»

NASA je uspešno pobrala vzorec kamnin s površja asteroida

sonda OSIRIS-REx

vir: NASA
NASA - Malo pred preteklo polnočjo po našem času se je Nasino vesoljsko plovilo OSIRIS-REx na hitro dotaknilo asteroida Bennu in uspešno pobralo vzorec njegovih kamnin, kar je prvi ameriški uspeh te sorte. Ko bodo raziskovalci ugotovili, koliko materiala so pridobili, bo verjetno že sledila triletna pot domov na Zemljo.

Pri pobiranjih kamnov s tal asteroidov so nesporni prvaki zaenkrat Japonci s sondama Hayabusa - druga od njiju se ravnokar vrača domov s koščkom asteroida Ryugu. Te vandrajoče vesoljske zaplate kamenja so tarča človekovega raziskovanja zato, ker gre za ostanke grajenja našega osončja, ki nam lahko marsikaj povedo o njegovi sestavi in nemara tudi izvoru življenja. Pred več kot desetletjem so si tako v agenciji NASA za tarčo odprave izbrali približno 500 metrov velik asteroid Bennu. Gre za Zemlji bližnji asteroid, trenutno na razdalji dobrih 320 milijonov kilometrov, ki se bo sicer v prihodnjem stoletju prisvaljkal tudi nevarno blizu modremu planetu. Po sestavi je malce...

7 komentarjev

NASA investira v vesoljske "airbage"

The Register - NASA se je odločila investirati 600.000 USD v razvoj posebnih zračnih vreč, ki bi naj v bližnji prihodnosti zamenjale toplotne ščite, ki se trenutno uporabljajo za zaščito pred visokimi temperaturami ob ponovnem vstopu v atmosfero.

Ideja, ki je bila zasnovana pri Andrews Space v Seattlu, temelji na zamisli, da bi te vreče neprestano izpuščale zrak in tako ustvarile film plina, ki bi nato odvajal vročino stran od plovila.

Sam razvoj ima še kar precejšnjo pot pred sabo, saj se morajo znanstveniki spopasti z izzivom izdelave dovolj trpežnega materiala, ki bo preživel velike obremenitve in se ne bo strgal.



Več informacij v izvirni novici.

41 komentarjev

Centrifuga z 20 G-ji

ZDNet - Ste se kdaj vprašali, kako pred vesoljskimi poleti (predvsem) Nasini strokovnjaki preverijo, kako se bodo aparature in ljudje obnašali ob povratku na normalno, torej zemeljsko, gravitacijo (v primeru, da ne bo "pene")? Ker so breztežnostni poleti še vedno zamudni in tudi ne ravno poceni, pri Nasi in dveh sodelujočih univerzah uporabljajo centrifugo, ki je sposobna razvitja do dvajsetkratnega pospeška g. Naprava vsebuje dve komori za opremo, ki delujeta pri pospešku 20 g, in eno za človeško posadko, ki je omejena na 12,5 g.

Znano je namreč, da stanje zmanjšane gravitacije zmanjša gostoto kosti, povzroči pa tudi ohlapnost mišic in prerazporeditev telesnih tekočin, kar lahko ima usodne posledice ob vrnitvi na Zemljo. Tako lahko s simulatorjem ustvarijo pogoje povečanja težnosti, ki nastane ob povratku. Rezultati pa niso uporabni samo za Naso, ampak tudi za raziskovanje bolezenskih stanj pri geriatričnih pacientih, ki so prav tako večji del časa mirujoči. Še klik.

Uredništvo...

28 komentarjev

Vesoljsko dvigalo - tekmovanje

vir: NASA
News.com - NASA gosti tekmovanje, na katerem se bo sedem prijavljenih moštev iz ZDA in Kanade pomerilo v izdelavi konceptnega vesoljskega dvigala. Ekipe morajo pripraviti robotizirana dvigala in trak, po katerem se bodo na tekmovanju vzpenjala. Vzpeti se bodo morali 50 metrov visoko in ob tem prenesti nekaj tovora, z minimalno hitrostjo vsaj 1 m/s. Zmagala bo ekipa, ki bo v treh poskusih zbrala največ točk. Le-te se bodo izračunale na podlagi mase prepeljanega tovora in povprečne hitrosti dvigala. Vsekakor bodo rezultati dela ekip zanimivi za nadaljne raziskovanje vesoljskega dvigala, ki bi pomenilo poceni prevoz opreme in ljudi v orbito Zemlje. Več o tekmovanju...

