»

Jutri se lahko GPS-u zatakne

Slo-Tech - Jutri se utegne zgoditi, da bodo imeli nekateri sprejemniki GPS-a težave pri prikazu lokacije. Danes se namreč končuje druga epoha GPS-a, kar je posledica formata, v katerem je zapisan datum. GPS namreč šteje tedne, ki se zapisujejo kot 10-bitno število. Prva epoha se je začela 5. januarja 1980 in 1024 tednov pozneje je bil 1. avgusta 1999. To pomeni, da se je takrat števec tednov ponastavil, kar je pozročilo nekaj nevšečnosti. Drugič se bo to zgodilo danes ponoči, ko bo števec spet dosegel 1024 tednov in se ponastavil.

Ker se to ne bo zgodilo prvikrat, bi morale biti novejše naprave GPS (po standardu IS-GPS-200) na to možnost pripravljene. Da nismo leta 1999, temveč 2019, bodo lahko ugotovile vse naprave, ki imajo kakšen način za ugotavljanje približnega časa in datuma. Telefoni tako ne bi smeli imeti težav. Prav tako...

14 komentarjev

Optimus Mini Three

Tweakers.net - O konceptu tipkovnice Optimus smo na našem forumu debatirali že pred letom, ko se je prvič pojavil. Ideja je bila vsekakor navdušujoča, ampak ker delujočega izdelka ni bilo na voljo, so bili mnogi prepričani, da gre zgolj za lep render. Nedavno pa je bil najavljen Optimus Mini Three -- izdelek istih avtorjev v pomanjšani različici s samo tremi gumbi. Prav to žverco so dobili v roke na Tweakers.net, žal pa ni izpolnila vseh pričakovanj.

5 komentarjev

Fotoaparat in GPS za PSP

Digital Trends - Na sejmu Tokyo Game Show je Sony med drugim novinarjem in obiskovalcem predstavil dva nova dodatka za njihovo prenosno konzolo PlayStation Portable.

Prvi je majhen digitalni fotoaparat, ki se ga priključi na USB vtič, ki ga konzola premore, in je zmožen izdelovanja fotografij v ločljivosti 1,3 megapiksla. Zaenkrat ga ne bo možno uporabljati v povezavi z igrami, z njim bomo lahko izdelali le avatar za predstavitev na Sony-jevem igralnem spletnem središču, na Japonskem pa naj bi izšel drugega novembra in stal 43 dolarjev.

Najavljen je bil tudi GPS dodatek, ki bo tokrat uporabljen v bolj zabavne namene kot običajno. Poleg pomoči pri vožnji vam bo svetoval izbiro golf udarca, vas učil astronomije in nenazadnje deloval v povezavi z igrami -- za začetek s prihajajočo verzijo uspešnice Metal Gear Solid. Dodatek za satelitsko navigacijo bodo Japonci lahko nabavili za 52 ameriških dolarjev v začetku decembra, kdaj se bomo z gizmoma zabavali tudi zahodnjaki, pa poročevalci na Digital...

2 komentarja

Najstnik za najstnike

Slo-Tech - Jonathan Fischer je izdelal napravo, s katero upa, da bo zmanjšal število smrti mladih v avtomobilu. Naprava Speed-Demon je ena v vrsti naprav, ki nadzoruje hitrost vožnje, vendar je prva, ki začne delovati šele, ko voznik preseže nastavljeno vrednost. Naprava, ki za svoje delovanje uporablja GPS, je zanimiva predvsem zaradi tega, ker v zasebnost voznika posega šele, ko voznik "prekrši" dovoljeno mejo hitrosti, ki je nastavljena v napravi. Ta funkcionalnost omogoča ohranitev zasebnosti kljub nadzorni napravi. Naprava deluje tudi v povezavi z Googlovimi zemljevidi in označuje le odseke, kjer je otrok presegel omejitev hitrosti.

Napravo je Jonathan začel razvijati, še preden je dobil vozniški izpit. Nato je z napravo zmagal na tekmovanju izumiteljev in presenetil javnost s svojo starostjo. Star je le 18 let. Seveda bo svojo izumiteljsko žilico preizkusil tudi na tržišču, saj skupaj s partnerji pričakuje splavitev naprave letošnjo jesen. Prodajala naj bi se dva modela. Eden bi...

76 komentarjev

GPS za telebane in turiste

vir: Forbes
Forbes - Prebivalci velemest, željni avantur v (pravi) naravi, se v njej enostavno izgubijo, v vseh pomenih besede. Za odpravo te tegobe so tržišču ponudili ACR TerraFix GPS 406 PLB - Personal Locator Beacon. To je "tihe vrste" GPS, z gumbom za paniko. Seveda v primeru, da se odpravljate v naš lokalni pragozd, Kočevski rog, enako toplo priporočam kaj podobnega.



