»

Američani se ogrevajo za biodizel

Wired News - Cene goriv se višajo tudi za energetsko potratne Američane. Naziv potratni je ustrezen, saj predstavljajo 4,6% svetovne populacije, ki porabi 25% energije in izpušča v zrak 36% vseh toplogredih plinov. Razne alternative se pojavljajo po svetu, vključno z bizarno "iznajdbo": Pogon na mrtve mačke. Zaradi dosedanjih relativno nizkih cen bencina se Američani niso nikoli čisto zares ogreli za dizel, tako kot Evropejci. Seveda to nas ni motilo, da se ne bi spraševali, kako bi bilo, Če bi Dizel vladal svetu...

Američani so se končno ogreli za biodizel in to na popolnoma drugem področju, kot bi človek pričakoval: ogrevanje domov. V drugi smeri razmišljamo na tej strani velike luže, kjer Biodiesel v glavnem namenjamo za pogon vozil. Seveda imajo tudi Američani tovrstne ideje in načrtujejo do leta 2010 "spreobrniti" 10.000 šolskih avtobousov, ter ostala flotna vozila.
Razliko v emisijah mineralnega in biodizla si lahko ogledate tukaj.

Se morda kmalu obeta biodizel hibrid? Ali še...

43 komentarjev

Google earth povzroča skrbi

Slashdot - Google Earth, ki nam omogoča ogled satelitskih posnetkov katere koli države na Zemlji je začel povzročati skrbi. Predsednik Indije je namreč izjavil, da ta program pokaže natančne zemljevide mest ter poslopij, ki so zanimiva teroristom ter jim tako omogoči, da lažje poiščejo žrtev napada. Podobne skrbi so izrazili tudi na Nizozemskem, saj menijo, da teroristi program Google Earth uporabljajo pri načrtovanju napadov. Google je pojasnil, da so fotografije poslopij ter podobnih objektov stare vsaj 2 leti ter da so dostopne javnosti tudi iz drugih virov.

23 komentarjev

Pogon na mrtve mačke

CNN.com - Petinpedesetletni podjetnež iz Nemčije, ki ima domačo tovarno biodizla, je za nemški časopis povedal, da pri proizvodnji biodizla v mešanico organskih odpadkov dodaja mrtve mačke, ki jih najde na cesti. Po njegovem navajanju dodanih 20 mrtvih mačkov pripomore k 50 litrom goriva, po prevoženih 170 tisoč kilometrih pa ni opazil stranskih učinkov na motorju.

Nemški ekvivalent DPMŽ je že v alarmnem stanju in že protestira.

Novico je opazil Brane2 v debati o biodizlu, objavljena pa je bila na CNN.

54 komentarjev

FUZIJA - energija prihodnosti

Slo-Tech - Kaj bo nadomestilo premog in nafto, ko bo teh surovin zmanjkalo?

Mnogi vidijo rešitev v fuziji - zlivanju lahkih atomskih jeder v težja, pri katerem se sprošča ogromno energije. Primer takega "reaktorja" je naša zvezda Sonce, ki nas pošteno greje že milijone let. Znanstveniki vsega sveta že dolgo proučujejo, kako bi ta naravni pojav izkoristili za pridobivanje električne energije. Pogoji pri katerih reakcija poteka so namreč skorajda nedojemljivi - na Zemlji je potrebna temperatura (za zlivanje vodikovih izotopov devterija in tritija) okoli 100 milijonov stopinj Celzija! Kljub velikim težavam, s katerimi se srečujejo pri doseganju teh pogojev, pa že za letošnje leto načrtujejo začetek gradnje poskusnega reaktorja fuzijske elektrarne.

Prav z namenom približati evropski fuzijski program širši javnosti je v teh dneh na ogled razstava na to temo. Razstava FUSION EXPO je na ogled od 21. do 31. marca 2005 v preddverju stavbe TR/3 (Trg republike 3, Ljubljana), vsak dan od 9h do 18h....

51 komentarjev

Motor, ki porabi 80% manj energije!

Slashdot - Japonski izumitelj Kohei Minato je razvil nov tip motorja, ki porabi 80% manj energije od običajnih, pri tem pa ohranja enake zmogljivosti. Minatojev motor znotraj rotorja skriva magnete, ki ustvarjajo magnetno polje, to pa prispeva k večjemu vztrajanju pri vrtenju. Poleg varčnosti z energijo se motor lahko pohvali tudi z večjo diskretnostjo, saj je mnogo tišji od konkurence. Minato je na Japonskem že prodal prve primerke svojega izuma in postavlja se že vprašanje, kdaj bo novi tip motorja postal del vašega domačega mlinčka. Klik!

Bi kdo avto na baterije? Tak, zaresen namreč ...

52 komentarjev

Nov internetni rekord

vir: CNN
CNN - Kot poroča CNN, so evropski in ameriški znanstveniki postavili nov rekord v prenosu podatkov prek interneta. V 30 minutah jim je uspelo prenesti več kot 1,1 terabajt podatkov iz Evropskega inštituta za jedrske raziskave v Ženevi (CERN) v kalifornijski Inštitut tehnologij. S tem so dosegli prenos hitrosti 5,44 gigabitov na sekundo, s čimer so prejšnjo rekordno znamko podvojili. Za primerjavo naj povemo, da bi s takšno hitrostjo povprečen DVD film prenesli z interneta v pičlih sedmih sekundah. Več o tem.

20 komentarjev

Šc, komar, šc!

CNN.com - Vas med telefoniranjem pikajo komarji? Če ste odgovorili pritrdilno, ima največji južnokorejski mobilni operater pravo stvar za vas. Svojim naročnikom namreč omogoča dolpoteg zvoka za telefon, ki odganja komarje. Zadeva menda deluje v radiju enega metra, mobilnik pa porabi za 30% več energije kot brez odganjalca, saj deluje vedno, ko je mobilnik vključen. Seveda je zvok neslišen za človeško uho. Povezava do izvorne novice.

8 komentarjev

RIAA napovedala na stotine tožb

več strani -

RIAA je na včerajšnji seji ponovno spregovorila o nelegalnem izmenjevanju glasbe prek internetnih servisov (P2P), kar jim je velik trn v peti. Predsednik Cary Sherman je dejal, da bo RIAA v Združenih državah začela z masovnimi tožbami proti posameznikom, ki omogočajo nelegalno izmenjavo glasbe (torej uporabniki P2P-programov). Poudaril je, da ni pomemben obseg nedovoljenega delovanja in da so zanje vsi enaki. Prvi plaz nekaj sto tožb se bo usul najkasneje v desetih tednih, ko bo RIAA zbrala dokaze. Kazni naj bi znašale od 750 do 150.000 dolarjev za vsako pesem, ki jo posamezniki ponujajo. Tudi zapornih kazni ne izključujejo.

V ZDA trenutno po grobih ocenah P2P-programe nelegalno uporablja 57 milijonov Američanov. Na prvem mestu so KaZaA, Grokster in Morpehus, ki so postali popularni po propadu pionirja Napsterja. Založniki pravijo, da jim to gromozansko omrežje odžira milijarde dolarjev zaslužka in milijone dobička.

Odzivi javnosti so zelo mešani, a prevladuje mnenje, da RIAA spet...

20 komentarjev

Mačke in računalniki

Slashdot - Vam mačka v hišo prinaša na pol mrtve miši? Nič lažjega. Tale tip je kupil elektronska vratca, kamero in nekaj opreme ter napisal programje, ki dela prepoznavo slike do te mere, da ugotovi ali gre za Flo (njegovo mačko) in ali ima v ustih kako čudno žival. Swashta.

12 komentarjev