52 komentarjev

Shuttli ponovno v uporabi

The Register - NASA bo ponovno obnovila vesoljske polete s space shuttli, ki so bili prekinjeni po tragični nesreči Columbie v začetku leta 2003.

Največji varnostni zadržek je predstavljal led, ki se je nabiral na zunanjem rezervoarju shuttla, vendar so to težavo uspešno rešili z uporabo grelnikov in senzorjev, ki preprečujejo nabiranje ledu.

Led bi namreč lahko ob vzletu odpadel in poškodoval shuttle ter tako ogrozil varnost posadke. Po celovitem pregledu vesoljskega plovila in opreme so se pri NASA odločili, da so pripravljeni na polet, ki se bi naj zgodil enkrat med 13. in 31. julijem. Za več podatkov odsurfajte sem.

74 komentarjev

Raziskave z ogromnimi helijevimi baloni

CBS News - NASA je v nedeljo na severu Švedske izvedla prvega od več napovedanih spustov ogromnih helijevih balonov, ki so opremljeni s teleskopi za astrofizične eksperimente in raziskave kozmičnega žarčenja.

Prvi polet bo služil kot preizkus trpežnosti balona, ki bo na poti od Esrange do Aljske seboj prenašal še 2.700 kilogramski teleskop, letel bo na višini 40 kilometrov, polet pa naj bi trajal od 6 do 9 dni.



Za trenutno serijo poizkusov (od leta 1974 pa do danes so iz okolice Esrange, 1.200 kilometrov severno od Stockholma, izpustili že okoli 450 znanstvenih balonov) bodo uporabili balon, ki meri 120 metrov v višino, premer znaša 140 metrov, za njegovo napolnitev pa porabijo približno...

28 komentarjev

NASA je preuredila rezervoar za shuttle

Reuters - V torek je NASA uradno potrdila, da so izpopolnili zunanji rezervoar za shuttle, ki je povzročil nesrečo shuttla Colubia nad Texasom prvega februarja 2003. Vzrok nesreče Columbie je bil ob vzletu odpadli kos izolacijske pene. Pena velikosti ročnega kovčka je poškodovala shuttle in ta je ob vračanju v orbito "razpadel". Umrlo je vseh 7 astronavtov. Prvi spremenjeni rezervoar bodo iz Nasine "delavnice" blizu New Orleansa poslali v Kennedy Space Center (Florida) konec tedna.

Shuttle Discovery naj bi z novimi rezervoarji zapustil orbito Zemlje v maju ali v začetku junija s 7-člansko posadko, namenjen pa bo na mednarodno vesoljsko postajo. Po prekinitvi Nasinih poletov zaradi nesreče sta postajo oskrbovali ruski plovili Soyuz in Progress.

17 komentarjev

NASA upokojila še zadnji "vomit comet"

Yahoo News - NASA je tako upokojila še zadnje štirimotorno letalo KC-135, ki so jih uporabljali za raziskave in treninge v navidezni breztežnosti, ki so jo dosegli s paraboličnim letenjem. Letalo je tudi znano kot "vomit comet", kar bi v grobem prevodu pomenilo bruhalni komet, saj je eden izmed stranskih učinkov breztežnosti lahko tudi bruhanje.

Ta učinek je bil prej pravilo kot izjema, saj je bila obvezna oprema udeležencev letov tudi vrečka za bruhanje. Kot zanimivost naj povem, da je v vseh letih služenja tega letala bilo "izbruhanih" okoli 1000 litrov nepovratnih sredstev [:D].

Naslednje leto bo njegovo poslanstvo nadaljevalo letalo C-9.

4 komentarji

NASA bo še naprej iskala vodo na Marsu

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je Nasa odločena, da bo Rdeči planet temeljito preiskala za sledmi vode. Ker očitno na površini niso imeli uspeha, bodo sedaj poskusili v globini.

