»

Izšel je Debian "Stretch" 9.0

Debian - Po 26 mesecih razvoja je na voljo nova različica operacijskega sistema Debian "Stretch" 9.0, ki bo varnostno podprta naslednjih 5 let. Debian 9.0 je posvečen Ianu Murdocku, ustanovitelju projekta Debian, ki je preminil 28. decembra 2015.

Z vidika varnosti je dobrodošla sprememba, da okenski sistem za delovanje ne potrebuje več root pravic. Pretežni del izvornih paketov v distribuciji, kar 90 odstotkov, bo ob prevodu in izgradnji paketa izdelala do bita enake binarne datoteke. To je pomembno, ker viša varnostne standarde in zagotavlja verodostojnost binarnih datotek ter olajša zaznavanje neželenih posegov v prevajalnike. Nekateri izmed 51.000 programov v Debian 9.0:

  • Linux kernel 4.9 (long-term)
  • GNOME 3.22
  • KDE Plasma 5.8, Application 16.08, PIM 16.04
  • LibreOffice 5.2
  • Firefox 45.9 ESR
  • Chromium 59
  • OpenJDK 8
  • GCC 6.3
  • MariaDB 10.1
  • PostgreSQL 9.6
  • PHP 7.0
  • Python 3.5

Privzet okus MySQL-a je po novem MariaDB, ta bo ob nadgradnji samodejno zamenjal MySQL 5.5 ali 5.6. V distribucijo pa se vračata Firefox...

25 komentarjev

MySQL 5.0 zrel za delovno okolje

Slo-Tech - MySQL, ena izmed bolj popularnih odprtokodnih podatkovnih baz, je po nekaj mesecih razvoja (natančneje, od marca letošnjega leta) iz verzije 5.0.0 prišla do 5.0.15 in naj bi bila po besedah avtorjev zrela za produkcijsko okolje.

Če se boste tako odločili za takojšen prehod na novo različico (če uporabljate svoje MySQL baze za resno delo in svojih podatkov nikakor ne želite izgubiti, verjetno že veste, da je vseeno pametno nekoliko počakati na prva poročila o stabilnosti in varnosti), vam bo na pomoč prišla že obstoječa pomoč za prenos vaših dragocenih podatkovnih baz iz četrte v peto različico. Ko boste torej zagotovili vse predpogoje in ko vas bo premamil seznam novosti (o njih nekoliko kasneje), pa le pogumno prenesite verzijo 5.0.15.

Sedaj pa na vse novosti.

MySQL, ki je bil dolga leta kritiziran zaradi pomankanja nekaj osnovnih temeljev relacijskih podatkovnih baz, tokrat kritikom vrača milo za drago in med drugim v eni različici prinaša shranjene procedure, sprožilnike,...

18 komentarjev

Napadi na MySQL

NetCraft - Kot poroča Netcraft, po medmrežju operirajo boti, ki iščejo strežnike MySQL na sistemih z Okni. Če ga tak bot najde, poskuša uganiti upraviteljsko geslo in se prijaviti v sistem, kjer nato izkoristi razpoko v knjižnici UDF in naloži ZlobnoKodo™, ki k sreči ne naredi drugega kot da odpre kanal IRC in se tako pridruži omrežju botov, ki iščejo nadaljnje žrtve. Strežniki, ki ne tečejo pod Okni, so menda odporni.

Kakšna so že upraviteljska gesla na vašem sistemu?

22 komentarjev

Očetje Linuxa, PHP in MySQL proti programskim patentom

Slo-Tech - Po tem, ko je svojo podporo direktivi za patentiranje programja pred nekaj dnevi umaknila Poljska, so se znova povečale možnosti, da se direktivo ustrezno popravi, tako da bo patentiranje programja omejevala oziroma preprečila.

V tem duhu so se tudi trije verjetno najbolj znani evropski programerji odločili napisati skupno izjavo v kateri opozarjajo, da je direktiva "zavajajoča, nevarna in demokratično nelegitimna". Linus Torvalds (Linux), Michael Widenius (MySQL) in Rasmus Lerdorf (PHP) v javnem pismu opozarjajo, da je napočil skrajni čas, da Evropa ne zavozi svoje softverske industrije. Pet minut pred dvanajsto, saj bo eno najpomembnejših odločanj že konec tega tedna.

