»

Božična jelka iz SCSI-diskov

Slashdot - Ker so stari diski v poslovnem okolju običajno kar velik problem, kar se tiče odstranjevanja, saj jih spričo poslovnih skrivnosti ne gre neobdelanih poslati na odpad, se, še zlasti v adventnem času, da znajti tudi drugače. Iz približno 70 starih SCSI-diskov iz HP/Compaqovih strežnikov se da sestaviti futuristično božično jelko, ki sicer na prvi pogled spominja na četrti del Terminatorja. Avtor te umetnine je razstavil diske, jih zložil v drevesoidno skulpturo in iz 9- do 18-gigabajtnih...

12 komentarjev

ThinkSecret se poslavlja

MacRumors.com - Nekoč ena najuspešnejših spletnih strani o vseh jabolčno povezanih govoricah bo v okviru svoje sodne poravnave z Apple-om prenehala s svojim obstojem. Tako se zaklučuje skoraj tri letna saga, ki se je začela ko je januarja 2005 Apple proti ThinkSecret-u vložil tožbo zaradi objavljanja poslovnih skrivnosti in spodbujanju k razkritju le-teh. V tajnem dogovoru je med drugim je zapisano da ThinkSecret-u ne bo potrebno razkriti virov informacij, v zameno za le-to pa bo ThinkSecret prenehal z vsakršnim objavljanjem novic.

Nick Ciarelli, ki je leta 1999 začel s pisanjem ThinkSecreta in objavljanjem govoric o Apple-u, je v okviru izjave zapisal da je zadovoljen z razpletom tožbe in dejstvom, da se bo končno lahko ponovno posvetil svojemu študiju in novinarski karieri.

Očitno včasih niti prvi amandma ne pomaga.

5 komentarjev

Shuttle XPC X100

Slo-Tech - Podjetje Shuttle poznamo predvsem kot izdelovalca okostenelih - barebone računalnikov. Pri nakupu dobite samo ohišje in matično ploščo z vgrajeno grafično kartico, sami pa morate dodati procesor, pomnilnik, trdi disk in po želji zmnogljivejšo grafično kartico. Odločitev, da se podjetje poizkusi tudi v izdelavi računalnikov, ki zasedejo še manj prostora – volumna (pionir je bil Apple s svojim Mac Mini), seveda ne preseneča.

Tako bodo ponudili model Shuttle XPC X100, ki je zasede le malo več prostora, kot ohišje za prenosni disk, pri tem pa nudi celo možnost nadgradnje. Prav to X100 loči od Mac Mini-ja (AOpen-ovega klona Mini PC, ali MiniPC Japan), saj je mogoče grafični podsistem nadgraditi z modulom MXM, prav tako pa je mogoče vgraditi povsem običajen, 3,5 inčen trdi disk, ki je znatno cenejši (cena/GB) in hitrejši od diskov, ki...

5 komentarjev

MacMini kot video snemalnik

Gizmodo - Video snemalniki mi niso simpatični, ker ne znajo čisto vsega. Večina računalnikov je neestetskih, glasnih in prevelikih. HPTC-ji, ki so uporabni, so astronomsko predragi. Apple MacMini (kot računalnik, ki že pojmovno zna vse in poleg tega ni grd) je imel poleg manjka TV kartice do pred kratkim še to napako (seveda odvisno od brega, na katerem stojiš), da je bil pač jabolčnik.

Tiste, ki jih to do sedaj ni motilo, so se lahko odločili npr. za Miglia EvolutionTV, ki lepo sodeluje z OS X-om, žal pa ne podpira slovenskih programov. EvolutionTV namreč preko interneta pobira programe za 3 tedne vnaprej in omogoča njih snemanje.

Zame, mesojedega oknaša, je mamljivo le eno: XP. S prihodom Intelovih src v jabolčne mlinčke, se je tudi to uresničilo. Pri SnapStream so pripravili natančno navodilo, kako Mini-ja pripraviti do tega. Seveda ima ta rešitev tudi nekaj napak, ena izmed njih je cena.

To napako lahko delno odpravi Tajvanski klon: AOpen XC Cube, ki je v prototipni verziji slišal...

