»

Kokoš ali jajce?

Slashdot - Da je obstoječe razmišljanje o datotečnih sistemih krepko za časom, zastarelo in predpotopno, je jasno kot beli dan. Pojavljajo se raznorazne rešitve, kako opustiti idejo o lokaciji shranjenih datotek. In Microsoft in Apple se že prepirata, čigava ideja je boljša in katera se je pojavila prej. Nažalost pa nihče ne omeni, da je rešitev prvi ponudil Suse 9.3 (Beagle), kot samostojni izdelek pa Google (Google Desktop).

Naj se kar prepirajo, glavno je, da uporabnike čakajo boljši časi.

31 komentarjev

Tokrat uradno, Tiger

jabuk.net - Apple je danes uradno najavil izid nove različice operacijskega sistema Mac OS X 10.4 Tiger. Na voljo bo 29. aprila, se pravi čez 17 dni. Kot je znano, so novosti Spotlight, Dashboard, xCode 2.0, Automator, Core Image, Core Data in številne druge. Prav tako se je stran proizvajalca ovila v nenavadno črnino, ki predstavlja nov operacijski sistem. Povezava!

Redmond start you photocopiers!

11 komentarjev

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Slashdot - Morda najnaprednejši namizni operacijski sistem ta hip, Mac OS X 10.3 Panther, deluje tudi na predpotopni strojni opremi. To je dokazal bralec Slashdota, ki je na računalniku s 68 MB pomnilnika RAM, procesorjem 68040 s 25 MHz in diskom kapacitete 4 GB preko emulatorja PearPC na Debianu zagnal sodoben sistem. Ker emulator omogoča skoraj 500-krat počasnejše izvajanje, je preostalo vsega 0,05 MHz. Zagonska slika se je prikazala po uri in pol, ocenjen čas za celotni zagon pa je skoraj natančno en teden.

Medtem je Virginia Tech posodobila superračunalnik z Applovimi XServi.

15 komentarjev

iTunes se širi po Evropi

Reuters -

Pri Applu so objavili, da nameravajo ta mesec storiti velik korak s svojim spletnim servisom za prodajo glasbe iTunes, ko ga bodo razširili na dobršnem delu Zahodne Evrope. Trenutno iTunes deluje v ZDA, VB, Franciji in Nemčiji, skupno pa so prodali prek 125 milijonov datotek. Pri Applu priznavajo, da je iTunes velik hit v Ameriki in v Veliki Britaniji, drugje pa se uveljavlja mnogo težje zaradi močno zakoreninjenega piratstva v ljudeh.

Apple pravi, da bodo iTunes razširili na pet novih držav v EU, zagotovo na Italijo in Nizozemsko. Analitiki pravijo, da bo imel Apple z uvajanjem in trženjem iTunesa v Evropi večje probleme kot v ZDA. Glavni razlogi so jezikovna pestrost, piratstvo in množična uporaba P2P-programov tipa WinMX, eMule, KaZaA in podobnih, poroča Reuters.

4 komentarji

Applov "Service Pack 2"

The inquirer - Podobno kot Microsoft za Windows XP je tudi Apple izdal cel paket popravkov za operacijski sistem Mac OS X. Odpravlja 15 varnostnih lukenj, ki se nahajajo tudi v odprtokodnih izdelkih, ki jih podjetje uporablja v svojem sistemu, npr. v strežniku Apache in v avtentikacijskem sistemu Kerberos. Zanimivo pa je, da so varnostne luknje znane že od maja, zato se je Apple izkazal za neučinkovitega in preveč podobnega Microsoftu pri odpravljanju napak. Kljub temu pa je v tehničnem tisku o zamudi bilo le malo govora. Več o tem pa v zgornji novici.

