Prijavi se z GoogleID

» »

MySQL 5.0 zrel za delovno okolje

MySQL 5.0 zrel za delovno okolje

Slo-Tech - MySQL, ena izmed bolj popularnih odprtokodnih podatkovnih baz, je po nekaj mesecih razvoja (natančneje, od marca letošnjega leta) iz verzije 5.0.0 prišla do 5.0.15 in naj bi bila po besedah avtorjev zrela za produkcijsko okolje.

Če se boste tako odločili za takojšen prehod na novo različico (če uporabljate svoje MySQL baze za resno delo in svojih podatkov nikakor ne želite izgubiti, verjetno že veste, da je vseeno pametno nekoliko počakati na prva poročila o stabilnosti in varnosti), vam bo na pomoč prišla že obstoječa pomoč za prenos vaših dragocenih podatkovnih baz iz četrte v peto različico. Ko boste torej zagotovili vse predpogoje in ko vas bo premamil seznam novosti (o njih nekoliko kasneje), pa le pogumno prenesite verzijo 5.0.15.

Sedaj pa na vse novosti.

MySQL, ki je bil dolga leta kritiziran zaradi pomankanja nekaj osnovnih temeljev relacijskih podatkovnih baz, tokrat kritikom vrača milo za drago in med drugim v eni različici prinaša shranjene procedure, sprožilnike, poglede, informacijske strukture, XA in seveda standardne popravkov hroščev iz alfa in beta izdaj pete različice.

Na novico nas sta nas opozorila Trubadur in sverde21, za kar se jima najlepše zahvaljujemo.

18 komentarjev

Looooooka ::

stored procedures.full-text search.
ce je tole res production ready....weeeeeeee

trstenjak ::

Na žalost pa ni omenjeno, da je Oracle kupil podjetje InnoDb, ki je razvilo transakcijski engine za MySql in tako dejansko prevzel nadzor nad potencialnim konkurentom. Pa še ta nesrečna licenca, ki preprečuje, da bi MySql vključil v svoj produkt, ki ni opensource in ga brezplačno širil. Alternativne baze PostgreSQL, Firebird in Ingres so opensource, brez omejitev pri distribuciji, tečejo na več platformah, se jih lahko distribuira brez omejitev v smislu MySql in imajo že 10-15 let vgrajeno vso funkcionalnost, ki jo je MySql dobil v zadnji verziji. Zaradi naštetega je zame je MySql totalni flop in nespamenta izbira relacijske baze.

_n00b_ ::

Super

sverde21 ::

jst ne uporablam 90% funkcij, ki mi jih omogoča MySQL, kaj več še potem rabim :D , trstenjak tudi ti verjetno ne uporabljaš vsega, poleg tega sm že enkrat napisal, pa je MySQL po testih okoli 10x hitrejša od PostgreSQL, sicer pa če ti MySQL ni všeč pač pojdi k alternativi vendar večina php forumov temelji na MySQL IMO :)
<?php echo `w`; ?>

OwcA ::

Tale ne. 8-)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Jumping Jack ::

Večina forumov dela na MySQL zato, ker 1.) večina ljudi ne ve, da kaj drugega sploh obstaja (oziroma so nekje slišali, da "forumi delajo na MySQL" in to enostavno vzeli kot privzeto), in 2.) večina ljudi ne ve, da so relacijske baze (tudi v samem bistvu) mnogo več kot samo "SELECT * FROM tPost". Kdor se je kdaj srečal s pravo relacijsko bazo ("pravo" v smislu, da podpira osnovne principe teorije relacijskih baz), ne bo MySQLa niti povohal. Ne vem sicer, kakšna je (bo) verzija 5, ampak štirico sem videl enkrat slučajno in sem imel ves čas občutek, da gre za neko seminarsko ali diplomsko nalogo, ne pa za produkcijski softver.

OwcA: Na čem pa teče ST? Postgre?

OwcA ::

Da.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Kami ::

Jaz še vedno uporablam štirko, bo že čas da nadgradim :)
http://www.ubuntu.si || http://www.freebsd.si

BigWhale ::

Vecina forumov dela na mysql zato, ker je mysql precej skalabilen in ker je namenjen za taksne database-wise relativno preproste stvari. Kar pa en takle forum je. Performancno je Mysql zaradi tega v prednosti pred drugimi. Sicer pa Slashdot laufa na mysql-u. ;)

JumpingJack,

No, pretiravati pa tudi ni treba.

trstenjak ::

sverde21, mene skoraj najbolj od vsega pri MySQL moti njihova licenčna politika. Ker imam svoj produkt, ga enostavno ne morem prodajati, ne da bi še dodatno plačal za MySql licenco.

El Mago ::

Heh, ti si pa res džek. Ti bi s svojim produktom služil, zraven pa ne bi nič plačal ljudem, ki so ti omogočili, da produkt sploh razviješ?

Licence, kot so ta za MySQL ali pa za Qt so čisto poštene: če razvijaš opensource produkt, jih lahko uporabljaš zastonj, če pa boš s produktom služil, pa plačaj licenco. Kaj je bolj poštenega kot to?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: El Mago ()

BigWhale ::

Mal si narobe povedal...

Ce delas closed source projekt potem placaj, ce delas open source projekt, potem ne placaj.

Lahko pa delas open source projekt in z njim tudi sluzis. To nikogar ne moti.

trstenjak ::

Saj v tem je problem. PostgreSQL, Firebird in Ingres so brezplačni tudi za komercialno uporabo. Zakaj bi plačeval, če dobim boljši produkt zastonj?

BBB ::

trstenjak, katero bazo pa ti priporočaš za praktično še začetnika - gre namreč za to, da bi se naučil uporabljati baze (tako programerski kot administrativni del). Katero se pri nas v profesionalne namene najpogosteje uporablja in zakaj katere so bistvene prednosti, ki jo ločujejo od konkurence?

BigWhale ::

Boljsi je relativna stvar.

Placas pa zato, da podpres nadaljni razvoj. Samo tebi je ocitno vseeno za to, vazno, da lahko ti nekaj 'zastonj' dobis in potem prodas naprej.

Utk ::

Torej, če imamo komercialen strežnik na katerem teče nek program, recimo v php-ju, uporablja mysql, ali mora lastnik strežnika plačat licenco za mysql? Kaj pa če damo link za nek zip fajl z vsemi php datotekami?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Poldi112 ::

Nič ti ni treba plačati za uporabo. Plačati moraš samo če predelaš mysql in ga hočeš (pro)dajati naprej brez izvorne kode.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

krho ::

Svojo aplikacijo distribuiraš brez MySQL-a. In ja po domače povedano v navodilih oz. na CD-ju mu nalimaš download link.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Html forms & php -> prikaz statusa

Oddelek: Izdelava spletišč
61252 (1166) mercury
»

[PHP]Timestamp in mysql

Oddelek: Programiranje
81606 (1271) C=64
»

utf-8 in dolzina polja v mysql

Oddelek: Izdelava spletišč
102851 (2601) tmz
»

[PHP] charter set windows-1250

Oddelek: Programiranje
281972 (1972) Blisk
»

[c++] osnovna težava z mysql api

Oddelek: Programiranje
221511 (1150) SasoS

Več podobnih tem