»

Geforce 6800 XT ali nVidia vrača udarec

ComputerBase - Nazadnje so tudi pri ATi-ju dojeli, da serija X700 ni kos v vseh pogledih odličnemu Geforcu 6600 GT. Za neusmiljen boj so tako izgotovili Radeona X800 GT, ki naj bi z ugodno ceno in primerno zmogljivostjo konkuriral Geforcu 6600 GT.

Očitno ta zgodba še ni končana. Danes so na Computerbase objavili novico, da nVidia pripravlja odgovor na X800 GT. Nasprotnik naj bi bil okleščena verzija znanega Geforca 6800, z zelo pomenljivim imenom Geforce 6800 XT (ATi je vzel oznako GT – prej in še vedno predvsem oznaka nVidie, nVidia pa XT – prej in še vedno predvsem oznaka ATi-ja ;)). GPU na kartici naj bi imel osem cevovodov, jedro pa naj bi tiktakalo pri malo višji frekvenci, kot tiktaka pri modelu 6800LE. Prav tako naj bi bil takt pomnilnika višji kot 350 MHz. Kartica bo na voljo tudi za imetnike starejših plošč z vmesnikom AGP (HSI mostiček). Cena naj bi bila za pet dolarjev nižja, kot bi odšteli za Radeona.

Vsemu navkljub, R5x0 in njegovi derivati bodo vendarle prišli. Takrat se bodo...

36 komentarjev

Nvidia nForce 4 SLI X16

AMD SLI X16

AnandTech - Potem ko je nVidia za procesorje AMD A64 izdala zelo uspešno vezno čipovje nForce 4, kasneje pa še nForce 4 Intel Edition, ki služi poganjanju Intelovih procesorjev, so se odločili da izdajo prvo večjo nadgradnjo tega čipovja.

Kot že vsi veste, je nVidia z njihovimi SLI grafičnimi karticami zadela žebljico na glavico in si s tem priborila odločilno prednost pred kanadskim tekmecem ATI-jem v borbi na grafični fronti. Edina pomanjkljivost SLI-ja je bila do sedaj v tem, da je bilo treba za uporabo SLI grafike razdeliti PCI Express X16 vodilo na dve polovici, ki sta seveda delovali samo s polovično hitrostjo (2X8).

In ravno to pomanjkljivost so se pri nVidii namenili odpraviti. Novi...

20 komentarjev

Prvi rezultati Radeona X800 GT

Radeon X800 GT

3dcenter - Končno prava konkurenca izredno uspešnemu Geforcu 6600 GT, bi lahko rekli. Na strani HKEPC so naredili prve teste te grafične kartice. HIS, ki je izdelal to kartico, je uporabil jedro R480 (kasneje bo uporabljeno jedro R430, ki je izdelano z 110 nm tehnologijo) pri taktu 470 MHz. Hitrost in vrsta pomnilnika bo odvisna od različice kartice. Variante z 128 MB pomnilnika bodo nosile DDR1 RAM, ki bo tiktakal pri 390 MHz, kartice opremljene s 256 RAM-a pa bodo imele GDDR3 RAM s frekvenco 490 MHz. Pomnilnik ima, za razliko od Geforca 6600 GT, 256 bitno vodilo. Glede na to, da uradni testov še ni, so moži odkloni od specifikacij frekvenc delovanja pomnilnika. Zaenkrat še ni znano, ali bo...

33 komentarjev

ATI X800GT

The inquirer - ATI pripravlja novo širšemu občinstvu namenjeno kartico. Govora je o X800GT, ki bo po dosedaj znanih specifikacijah osnovana na R430PRO čipu, na katerem se bo pri taktu 392 MHz preklapljalo 160 milijonov tranzistorjev izdelanih v 0,11-mikronski tehnologiji. Kartica bo imela omogočenih 8 cevovodov ter pricinjenih 128 ali 256 Mb DDR ali GDDR3 pomnilnika s 256-bitnim vodilom in taktom 700 Mhz. Z omogočeno Crossfire podporo ATI verjetno cilja na konkurenco izdelkom Nvidie iz linije 6600GT. Ni pa še povsem jasno, ali bodo kartice na voljo samo za PCIe vodilo, ali pa se bo ATI potrudil tudi s podporo za AGP vodilo s pomočjo Rialto čipa. Več podrobnosti tukaj.