9 komentarjev

Predstavljeni novi iMaci

jabuk.net - Apple je danes v Parizu predstavil nove iMace. Ves računalnik je vgrajen v ohišje zaslona, tako, da nimamo spodaj nobene "kište", ki bi nam omejevala nemoteno raztegovanje nog. Na voljo sta različici s 17" in 20" zaslonom, in 1,6 ali 1,7 GHz G5 procesorjem. Za grafiko skrbi nVidia GeForce FX 5200, močnejša modela pa vsebujeta tudi DVD-zapisovalnik. Povezava! Res je, da imajo vsake oči svojega malarja, vendar se bo večina verjetno strinjala, da je bila prejšnja generacija lepša.

Na novico nas je opozoril tudi Daedalus.

31 komentarjev

PearPC 0.3.0

Mac OS X v KDE

Slo-Tech - O emulatorju PearPC, ki omogoča poganjanje večine operacijskih sistemov za procesorje PowerPC na računalnikih PC, smo že poročali. Omenili smo tudi, da je delovanje zelo počasno, vendar so razvijalci obljubili pohitritve v naslednjih različicah. Tako je zdaj pred nami PearPC 0.3.0, ki obljublja hitrejše delovanje na mnogih področjih. PearPC je na voljo pod licenco GPL in deluje v okoljih POSIX-X11 (tudi Linux) in Win32. Poskusite ga in poročajte, kako ste zadovoljni z delovanjem, predvsem kar se tiče hitrosti. Na novico nas je opozoril CaqKa.

13 komentarjev

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

vir: Apple
jabuk.net - Apple je na WWDC konferenci predstavil nove LCD-ekrane, oblikovane v stilu aluminijastega Power Maca G5. Največji od njih se razteza na površini 30-ih palcev in podpira ločljivosi do 2560 x 1600 pik. Manjša modela pa sta velika 20" in 23". Da bi lahko prikazovali sliko na tako velik ekran, so pri nVidii posebej za ta namen izdelali grafično kartico GeForce 6800 Ultra DDL z dvema paralelnima DVI izhodoma. Vrtoglava pa ni le velikost ekranov temveč tudi cena, ki v ZDA brez davka znaša kar 3200 ameriških dolarjev.


Druga, pomembnejša predstavitev se je vrtela okoli nove različice OsX-a -- različice 10.4, poimenovane Tiger. Na voljo bo šele v prvem četrtletju...

27 komentarjev

Mac OS X Panther

Apple - V svetu Macov so že dalj časa krožile razne razvojne različice Applovega novega operacijskega sistema OSX 10.3 Panther. Od danes naprej lahko ta težko pričakovani OS tudi kupite. Na račun bomo prišli tudi slovenski ljubitelji Macov, saj bodo slovenski prodajalci Applove opreme prve pošiljke dobili že tekom naslednjega tedna. Cena pa žal še ni znana.

In kaj Panther ponuja? Po Applovih besedah naj bi imel novi OS kar 150 novih funkcij, najbolj pa izpostavljajo Xcode orodje za razvijalce programske opreme, Expose, originalno pogruntavščino ki olajša navigacijo med odprtimi programi, Fast User Switching in povsem prenovljeni Finder. Klik.

Obenem nas veseli, da naši bralci redno spremljate...

4 komentarji

Ena za umetnike

BoomGames - Čeprav so zagonske slike, ki jih prilagaja Microsoft svojim operacijskim sistemom dokaj "originalne", se jih marsikateri uporabnik hitro naveliča, saj gledanje vedno iste slike ni prav nič zabavno. Ravno zato se na internetu pojavljajo razni pripomočki/programi s katerimi lahko spreminjamo zagonsko sliko svojega priljubljenega Microsoftovega operacijskega sistema. Ker pa starejši Micrososftovi operacijski sistemi trenutno zamirajo, so najbolj popularni članki o zamenjavi zagonske slike v najnovejših WinXP. Če bi se tudi vi podali na posodabljanje zagonske slike, oddeskajte na to stran in sledite navodilom. Sicer postopek ni ravno med najlažjimi, vendar pa tudi ni nemogoč.

0 komentarjev