»

Google bo založnikom začel plačevati novice

vir: Pxhere

Slo-Tech - A nikar hiteti s konfeti in šampanjcem, gre za nov program licenciranja vsebin, ki so ga predstavili pri Googlu in po katerem bodo nekaterim založnikom, v nekaterih državah, za nekatere objave, začeli plačevati za zdaj še neznane zneske. Podobno ureditev je pred časom z uvedbo zavihka z novicami - ta z zdaj poskusno deluje le v ZDA - vpeljal tudi Facebook.

Podjetje novi program začenja v Nemčiji, Avstraliji in Braziliji, pri tem so se povezali z nekaterimi velikimi založniškimi hišami, kot sta Der Spiegel v Nemčiji, Diarios Associados v Braziliji in Schwartz Media v Avstraliji. Google naj bi v nekaterih primerih omogočal tudi branje sicer plačljivih člankov in pri tem poravnal ustrezen znesek naročnine v imenu posameznega bralca.

Googla seveda ni popadla velikodušnost, pač pa se podjetje najverjetneje samo odziva na dogajanje zadnjih mesecev, ko so oblasti v nekaterih državah, denimo v Franciji oz. Avstraliji, že napovedale, da bodo vzpostavile sistem, po katerem bodo spletni...

10 komentarjev

Nokia World z dobro bero novosti

Nokia N97 Mini

vir: engadget
engadget - Nokia je na svojem Nokia World 2009 v Stuttgartu pokazala kar nekaj novosti s področja mobilnih telefonov, izmed katerih so nekatere v pogled javnosti ušle že prej, nekatere pa še ne. V prvo kategorijo spadajo uradne predstavitve in novi podatki za mobilna telefona N97 Mini in N900 ter njihov prvi poizkus vstopa na trg netbookov, Booklet 3G. Pravijo, da so z N97 ciljali predvsem na uporabnike socialnih omrežij, ki so na novincu dobro podprte, obenem pa pravijo še, da je N97 Mini najtanjši prijatelj na poti, ker so na telefon že nameščeni turistični vodiči iz serije Osamljeni Planet (Lonely Planet). Mini različica Nokie N97, ki se ponaša s 3,2 palčnim (rezistivnim) na dotik občutljivim zaslonom in fizično QWERTY tipkovnico, bo prosti prodaji stala 450...

12 komentarjev

Stari mp3.com se poslavlja, prihaja novi (plačljivi)

News.com.au -

Spletno stran mp3.com je leta 1997 ustanovil Michael Robertson in od takrat je poznamo kot največji svetovni arhiv skladb v formatu MP3 na svetu. S svojo razpoznavnostjo in velikostjo je predstavljala odskočno desko v svet mnogim še neuveljavljenim skupinam, ki so tam objavljale svoje albume. Do leta 2000 je stran tako ponujala prek 1,6 milijona skladb več kot 120.000 izvajalcev.

Leta 2001 se je Robertson zapišil v ustanovitev podjetja Lindows.com, mp3.com pa je prodal Vivendi Universal, ki jo je pred nekaj tedni kupil C-Net. Slednji se je odločil, da bo stran popolnoma preuredil. Tako bo 2. decembra izbrisal vse glasbene arhive in ustanovil plačljiv servis za prenos glasbe. Kaj se bo zgodilo s skoraj petimi terabajti glasbe, še ni znano, pojavljajo pa se ideje, da bi neprofitna organizacije archive.org obdržala vsaj trenutne arhive. Več o tem.

6 komentarjev

RealNetworks v težavah

Gambit - RealNetworks, podjetje znano po svojem multimedijskem predvajalniku RealOne, katerega druga verzija je bila predstavljena pred nekaj dnevi, je v težavah. Odpustili bodo 10% svoje delovne sile, ki sicer šteje 800 zaposlenih. Spremembe bodo stale 6 MIO dolarjev, namen pa je zmanšanje stroškov (jaz se zmanjševanja stroškov ne bi lotil z zapravljanjem šestih milijonov [:D]).

