»

Tudi Adobe Stock bo ponujal izdelke umetne inteligence

Slo-Tech - Adobe je bo po Shutterstocku drugo podjetje, ki bo prodajalo grafike, ki jih ustvarja umetna inteligenca. V svoji storitvi za prodajo komercialni posnetkov za nadaljnjo rabo (stock) bodo po novem ponujali tudi izdelke storitev Dall-E in Stable Diffusion.

Pojasnili so, da bodo odslej sprejemali tudi prispevke avtorjev, ki so uporabili ti storitvi, če bo to jasno označeno in bodo avtorji jamčili, da imajo ustrezne avtorske pravice za prodajo tovrstnih del. Prve poizkuse so že izvedli, rezultati pa so pokazali dovolj visoko kakovosti izdelkov, da jih bodo vključili v redni program. Podobno je spoznal tudi Shutterstock, medtem ko Getty Images za zdaj vztraja, da so pravna vprašanja še prevelika neznanka, da bi si to upali storiti.

Adobe pojasnjuje, da je ustvarjalna umetna inteligenca (generative AI) velik korak naprej za ustvarjalce, ki omogoča ustvarjanje z besedami, skicami in gestami. Zato bo Adobe Stock omogočil njihovo uporabo. Hkrati je Adobe vodil CAI (Content Authenticity...

2 komentarja

Adobe daje zbirko Creative v najem

Ars Technica - V svetu grafičnega oblikovanja, urejanja slik, ustvarjanja spletnih strani oz. vsebin, urejanja videa in podobnih opravil je Adobe eden izmed najbolj znanih in najpomembnejših igralcev z zbirko Creative Suite, v kateri se npr. nahajajo Photoshop, Illustrator, Flash, Dreamweaver, Indesign, Premier, After Effects, itd. Nekateri izmed izdelkov bodo zdaj dobili oznako 5.5 in bodo tako sestavljali Creative Suite 5.5. Sem spadajo Indesign, Dreamweaver, Flash s svojimi izvedenkami, Premiere Pro, After Effects, Audition in Media Encoder, v prihodnosti pa ne bodo ostali edini, saj Adobe očitno počasi prehaja na dvoletni cikel polnih izidov, pri katerih se bo za števko povečala prva oznaka (čez eno leto lahko torej pričakujemo zbirko CS 6.0).

Velika novost, ki jo Adobe predstavlja skupaj s predstavitvijo zbirke CS 5.5, je naročniški...

33 komentarjev

Že avstralopiteki uporabljali orodje

Ars Technica - Do sedaj je veljalo, da so bili predstavniki rodu Homo (človek) edina bitja, ki so uporabljala (koščena) orodja pri prehranjevanju s sesalskim mesom. Najstarejša odkrita predelana kost je bila najdena v regiji Gona v Etiopiji in je bila stara poltretji milijon let. V tistem času so živeli najzgodnejši predstavniki rodu Homo. Sedaj pa so znanstveniki odkrili približno milijon let starejše orodje iz kosti, ki te trditve ovrača.

V Dikiki v Etiopiji so našli 3,4 milijona let fosilizirano kost povsem zraven okostja avstralopiteka (Australopithecus aferensis). To pomeni, da so tudi človečnjaki (rod Hominida) znali uporabljati primitivna orodja. Paleontologi in antropologi so navdušeni. Craig Stanford z Univerze v Južni...

0 komentarjev

Adobe Acrobat 9

MacRumors.com - Adobe Acrobat 9 je od danes naprej uradno na voljo za nakup iz Adobove spletne strani. Izbiramo lahko med različicami Acrobat 9 Pro Extended (699 dolarjev), Acrobat 9 Pro (449 dolarjev) in Acrobat 9 Standard (299 dolarjev) za operacijski sistem Windows ter Acrobat 9 Pro za Mac OS X. Nakup je možen tudi v okviru nove različice zbirke Creative Suite 3.3.

Glavne novosti novega Acrobat, ki skrbi za ustvarjanje, upravljanje in pregledovanje dokumentov v standardiziranem zapisu Portable Document Format (PDF) so: shranjevanje spletnih strani v zapis PDF, vstavljanje videa v zapisu FLV in H.264 v PDF, predloge dokumentov in 256-bitno šifriranje.

Adobe Reader 9 bo na voljo v začetku julija, tako da zaenkrat ostaja pri različici 8.1.2.

18 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Adobe Photoshop CS3 Beta

Google News - Adobe je predstavil Photoshop CS3 Beta, ki je javno na voljo za brezplačen 30-dnevni preizkus, uporabniki programov Adobe Photoshop CS2, Adobe Creative Suite 2, Adobe Creative Suite Production Studio, Adobe Design Bundle, Adobe Web Bundle in Adobe Video Bundle pa ga bodo lahko s pomočjo svoje serijske številke aktivirali za neomejeno uporabo do izdaje končne različice, ki je predvidena v drugem četrtletju let 2007.

