»

GNOMEbuntu prihaja ta oktober

Zanimiva dvojica :).

Ubuntu - Namizno okolje GNOME, svojčas eno od dveh velikih (skupaj s KDE), je zadnje čase v manjši eksistenčni krizi. V privzeti namestitvi ga že nekaj časa ni v priljubljenih distribucijah Ubuntu oziroma Mint; od nedavnega pa so leteli celo iz Debiana. Seveda ga je še vedno mogoče namestiti ročno, iz programskih skladišč, vendar to terja nekaj dodatnega dela in volje, predvsem pa znižuje število novopridobljenih uporabnikov (ki pač vzamejo tisto, kar jim ponudi distribucija ali prijatelj z GNU/Linux izkušnjami). Ekipa je pred kratkim razmišljala celo o svoji distribuciji, zdaj pa so očitno našli kompromis - posebno različico sistema Ubuntu, imenovano GNOMEbuntu.

Teh različic, oziroma derivatov, je več: Kubuntu (Ubuntu + KDE), Lubuntu (+ LXDE), Xubuntu (+ XFCE4), Edubuntu (za izobraževalne...

15 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Slo-Tech - Po štirih mesecih je izšla nova verzija zelo popularne distribucije Ubuntu.

Verzija, ki sliši na ime Edgy Eft, prinaša kar nekaj sprememb. Med njimi se znajdejo privzeti program za urejanje baz slik F-spot, ki omogoča tudi preprost prenos slik na npr. Flickr. Nova je tudi različica popularnega spletnega brskalnika. Vključen je najnovejši Firefox 2.0. Spremembe pa niso le v uporabniški opremi. Uvedli so tudi modularno verzijo Xorg 7.1.

Pod obleko x strežnika pa se skrivajo GCC 4.1, Glibc 2.4, Linux 2.6.17.

Novo verzijo si lahko prinesete iz uradnih strežnikov, ob začetnem navalu pa predlagam uporabo torrent datotek.

38 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.06 LTS

Slo-Tech - Danes je izšla naslednja različica izredno popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu. Verzija 6.06 prihaja pod kodnim imenom Dapper Drake. Dapper prinaša ogromno novosti: LiveCD prihaja skupaj z grafičnim namestilnim programom, ki še približa Linux svet neizkušenim uporabnikom. Prav tako so nove vključene aplikacije, npr Firefox 1.5.X (ki v Breezy uradno ne bo implementirana) GNOME 2.14, Xorg 7.0,...

Novost pri tej verziji je tudi pošiljanje. Kot verjetno že veste si lahko Ubuntu CD po pošti naročite popolnoma zastonj od sedaj pa lahko zastonj prenesete tudi Kubuntu in Edubuntu.

Dapper pa je tudi prva različica, ki bo podprta tako z imela podaljšano podporo z brezplačnimi varnostnimi popravki (3 leta za Namizno različico in 5 let za Strežniško različico), mogoča pa je tudi plačljiva podpora (tehnična pomoč).

Več o novem Ubuntuju si lahko preberete na strani z novostmi. Prenos pa je možen iz uradne strani.

102 komentarja

Ubuntu 5.04

Novi Ubuntu

OSNews - Izšla je druga različica najbolj priljubljene distribucije Linuxa - Ubuntu 5.04 "Hoary Hedgehog". Prenovljena je celotna garnitura programske opreme, vključujoč namizno okolje GNOME in grafični strežnik X.org. Novi Ubuntu se hitreje zaganja, prinaša sistem za samodejno nadgradnjo, podporo stanju pripravljenosti (Suspend to RAM) in hibernaciji (Suspend to disk) za prenosnike ter mnogo drugih novosti. Prenos je na voljo z različnih zrcalnih strežnikov, lahko pa tudi naročite brezplačne zgoščenke ali posodobite starejšo različico. Prvič je uradno podprto tudi namizje KDE, ki ga razvija projekt Kubuntu. Nepogrešljiv pripomoček sta forum ( Nujno 1 in Nujno 2) ter neuradni vodnik po...

