»

OneSwarm, varni bittorrent odjemalec za študente

V zasebnem načinu bo OneSwarm do datotek dostopal čez omrežje prijateljev - posrednikov. Downloader nima informacije, kdo so viri datoteke, slednji pa isto ne vedo, kdo je končni prejemnik. S tem se ustvari mreža skritih posrednikov v stilu TOR-a.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Doktorska študenta Tomas Isdal in Michael Piatek z Univerze v Washingtonu sta predstavila zanimiv bittorrent odjemalec po imenu OneSwarm, ki omogoča hitre p2p prenose z visoko stopnjo anonimizacije in varovanja zasebnosti.

Po zagonu rabi uporabnik najprej vzpostaviti mrežo prijateljev, kar stori z uvozom svojega Google Talk imenika ali skeniranjem lokalnega omrežja. Takoj zatem dobi dostop do distribuiranega seznama datotek, ki jih ponujajo njegovi prijatelji, prijatelji prijateljev in tako naprej. Ko zaprosi za prenos določene...

16 komentarjev

Resnica o Suprnova.org

Slashdot - Sloncek je po enem letu molka končno razkril resnico o dogodkih, ki so vodili k zaprtju - največje strani z bittorrent povezavami Suprnova. Poroča, kako so nekega dne na njegova vrata potrkali slovenski policisti in mu zasegli 2 računalnika in kup ostale opreme. Sledilo je pol leta vlačenja po slovenskih sodiščih, dokler naši vrli organi postopka niso ustavili in mu stvari celo vrnili. Ampak najbolje, da si preberete sami.

137 komentarjev

Microsoft razvija P2P aplikacijo

PC World - Kot pišejo na PC World, strokovnjaki v Microsoftovih laboratorijih v Cambridgu razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek, ki bo omogočala lažjo internetno distribucijo npr. filmov, televizijskih programov in večjih programskih aplikacij končnim uporabnikom.

Pod kodnim imenom Avalanche se skriva podoben P2P sistem, kot ga najdemo pri BitTorrentu - velika datoteke so razdeljene v manjše dele, kar zelo olajša distribucijo. Končni uporabnik tako dobiva dele od ostalih uporabnikov in s tem bolje izkoristi zmogljivosti svoje povezave, obenem pa tudi ne obremenjuje strežnikov podjetij oz. organizacij, ki so dale original v javnost. Glavna pomanjkljivost vseh trenutnih sistemov pa je, da morajo končni uporabniki včasih čakati izredno dolgo časa preden dobijo še zadnji del originala. Zaradi različnih vzrokov se namreč zgodi, da se poslednji del nahaja le pri nekaj uporabnikih, ki nato predstavljajo ozko grlo celotnega prenosa.

Po besedah Microsofta bodo ta problem rešili s...

22 komentarjev

MPAA na pohodu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, je v zadnjem tednu svojo "mafijsko" pot končalo kar veliko število popularnih strani za izmenjavo datotek preko spletnega servisa BitTorrent, kot so na primer: Suprnova, TorrentBits, DVDRCore, Phoenix Torrents, Youceff Torrents ... Krivec za zaprtje je po vsej verjetnosti MPAA (Motion Picture Association of America), ki je prejšnji teden napovedala, da bo uvedla bolj krute sankcije proti upravljalcem BitTorrent strani, ki gostijo povezave do nelegalnih vsebin (predvsem filmov in iger) in internetnim ponudnikom, ki dovoljujejo ponujanje takšne vsebine na njihovem omrežju.

V kratkem pogovoru z administratorjem Suprnove, slonckom, sem izvedel, da je zaradi prevelikega pritiska oblasti sam prostovoljno ugasnil najbolj obiskan spletni servis za izmenjavo datotek na internetu.

Po podatkih večjega slovenskega ponudnika dostopa do interneta zaradi te akcije ni bilo opaziti nobenega upada prometa.

Na novico sta nas opozorila Jux in MKrmec.

111 komentarjev

Analiza delovanja Bittorrent P2P sistema

The Register - Na znani novičarski strani The Register, so se avtorji potrudili in spisali obširno analizo delovanja Bittorrent P2P sistema. V analizi so se lotili opisa delovanja sistema, preverili dosegljivost popularne internetne strani s torrenti, preverili količino lažnih datotek, izmerili zmogljivosti prenosa, ipd ... Vsekakor zanimivo branje za vse, ki jih zanima delovanje P2P sistemov.

5 komentarjev

P2P ogroža zasebnost

Slashdot - P2P programi niso namenjeni samo razpečevanju nelegalnih kopij multimedijskih vsebin, pač pa tudi deljenju povsem legalnih domačih in osebnih datotek. Vendar malce previdnosti ne bo odveč. Nekateri namreč vede ali nevede omogočijo deljenje vseh svojih slik ali dokumentov, misleč, da bodo le-ti dostopni samo njihovim znancem.

Da pa temu ni tako dokazuje spletna stran SeeWhatYouShare.com. Avtor je malce pobrskal po P2P omrežjih in našel datoteke, katerih vsebina je vsaj - občutljiva.

Tako boste z malo sreče našli razpredelnico z imeni, naslovi in telefonskimi številkami marincev, podrobnosti o kakšni vojaški operaciji v Iraku v DOC datoteki (npr. "MILITARY OPERATIONS OTHER THAN WAR.doc" ali "support operations phase 1.doc"), fotografije iz Iraka, ali pa iz domače spalnice. Da pa se ne bi bilo treba preveč truditi z iskanjem, je nekdo postavil tudi spletno stran Found Photos, kjer si lahko ogledate nekaj (no, kar precej) najbolj sočnih primerkov domačih fotografij.

Na P2P...

13 komentarjev

Popravki za Microsoftovo programje le na spletu

The Register -

Microsoft je, kot poroča The Register, prepovedal objavljanje popravkov za njihovo programsko opremo na CD-jih in ostalih medijih, ki so največkrat priloženi različnim revijam. Kaj to pomeni za navadne uporabnike?

Vse popravke in servisne pakete boste morali prenesti s spleta (bodisi doma bodisi pri prijatelju s širokopasovno povezavo) ali pa jih za manjši znensek naročiti neposredno pri Microsoftu. Zakaj se je Microsoft za to potezo odločil, utemeljujejo z dejstvom, da bodo le tako lahko uporabniki deležni resnično najnovejših popravkov. Več o tem.

O vohljanju po diskih in pošiljanju zasebnih podatkov z Windows Update servisom ne poročajo. [>:D]

16 komentarjev

Upadanje prenosa glasbe prek P2P

The Register -

Gotovo se še spomnite, kako zagnano se je RIAA nedavno lotila lovljenja vseh glasbenih piratov, ki glasbo razdajajo in delijo s P2P programi (glejte tudi povezane novice). Nihče sicer ni verjel, da bodo te grožnje pripomogle k manjšemu piratiziranju glasbe, a danes nas je RIAA presenetila z zanimivi izračuni. Oni trdijo, da so Američani še aprila letos prek interneta prenesli 14,5 milijonov skladb, mesec pozneje zgolj 12,7, junija pa samo še dobrih deset milijonov. Prav tako trdijo, da se je zmanjšalo število na internetu dostopnih skladb z aprilskih 852 milijonov na junijskih 655.

Bi pa bilo zanimivo videti, ali se je posledično povečala prodaja originalnih CD-jev, ali pa je ostala na enaki ravni. Sicer niso namreč naredili ničesar. Več o tem.

13 komentarjev