»

Napovedan prevajalnik CUDA C za x86

X-Bit Labs - Nvidia in Portland Group sta objavila, da razvijata prevajalnik CUDA C za platformo x86. Aplikacije, napisane za platformo CUDA, se namreč izredno hitro izvajajo na sistemih z grafičnimi procesorji Nvidia, medtem ko se na tistih brez zelo težko ali pa sploh ne. Nov prevajalnik bo to popravil, saj se bodo v odsotnosti Nvidiinih GPU-jev aplikacije izvajale z AMD-jevimi ali Intelovimi procesorji s podporo SIMD (Single Instruction Multiple Data). Nov prevajalnik bodo predstavili na konferenci SC10 Supercomputing, ki bo med 13. in 15. novembrom v New Orleansu. Takrat bomo tudi dobili prve vtise o hitrosti izvajanja, ki utegne biti problematična, če bodo aplikacije slabo prevedene iz nabora CUDA v x86 ali obratno.

15 komentarjev

Izšla Nexenta CP 1.0

OSNews - Podjetje Nexenta Systems je pripravilo prvo uradno stabilno izdajo operacijskega sistema Nexenta Core Platform. Sistem temelji na Debianu/Ubuntuju, jedro pa je namesto Linuxovega OpenSolarisovo (build 82). Zadeva je trenutno namenjena predvsem bolj "posvečenim" uporabnikom, ki bodo pri strežniških rešitvah zagotovo znali izkoristiti katerega izmed bonbončkov: datotečni sistem ZFS, že v jedro vgrajena podpora CIFS (nadomestek Sambe), paketni sistem APT, virtualizacijski rešitvi zones in brandZ ter še marsikaj. Konec koncev ta operacijski sistem predstavlja temelj Nexentine komercialne rešitve NexentaStor za NAS (network-attached storage). Če ste radovedni in imate na voljo kakšen stroj z vsaj 256MiB RAMa, si lahko sliko ISO pretočite z nam najbližjega zrcala na Portugalskem.

Ker je (Open)Solaris tudi na teh straneh vse preveč v senci Oken in Linuxa, si dovolimo še hiter pregled ostalega dogajanja na tej sceni. Še dve distribuciji, ki ju lahko preizkusite kot "živa" ploščka...

6 komentarjev

Eksperiment: Craigslist

Waxy.org - Pred kratkim je blogger Jason Fortuny s pomočjo fotografije nekega dekleta izvedel drzen socialni eksperiment na strani za iskanje zasebnih stikov Craigslist. Njegov cilj je bil predstaviti se kot podložna ženska, ki išče agresivnega moškega, in ugotoviti koliko odzivov lahko dobi v 24 urah. Rezultat je bil 178 odgovorov s 145 slikami, odzivi pa so vsebovali tudi polna imena, naslove in ostale osebne informacije.

Celoten seznam z odgovori in slikami je objavil na spletu, med prostovoljci, ki so se oglasili, se najdejo tudi uslužbenci Microsofta in drugih znanih podjetij, nek par pa ga je celo prosil, naj se podatki umaknejo, ker ne želita, da pride informacija do prijateljev in svojcev. Jason, ki je na začetku imel prosto objavljene svoje osebne podatke, jih je začel umikati, saj bi mu naj nekdo že grozil, postavlja pa se tudi dosti vprašanj o legalnosti in morebitnih pravnih posledicah tega podviga. Tukaj je še povezava do prvotne novice.

8 komentarjev

Sun daje v najem računsko moč

OSNews - To, kar sta že zdavnaj spoznala IBM in Apple, poskuša v svojo korist obrniti še Sun. Omenjeni so namreč ugotovili, da so lahko storitve mnogo bolj dobičkonosne kot izdelki, kar dokazuje Sunova odločitev, da v najem ponudi kar računsko moč.

Tako kot vsak mesec plačujemo elektriko, vodo, plin in spletno gostovanje, bomo očitno kaj kmalu plačevali tudi za najem računske oz. računalniške moči. Razlika bo le v tem, da ne bomo plačevali mesečne porabe v kilovatnih urah in litrih, pač pa v procesorskih urah in gigabajtih. Sun je s svojimi strežniškimi gručami že zagotovil strojno osnovo, zdaj čakamo samo še na prve uporabne aplikacije "na zahtevo".

