»

Google Labs ukinjen

Google - Google je včeraj sporočil, da bodo ukinili storitev Google Labs. Šlo je za eno najbolj priljubljenih Googlovih domislic, v kateri so predstavili vrsto izdelkov in storitev v beta ali celo alfa fazi, preden so bili pripravljeni za uradno splavitev. Da bi bolje usmerili svoj razvoj v manj različnih smeri in predvsem na že izdane izdelke, bodo Google Labs postali zgodovina, s tem pa tudi večina tamkajšnjih nedokončanih projektov, je zapisal Bill Coughran, Googlov podpredsednik za raziskave in sistemsko infrastrukturo.

Večina jih bo ukinjena, ne pa vsi. Nekaj izmed uporabnih članov Google Labs bomo našli na Android Marketu, o čemer nas bo Google obvestil na straneh Google Labs. To vseeno ne pomeni zastoj...

4 komentarji

Iščite v slovenščini, instantno!

PC World - Ob predstavitvi Google Instant v začetku septembra smo povedali, da je storitev zaenkrat na voljo le za iskanje na Googlovih lokalnih spletnih straneh v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Španiji, Italiji in Rusiji, poleg omejitve na nekoliko novejše brskalnike, Chrome 5, Firefox 3, Safari 5 in IE8. Zdaj je padla prva omejitev - Google Instant, iskanje, kjer se rezultati prikazujejo kar med vtipkavanjem iskalnega gesla, se namreč širi v dodatnih 12 držav.

Oprostili vam bi, če bi predvidevali, da na razširjenem seznamu ponovno ni Slovenije, a z veseljem vam sporočamo, da se motite. Google Instant bo deloval tudi na Google.si! V ducatu novih držav, v katerih je po novem mogoče pregledovati rezultate v le delčku sekunde, je večina...

23 komentarjev

Google od AdSensa pobere manj kot tretjino

Google - Google je prvikrat razkril konkretne številke, koliko odstotkov dohodkov od sistema AdSense dobijo založniki in koliko pobere Google. AdSense sestoji iz več delov: najbolj znan je vsebinski del, ki avtorjem omogoča nabiranje denarja s postavitvijo reklam ob vsebino na spletni strani. Priljubljen je še iskalni del, ki se prikaže ob iskalnih zadetkih.

Google lastnikom strani posreduje 68 odstotkov zbranega denarja od oglasov z AdSense, medtem ko preostanek porabijo zase. Kot pravijo, je ta delež konstanten že od splavitve AdSensa leta 2003. Iskalni partnerji dobijo nekoliko manjši delež, in sicer le 51 odstotkov za prikaz oglasov ob iskalnih rezultatih po svetu. Ta delež je konstanten od leta 2005, pred tem pa je bil še manjši. Za druge različice AdSensa (mobilna, za igre itn.) deležev niso želeli razkriti, saj se te še intenzivno spreminjajo.

2 komentarja

Navijanje računalnika prek mobitela

engadget - Brezžične tehnologije takšnega ali drugačnega standarda so v današnjem življenju vse bolj pogoste in so vse bolj povezane v naprave, ki jih uporabljamo. Pri Asusu so se odločili nekoliko drugače uporabiti brezžični standard Bluetooth, ki je sploh pogost pri mobilnih telefonih. Prav te bo mogoče povezati z najnovejšo matično ploščo, Maximus III Extreme, ki bo opremljena s podnožjem LGA-1156 ter veznim čipovjem P55, Bluetooth povezljivost pa bo uporabljena v različne namene. Popolnoma logično je pričakovati, da bo s pomočjo mobilnega telefona mogoče upravljati ploščo oz. medijske lastnosti operacijskega sistema, kot je prekinitev predvajanja glasbe ali filmov, preskok na naslednjo skladbo...

10 komentarjev

AdSense jo je stal nadomestila za brezposelnost

Forbes - Pri nas se zdi, da pri državni pomoči brezposelnim kakšnega resnega nadzora nad delom na črno ni, medtem pa v ZDA z davčno upravo ne gre češenj zobati. Neka odvetnica z imenom Karin, ki je letos izgubila delo, se je kratkočasila tudi s pisanjem bloga. Njen blog se je imenoval STL Meal Deals, kjer je pisala o lokalnih restavracijah v St. Louisu v Missouriju, kamor se je preselila. Na svoj blog je vključila tudi Googlov AdSense, ki lahko s prikazovanjem oglasov prinese tudi kakšen dolar. Njen blog je prinašal povprečno 1,3 dolarja dnevno, tako da je v treh mesecih Karin presegla 100 dolarjev, in prejela od Googla ček. Kot prava zavedna Američanka je dohodek prijavila ameriški davčni upravi in zavodu za zaposlovanje (Department of Labor), s čimer si je nakopala goro težav. Slednji je od Karin zahteval, da izpolni obrazec, kjer mora navesti tudi svojega delodajalca.