55 komentarjev

Sun daje v najem računsko moč

OSNews - To, kar sta že zdavnaj spoznala IBM in Apple, poskuša v svojo korist obrniti še Sun. Omenjeni so namreč ugotovili, da so lahko storitve mnogo bolj dobičkonosne kot izdelki, kar dokazuje Sunova odločitev, da v najem ponudi kar računsko moč.

Tako kot vsak mesec plačujemo elektriko, vodo, plin in spletno gostovanje, bomo očitno kaj kmalu plačevali tudi za najem računske oz. računalniške moči. Razlika bo le v tem, da ne bomo plačevali mesečne porabe v kilovatnih urah in litrih, pač pa v procesorskih urah in gigabajtih. Sun je s svojimi strežniškimi gručami že zagotovil strojno osnovo, zdaj čakamo samo še na prve uporabne aplikacije "na zahtevo".

Na novico nas je opozoril hruske.

Prihodnost bo še kako zanimiva.

13 komentarjev

PCLinuxOS 8

Slo-Tech - PCLinuxOS 8 ni samo še ena distribucija Linuxa, niti ni samo še en živi Linux na zgoščenki. Razvijalci, ki so med drugim tudi vzdrževalci strani PCLinuxOnline, so ravnokar predstavili različico 8, ki nadaljuje razvoj distribucije po začetnih smernicah, ki so se izkazale za izjemno uspešne. Na zgoščenki boste našli aplikacije za praktično vsako opravilo, nameščeni so tudi dodatki in vstavki, skrbno so izbrane privzete nastavitve, mikaven pa je tudi zunanji izgled. PCLinuxOS, ki ga lahko namestimo tudi na trdi disk, je primeren za takojšnjo uporabo, brez vsakršnih administrativnih posegov. PCLinuxOS je nadvse primerna distribucija za razkazovanje Linuxovih mišic.

41 komentarjev

Maxthon 1.1.067

Maxhton - Izšla je nova različica brskalnika, oziroma dodatka za InternetExplorer, Maxthon (preimenovan iz MyIE). Kaj je tako posebnega v novem skupku kode boste vprašali? Razvijalci Maxthona so se požvižgali na Microsoft ter sami izdelali "popravek" za prekoračitev medpomnilnika IFRAME. S tem je Maxthon postal varnejši od ostalih IE-nadgradenj (vsem jim je namreč skupno, da uporabljajo za prikazovanje internetnih strani srce Internet Explorerja). Maxthon vam poleg standardnih funkcij za brsaknje ponuja še napredne, kot recimo odstranitev lebdečih reklam.

78 komentarjev

Ubuntu 4.10 "The Warty Warthog"

OSNews - Izšla je prva uradna različica nove distribucije Linuxa, Ubuntu. Različica 4.10, ki označuje leto in mesec izida, je plod dela večinoma južnoafriških razvijalcev, ki jih podpira podjetje Canonical Ltd.

Nova distribucija je že po izdajah razvojnih različic pritegnila ogromno zanimanja in uporabnikov. Odlikujejo jo Debianovi temelji, brezplačnost in zelo preprosta uporaba. Namestitev sicer še vedno poteka v besedilnem načinu, a je zelo preprosta in kratka. Vključeno je veliko programja najnovejših različic za vsakodnevna opravila, novo okolje Gnome 2.8 pa je uvedlo tudi nekaj novih orodij za konfiguracijo.

Ubuntu Linux je ena izmed najprimernejših distribucij za začetnike, uporabimo...

17 komentarjev

VOLJAblok

vir: Volja
Volja - Volja -- ponudnik brezplačnega interneta v Sloveniji -- je na noge postavila nov servis VOLJAblok.

Pri prvem tovrstnem slovenskem projektu lahko sedaj javno zapišete potek svojega dne, vaša razmišljanja ali pa samo bedarije. Ponujajo vam tudi domene za vaša uporabniška imena. Tako lahko, če je vaše uporabniško ime janez, ustvarite spletni naslov http://janez.blog.volja.net/, na katerega postavite svoj VOLJAblok. Sam sistem je zelo podoben bloggerju -- od navigacije do predlog za obliko strani -- pri čemer je vnos besedil podoben pisanju e-sporočila preko spletnega vmesnika. Skupaj zbrane vse slovenske bloge najdete na Vidmarjevem weblogu.

10 komentarjev