Na novico nas je opozoril hruske.

Prihodnost bo še kako zanimiva.

13 komentarjev

Solaris 10

Slashdot - Sun je izdal novo različico svojega operacijskega sistema, Solaris 10. Pomembna pridobitev je pohitritev sklada TCP/IP, ki je v preteklosti Solarisu prinesel nehvaležen vzdevek - Slowaris, druga pogosto omenjana novost pa je težko pričakovani datotečni sistem ZFS.

Najpomembnejša informacija pa je, da je Solaris odslej na voljo brezplačno, s to opombo, da je za podporo in odpravo hroščev potrebno plačati letno naročnino. Kasneje naj bi Solaris izšel pod odprtokodno licenco, prav tako pa tudi tehnologija, na kateri temelji.

10 komentarjev

Maxthon 1.1.067

Maxhton - Izšla je nova različica brskalnika, oziroma dodatka za InternetExplorer, Maxthon (preimenovan iz MyIE). Kaj je tako posebnega v novem skupku kode boste vprašali? Razvijalci Maxthona so se požvižgali na Microsoft ter sami izdelali "popravek" za prekoračitev medpomnilnika IFRAME. S tem je Maxthon postal varnejši od ostalih IE-nadgradenj (vsem jim je namreč skupno, da uporabljajo za prikazovanje internetnih strani srce Internet Explorerja). Maxthon vam poleg standardnih funkcij za brsaknje ponuja še napredne, kot recimo odstranitev lebdečih reklam.

78 komentarjev

Solaris 10 bo poganjal aplikacije za Linux

OSNews - Prihajajoči operacijski sistem Solaris 10 bo prinesel nove zmogljivosti, ki bodo omogočile poganjanje aplikacij za Linux. Projekt s kodnim imenom Janus (rimski bog Janus, Januaris ima dva obraza, tako da z enim gleda v staro, z drugim v novo leto) obljublja poganjanje večine aplikacij za Linux ob približno enaki hitrosti kot v Linuxu. Storitev za jedro operacijskega sistema bo brezplačna, ustrezala pa bo specifikacijam Linux Standard Base. Klik!

2 komentarja

Nova Java, njeno in Solarisovo odpiranje in še kaj

OSNews - Medtem ko programerji sveta pričakujejo novo veliko različico Jave, ki se bo imenovala Java 5.0, je Sun izdal vzdrževalno različico trenutne stabilne veje, Java 1.4.2_05. Njen namen je odpravljanje hroščev, podrobnosti pa si lahko preberete v opombah ob izdaji.

Še vedno ni povsem jasno, kako bo Sun ravnal pod pritiski IBM-a in mnogih uporabnikov Jave, da naj odpre njeno izvorno kodo. Sun trdi, da bi v primeru odprianje kode prišlo do fragmentacije in devalvacije platforme, nasprotni tabor pa je prepričan, da je trenutni razvoj prepočasen. Po besedah Andrewa Orlowskega se je na nedavno končani konferenci JavaOne izkazalo, da imata obe strani prav, vendar je Sunovo razmišljanje bolj konstruktivno.

Za razliko od Jave pa ima Sun očitno bistveno drugačen pogled na odpiranje izvorne kode Solarisa. Prav tako na JavaOne je nek predstavnik Suna izjavil, da podjetje ne bo kar čez noč odprlo celotne izvorne kode Unixu podobnega operacijskega sistema, vendar bo odprlo večino le-te,...

3 komentarji

VOLJAblok

vir: Volja
Volja - Volja -- ponudnik brezplačnega interneta v Sloveniji -- je na noge postavila nov servis VOLJAblok.

Pri prvem tovrstnem slovenskem projektu lahko sedaj javno zapišete potek svojega dne, vaša razmišljanja ali pa samo bedarije. Ponujajo vam tudi domene za vaša uporabniška imena. Tako lahko, če je vaše uporabniško ime janez, ustvarite spletni naslov http://janez.blog.volja.net/, na katerega postavite svoj VOLJAblok. Sam sistem je zelo podoben bloggerju -- od navigacije do predlog za obliko strani -- pri čemer je vnos besedil podoben pisanju e-sporočila preko spletnega vmesnika. Skupaj zbrane vse slovenske bloge najdete na Vidmarjevem weblogu.

10 komentarjev