» »

Izšla Nexenta CP 1.0

Izšla Nexenta CP 1.0

OSNews - Podjetje Nexenta Systems je pripravilo prvo uradno stabilno izdajo operacijskega sistema Nexenta Core Platform. Sistem temelji na Debianu/Ubuntuju, jedro pa je namesto Linuxovega OpenSolarisovo (build 82). Zadeva je trenutno namenjena predvsem bolj "posvečenim" uporabnikom, ki bodo pri strežniških rešitvah zagotovo znali izkoristiti katerega izmed bonbončkov: datotečni sistem ZFS, že v jedro vgrajena podpora CIFS (nadomestek Sambe), paketni sistem APT, virtualizacijski rešitvi zones in brandZ ter še marsikaj. Konec koncev ta operacijski sistem predstavlja temelj Nexentine komercialne rešitve NexentaStor za NAS (network-attached storage). Če ste radovedni in imate na voljo kakšen stroj z vsaj 256MiB RAMa, si lahko sliko ISO pretočite z nam najbližjega zrcala na Portugalskem.

Ker je (Open)Solaris tudi na teh straneh vse preveč v senci Oken in Linuxa, si dovolimo še hiter pregled ostalega dogajanja na tej sceni. Še dve distribuciji, ki ju lahko preizkusite kot "živa" ploščka CD, sta indijski Belenix in nemški SchilliX, medtem ko pri Sunu v okviru projekta Indiana pripravljajo distribucijo predvsem za namizja. Prva stabilna izdaja naj bi ugledala luč sveta že marca.

6 komentarjev

pegasus ::

Kdor se bo igral z zadevo, bo hitro ugotovil, da to niti pod razno ni "Debian z opensolairis kernelom", pač pa čisto taprav solaris z aptom in nekaj drugimi znanimi debian orodji.

Kot drugo velja omeniti še Nexenta Builder, ki je neke vrste razvojno okolje, ki vam omogoča relativno enostaven razvoj lastne, okoli nexente zgrajene distribucije, od vmware imageov do live cdjev in namenskih applianceov.

Daedalus ::

Kdor se bo igral z zadevo, bo hitro ugotovil, da to niti pod razno ni "Debian z opensolairis kernelom", pač pa čisto taprav solaris z aptom in nekaj drugimi znanimi debian orodji.

Bo treba še eno uč počasi vrečt na Sun rešitve, očitno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Bistri007 ::

Glavna stvar je seveda v Linuxu build sistem. Kompatibilnost na ravni source kode. Cilj tega projekta je, da kar se prevede brez modifikacij na linux sistemih, dela tudi na tem opensolarisu. Je pa Solaris jedro mnogo mnogo superiorno linux jedru. No, saj v bistvu je linux samo jedro, ostalo pa so drugi programčki: KDE/Gnome, StarOffice, Apache, Mozilla...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Beernarrd ::

v čem se kaže ta mnogo mnogo superiornost?

Daedalus ::

Primerjava kernelov - Solatis vs. Leenux vs. BSD

Kaj preveč ne bom pameten, ker se ne spoznam kaj dosti na kernel related zadeve, je pa menda Solaris hudo stabilen sistem - vsaj tako sem slišal od kakega Solaris admina. Bom videl, ko enkrat začnem testirat Nexento in OpenSolaris.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jst ::

Kje je solaris jedro boljše od linux-ovega?

Pri mega-multi cpu strežniških rešitvah, CPU schdeluder dela boljši posel. Recimo SUNova rešitev SQL strežnika, ki ima ~80 jeder (/cpujev, se ne spomnim točno) je bila na testih naj-naj rešitev po izkoriščenosti virov, ki so bile na voljo.

Potem je tu SUNov File System, ZFS, ki ga SUNovo jedro zna najbolje izkoristiti.

Pri CreateProcess, CreateThread pa BSD porabi najmanj ciklov. Vsaj tako je bilo v letu 2005, ko smo to testirali. Je bila pa razlika med SUNom in BSDjem zelo majhna. Spet po spominu: BSD in SUN okoli 800, linux 1100, MS Server 2003 pa 1300 ciklov.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

solaris

Oddelek: Operacijski sistemi
112443 (1974) Ales
»

IBM utegne prevzeti Sun

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
445520 (2967) Bistri007
»

Izšla Nexenta CP 1.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
63041 (2339) Jst
»

Solaris 10 install

Oddelek: Operacijski sistemi
141677 (1122) MTm2H37rqt7B
»

Zettabyte File System (ZFS) tudi v operacijskih sistemih za široko rabo

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
264982 (3366) Brane2

Več podobnih tem