»

Viktor za najboljšo spletno stran 2010 gre 24ur.com

Za 24ur.com so viktorja prejele: Špela Zupan, Mateja Klavs, Karmen Špacapan in Urša Zupan.

vir: 24 ur
RTV Slovenija - Nocoj so v Cankarjevem domu podelili medijske nagrade viktorji, ki se podeljujejo v 16 kategorijah. Strokovne viktorje podelijo v osmih kategorijah po odločitvi Akademije Viktor, medtem ko prejemnike šestih viktorjev popularnosti izglasujejo bralci Stopa. Posebni kategoriji sta viktor za posebne dosežke in viktor za življenjsko delo.

Novost letošnje podelitve je bila kategorija najboljša spletna stran med viktorji popularnosti, ki je zamenjala kategorijo lokalna TV-postaja in je zajemala novičarske, blogerske in spletne strani z videozapisi. V tej kategoriji je spletna stran 24ur.com premagala rtvslo.si in zurnal24.si. Med finalisti, ki so izpadli v zadnjem krogu pred objavo nominacij, sta bila še irena.blog.siol.net...

51 komentarjev

Začenja se nova sezona oddaje Resnična resničnost

RTV Slovenija - V ponedeljek 1.9.2008 bo ob 22:05 na drugem programu TV Slovenija na sporedu prva Resnična resničnost v novi seznoi. Govorila bo o tem, kaj se je dalo videti na prireditvi Game Convention v Lepizigu, ki je največja tovrstna prireditev v Evropi. Ponovitev oddaje je v torek ob 12:15 prav tako na drugem programu, ogledati pa si jo bo mogoče tudi v arhivu RTVSLO oziroma na strani oddaje (www.rtvslo.si/resnicnost).

29 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Po kar dveh ponedeljkih premora je jutri, se pravi v ponedeljek, 7. aprila, znova na sporedu oddaja Resnična resničnost. Pred male zaslone ste vabljeni zvečer ob 22:15, najdete pa nas lahko na 2. programu TV Slovenija. Vsi tisti, ki hodite zgodaj spat (ali pa zvečer nimate časa), si lahko v torek ogledate ponovitev ob 13:55, prav tako na 2. programu, oddaja pa bo na voljo tudi v spletnem arhivu RTV Slovenija.

V jutrišnji oddaji se bomo posvetili malo drugačnim računalnikom, torej računalnikom, ki jih ne srečamo na vsaki pisalni mizi. Takšnim, s katerimi lahko jadramo, se z njimi potapljamo, jih vgrajujemo v avte, jih mečemo po tleh, polivamo z vodo, z njimi kolesarimo, beležimo stanje v skladiščih, izpostavljamo mrazu, vročini, pospeškom, vlagi in še kakšni naravni ali umetni ujmi. Vsem nejevernim Tomažem pa bomo pokazali, da smemo tovrstne računalnike "mučiti" tudi v praksi in da ne gre le za visoko leteče besede proizvajalcev, ki se izkažejo kot laž takoj, ko jih preizkusimo z...

4 komentarji

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - 14 dni je mimo, kar pomeni, da bo danes zvečer ponovno na sporedu Resnična resničnost. Pred male zaslone, naravnane na drugi program nacionalke, ste vabljeni četrt čez deseto zvečer, torej ob 22:15. Ponovitev oddaje bo v torek ob 13:15, oddaja pa bo seveda na voljo tudi v arhivu RTV Slovenija, tako da si jo lahko preko spleta ogledate, ko vam najbolj ustreza.

Tokrat bomo v oddaji predstavili področje animacije. Pokazali bomo, kako se sodobna tehnologija uporablja v animacijskih studiih ter kakšna programska in strojna orodja se uporabljajo za izdelavo animacij. Pogledali smo tudi v zakulisje oddaje Hribar in preverili, kako se rodijo animirani liki naših politikov v oddaji.

V Linux kotičku bomo pokazali, da lahko zelo dobro risanko tudi brez drage opreme naredimo kar sami. Sprehod po novostih iz sveta iger seveda ne bo izostal, v novicah pa bomo predstavili dogajanje na nedavno končanem sejmu Mobile World Congress v Barceloni.

Vabljeni k ogledu!

18 komentarjev

Resnična resničnost v pametnem domu

Slo-Tech - V torek vas ob 18.05 vabimo na prvi program TV Slovenija, kjer bo spet na sporedu Resnična resničnost, edina slovenska računalniška TV oddaja.

Tokrat se bomo posvetili domovanjem, pametnim domovanjem. Energetika hiš je vse pametnejša in s prilagajanjem našim navadam in boljšim krmiljenjem bo postala manj potratna z energijo. Na drugi strani pa naj bi vso prihranjeno energijo in še več s pridom potrošile multimedijske naprave. Od glasovnega krmiljenja hiše do zaslonov v kopalniških ogledalih kakršna smo posneli na nedavnem CeBitu, največjem računalniškem sejmu na svetu.