27 komentarjev

Novi Apple-ovi izdelki

Slo-Tech - Apple je danes na manjši prireditvi v Cupertinu predstavil nove izdelke, ki predvsem ciljajo na širše množice.

Najbolj odmevna bo zagotovo predstavitev prenovljenega malčka Mac Mini, ki je od sedaj naprej osnovan na Intelovih procesorjih. V ponudbi sta dva modela, ki se razlikujeta predvsem po vgrajenem procesorju. Osnova je Intelov Core Solo, ki tiktaka pri frekvenci 1.5 GHz, medtem ko je močnejši model podkrepljen še z dodatnim jedrom (Intel Core Duo) in nekoliko višjo frekvenco 1.67 GHz. Razlika je tudi v diskovnih in optičnih enotah, osnovni Mini ponuja 60 GB disk in Combo optično enoto, močnejši brat pa ima 80 GB disk in SuperDrive enoto.

Ostale specifikacije so enake, v sistemu je 512MB DDR2 667 pomnilnika, Intelovo vezno čipovje 945G z vgrajenim grafičnim čipom GMA 950, gigabitni mrežni vmesnik, brezžična mrežna kartica,...

34 komentarjev

Računalnik za vsak žep - CF700

golem.de - Japonski MiniPC je predstavil model CF700, ob katerem se celo Mac mini ne zdi prav majhen. CF700 meri skromnih 165x125x55 mm in tehta približno kilogram.

Zanimiva je tudi njegova notranjost. Temelji namreč na Intelovih mobilnih procesorjih Pentium M in Celeron M, vgradite pa lahko do 1 GB pomnilnika, hitrosti DDR266 ali DDR333. Za shranjevanje podatkov služi 40 GB 2.5'' trdi disk, za napajanje skrbi 80 W zunanji napajalnik, računalnik pa je možno napajati tudi v avtomobilu. Na zadnji strani računalnička najdete, poleg mrežnega priključka, še PS/2 vhod, VGA izhod, dva USB 2.0 priključka, avdio izhod in COM port.

Najmočnejši model je ''oborožen'' s procesorjem Pentium M770, ki tiktaka pri 2.13GHz, za prikaz slike skrbi...

21 komentarjev

Aopen odprl Pandorino skrinjico

AOpen Pandora

golem.de - Že meseca junija je AOpen predstavil Pandoro, klon Apple MAC Mini-ja. Sledi dobra in slaba novica.
Začnimo tokrat z dobro, razveseljujočo: AOpen, bo dejansko začel proizvajati t.i. PC verzijo MAC minijev, kot poroča golem.de.

Zadevica je znanih jabolčnih mini dimenzij, s to bistveno razliko, da je drobovina že sedaj bazirana na Intelovih procesorjih. Na nek način to deluje nekoliko kontradiktorno, saj vemo, da je Apple naznanil prehod na Intelove procesorje.

Seveda Apple ne bi dovolil tako neposredne konkurence, zato bo ta mlinček poganjal drug OS: Linux ali MS Windows. Drobovina bazira na tehnologiji prenosnikov, DVD pekač je seveda požiralniškega tipa (slot-In).

Taivanci si ga lahko že omisijo, v ZDA bo Linux verzija stala 400...

24 komentarjev

Še več novosti iz Apple-a

Slo-Tech - Komaj dober teden po predstavitvi novih iMacov in iPodov se je Apple spet odločil, da stopi na oder in predstavi novo strojno opremo. Tokrat so na račun prišli Apple-ovi izdelki za profesionalno uporabo, PowerBooki, PowerMaci in CinemaDisplayi.

Prenovljena sta bila 15" in 17" PowerBooka, glavna razlika med prejšnjo in novo generacijo je v ločljivosti zaslona. Tako ima sedaj manjši od dvojice ločljivost 1440*900 točk, toliko kot je imel prej 17 inčni model, ki se sedaj ponaša s 1680*1050 točkami. Nov v PowerBookih je pomnilnik DDR2, ostala strojna oprema pa je ostala nespremenjena. Velja omeniti, da so uspeli izboljšati avtonomijo baterije, ki sedaj zdrži eno uro več kot v starih modelih. Cene so $2000 za manjši in $2500 za večji model.

