»

Norveška kupuje in uporablja opremo NSA za vohunjenje

Slo-Tech - Norveška radiotelevizija in The Intercept razkrivata, kako je v zadnjih petnajstih letih približno 60 kilometrov od Osla zrasla velika in moderna prisluškovalna baza, od koder Norveška z najnovejšo ameriško opremo od NSA prisluškuje svojim in tujim državljanom. Postaja, ki se imenuje Victory Garden, je začela delovati decembra 2005 in naj bi bila po uradnih pojasnilih norveških oblasti namenjena komunikaciji z norveškimi enotami na tujem in boju proti terorizmu, v resnici pa gre za veliko prisluškovalno omrežje.

Z ZDA ima Norveška tesne obveščevalne stike že od 50. letih minulega...

42 komentarjev

Evropska komisija objavila rezultate anket po javnem posvetu o ponovni uporabi informacij javnega sektorja

Europa.eu - Evropska komisija je objavila statistike po javnem posvetu, ki so ga pripravili, da bi dobili jasnejšo podobo o tem kaj se s podatki javnega sektorja dogaja in kakšne so želje evrodržavljanov o tem kako naj se v naprej razvija direktiva o ponovni uporabi teh podatkov. Same statistike sicer ne razkrivajo nič presenetljivega.

Anketa razkriva, da imajo informacije javnega sektorja še veliko neizkoriščenega potenciala, po študiji MEPSIR iz leta 2006 znaša trg, ki ga lahko ustvarijo informacije javnega sektorja v Evropi kar 27 milijard evrov. Pomembno dejstvo, ki ga izpostavlja anketa, je nujnost uporabe programsko berljivih formatov (npr. CSV namesto PDF s skeni dokumentov), to namreč izpostavlja kar 83% anketiranih.

Cena ponovne uporabe informacij javnega sektorja je pogosto lahko problem. Kot lahko izveste iz predavanja o Geopediji, je Geodetska uprava RS svojčas neprofitno (!) rabo ortofotov vrednotila kar na 400.000 evrov. Anketirani so mnenja, da je sprejemljivo nadomestilo za...

1 komentar

Čez en teden zadnje dejanje v vojni Microsoft-EU

ComputerWorld - Prihodnji ponedeljek bo Microsoft kupcem operacijskega sistema Windows v Evropi začel prodajati verzijo, ki je usklajena s protimonopolnimi zahtevki EU. Vse skupaj je zakuhala norveška Opera, ki se je leta 2007 pritožila, da Microsoft protežira lasten brskalnik z avtomatsko vključitvijo v Windows. Po več letih je EU z Microsoft sprejela salomonsko rešitev, da bo v Windows vgrajeno posebno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo namestiti.

V tako imenovanem ballot screenu bo navedenih pet najpriljubljenejših brskalnikov ta hip - IE, Firefox, Chrome, Opera in Safari. Veliko črnila je bilo prelitega okrog tako trivialnih stvari, kot je vrstni red prikaza (abecedni...

53 komentarjev

Norveška bo uporabljala odprte standarde

Slo-Tech - Norveška javna uprava se je v začetku meseca obvezala, da bo od 1. januarja 2012 za komuniciranje z državljani in podjetji preko spleta uporabljala le odprte standarde.

Za video bodo tako uporabljali Theora/Vorbis/Ogg ali H.264/AAC/MP4, za avdio Vorbis/Ogg, MP3 ali FLAC/Ogg, za slike pa JPEG ali PNG. Za izmenjavo dokumentov pa bodo uporabljali PDF ali ODF ter UTF-8 kodni nabor znakov.

Izjeme bodo mogoče samo v posebnih primerih, upamo pa, da bo norveška javna uprava uporabljala predvsem odprtokodne standarde, ki jih ne bremenijo patentne grožnje.

O novici poročajo tudi na COKS.

Slovenija pa (o uvedbi odprtih standardov zaenkrat še) ne razmišlja...

21 komentarjev

Na Norveškem obvezna uporaba ODF za vladne dokumente

The inquirer - Kot poroča The Inquirer se je norveška vlada odločila, da morajo biti vsi javni dokumenti, ki jih sproducira državna uprava shranjeni v odprtih formatih.

To pomeni HTML, PDF (različica 1.4 ali kasnejša) ali ODF (Open Document Format), ki ga med drugim uporablja tudi OpenOffice.

Ministrica Heidi Grande Røys, ki vodi ministrstvo za javno upravo in reforme je izjavila, da bo vladna odločitev izboljšala tekmovanje med ponudniki pisarniških aplikacij ter da se s to odločitvijo časi, ko so bili dokumenti javne uprave dostopni le v MS Word formatu bližajo koncu.

Podnaslov članka v The Inquirerju se glasi: "Microsoft Word prepovedan v javnosti".

19 komentarjev

Opera 9.5 Alpha

Opera Web Browser - Pri norveški Operi so danes javnosti predstavili prvo testno verzijo novega spletnega brskalnika Opera 9.5.

Nekaj pomembnejših novosti v trenutni Alpha različici:
  • Višja hitrost in manjša požrešnost
  • Neposredno iskanje po vsebini obiskanih strani iz naslovne vrstice
  • Izboljšan prikaz mnogih strani
  • Izboljšana podpora standardom (CSS3)
  • Peer Exchange podpora v BitTorrent odjemalcu
  • Sinhronizacija profila s servisom My Opera
  • Boljša integracija s platformami - Mac uporabniki se bodo lahko nadejali lepšega zgleda, Linux uporabniki pa QT4 ter 64 bitne različice
  • Možnost ponovnega odpiranja celotnih zaprtih oken

Za več informacij in dolpoteg pa kliknite semle.

123 komentarjev

Norveški minister prepovedal uporabo zaprtih formatov

Slo-Tech - Včeraj je norveški minister za razvoj Morten Andreas Meyer oznanil, da zaprti formati ne bodo več sprejemljivi v komunikaciji med norveško vlado in državljani.

Dejal je še, da bodo morali vsi v javnem sektorju do konca naslednjega leta imeti izdelan načrt za uporabo odprtokodnih programov in odprtih standardov. Čeprav redmonskega velikana ni izrecno omenjal, je vsekakor jasno, da ga je imel v mislih.

Če bo to obveljalo, bo to prineslo ogromne stroške nekaterim organiziacijam in podjetjem, kot sta na primer Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) in TV2, ki oddajata pretežno v Microsoft Media formatu.

Morda bomo kmalu izvedeli, ali je to le modna muha, sovraštvo do Microsofta ali le želja po temu, da bi se Norveška odlepila od ostalih držav in poslej komunicirala le sama s seboj?

Prav zanimivo bi bilo videti, koliko debelejša je sedaj denarnica norveškega ministra

54 komentarjev

Slovenska e-vlada na Slashdotu

Slashdot - Tokrat izjemoma kopija celotne novice:

" In its October 20th issue the Economist reports from Ljubljana that 'Slovenia may be Europe's most Internetted government', including 'holding most of its cabinet meetings online'. There is some information at the Slovenian e-government site, in particular check out their detailed strategy for e-commerce in public administration."

Sam sicer mislim, da ni vse tako rožnato (da o fijasku z Microsoftovo rešitvijo za elektronsko obračunavanje DDVja za davčno upravo ne govorimo), ima pa naša e-vlada tudi nekaj dobrih lastnosti. Rekel bi edino da moramo bolj poslušati MID kot CVI, saj se MID bolj bori za odprte standarde (pa še open source podpirajo :)

8 komentarjev