»

Intel vlaga v protivirusne programe

Slo-Tech - Izgleda, da se ameriški gigant Intel poizkuša prebiti na antivirusni trg, saj je nedavno vložil več kot 10 miljonov ameriških dolarjev v češkega proizvajalca Grisoft , ki razvija priljubljeni protivirusni program AVG, zelo priljubljen zaradi svoje učinkovitosti in brezplačne različice za domače uporabnike.

S to potezo si je Intel zagotovil 65-odstotni delež v podjetju, s katerim bo po njihovih besedah pomagal razviti boljše in bolj učinkovite proizvode za domače ter bolj zahtevne uporabnike.

Originalno novico preberite na Grisoft.com.

19 komentarjev

Intel in varnost

Slashdot - Ker je varnost računalniških omrežij zelo kritično vprašanje, ki ne zaposljuje zgolj izdelovalcev programske opreme, se je Intel na letošnjem IDF odločil predstaviti dve ideji - ena se nanaša na varnost brezžičnih omrežij, druga pa na strojno zaščito pred širjenjem znane nadloge - črvov.

Prva ideja bi zahtevala modifikacijo Wi-Fi naprav, ki so trenutno v uporabi in se nanaša na zaščito brezžičnih omrežij. V osnovi naj bi dostopna točka izmerila in zabeležila čas, ki ga paketek potrebuje do mrežnega računalnika in nazaj ter na podlagi tega ugotavljala, ali se računalnik, s katerim komunicira, nahaja na ustreznem mestu - recimo znotraj pisarne. Če bi se nekdo od zunaj poskusil priklopiti na omrežje, mu to seveda ne bi uspelo.

Drug predlog pa govori o strojni zaščiti, ki bi preprečevala širjenje črvov z računalnika na računalnik. Ustrezna strojna oprema bi tako opazovala število zunanjih povezav z računalnika in v kolikor bi se to preveč povečalo, izklopila računalnik iz omrežja....

4 komentarji

Windows pri varnosti (spet) boljši od Linuxa

Microsoft - Microsoft, softverski gigant iz Redmonda, je pri neodvisnem svetovalnem podjetju Wipro Technologies naročil raziskavo o stroških nadgradnje Microsoftovih in odprtokodnih programskih rešitev za namizne sisteme in strežnike.

Wipro je opravil raziskavo ( PDF) v kar 90 podjetjih (2.500 - 113.000 zaposlenih), kjer sočasno uporabljajo tako Windows kot tudi odprtokodne operacijske sisteme.

Rezultati so zanimivi, saj so odkrili, da so stroški nadgradenj računalnikov z nameščenim sistemom Windows precej (13-33 %) manjši kot pri Linuxu, tudi takrat, ko je število popravkov za Windows večje.

Kljub temu, da je raziskava bila naročena s strani Microsofta, se je potrebno vprašati, koliko takih raziskav iz resničnega sveta še potrebujemo, da bomo spredvideli Resnico.

78 komentarjev

Varnostna luknja v Firefoxu in ostalih brskalnikih (preko IE)

Slo-Tech - Yeah, uporabljam firefox, sem varen, ni mi potrebno odgovarjati z "NE" na meni neznana vprasanja ponujena na internetu ... Zakaj le, saj je Firefox varen ...

Tako verjetno mislijo (mislite) tisti, ki ste s Firefoxom iskali po straneh, ki ponujajo razna besedila pesmi ipd. ter ste kliknili na "DA" na tem pogovornem oknu: Kaj se zgodi? Vaš dragi IE se preko luknje v JRE v Firefoxu okuži z raznimi spywari in ostalimi nevšečnostmi ... Več preberite tu.

Omeniti velja, da je prizadet le Firefox za Windows ;)

36 komentarjev

Tokrat varnost za ta konec tedna

Slo-Tech - Najprej za vse, ki imaste nameščen Microsoftov program AntiSpyware (Beta). Dan po tem, ko je ta teden Microsoft izdal popravke, se je na internetu pojavil virus, znan pod imenom Bankash-A Trojan. Ta vam bo poskušal izklopiti ali izbrisati AntiSpyware, prav tako pa je možno, da bo poskušal ukrasti zaupne informacije, kot so na primer gesla, saj bo prežal nad tipkami, ki jih boste pritisnili. Novica.

Druga novost pa zadeva uporabnike Windows Server 2003. Po tem, ko je izšel Servisni Paket 1 "Release Candidate" 1 (krajše SP1 RC1), je sedaj izšel SP1 RC2. Na voljo je tako za 32-, kot za 64-bitne različice. Tukaj.

73 komentarjev

Varnostna luknja v večini brskalnikov

Neowin - Pred nekaj dnevi je skupina Shmoo odkrila varnostno luknjo v večini spletnih brskalnikov, vendar na začudenje javnosti ne v Internet Explorerju. Tako so v nevarnosti vsi uporabniki, ki uporabljajo brskalnike, temelječe na motorju Gecko (Mozilla, Firefox, Camingo), Safari ali Opero. Luknja omogoča napadalcem prikriti katerokoli domeno. Vzrok za luknjo je podpora IDN (IDN med drugim omogoča nelatinske znake v URL-naslovu -- naprimer arabske), katero imajo vsi zgoraj našteti brskalniki, razen Internet Explorerja, za katerega pa obstaja vložek oziroma "plug-in", s katerim postanejo ogroženi tudi njegovi uporabniki.

Dokaz varnostne luknje.

Trenutno ni bilo uradno še nobenega odgovora s strani razvijalcev spletnih brskalnikov, je pa zelo verjetno, da bodo popravki izšli v roku enega tedna.

101 komentar

Še enkrat o brezžičnih omrežjih

The Register - Če me spomin ne vara, sem že vsaj trikrat pisal o varnosti brezžičnih omrežij. Ponavadi je bilo govora o velikem potencialu, vendar preslabo zagotovljeni varnosti.

Sedaj pa je 20 IT vodilnih managerjev, ki jih je na konferenco v London povabil Defcom, prišlo do sledečih zaključkov:
  • Brezžična omrežja bodo v treh do petih letih podobno varna kot sedanji LAN-i
  • Glavni razlog za slabo razširjenost je še vedno pomanjkanje varnosti
  • Rast prodaje naj bi letos dosegla 73%
To je samo nekaj povzetkov, ki so jih sprejeli. Več pa najdete tukaj.

0 komentarjev