Na PowerMac fronti je več sprememb. Glavna sprememba je uvedba dvojedrnih procesorjev G5, dolgo pričakovanih PowerPC 970MP, ki jih je IBM po veliki zamudi le spravil na tržišče. Na voljo so konfiguracije z dvojedrnim 2 GHz ali 2,3 GHz in z dvema...

18 komentarjev

Novi produkti iz Apple-ovih logov

Slo-Tech - Danes se je v Kaliforniji odvijala Apple-ova prireditev za novinarje, na kateri so predstavili nekaj novosti.

Prva novost je prenovljeni iMac, ki je sedaj nekoliko tanjši od predhodnika. Novost je vgrajena video kamera ter priložen Bluetooth daljinec s šestimi gumbi in močnejša grafična kartica - ATijev Radeon X600. Pravtako bodo vsi novi iMaci opremljeni z novo programsko opremo Front Row, ki sodeluje z Bluetooth daljincem, ter program Photobooth, ki omogoča slikanje z v iMaca vgrajeno kamero. Zanimiva funkcija tega programa je, da uporablja LCD zaslon kot bliskavico. Miška Mighty mouse, ki jo je Apple predstavil nedavno, je sedaj del serijske opreme, iMaci pa so opremljeni tudi z gigabitno mrežno kartico. Na voljo bosta 2 inačici...

57 komentarjev

Apple-ova tiha nadgradnja Mac minijev

ThinkSecret - Na ameriškem tržišču se bodo ponovno pojavili nekoliko močnejši Mac miniji, poroča Think Secret. Seveda je to internetno stran Apple v preteklosti že tožil zaradi razkrivanja poslovnih skrivnosti.

V vseh modelih bo tiktakal nekoliko hitrejši procesor, pa tudi trdi diski se bodo vrteli pri 5400 obratih (namesto 4800). Med ostale dobrote najbolje opremljenega modela sodi tudi dual layer DVD zapisovalnik, novi AirPort Extreme in Bluetooth 2.0+EDR. Predvidene cene so 499, 599 in 699 dolarjev. Zanimivo je, da se po pakiranju ne bodo razlikovali od sedanjih modelov, te dni pa naj bi dosegli tudi trgovce v Evropi, pravi hartware.net, predvidene cene so 519, 619 in 719 €.

Ko bo mali dobil še TV kartico, bo moj favorit za zamenjavo VCR, CD changerja, DVD/Divx predvajalnika, ki zaenkrat še strašijo v dnevni sobi. Vprašanje je le, ali se bodo pri Applu tega spomnili.

6 komentarjev

Mac x86 - še ne tako kmalu?

MacRumors.com - Apple je prejšnji teden s podjetjem Freescale podpisal pogodbo za dobavo njihovih PPC procesorjev do konca leta 2008.

Omenjena pogodba se ne sklada s prejšnjimi obljubami, v katerih so navajali, da bodo do konca leta 2007 celoten prodajni program prestavili na x86 platformo z Intelovimi procesorji, vsekakor pa je možno, da si Apple želi samo zagotoviti rezervne dele za kritje garancije starejših modelov.

Dokler čakamo na uradno izjavo o dogodku, lahko več podrobnosti izveste iz izvorne novice.

2 komentarja

iPod in Mac mini članek na Jabuk.net

jabuk.net - iPod je postal svetovni fenomen in ikona glasbenih predvajalnikov. Uporabnike z belimi slušalkami v tujini srečamo na vsakem koraku, v Sloveniji pa ta trend napreduje nekoliko počasneje. Da bi to glasbeno čudo nekoliko bolj spoznali smo na Jabuku objavili članek o iPodu 4. generacije, ki ga je pisec dodobra pretestiral ter izpostavil vse njegove pomembneješe prednosti in slabosti.



Poleg tega smo stestirali tudi Applov najnovejši računalnik imenovan Mac mini o katerem ste na Slo-Techu imeli možnost že veliko prebrati. Kljub dokaj nizki ceni se je Mac mini dobro odrezal , pri tem pa ostal zelo tih.

Nenazadnje je tu tudi članek o slovenskem paketu 4.0, ki vam omogoča, da na Macu...

60 komentarjev