Manj navdušeni nas GPS-i so taksisti v Philadelphiji, kjer jih mislijo mestne oblasti ves čas nadzirati, s tem, da bodo za to "uslugo" morali plačevati 18 zelencev na mesec. Namen oblasti je, da bi lahko turisti nadzirali odpeljano pot. Z druge strani se pojavi problem v ceni "naročnine" in dejstvo, da GPS-i ne poznajo vseh poti. Avtonavigacija je sicer...

2 komentarja

Podrobnosti o PS3

Slo-Tech - Ken Kutaragi, vodja Sony Computer Entertainment, je na PlayStation Business Briefing 2006 na Japonskem izdal nekaj podrobnosti o igralni konzoli nove generacije.

Potrdil je govorice, da bi izid konzole preložen zaradi zapletov pri zaščiti nosilcev iger za PS3, zdaj že znani Blu-Ray. Kot datum svetovnega izida (konzola iz tabora konkurence je postopoma izhajala na različnih delih sveta) je napovedal začetek novembra 2006. Ob izidu naj bi bile proizvodne zmogljivosti 1.000.000 enot mesečno, do marca 2007 naj bi izdelali 6 milijonov enot.

Za omejitev piratstva bodo vse nove igre izšle izključno na Blu-Ray medijih, vendar bodo podprti tudi CD-ji in DVD-ji (za igre oz. filme), konzola pa bo popolnoma kompatibilna z igrami za PS1 in PS2 ter bo prikazovala vse igre (tudi stare) v HD resoluciji.

Vsaka enota bo opremljena s 60GB trdim diskom, ki bo nadgradljiv. Omenjena je tudi podpora Linuxu, ki bo skrbel za povezavo med drugo zabavno elektroniko, hkrati pa bo ponujal možnost...

26 komentarjev

G4 modifikacija za v avto

The Unofficial Apple Weblog -

Čehi presenečajo. Včasih z dobrimi firmwari s podporo za naše šumnike, tokrat nekoliko bolj. Jiří Jirout se je odločil, da v svojo češko Tatro vgradi 450 Mhz G4 PowerMac. S tem je pridobil čisto nič "češko" tehnološko udobje v vozilu:

  • MP3 predvajalnik (za zadnje potnike lahko predvaja drugačno glasbo)
  • video predvajalnik za zadnje potnike
  • navigacijo s pomočjo GPS - Garmin Route 66 in
  • dostop do interneta preko Wifi ali GPRS

Vse kar vas dodatno zanima, najdete v zgornji povezavi.

Upam, da bo začel s serijsko proizvodnjo "pimp my car" za češko ceno. Se postavljam v vrsto z mojim Kangoojem. Hmm, le koliko bi stala enakovredna dodatna oprema pri poljubnem proizvajalcu vozil?

12 komentarjev

Modificiranje Sony PSP v GPS napravo

TweakNews.net - Med zbiranjem informacij za prejšnjo novico sem naletel na zelo fascinatno modifikacijo Sonyjeve prenosne igralne konzole PSP. Na QJ forumu je uporabnik Art razložil, kako lahko prenosni Playstation spremenite v napravo GPS, v tem primeru poimenovano GPSP. Nekaj entuzijastov je k obstoječi modifikaciji dodalo še uporabo Google Earth in Google Maps, ki delujejo pod pogojem, da ima uporabnik dostop do Wi-Fija. Vsekakor priporočamo ogled.

Zaradi bojkota Sonyevih proizvodov s strani Wired, vam nakup zaenkrat še odsvetujem.

9 komentarjev

Sonyeva DRM nočna mora se nadaljuje

Hartware.net - Tožbi Sony BMGja so se po novem pridružili še Kanadčani s skupinsko tožbo, državni tožilec zvezne države Texas, kmalu pa naj bi se vključil v proces še New York. Tam so pozivi k bojkotu Sonyja očitno delovali, minuli vikend so se namreč odvijale številne študentske demonstracije.

Delno opravičilo je prišlo zelo pozno. Evropski predsednik Sony BMGja, Maarten Steinkamp je za Die Welt Izjavil: "Sony BMG se ni samo blamiral, temveč zelo blamiral." Hkrati je poudaril, da v Evropi zloglasnih zgoščenk niso prodajali, niti jih ne nameravajo, kot so špekulirali mediji.

Upam, da so se tudi ostali koncerni zamislili ob tem. Upajmo na najboljše. Za nas uporabnike. NO TRUSTED COMPUTING PLEASE!