Sergej pa si je pogledal kako smo v preteklosti gledali na prihodnost. Vabljeni k ogledu, v torek ob 18.05 na prvem programu

Na sliki: ultrasonična banja...

5 komentarjev

Resnična resničnost, 119.

Slo-Tech - Danes, torek 7. februar, 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija zopet na sporedu edina računalniška TV oddaja na sončni strani alp - Resnična resničnost.

Pozanimali smo se kako poteka vizualizacija gradbenih projektov in zakaj je sploh potrebna. Bodoče Savske elektrarne lahko že danes opazujemo in presojamo komu bodo kvarile veduto. Mestne duše pa so brezbrižne do čudovitih vedut. Zato pa jih toliko bolj razburijo rdeče luči na semaforjih. Šli smo k stricem in tetam, ki nas gledajo iz nadzornih kamer nad križišči in jih povprašali, če so kdaj tako prijazni, da nam kaj prej prižgejo zeleno luč (skrajšan odgovor: niso, to računalnik na podlagi senzorjev naredi samodejno).

Sergej je razpredal o ključih USB in absolutni nujnosti, da si vsak državljan lasti vsaj tri, Vesna pa o tem kako preko interneta najti zaposlitev, da si lahko financiramo tri prej omenjene ključke. Gašper bo poskušal razložiti kaj je ta famozni RSS (ki ga najdemo tudi na slo-techu v desnem stolpcu), na koncu pa...

29 komentarjev

Predavanje: CreativeCommons

Slo-Tech - V četrtek 6. oktobra on 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje mag. Maje Bogataj z naslovom "Creative Commons v imenu ustvarjalnosti".

Predavanje je v tem trenutku še posebej aktualno, saj spada v serijo ogrevalnih dogodkov za uraden izid slovenske licence CreativeCommons konec tega meseca.

Ideja Creative Commons je požela neverjetno zanimanje in navdušenje povsod po svetu. Za svojo so jo sprejeli številni glasbeniki, akademiki, raziskovalci, pisatelji, pesniki, filmski ustvarjalci... Predvsem tisti, ki želijo enostavnejšega način uveljavljanja svojih avtorskih pravic. Ti ustvarjalci ne zavračajo varstva, ki jim je zagotovljeno z avtorsko pravico, vendar ga le omejijo z določenimi svoboščinami, ki jih želijo zagotoviti uporabnikom svojih del. Spomladi 2005 je bilo na...

5 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.10 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 107. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V tokratni oddaji smo pod drobnogled vzeli iskalnik Najdi.si, pogledali smo si kako se je vse skupaj začelo, kako deluje in kam namerava iti v bližnji prihodnosti (namig: na jug). Ker pa je v oddaji uporabljen le krajši del intervjuja s Samom Loginom, tehničnim vodjem najdi.si, tistim z bolj izbranim okusom ponujamo celoten, nerezan intervju v obliki RealVideo.

Omenimo naj še strojne nasvete pri nakupovanju predvajalnikov DVD in DivX, na koncu oddaje pa sledi recenzija igre Half-Life 2, ki jo je pripravil igričarski mojster Aleksander Hropot - Quattro.

Če oddajo zamudite, bo ponovitev ob 2.40 ponoči in v petek opoldne, seveda pa bo na voljo tudi za...

65 komentarjev

Video intervju z očetom Wikipedije

Jimmy Wales med intervjujem na festivalu Ars Electronica, Linz, Avstrija

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Da ne boste govorili, da je RTV prispevek stran vržen denar, je tu nekaj zanimivega tudi za Slo-techerje. Tole je bil že del ene od prejšnjih novic, a se morda splača na zanimivost bolj eksplicitno opozoriti.

Torej v oddaji RR na TVS smo na spletu objavili celotne nezmontirane intervjuje z nekaterimi protagonisti idej prostih informacij in kreativnih del na spletu. Najzanimivejši med njimi je verjetno intervju z Jimmyem Walesom, očetom Wikipedije. V RealVideu ga lahko dobite na tem naslovu.

Na voljo pa so še intervjuji z Paulo Le Dieu, vodjo projekta BBC Creative Archive, Blashkom, glasbenikom odprtokodne hrvaške založbe Egoboobits in govor profesorja Lawrenca...

10 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 106. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V današnji oddaji bomo govorili o tem kako v arheoloških ostankih Pompejev s pomočjo tehnologije mešane resničnosti lahko vnovič vidite floro, favno in dogajanje izpred skoraj dveh tisočletij. Intervjuvali smo očeta največje enciklopedije na svetu - Wikipedije in ga vprašali kako je lahko projekt uspel samim prostovoljcem. Poleg tega bomo spregovorili še o licencah CreativeCommons, ki ustvarjalcem omogočajo, da svoja dela zaščitijo na manj strog način.

Manjkal ne bo niti Linux kotiček, pa nekaj trikov v paketu OpenOffice in predstavitev spletnih strani kulturnih institucij. Televizijska novost je, da bodo na spletni strani dostopni nerezani (uncut)...

34 komentarjev