12 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

The Register - Kot poročajo na The Registerju, je procesorski gigant Intel tudi v letošnjem tretjem četrtletju posloval z dobičkom. Pravzaprav z rekordnim. Prihodki od prodaje so znašali 7,8 milijarde dolarjev, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Večje letne rasti po letu 1996 Intel še ni doživel. Dobiček je tako za več kot 142 odstotkov presegel lanskega, saj znaša 1,7 milijarde. Sorazmerno so poskočile tudi Intelove delnice, saj je njihova vrednost trenutno 0,25 dolarja oz. za 150 odstotkov več kot lani. Podrobnejši podatki so na voljo v izvirni novici.

1 komentar

Gravitacija s svetlobno hitrostjo

New Scientist -

V debati v našem forumu, pa tudi na splošno se že dalj časa sprašujemo, kakšna je pravzaprav hitrost gravitacije. Je le-ta končna, bodisi svetlobna ali nadsvetlobna, ali pa je nemara neskončna? No, v lanskem septembru se je strokovnjakom prvič ponudila tudi možnost meritve dejanske hitrosti gravitacije ob okultaciji nekega kvazarja z Jupitrom.

Na rezultate smo sicer čakali dolgo, a kot kaže, se je čakanje izplačalo. Na New Scientist so objavili prve rezultate. Hitrost gravitacije naj bi bila enaka hitrosti svetlobe v vakuumu (oz. natančno so izmerili (0.95 +-0.25)c). Vse podrobnosti na tem naslovu.

10 komentarjev

Izšel MBM 5.2.0.0

MBM - Sicer tole ni ravno najbolj sveža novica, ampak kot so že rekli "stari", bolje pozno, kot nikoli [:D]. Khm, no, kakorkoli že, kot ste lahko izbrali iz novice, je na voljo nova različica priljubljenega programa za nadziranje temperature procesorja. Kot vedno, pa je v novo različico vključenih nekaj novosti, od katerih najbolj izstopa možnost nadzorovanja temperature diskov. Kako se stvar obnese v praksi, nisem preizkusil, saj sem na dial-upu in mi ne diši ravno preveč vlečenje poldrugega megabajta ničel in enic iz interneta. Novo različico dobite tukaj, lahko pa si tudi preberete odzive uporabnikov na novost na njihovem forumu.

2 komentarja

QuickTime zamuja

Vnunet - Nova verzija Applovega multimedijskega programčka bo zamudila: glavni razlog so nesprejemljivi pogoji nosilca mpeg-4 patenta, ki poleg vložka v višini $1 MIO ter $0.25 po izdelku (kar bi Apple z veseljem plačal) zahteva še plačevanje za vsako uro doljemanja mpeg-4 filmčkov. Pogajanja so tako črni točki, Apple-ovi predstavniki pa ljudstvo naprošajo, naj v znak protesta pišejo na licensing@mpegla.com.

8 komentarjev

Intelovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Kot veste, se je pred nekaj dnevi pojavila novica o Intelovih načrtih, da v roku 5ih let predstavijo 10GHz procesorje, ki bodo delovali pri napetosti, manjši od 1V. Čeprav se zadeva sliši neverjetno, se izplača pogledati dosedanji razvoj. Lepo je vidno, da je Intel vsaki dve leti zamenjal tehnologijo izdelave, kar v bistvu pomeni, da bodo s takim tempom načrtetudi uresničili. Seveda je sedaj nemogoče napovedovati prihodnosti, toda brez skrbi... čas mineva še prehitro in preden se bomo zavedali, bomo overclockali 10GHz procesorje!

Leto 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005
Tehnologija P852 P854 P856 P858 P60 P1262 P1264
Mikroni 0.50 0.35 0.25 0.18 0.13 0.10 0.07

1 komentar

FlasK za Durone/Athlone

AMD Zone - Pred nekaj časa smo bili deležni nove različice priljubljenega programa FlasK (poznate ga vsi, ki ste kdaj konvertali DVDje v DivXe), ki je bila optimizirana za Pentium4 procesorje, sedaj pa so avtorji izdali novo različico, ki je sposobna izkoriščati tudi dodatne ukaze AMDjevih procesorjev. Razlika je res očitna, saj je pohitritev približno 150%, tako da vsi AMDjaši, ki vneto DivXate brž pohitite po svojo različico.

0 komentarjev