In Slovenija? Ah, slovenski urad za intelektualno lastnino še vedno avtistično trdi, da direktiva ne bo povzoročila možnosti patentiranja programske opreme (glej stran 3). Kljub temu da so na Poljskem enotni, da bo ta direktiva to omogočala (to trdijo tudi patentni pravniki velikih podjetij), kljub temu da je...

48 komentarjev

MySQL bo uporabljal Microsoftov odprtokodni program

Slashdot - Namestitveni programi v prihajajoči različici MySQL 4.1 podatkovne baze bo izdelan s prvim Microsoftovim Open-Source projektom - Windows Installer Toolsetom.
Ta namestitveni program uporabljajo zato, da pretvorijo MSI datoteko, ki jo uporablja InstallShield v XML, kateri bi njim naj omogočal večjo kontrolo nad namestitvenim postopkom.
Omenili pa so tudi da so se odločili za ravno ta program zato, ker želijo pokazati dobro vero do Microsfta. Namreč, ko je Microsoft pred nekaj časa izdal ta projekt pod Open-Source (CPL) licenco, so bili nekateri skeptični, še posebej zaradi tega ker vključuje posebno XML shemo, katero bi lahko Microsoft kadarkoli patentiral ravno tako, kot Officevo XML shemo.

Več o tem v izvorni novici.

6 komentarjev

MySQL tudi v gručah

Monitor - Eden najbolj znanih izdelovalcev odprtokodnih rešitev za zbirke podatkov, švedski MySQL AB, je na svoji uporabniški konferenci v Orlandu napovedal, da bodo njegovi podatkovni strežniki kmalu sposobni tudi delovanja v gručah, s čimer naj bi se zanesljivost povečala na 99,999% na letni ravni. To naj bi se zgodilo že v letošnjem tretjem četrtletju, hkrati z izidom 5. različice podatkovne zbirke, ki bo glede na četrto ponujala grafični vmesnik za upravljanje in podporo za hranjene procedure. Proti koncu leta pa lahko pričakujemo, da bodo podporo za gruče priredili tudi podatkovnim strežnikom različic 4.x.

Tako kot ostali MySQLovi izdelki bo tudi MySQL Cluster na voljo pod dvojno licenco. Za odprtokodne projekte bo veljalo dovoljenje GPL, če vam to iz kakršnegakoli razloga ne ustreza, pa se lahko (kajpada ob primernem kupčku zelencev) dogovorite tudi za drugačne pogoje.

Novičko v Monitorju najdete tule, MySQLova novička se nahaja tu, dolpoteg predogledne različice bo najverjetneje...

0 komentarjev

MySQL popustil

Monitor - Podatkovna zbirka MySQL je (bila?) zelo priljubljena pri izdelavi spletnih aplikacij, zlasti v navezi s skriptnim jezikom PHP. Potem pa se je začelo zapletati z licenčnimi pogoji in vse je kazalo, da bo podpora za to podatkovno zbirko celo izpuščena iz pete generacije PHP. K sreči pa so pri podjetju MySQL vendarle popustili in bodo dovolili, da se MySQL-ove knjižnice še naprej vključujejo v PHP. Še klik na novičko v Monitorju.

Ko smo že pri podatkovnih zbirkah, v Monitorju navajajo tudi poročilo podjetja AMR Research, ki meni, da se v bližnji prihodnosti obeta razcvet tudi odprtokodnim podatkovnim zbirkam, poleg MySQL še zlasti PostgreSQL. Izboljšati se mora predvsem prilagodljivost velikim količinam podatkov, že sedaj pa so marsikoga prepričale s preprosto uporabo in vzdrževanjem, odzivnostjo, stabilnostjo in seveda tudi s ceno. Še klik na omenjeno poročilo in novičko v Monitorju.

3 komentarji

Tripod MySQL baza izbrisana

Lycos - Enega največjih ponudnikov tako brezplačnega, kot tudi plačilnega ponudnika internet prostora, ki na mesec doseže 118 miljonov unikatnih obiskov, je žal doletela zelo neprijetna stvar. Vsi uporabniki, katerih strani se začnejo s črko "s" ali "t" in so imeli MySQL baze, so sedaj ostali brez nje. Razlog za ta dogodek je bil trdi disk - ta se je zrušil iz neznanih razlogov, vsaj tako navajajo iz uredništva Tripod-a, podatkov pa niso uspeli rešiti.

Tako je izpuhtel še zadnji up za tiste, ki si niso shranjevali varnostnih kopij. Novico lahko zasledite na uradni Lycos-ovi strani: klik.

3 komentarji