»

Nintendo patentira prisebnost

Slo-Tech - Še ena izmed zanimivih patentnih cvetk. Namreč uspelo jim je patentirati norost oz. stopnjo prisebnosti.

Svoj patent primerjajo z drugimi statistikami ki se pojavljajo v igrah zvristi označene kot RPG (Role-playing Game). Namreč v takih igrah se za posamezen lik meri več statistik (npr. zdravje, inteligenca, mana, moč...). Kot eno izmed takih statistik je Nintendo tudi patentiral stopnjo norosti.

STR 12, DEX 18, WIS 12, INS 8.... You're not insane enough to enter this door.

19 komentarjev

Epson preganja proizvajalce kompatibilnih kartuš

PC World - Po zaslugi podjetja Seiko Epson sta v preteklem tednu morala kar dva proizvajalca kartuš iz prodaje umakniti svoje proizvode, ki so kompatibilni z Epsonovimi tiskalniki.

Environmental Business Products je ustavil dobavo omenjenih izdelkov po izvensodni poravnavi, potem ko je Epson proti londonskemu podjetju sprožil sodni postopek zaradi kršitev številnih Epsonovih patentov in registriranih oblik. Poleg ustavitve prodaje bo britansko podjetje krilo tudi sodne stroške ter Epsonu plačalo stroške za povzročeno škodo (vsota še ni določena).



Že v začetku tedna pa je uspelo Epsonu doseči poravnavo s podjetjem Multi-Union Trading in podjetju iz Hongkonga preprečiti uvoz in prodajo kompatibilnih kartuš v ZDA. Japonski...

78 komentarjev

Apple se odloča za Intel

Slashdot - Že pred časom se je šušljalo, da naj bi Apple prekinil razmerje s podjetjem IBM, ki je do sedaj skrbelo za izdelavo procesorjev v vseh jabolčnih izvedenkah osebnih računalnikov. Sedaj pa so se govorice uresničile, Intel bo postal nov uradni dobavitelj procesorjev za Apple.

Do srede 2006 bodo zamenjani procesorji v računalnikih za manj zahtevne uporabnike (eMac, Mac Mini, ...), nekje na polovici leta 2007 pa bodo Intelovi čipi tiktakali tudi v Power izvedenkah Macintoshev. Poraja se vprašanje, ali bo Apple preklopil na procesorsko arhitekturo x86 in se podal med ostale proizvajalce PC računalnikov (Dell, HP, IBM, ...). Če in kako bo to vplivalo na njegov uspeh, bomo še videli, do takrat pa imate čas za branje izvorne novice.

113 komentarjev

Apple patentiral Maca tabletko!

Slashdot - Ameriški patentni urad (vdih ... tokrat ne gre za softverski patent ... izdih) je Applu podelil patent s številko D504,899, pod katero se skriva skrivnostno poimenovana "elektronska naprava". Kot je razvidno iz opisa in skic gre za Applovo izvedenko tabletke, saj je med opisom celo omenjen HP Compaq Tablet PC in še nekatere druge naprave. Izvirna novica z nekaj ne-preveč mikavnimi slikami.

10 komentarjev

Dell laže, Apple krade :)

AnandTech - Na AnandTechu so spisali primerjalni preizkus širokokotnih 20-palčnih zaslonov LCD - Applovega in Dellovega. Ugotovili so, da gre pravzaprav za enak zaslon, ki ga izdeluje LG.Philips, seveda pa sta Apple in Dell dodala svojo podobo in nekatere dodatne zmogljivosti. In kaj je zanimivega? Applov primerek je več kot dvakrat dražji, Dell pa svojega ponuja z navedenimi boljšimi specifikacijami.

30 komentarjev

Apple poslovne rezultate na ogled postavi

Ars Technica - Prvo četrtletje je okoli in prva poročila o finančnem (ne)uspehu računalniških podjetji že počasi curljajo v javnost. Očitno je sezono impresivnih poslovnih rezultatov začel Apple. Leto so začeli z neverjetnim 530% povečanjem dobička v primerjavi z istim obdobjem lansko leto, kar je sigurno razlog da se bo prenekateri delničar Appla še cel pričujoči teden zbujal z nasmeškom na ustih.

Prav neverjetno je, da prodaja iPoda še vedno ne jenja - še več, v primerjavi s prejšnim četrtletjem so zabeležili dodatno povečanje prodaje (kar lahko verjetno pripišemo prodaji iPod shuffla, ki postaja najbolj iskan flash predvajalnik MP3-jev).

In računalniki? Že drugo zaporedno četrtletje je Apple prodal čez 1 milijono Macov (iMac, eMac, Mini), kar nekaj te prodaje pa lahko pripišemo uspešnemu lansiranju MacMinija. Prodaja Powerbookov in iMacov navkljub zastarelemu procesorju ne upada, edino PowerMaci se iz četrtletja v četrtletje prodajajo slabše.

In res - poleg priprav na izdajo OSX Tiger, se...

21 komentarjev

Blagovna znamka leta je Apple

Google News - Po izbiri predstavnikov svetovnih oglaševalskih agencij je blagovna znamka, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto, Apple. Izdelovalec priljubljenih iPodov in iMacov je dosegel nepričakovan in zavidljiv uspeh, še posebej pri prodaji iPodov in glasbe v digitalnem zapisu. Na drugem mestu je še eno računalniško podjetje - Google, med deseterico pa so še IKEA, Starbucks, Al-Jazeera, Mini, Coca-Cola, Virgin, eBay in Nokia.

19 komentarjev

Nov patent za MS

PC World - Neorganski tehnološki vsadki v organizmih so še vedno bolj znanstvena fantasika kot resničnost, a sodeč po novem patentu, ki ga je prejel Microsoft se napajanje in delovanje raznih električnih gizmov kani preseliti na človeško telo.

Pravkar podeljeni patent namreč predvidi uporabo le enega energijskega vira (baterije) za vse naprave, ki jih bo oseba posedovala, električni tok pa se bi pri različnih napetostih in frekvencah lahko prenašal po telesu in nato po elektrodah do naprave. Prav tako bi se lahko na isti način prenašali izhodni in vhodni signali teh naprav. Tako bi lahko mobilnik, PDA, zapestna ura in radio sprejemnik vsi uporabljali isto slušalko oziroma zvočnik, kar bi zmanjšalo težo naprav in zagotavljalo večjo praktičnost. A kaj, ko bi se v tem primeru morale vse te naprave non-stop dotikati vašega telesa. PCWorld.com!

"Bolj zanimiva kot pa uporabna rešitev, ki bi jo lahko bolj učinkovito zamenjala tehnologija v stilu Bluetootha," pravi analitiki Dulaney. Na patent nas je...

11 komentarjev