32 komentarjev

Bo Sony zaradi rootkita tožen zaradi piratstva?

Wired News - Sony je med drugim tudi lastnik filmskih studijev, zato bodo direktorji nemara veseli, da so si za eno večjih mor zadnjega časa kar sami spisali scenarij. Začelo se je z Russinovichevo najdbo, od takrat naprej pa se kup obtožb kotali kot kepa snega po hribu. Vse skupaj je preraslo v snežni plaz besnih kupcev, v prejšnjih novicah omenjenih tožb in kar je najhuje - pritegnilo je pozornost veliko ljudi, tudi takšnih, ki raziskujejo naprej. Nekateri brskajo po njihovih patentih (glejte novico PS3 ne bo dopuščal izposojanja iger?), drugi pa kar po DRM programu. Nizozemskemu programerju, ki ostaja na svojo željo anonimen, je tako uspelo odkriti, da rootkit vsebuje delčke kode, ki so identični najbolj znanemu odprtokodnemu mp3 kodeku LAME. Ker je ta licenciran pod LGPL, Sony očitno krši avtorske pravice.

Wired v meni ljubem stilu poziva na bojkot Sonyjevih proizvodov, dokler se slednji javno ne opraviči in obljubi, da tega ne bo nikoli več počel. Hkrati ugotavlja, da progrem sploh...

40 komentarjev

Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?

Reuters - Kupci, ki so nevede kupili in pognali Rootkit na Sony DRM zgoĹĄÄŤenkah, so po poročanjih Reutersa preko skupinske tožbe v ZDA tožili multimedijskega giganta, kar smo predvidevali že, ko je prišla zadeva prvič na dan. Sony je medtem tudi priznal, da se je tovrstno programje nahajalo na več zgoščenkah, zanimiv epilog zgodbi pa je dodal Microsoft (drugače velik zagovornik DRMja in TCGja), ki bo po političnih izjavah sodeč svoje kupce zaščitil pred tovrstnimi programi.

Vprašanje pri vsem skupaj je, če ni to le del vojne med Microsoftom in Sonyem, ki bo čez nekaj mesecev najhujša predvsem na področju konzol. Majhne bitke se namreč bijejo vse naokoli, nedavno je recimo Sony skupaj s Philipsom in IBMom podprl Linux. Kdo bo koga?

Pred dnevi je ameriški odvetnik Jack Thompson neposredno obtožil Sony in celo Japonsko s pismom Japonskemu ambasadorju v ZDA, da so preko nasilnih in seksualnih igric lansirali drugi Pearl Harbor na ZDA. Isti možakar je pred par meseci očital uničujoče...

16 komentarjev

Pohekan PSP firmware 2.0

Gizmodo - Kmalu po izidu konzole PSP čez lužo je bila zaščita prenosne Sonyjeve konzole razbita, kar je omogočilo uporabnikom praktično neomejeno poganjanje tako legalne kot nelegalne kode. Sonyju to seveda ni bilo všeč, ker je po njihovem mnenju vodilo zgolj v masovno piratiziranje, zato je pred predstavitvijo gizmota na stari celini izdal popravek programske opreme pod številko 2.0.

Iz tega razloga smo se morali Evropejci do pred kratkim zadovoljiti zgolj z uradnimi sposobnostmi konzole, zdaj pa temu ni več tako. Odkrita je bila luknja pri prikazu slik, ki omogoča poganjanje doma spisane kode. Zmožnosti PSPja so tako spet praktično neomejene, če vas zanima kaj več o zadevi, pa preberite izvorno novico na gizmodo.com.

13 komentarjev

Sony PSP

The Register - Sony je včeraj najavil PSP oziroma PlayStation Portable - ročno igralno konzolo, ki pa bo morda vsebovala tudi telefon. Torej na način Nokie nGage a vseeno precej drugače. PSP-ju lasten bo UMD (Universal Media Disc) pogon s kapaciteto enega visoko zaščitenega (AES, regije, ID številke ...) dvoplastnega ploščka 1,8 GB.

Igre (in DVDje ter glasbo) bo poganjal 90 nanometrski procesor zgrajen iz MIPS 32-bit R4000, zvezan z 8 MB 333 MHz pomnilnika s prenosom okoli 2,6 GB/s. Poleg tega procesorja bo tu še en, identični, ter dva grafična procesorja, vsak s svojo nalogo, katerih rezultat bo 24-bitna barvna globina in neverjetne zapolnitvene zmožnosti (664 millijonov pikslov na sekundo). 480 x 272-pikslov velik LCD...

21 komentarjev