Poleg posodobljenega uporabniškega vmesnika ter posodobitev orodij Adobe Bridge in Adobe Device Central, je nova izdaja pomembna zaradi dosegljivosti kot univerzalen binarni paket za računalnike Mac, kar pomeni, da bo odslej na Macih s procesorji Intel Photoshop deloval občutno hitreje, saj ne bo potreboval emulacije.

10 komentarjev

Jake2

Monitor - Kljub skorajda uveljavljenemu prepričanju, da programski jezik java ne omogoča izdelave aplikacij, ki bi delovale s spodobno hitrostjo, je deset let razvoja jave prineslo zavidljive rezultate. O tem priča tudi zgodba nemškega programerja, ki je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in predstavil rezultate. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. V resnici je prenesen celotni 3D-pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D-igre v javi.

Jake2 se lahko pohvali tudi z javansko tehnologijo neposrednega zagona "web start". Z le enim klikom spletne povezave na povsem nedotaknjen sistem namestimo vse potrebno za igranje: javanski izvajalni sistem (če še ni nameščen), potrebne knjižnice, pogon Jake2 in celo zemljevide izvirne igre, ki so prosto na voljo na strežnikih izvirnega avtorja iger Quake, podjetja id software.

13 komentarjev

Adobe prevzema Macromedio!

Slashdot - Do konca leta bo sklenjen 3,4 milijarde ameriških dolarjev vreden posel prevzema Macromedie, katerega glavni akter bo Adobe. Kaj bo združitev podjetij, katerih številni izdelki so si v marsičem podobni in konkurenčni, prinesla končnim uporabnikom? Zaenkrat lahko le ugibamo, a na podlagi izjav o zmanjševanju stroškov je pričakovati, da bosta Adobov Photoshop in Illustrator izpodrinila Macromediin Fireworks in Freehand. In po podobnem ključu lahko pričakujemo, da bo Dreamweaver na smetišče zgodovine poslal Adobov GoLive.

Na novico nas je opozoril tudi pramarko.

Monopol?

22 komentarjev

Adobe Reader 7.0 tudi za Linux

Slashdot - Čeprav ga na uradni strani za prenos še ni, je Adobe Reader 7.0 že na voljo tudi za Linux in ga lahko najdete na strežnikih FTP podjetja. Gre za zelo pomemben korak Adoba, ki je v Linuxu prvič ponudil enakovredno orodje kot za Windows. Prejšnje različice so namreč uporabljale predpotopno grafično knjižnico Motif (sedanja GTK2) in so po zmogljivostih zaostajale za različico za Windows. V Linuxu sicer obstaja polno drugih orodij za delo z datotekami PDF, vendar ni nobeno tako zmogljivo. Adobe Reader 7.0 se lahko pohvali tudi s tem, da je izjemno uren, saj se zažene celo hitreje kot različica za Windows.

Kdo ve, morda pa bo Readerju sledilo še katero Adobovo orodje ...

32 komentarjev

Adobe Acrobat 7.0

Google News - Adobe je predstavil novo različico pribljubljenega orodja za ustvarjanje prenosljivih dokumentov PDF, Adobe Acrobat 7.0. Kmalu lahko pričakujemo tudi izid bolj priljubljenega Readerja 7.0, ki ima že pol milijarde uporabnikov in ki bo prvič omogočal manjše spremembe dokumentov PDF, če bo avtor v to privolil. Adobe Acrobat 7.0 Professional, ki naj bi izšel ob koncu leta, bo predvidoma stal okoli 450 ameriških dolarjev.

21 komentarjev

Adobe z novostmi

Monitor - Pri podjetju Adobe so oznanili nakup orodja za delo z zvokom -- Cool Edit Pro. Kupili so ga od podjetja Syntrillium, kjer so orodje razvijali že od samega začetka. Adobe za novo pridobitev načrtuje nekaj sprememb in vključitev v ponudbo ostalih programskih paketov, ki jih že ponuja na trgu. Cool Edit Pro sodeč po temah v našem forumu uporablja marsikdo, tako da upajmo na ohranitev njegove uporabnosti.

Adobe je v teh dneh izdal tudi novo različico zelo priljubljenega bralnika PDF-dokumentov, ki jih je na spletu vedno več -- Adobe Reader 6.0 (znan tudi kot Adobe Acrobat Reader). Nova različica omogoča ogled video posnetkov, animacij Flash in druge multimedijske vsebine v PDF dokumentih, ogled e-knjig, podporo pri organizaciji slikovnega gradiva, tiskanje z brezžičnih naprav ... Dolvleka in izvirna novica.

4 komentarji