»

Vse najboljše, Slackware!

Slo-Tech - Starejši obiskovalci se bodo spomnili legendarne distribucije Linuxa, ki je danes najstarejša še aktivno vzdrževana distribucija. Minuli teden je praznovala 30. rojstni dan, saj je prva stabilna verzija Slackware 1.0 izšla davnega julija 1993. Tedaj jo je upravljal Patrick Volkerding, ki je še danes odgovoren za njeno vzdrževanje - kot benevoletni diktator.

Prva verzija Slackwara je sicer še nekoliko starejša, saj je 0.97 izšla še nekaj mesecev pred tem. Da danes je Slackware prilezel do verzije 15, katere beta verzija je pokukala na plano leta 2021, stabilna inačica pa februarja letos. Zgodovina Slackwara je v marsičem podobna zgodovini številnih odprtokodnih projektov. Nastal je iz distribucije SLS (Softlanding Linux System), s katero v zgodnjih letih Linuxa marsikdo ni bil zadovoljen. Ian Murdock je na primer ustvaril Debian, Volkerding pa je izdal prečiščen Slackware. Medtem ko jo danes poznamo kot bolj asketsko distribucijo, je bila ena prvih, ki je prinesla več kot le...

23 komentarjev

Izšel Slackware 13

Slackware - Izšla je trinajsta verzija priljubljene distribucije Linuxa, Slackware, ki po besedah avtorjev prinaša mnogo posodobitev in izboljšav, med katerimi boste našli tudi dva izmed naprednejših namiznih okolij: Xfce 4.6.1 in KDE 4.2.4. Slackware 13.0 uporablja kernel verzije 2.6.29.6, prvič doslej pa so izdali tudi uradno različico 64 bitnega operacijskega sistema (x86_64).

Več informacij je na voljo v objavi na domači strani distribucije, o izdaji pa poročajo tudi na Slashdotu. Najnovejšo verzijo lahko s spleta prenesete tukaj, zgoščenke pa je moč naročiti tudi po pošti.

19 komentarjev

Leteč avto

vir: CNet
CNet - Mlado podjetje Terrafugia obljublja povsem delujoč prototip svojega koncepta letečega avtomobila do leta 2008 in začetek serijske proizvodnje še pred iztekom desetletja.


V osnovi gre za športno letalo (torej bo potrebno imeti ustrezen izpit) z nosilnostjo 195 kg (v to je potrebno upoštevati tudi maso goriva, kar ob polnih rezervoarjih znese 54 kg) in porabo okoli 8 l/100 km pri potovalni hitrosti 190 km/h. Za vzlet potrebuje okoli 500 m. Zares zanimivo postane, ko pristanemo in zložimo krila (v dovoljšni meri, da zadošča garaža, ki lahko sprejme večjega terenca), saj se vozilo prelevi v povsem funkcionalen avtomobil.
Vsaj spočetka ciljajo na nišo vozil za redno premagovanje nekaj sto kilometrov dolgih poti.


Lepo je videti, da svet...

25 komentarjev

Iskanje videoposnetkov

Google News - Na področju spletnega iskanja se je odprla nova fronta - iskanje po videoposnetkih. Različici beta svojih implementacij sta tako predstavila Google in Yahoo!. Googlova različica je šele v zgodnjem stadiju in za razliko od Yahoo!-jeve ne omogoča niti predvajanja najdenih posnetkov. Izstopa pa storitev blinkx, ki zadetke ponuja kot kratke posnetke, je pa specializirana za iskanje po televizijskih programih na spletu. In radijskih.

21 komentarjev

Poplava novih distribucij Linuxa

Slo-Tech - Kljub temu da smo pred dnevi poročali o izidu prve uradne različice distribucije Ubuntu in o prenovljeni stabilni veji Debiana, se je spet nabralo nekaj novih različic priljubljenih distribucij.

Mandrake Linux 10.1 Offical je izpopolnjena različica veje Community in prinaša boljšo podporo prenosnim napravam, večjo podporo strojni opremi in nove različice programja. Za nakup so na voljo trije paketi.

Gnoppix, živi Linux na zgoščenki, ki temelji na Knoppixu, a uporablja okolje Gnome, je že pred dnevi splavil različico 0.8.1. Iz posnetkov slednje in tudi iz novic na domači strani je razvidno, da projekt tesno sodeluje z distribucijo Ubuntu. Slednja je tudi uradno predstavila svoj živi Linux.

