»

Kitajske kvote za izvoz redkih zemelj nezakonite

Telegraph News - Čeprav so v Pacifiku nedavno odkrili bogato nahajališče redkih zemelj, je do komercialnega izkoriščanja - če bo sploh rentabilno - še zelo daleč. Do takrat bo glavni izvoznik ostala Kitajska, ki izvozi 97 odstotkov vseh redkih zemelj. Pridobivanje teh redkih kemijskih prvin je umazan in okolju škodljiv posel, ki ga Kitajci izvajajo večino na severu v Notranji Mongoliji, a nujno potreben za elektronsko industrijo.

Uradno da bi zaščitili okolje in te strateško pomembne surovine, neuradno pa ker si to pač lahko privoščijo in se jim finančno še kako splača, so v zadnjih letih Kitajci zmanjševali kvote za rudarjenje in izvoz teh prvin. Leta 2009 so uvedli vrsto ukrepov, ki so otežili izvoz - izvozne carine, posebne licence, stroge kvote...

81 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev

Piratske stranke darknet

Slashdot - Švedska piratska stranka je v sodelovanju s podjetjem Relakks javnosti ponudila v uporabo t.i. darknet, ki uporabnikom omogoča varno (neizsledljivo) dostopanje do interneta in medsebojno deljenje datotek. Storitev stane 5€ mesečno, del tega pa se steka tudi na račun piratske stranke.

V stranki pravijo, da ima storitev širše zastavljene cilje, saj onemogoča nadzorovanje zasebnih komunikacij uporabnikov. Opozarjajo tudi na zakone o varstvu avtorskih pravic, ki za doseganje svojih ciljev kršijo informacijsko zasebnost uporabnikov interneta, saj za izvajanje zahtevajo nadzor nad nalinijskim vedenjem posameznika.

10 komentarjev

Stranka piratov Švedske

digg.com - Na Švedskem so ubrali precej zanimivo pot za boj za pravice državljanov. Zbirati so namreč začeli podpise za ustanovitev nove stranke, ki se bo imenovala Pirat partiet oziroma, če poslovenimo, Stranka piratov.

Stranka se bo zavzemala za neupoštevanje Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) in Svetovne trgovinske organizacije (WTO), za izničenje vseh pogodb, ki ovirajo prosti pretok informacij in za upoštevanje zasebnosti, torej brez podpore direktivi o retenciji prometnih in lokacijskih podatkov.

Nova stranka namerava na prihajajočih volitvah dobiti vsaj 4 odstotke oz. 225.000 glasov, kolikor jih potrebujejo za sedeže v parlamentu.

87 komentarjev

Sprejeta Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov

Data Retention Is No Solution - Evropski parlament je včeraj s 378 glasovi za, 197 proti in 30 vzdržanimi podprl direktivo o hrambi prometnih podatkov. S tem je potrdil predlog direktive brez amandmajev, torej različico predloga, ki so mu ostro nasprotovale organizacije za zaščito človekovih pravic in nekateri operaterji komunikacij.

Potrjena direktiva prinaša:
  • obvezno hrambo prometnih podatkov telefonskih in internetnih komunikacij (vključno z naslovi elektronske pošte) ter podatkov o lokacijah mobilnih telefonov;
  • čas hrambe ne bo enak po celotni EU, znašal pa bo od 6 do 24 mesecev, poleg tega pa je dovoljen tudi daljši čas hrambe (Poljska je npr. predlagala 15 let);
  • povračilo stroškov operaterjem nastalih zaradi obvezne hrambe prometnih podatkov ureja vsaka država po lastni presoji;
  • omejitve za katera kazniva dejanja je mogoče shranjene podatke uporabiti niso določene (torej jih bo mogoče uporabiti tudi za boj proti kršitvam avtorske pravice);
  • obvezna bo tudi hramba podatkov o neuspešnih poiskusih...

