo deloval do oktobra, si lahko brezplačno prenesete z Microsoftovih strani. Več o tem.

25 komentarjev

Sl4v3 ::

Bo treba tole probat. Mogoče bo še boljše od painta!:D

Hecam se, prepričan sem da bo v redu.

btw, first post again
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

B-D_ ::

Mislim, da en sam screenshot govori zase... in tale našminkan paintbrush naj bi bil zamenjava hkrati za Photoshop in CorelDRAW... :8)
Acrylic

Uninstalling... :D

BigWhale ::

A ti si od Beta programa dejansko pricakoval, da bo delala? :P

Se dobro, da ni KDE program, bi se imenoval aKrylic :P

NoOrdinary ::

bigwhale ne akrlyic ampak kakcrylic:P (pa nimam nč prod kde, prov svinsko všeč mi je, sploh 3.4:))
brez ideje sem za podpis

Jaffa ::

Sam B-D_, si se pa potrudo pri risbi. :D Mogoče ti je zato error vn vrgo, ker je blo prezahtevno, da bi filter šel čez... 8-)
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

B-D_ ::

Zadeva omogoča risanje v več plasteh različnih tipov tko da lahk daješ vektorske plasti neposredno čez bitne... kako pa to izgleda je pa razvidno iz screenshota. Čopiči se obnašajo neverjetno zatikujoče tko da je blo zlo težko tiste bitmap črte ustvarit v vsaj nekako zaokroženi obliki, pa se vidi da niso čisto nič posebnega.

kihc ::

Vsa tista plavajoča okna pa nekam sumljivo spominjajo na Gimp-a. Hmm ...
x

Baja ::

obvladal naj bi delo z obema, s čimer bo resna konkurenca Adobovemu Photoshopu.

ja, pa ja.

christooss ::

Kako pa mislijo pol to distributirat. A bodo vključil v sistem? Bo stvar zamenjala Paint?

WIndows userji: takoj ko se začne Microsoft trudit da bi vam izbolšal življenje takoj ga napadete8-O

Way to go Microsoft. Le tako bodo lahko konkuriral.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

fiore ::

733 mhz 256 rama? hmm smrdi po xboxu...

cekr ::

Pred leti je imel Bill že nek takšen program, ki so ga dodajali k enem od paketov Offica. Ne vem, zakaj so opustili nadaljni razvoj, ker je bil tisti program še kar uporaben.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

B-D_ ::

Adobe in Corel sta svetlobna leta pred MSjem tko da mi sploh ni jasno zakaj rinejo na ta trg. Zamenjava tak program za profi defacto aplikacije defenitivno še zelo dolgo ne bo ampak bo pač "še en Paint Shop Pro ali Gimp" (beri: en program, ki misli da je dober, a je v bistvu za in edino za začetnike in igračkarje).

Pljuvam pa zato ker izgleda da tole ne mislijo distribuirat zastonj kot nadomestek MSPainta ampak kot samostojen shit. :\

drola ::

Ja, v telem screenshotu res izgleda kot GIMP, ki pa ne teče več pod GTK ampak direktno pod WIN grafično knjižnico.
Tudi tiste črte okrog slike, ki so kot nekakšno merilo zelo močno spominjajo na GIMP. Poleg tega pa ima vsaka risba čisto svoje okno, namesto, da bi imel program en main window.
https://drola.si

3p ::

B_D_: Microsoft sicer ponavadi rabi 3 verzije, da kak program dotera (Adobe & co majo še ena 3 leta mira) ampak ne ga podcenjevat. Spomni se de-facto Netscapea, Word Perfecta, Lotusa 1-2-3, Real Playerja, Borlandovih prevajalnikoc, itd..

Fury ::

B_D: Zakaj tocno je Paint Shop Pro igracka? Pri nas na zootflyju so vse texture (in sploh 99% 2d arta) narejene v PSP in izgledajo prav profesionalno...

BaRtMaN ::

Čudni, da ni povezane novice o Paint.NET, zamenjavi za Paint, ki jo je po tisti novici odobril tud MS.

AtaStrumf ::

Ej tole je super ideja, ker zakaj bi moral človk (teoretično seveda) plačevat za Photoshop/Illustrator ali Corel, za kako simple slikco, ki jo rabi za kak seminar/diplomo itd. Jaz sem se zezal s DIA, da sem narisal metabolne poti in gene, a je bila jeba, ker se program rad usuva in je poln raznih bugov, na konc sem imel pa dobil tako majhno resolucijo ven, da je bilo vse nazobčano (naredil sem png z desnim klikom na dia datoteko; druzga žal nisem najdu) ko sem vstavil v Word in sprintal in sem pol umetno v photoshopu povečal na 600 dpi, samo to ni glih to, kar se imel v mislih z vektorsko risbo. Če kdo ve kako to porihtat, naj se le oglasi,ker gre v ponedeljek diploma v print in pol bo prepozno. Illustrator "free" verzija se pa itak sesuva, da je groza.