Aprila se je podjetje osredotočilo na dobavljanje rešitev kot so video infrastruktura, prezentacije in e-učenje za večja podjetja. Verjetno se poskušajo oddaljiti odvisnosti od internetnih uporabnikov, ki velikokrat neradi plačajo za programsko opremo in vsebine, ki jih lahko drugje dobijo zastonj. Težave so prav tako verjetno posledica konkurence na trgu predvajalnikov, kjer RealOne konkurira Microsoftovemu Media Playeryu, Applovemu Quick Timeu in brezplačnim predvajalnikom, kot je WinAmp. Upajmo, da ne bo zamrla še ena Microsoftova konkurenca.

S predvajalnikom RealOne si lahko ogledate tudi TV program SLO 1 in 2,...

2 komentarja

Winamp se širi!

Slowwwenia - Winamp - produkt ameriškega podjetja AOL Time Warner je zopet dobil nove razsežnosti na področju prikazovanja video datotek - odslej boste lahko na dotičnem programu uvideli tudi modul za zloglasni format Windows Media Player, v kratkem pa tudi za format RealNetworks.

Winamp bo tako ogrožal obstoj sedanjih, nekoliko bolj uveljavljenih tovrstnih programov a la MS Media Player, Apple QuickTime ter RealPlayer podjetja RealNetworks.

Winamp ima velik sloves po organiziranem in dodelanem vmesniku za poslušanje MP3 glasbe in dvomim, da se tudi ostale funkcije ne bi uveljavile na tako visokem nivoju.

Več o tem tule.

3 komentarji

UMG se pridruži spletnoizmenjevalnemu mehanizmu

Australian IT - Kakopak, ne upajte ne zastonjsko glasbo [:'(]. UMG, eden večjih založnikov se je namreč odločil, da svojo glasbo ponudi 'naročnikom' proti mesečnemu pavšalu 10 do 15 Vašingtončkov™. UMG naj bi zaenkrat to prodajno pot zgolj preizkušal, za nadaljne korake pa se bodo odločili na podlagi rezultatov. Kling!

Žal pa pri tem ne gre za top-selling, ampak slabše prodajane naslove. Hmm, a kar iščejo statistične dokaze, da tovrstna prodaja ni rentabilna? No, bolj razveseljivo je drugo dejstvo: kupec pridobi enake lastninske pravice, kot če bi nabavil CD. Torej, zapek (ne neskončno, Janezek) varnostnih kopij legalen [:D].

0 komentarjev

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji

MusicNet: glasba na podlagi naročniškega sistema

Excite News - RealNetworks, ki ga vsi poznamo po programu RealPlayer, bo sodeloval z največjimi glasbenimi založniškimi hišami, AOL Time Warner, Bertelsmann AG in EMI Group, ki bodo ponujale glasbo na podlagi naročniškega sistema. Ta storitev, imenuje se MusicNet, bo na voljo še to leto.
MusicNet bo omogočal glasbenim navdušencem, da bodo dol-povlekli željeno glasbo preko interneta, vendar pa bodo morali zanjo plačati.
MusicNet bo verjetno imel največjo konkurenco v Duet-u, partnerstvu med Sony-jem in francoskim medijskim konglomeratom Vivendi Universal, ki obljublja na tisoče pesmi na internetu za dol-vleko, seveda tudi na podlagi naročnine.
Nekaj informacij o MusicNet-u si lahko ogledate tudi na uradni strani, tukaj.

8 komentarjev

Glasbena industrija zavrnila ponudbo Napsterja

BBC - Največje svetovne glasbene založniške hiše so zavrnile ponudbo Napsterja, ko je le-ta ponudil 1 milijardo ameriških dolarjev za poravnavo v sporu. Opazovalci komentirajo, da ta vsota niti približno ni dovolj, da bi pokrila izgube, ki jih imajo založniške hiše zaradi nelegalnega kopiranja glasbenih datotek. Rešitev spora je očitno še zelo daleč.

Več o tem pa si lahko preberete tukajle.

7 komentarjev