Regulativa na tem področju je nejasna, tako da je Karin izmenjala še nekaj pisem in klicev z zavodom, da bi ugotovila,...

27 komentarjev

Temperatura diskom vendarle ne škoduje

Slashdot - Vsi, ki ste seznanjeni s strojnimi rešitvami, ki ženejo spletno stran Google, veste, da ta namesto na superračunalnikih ali izjemno zmogljivih strežnikih teče na množici nekoliko cenejših računalnikov - gručah (clusterjih). Kdo bi torej bolje poznal obnašanje komponent v velikem merilu, če ne prav Google?

Googlovi inženirji so objavili izjemno zanimivo študijo trdih diskov, ki odkriva nekatera presenetljiva spoznanja, medtem ko stara dejstva postavlja v povsem novo luč. Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot sto tisoč trdih diskov, je ovrgla trdno zakoreninjen mit, da je visoka temperatura bistveni dejavnik pri krajšanju življenjske dobe diskov. Raziskovalci tako niso mogli ugotoviti nobene signifikantne korelacije med temperaturo in odpovedjo diskov. Druga pomembna ugotovitev se nanaša na diagnostični set SMART, ki je že dlje časa prisoten na vseh diskih in meri nekatere vitalne parametre diska ter poskuša napovedati, kdaj bo izdihnil. Odkrili so jasno korelacijo med...

61 komentarjev

Nadzor sesalnika z mobilnim telefonom

Hack A Day - Robotski sesalniki prahu so onkraj luže doživeli večjo popularnost kot pri nas, lotili pa so se jih tudi tehnični navdušenci. Eden izmed njih je tako svojo Roombo predelal za nadzor s pomočjo mobilnega telefona, kot ste najbrž razbrali že iz naslova novice, predvsem zanimiv pa je način, ki ga je za to izbral. Pričakovali bi, da je vgradil zmožnost za vključevanje ali izključevanje s klicem oziroma SMS-om, ko ga ni doma, ampak dečko je šel še korak dlje. Ker je sesalnik podpiral Bluetooth, je napisal preprost javanski programček za svoj mobitel, gospodinjski aparat pa pohekal tako, da ga lahko vozi naokrog kot avtomobilček na daljinsko upravljanje! Vsekakor zadeva vredna branja.

3 komentarji

Microsoft Photosynth

Daily Tech - V MS Live Labs se med drugim potijo tudi pri razvoju novega urejevalnika in pregledovalnika bitnih slik, Photosynth. Po njihovih besedah bodo funkcije programa tako napredne in revolucionarne, da bodo postavile naše digitalne albume na povsem novo raven.



Nov urejevalnik foto albumov bi naj predstavljal ogromen korak naprej od klasičnih "slideshow" programov, saj se razvijalci trudijo pod pokrov spraviti celo konjenico zelo naprednih algoritmov računalniškega vida. Photosynth bi naj omogočal naslednje funkcije:
  • sestavljanje več slik v 3D prikaz poslikane okolice;
  • možnost sprehajanja po virtualnem prikazu in ogledovanja slik iz poljubnega kota;
  • nezatikajoče povečevanje...

23 komentarjev

Google Wi-FI v San Franciscu

Wi-Fi Networks - Google se je odločil pokriti celoten San Francisco z brezplačno brezžično mrežo. Google načrtuje, da bo vse stroške pokril s pomočjo oglasov. Že sedaj vsi subtilni oglasi, ki jih je moč opaziti na mnogih straneh, ne stanejo enako. Večkrat ko se nek oglas pojavi na katerikoli strani, dražji je. Tako najdražji lahko dosežejo tudi 60$ na klik.

Ocenjeni stroški pokrivanja San Francisca bodo znašali od 5 pa vse do 8 milijonov dolarjev. Toda v primerjavi s Filadelfijo, bo San Francisco še poceni. Google za San Francisco namreč načrtuje hitrosti do 300 kilobitov na sekundo. V Filadelfiji se bodo zadovoljili le z megabitom. Problem se pojavi tudi v velikosti Filadelfije, saj ima približno dvakrat več prebivalcev kot San Francisco (1,5 milijona proti približno 750.000 v San Franciscu), po vrhu vsega pa je mesto kar trikrat večje kot San Francisco.

Še novica na Wi-Fi Networks ter Anandtechu.