SeTAr ::

datoteka->izvozi->izbereš format(recimo png)->pritisneš ok->se odpre okence, obe številki pomnožišza recimo 10x in pritisneš izvozi
Drugače pa imaš v izvozi(export) meniju tudi možnost wmf formata ki je vektorski :)

NoOrdinary ::

kaj pa manka PSP in gimpu?!? OK, gimp s svojimi okni verjeten zahteva preveč časa, da se navadeš na vmesnik, samo PSP je pa marsikje pred PS (in obratno, samo nista to programa "ki mistla da sta dobra" ampak dejansko to sta. je pa res dokler lahk vse zaston skasiraš greš "go with the flow" ker že vsak 12 letn mulc ve kje je kej u PS). se mi pa gimp u windowsih nemarno sesuva, u linuxu nima teh problemov in čist verjamem da grafični oblikovalci nimajo veselja inštalirat linux zato da bojo fural gimp (čeprov je oboje zastonj), pa sem že zašu čist preveč offtopic.
brez ideje sem za podpis

bj ::

No ja, malo zgodovine ne bi skodlo vsem vseznalcem na tem portalu.

Acrylic, kot omenja ze novica, izhaja iz programa Expression, ki ga je konec leta 96 (!) izdal takratni Fractal Design, razvilo pa ga je podjetje Creature House. Prve verzije se spomnim predvsem po tem, da je bila zelo pocasna, kar ni cudno za vektorski program, ki simulira risanje in slikanje z realnimi slikarskimi orodji, sploh pri takratnih masinah. OK. Fractal Design je postal Metacreations, potem pa je crknilo se to in razprodalo svoj softver (painterja in KPT je kupil recimo corel), expression pa so dobili nazaj originalni razvijalci CreatureHouse in se se nekaj trudili okoli njega (zadnja verzija je bila 3.3 beta). CreatureHouse je pred letom ali dvema kupil MS -- zadnja beta, zelo stabilna je bila na volju zastonj na MSjevi strani tako za MacOS X kot Windows (nisem gledal ce jo je se vedno mogoce dobit).

OK, v cem se Acrylic razlikuje od Expression? Po petih minutah dela z njim: na prvi pogled je zelo podoben, orodja in okna skoraj enaka, le malce (slabse po mojem mnenju) oblikovana. Uvaja pa novost - orodja za delo z bitno sliko (pixel layer in pixel brush). Zanimivo je, da so "pixel" orodja precej pocasnejsa (pravzaprav neuporabno pocasna) kot vektorska. Obcutek je priblizno tak kot leta 96 :) Do recimo Painterja jim tukaj manjka se ogrooooomno ...

Person ::

@Paint .NET
Še kr zanimiv ... proti starem paintu je prav super. Me pa močno spominja na PaintShop Pro. Pač je bolj taka okleščena varijanta, ki ima samo podporo za raster slikice.
Verjetno bo integrirana v Windows Longhorn ... bo pa čist ok zadevica.

AtaStrumf ::

Thanx SeTAr, to dejansko deluje, samo se v vsakem primeru nekaj popači, recimo font se poveča in se sosednji text pol prekriva, kar je nemogoče popravt v wordu, če gre za wmf format, png pa itak ne morš več spreminjat. A mogoče veš katerega od vektorskih formatov, ki jih DIA podpira prepozna Corel, da bi tja izvozil in pol tam porihtal?

Jeebs ::

Ne me hecat, izboljšana verzija Slikarja naj bi bila tekmec Photoshopu ja.:D Ni letos že bil 1. april?>:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

drola ::

PNG je lahko tudi vektorski format, odvisno od programa s katerim izvažaš. Naprimer pri Fireworksu, katerega je PNG primarni format, so slike, ko jih odpreš natančno take, preden si jih shranil (vsi layerji, seznami efektov, ...).
https://drola.si

Ziga Dolhar ::

In še več -- tudi Fireworks združuje vektorsko ustvarjanje na rastrski podlagi. (Vektorski elementi se torje "prilagajajo" mrežasti podlagi.)
https://dolhar.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Preberi me !

Oddelek: Izdelava spletišč
1442806 (3716) FitnessBoy
»

Kateri urejevalnik texta za gradnjo spletnih strani?

Oddelek: Izdelava spletišč
282435 (1965) Road Runner
»

Microsoft Expression

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
163483 (2559) M.B.
»

Microsoft z Acrylicom, beta 1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
253869 (2779) Ziga Dolhar

Več podobnih tem