Prenovo je doživel tudi na Slackwaru temelječi živi Linux SLAX, ki velja za eno najbolj priljubljenih distribucij sploh. Posebnost nove različice je, da je na voljo v več variacijah: Kill-Bill, Professional in Popcorn, kmalu pa prideta še Hacker in Frodo. Na voljo je nekaj zaslonskih...

13 komentarjev

UserLinux izdal prvo javno različico

OSNews - UserLinux, na Debianu temelječa distribucija Linuxa, ki želi preprečiti pohod komercialnih distributerjev in ponuditi povsem brezplačen, odprt, stabilen, varen in zmogljiv Linux, je prvič uradno na voljo za prenos s spleta. Prva beta-različica je sicer izšla z zamudo, a na srečo z minimalno, tako da lahko že zdaj prenesete sliko ISO, ki obsega vsega 4,5 MB. Sistem zaženete z zgoščenke, tako kot pri Slo-Tech Linuxu ali običajni namestitvi operacijskega sistema. Med namestitvijo se paketi prenašajo s spleta, tako da je zagotovljena ažurnost programja. Klik!

5 komentarjev

Mobilnik s trdim diskom

Samsung SPH-V5400

Slashdot - Samsung je predstavil prvi mobilni telefon s trdim diskom. Samooklicani dosežek sliši na ime SPH-V5400 in vsebuje disk premera 1 palec s kapaciteto 1,5 GB, kar je bistveno več od običajne kapacitete novejših mobilnikov dražjega razreda, 100 MB.

Telefon se ponaša tudi s predvajalnikom glasbe v obliki MP3, slovarjem in podporo za elektronske knjige. Na zunanji strani je opremljen z zaslonom OLED velikosti 128x128 pik, na notranji pa se nahaja zaslon LCD velikosti 320x240 pik. Klik! in še nekaj slik!

22 komentarjev

Linux na Gamecube

Slashdot - Splošno znano dejstvo je, da se igralne konzole prodajajo pod ceno. Celo tako poceni, da cena ne pokrije niti stroškov izdelave. Seveda proizvajalci računajo, da bodo dobili denar s prodajo dragih licenc ter s prodajo samih iger, ki so zato občutno dražje od njihovih vrstnic s PC-jev. Dlje kot je konzola na trgu, bolj znižujejo ceno, da bi privabili vedno nove in nove kupce in zaslužili še več, pred iztekom njene življenjske dobe.

Strojna oprema je zaradi zahtevnosti iger seveda izredno zmogljiva in zaradi tega zanimiva tudi za razne domače ustvarjalce. Tako se je skupina perspektivnih mladeničev z veliko prostega časa odločila prenesti Linux še na GameCube. Glavni problem vseh teh projektov je, da načeloma na konzolah ni mogoče poganjati nepodpisane programske kode zaradi zaščite pred piratstvom in nelicenciranimi projekti. Vendar so tudi tokrat našli rešitev, ki se skriva v varnostni luknji igre Phantasy Star Online. Skozi njo je mogoče pognati nepodpisano kodo in ko bo projekt...

3 komentarji

Symantec in aktivacija

Slashdot - Symantec, eno najvidnejših podjetij na področju varnosti in vzdrževanja PC in Mac računalnikov, je pred časom naznanilo uvedbo obvezne aktivacije v najnovejšo različico njihovega glavnega izdelka za zaščito pred virusi, Norton Antivirus 2004. Kot obrazložitev so zapisali, da so se za to dejanje odločili, ker vsako leto "prodajo" 3,6 milijona nelegalnih kopij, ki potem kupcem ne delujejo pravilno. Medtem pa nasprotniki aktivacije že nekaj časa poudarjajo, da le-ta služi zgolj kot nadloga legalnim uporabnikom, saj nelegalnim kopijam pred redistribucijo aktivacijo odstranijo.

Črne napovedi so se tudi tokrat uresničile in tako so se nekateri uporabniki najnovejše kopije znašli pred aktivacijo vsakokrat, ko so vklopili računalnik. Kaj kmalu jih je pričakalo tudi sporočilo, da so presegli omejitev aktivacij. Trenutno avtorji programa prizadetim uporabnikom svetujejo, naj ne izklapljajo računalnika in počakajo na popravek, na katerem zelo trdo delajo.

Zanimivo je, da uporabniki rožica...

9 komentarjev