Ali vedno večja prodaja prenosnikov pomeni še več takšnih omrežij? Vem, da se bi bil sam zelo...

15 komentarjev

Google SMS v beta fazi testiranja

SearchEngineWatch - Med vsemi Googlovimi storitvami je po novem dostopen tudi Google SMS, ki je bil do sedaj na voljo le za testiranje v Google Labs. Gre za storitev, ki omogoča iskanje s pomočjo mobilnega telefona ali podobne prenosne naprave (npr. v ZDA izjemno popularni Blackberry). Google nam pri takšnem iskanju rezultate dostavi v obliki SMS sporočil, testiranje pa je zaenkrat na voljo le v Združenih državah Amerike in na Otoku. Če vas zanima kaj več o splavitvi, ki se je zgodila le dan po Yahoojevi predstavitvi podobne storitve, preberite izvorno novico.

Pa pazite, da svoji ljubljeni ne boste pošiljali preveč intimnih sporočil, v nasprotnem primeru vam zna AdSense poslati kakšno Durexovo reklamo.

17 komentarjev

Google Earth

CNet - Google spet preseneča. Tokrat z aplikacijo Google Earth, ki združuje satelitske posnetke Zemlje, zemljevide in seveda moč Googlovega iskalnika v karseda privlačni vizualizaciji geografskih informacij našega planeta.

Program ( ki ni nezahteven do mašince) si namestimo na svoj PC, podatke pa pridobiva prek internetne povezave. Izbiramo lahko med tremi različicami: brezplačno, tako za $20 letno ali $400 letno. Od našega prispevka je odvisna ločljivost slike, podpora za uvoz podatkov prek GPS-a ali preglednic, itd.

Po nekaterih virih so dolpoteg aplikacije na Google-u že ustavili.

Zelo dosegljiv pripomoček za učenje geografije in še vse kaj drugega...

72 komentarjev

Google kljub nasprotovanjem nadaljuje z digitalizacijo knjig

več strani - Na letošnjem Book Expo America se je založnikom, avtorjem, agentom, distributerjem in vsem ostalim, ki so kakorkoli povezani s knjigami, pridružil tudi Google. Njegov glavni namen je bila predstavitev (promocija in obenem zagovarjanje) storitve, iskalnika oz. projekta Google Print, ki pa je trenutno (že od lanskega oktobra) še vedno v beta fazi. Google si je namreč zadal cilj razširiti digitalni internetni svet z digitalizacijo tiskanih knjig. Google Print predstavljata dva projekta: Library Project in Publisher Program. Slednji je namenjen predvsem založnikom in jim omogoča delno ali celovito objavljanje knjižnih del in s tem brezplačno oglaševanje lastnih izdaj, obenem pa jim Google omogoča tudi neposreden zaslužek oz. delitev prihodka od oglasov na strani s knjižno vsebino. Kljub zagotavljanju spoštovanja avtorskih pravic pa...

25 komentarjev

Veliki Brat Google?

Slashdot - Google je te dni splavil še en svoj projekt, poimenovan Google Web Accelerator. Gre za nekakšen proxy strežnik, ki naj bi omogočal hitrejše surfanje po internetu.

Pravzaprav gre za program, ki si ga uporabnik namesti na svoj računalniki, program pa poskrbi, da uporabnik do spletnih strani dostopa preko Googlovega omrežja (ki verjetno promet preusmerja glede na obremenitve). Google Web Accelerator je optimiziran za širokopasovne povezave, ter se samodejno nastavi za Internet Explorer in Firefox, uporabniki ostalih brskalnikov morajo konfiguracijo vnesti ročno.

Po iskalniku Google, Google Toolbaru, GMailu, Orkutu in Google Dekstopu smo torej uporabniki dobili še eno brezplačno aplikacijo. Google pa si je ustvaril platformo s katero lahko nadzoruje uporabnikove iskalne nize, njegovo elektronsko pošto, vsebino njegovega računalnika, njegovo prijateljsko omrežje in sedaj še uporabnikove brskalne navade - skratka našo celotno on-line identiteto.

Če bi bil "striček Stalin" še živ, bi...

113 komentarjev

Xstružnica

The Register - Takoj po splavitvi na Japonskem so se -- poleg mizerne stabilnosti -- pojavile tudi težave z nalagalnim sistemom ploščkov v X Štauljo. Pri vlaganju ploščkov naj bi jih enota namreč opraskala po robu. Microsoft je napako sicer priznal, a šele pred kratkim (verjetno po tem, ko se je pritožilo 243 kupcev. Detajli.

1 komentar