67 komentarjev

Okrogla miza: Direktiva o hranjenju komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - V četretek 8. decembra ob 17.00 vas vabimo v Kiberpipo na okroglo mizo o direktivi o retenciji komunikacijskih podatkov.

Evropska komisija se na vse pretege trudi sprejeti novo direktivo, ki bo določala katere podatke o naših internetnih navadah naj bi hranili ponudniki interneta. S pomočjo zbranih podatkov naj bi se preganjal le "resen krimial", a kaj je to? Gre za boj proti terorizmu, ali se v ozadju skriva lobij multinacionalk, ki želijo preganjati omrežja P2P? Bodo res beležene celo neuspele povezave TCP? Kakšno je stališče Slovenije? Gre za uravnoteženo zakonodajo ali drvimo v leto 1984?

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
  • dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu)
  • Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela)
  • mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu)
  • Klemen Tičar (pravni svetovalec na Ministrstvu za gospodarstvo)
  • Mitja Podpečan (iz višjega sodišča v Celju)
Okrogla miza poteka v sklopu tedna informiranja o retencijski...

14 komentarjev

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji, 2. del

Slo-Tech - V drugem delu članka Zakoniti nadzor v Sloveniji, si je Matej Kovačič ogledal nadzor mobilne telefonije in kako le-tega ureja Zakon o elektronskih komunikacijah.

Osnova za članek je konkreten primer za časa volilnega molka, ko so nekateri uporabniki Mobitela prejeli nezaželjena in nenaročena predvolilna SMS-sporočila. Zaradi številnih pritožb jim je Mobitel naknadno poslal obvestilo, da so prejeli nezakonito sporočilo politične stranke, kar skorajda kriči po tem, da se vprašamo, kako so pri Mobitelu sploh vedeli kdo so prejemniki bili.

Članek se tako ukvarja predvsem z vprašanjem ali in kdaj sme operater beležiti prometne in lokacijske podatke, oziroma kako posege v zasebnost uporabnikov mobilne telefonije opredeljuej zakon.

Obvezno branje za vse, ki imate mobilni telefon.

28 komentarjev

Dodatni davki na Hynixove proizvode

The Register - Če se še spomnite, smo pred natanko mesecem dni poročali o nedovoljenem sodelovanju med južnokorejsko vlado in Hynixom, s katerim je Hynix pridobil ustrezna sredstva, da je lahko v Evropi prodajal pomnilnik pod proizvodno ceno. Takšno ravnanje je po pravilih Svetovne trgovinske organizacije prepovedano, zato je Evropska komisija takrat zavoljo teh pripetljajev naložila dodatnih 33 % davščin na Hynixove izdelke v Evropi. Odločitev je sedaj tudi uradno stopila v veljavo, poroča Dow Jones. Več o tem.

0 komentarjev

Intervju Richarda Stallmana

več strani - Richard Stallman (na kratko RMS) je dal še en zelo zanimiv intervju. Ata je za openoffice.org povedal, da je velik svetovni problem, ker vedno več moči prehaja iz (vsaj okvirno) demokratično izvoljenih teles kot so parlamenti in vlade, na organizacije, ki so izjemno nedemokratične, saj imajo v njih moč le korporacije, ki se trudijo zmonopolizirat trg, zmanjšat pravice delavcev itd. Kot najbolj kritičen primer tega je navedel WTO (svetovno trgovinsko organizacijo), ki redno vsiljuje zakone posameznim državam. Očitno vidi grožnjo prostem programju in Linuxu tudi s strani patentov in ostalih stvari, ki jih skuša uveljavlat WTO, zato ni čudno, da je proti.
Na fronti prostega programja ni povedal nič novega. Pravi, da mora biti v življenju prostor tudi za posel, vendar posel ne sme dominirati celega življenja. Govori o tem, kako imajo podjetja preveliko politično moč. IOb tem pokaže na zanimivo stran, ki promovira oba kandidata na prejšnjih ameriških volitvah. Gre za to, da je itak...

4 komentarji