Tako bo na Marsu teren preiskoval MUM (Mars Underground Mole), ki bo lahko vrtal do globine petih metrov in preko optičnega kabla interferometru pošiljam podatke o vodi, ledu in organskih ostankih. Senzorji, s katerimi bo te podatke zbiral, pa so bili uporabljani že pri pregledovanjih Zemlje z letali brez pilotov. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo vozilo samo tehtalo manj kot kilogram in bo veliko samo okoli 50 centimetrov.

Mars je očitno še vedno zanimiv.

19 komentarjev

NASA izstrelila Auro

Aura

vir: NASA
Overclockers Australia - NASA je danes s tridnevno zamudo vendarle izstrelila Auro, satelit, ki bo šest let preučeval ozonsko plast, atmosfero in podnebje na Zemlji. 785 milijonov dolarjev vreden satelit so izstrelili dve minuti čez poldne po slovenskem času iz kalifornijske Vandenberg Air Force Base, krožil pa bo na višini 705 kilometrov. Gre za doslej tretji satelit, ki ga je NASA izstrelila kot del Earth Observing Satellites programa. Prvi je bil Terra iz leta 1999, ki je meril povezavo med površjem in podnebjem, drugi pa Aqua izpred dveh let, ki se ukvarja s kroženjem vode. Klik!

10 komentarjev

Strmoglavljena Nasina Columbia že na tržnici

Finance - Le nekaj ur po nesreči Columbie so se na eBayu, spletni dražbeni hiši, pojavili številni zbirateljski predmeti, povezani z vesoljskim plovilom. V zelo kratkem času so dosegli tudi do 30-krat višje cene od izhodiščnih, čeprav še pred nekaj dnevi sploh ni bilo zanimanja zanje, poročajo internetni viri.

Število predmetov na dražbi se vseskozi veča, saj želijo njihovi lastniki čim več zaslužiti, dokler je še kaj zanimanja. Izkušnje po pisanju internetnih virov namreč kažejo, da bo val zanimanja kmalu upadel. Našitek z logotipom plovila Challenger, ki je eksplodiral leta 1986, je danes vreden le nekaj dolarjev. Klik!

0 komentarjev

Dual Athloni v začetku junija

The inquirer - Sodeč po tej novici v The Inquirerju, lahko prve dvoprocesorske sisteme z AMDjevimi čipi pričakujemo nekje v začetku junija (po vsej verjetnosti 4. junija). Ob izidu pričakujejo podporo večih tajvanskih izdelovalcev matičnih plošč, ki bodo predstavili svoje rešitve. Točne frekvence procesorjev zaenkrat še niso znane, toda govori se, da bodo najpočasnejši tiktakali pri 1.2GHz, največji problem, ki ga bodo AMD in partnerji še morali premagati pa je poraba električne energije. Dvoprocesorske konfiguracije bodo namreč potrebovale najmanj 450W napajalnike s posebnimi 8 pinskimi priključki za matične plošče. Tudi pomnilniške zahteve so zanimive: podprti bodo le ECC registrirani DDR moduli, ki jih trenutno ponujajo pri Micronu, Corsairu in Samsungu. Še bo zanimivo...

2 komentarja

Uradno o Windowsih XP

Microsoft - Vas zanima, kakšen set komercialno naravnanih, neuporabnih pridevnikov polnih, neinformativnih sestavkov prevzetih stavkov je napisal Microsoft o svojem prihajajočem paradnem konju, Windowsih XP, slovensko Okna ZK (joke )? Oglejte si sami. Samo, za pokušino, prvi odstavek:
Okna ZK, zgrajena na izboljšani osnovi Oken dvajurja, uvajajo sveži novi izgled in razširijo izkušnje z osebnimi računalniki. Okna ZK (bivše kodno ime Žvižgač) bodo omogočila ljudem, da grejo nad pojem nepovezanih aplikacij, storitev in naprav, da bi izpopolnili računalniško izkušnjo, ki bo na novo zastavila odnos med ljudmi, programsko opremo ter internetom.
Ja... Recimo... Nabijanje v prazno .

7 komentarjev