»

Kitajska cenzurira telefonske pogovore v realnem času

Vir: South China Morning Post

The New York Times - Na plano prihajajo novi podatki, kako se Kitajska trudi preprečiti vsakršne poizkuse razlitja arabskih protestov na azijska tla. Včeraj smo pisali o prihuljenem blokiranju Gmaila, a to še zdaleč ni edino kitajsko orožje. The New York Times poroča, da Kitajska v realnem času nadzira in cenzurira telefonske pogovore.

To je ugotovil nek poslovnež iz Pekinga, ki je na telefonu v angleščini citiral Hamleta (The lady doth protest too much, methinks.) Ko je vdrugo izgovoril besedo protest, se je zveza prekinila. To ni osamljeni primer, saj je v ponedeljek nekdo drug izgovoril besedo protest v kitajščini in zveza se je vnovič hipoma...

27 komentarjev

Največji SSD do zdaj

The Register - Podjetje Texas Memory Systems (TMS) je predstavilo svojo mrcino, ki je po njihovem mnenju največji SLC SSD na tržišču doslej. RamSan-620 je spravljen v ohišju 2U in prinaša 5 TB kapacitete. Naprava zmore 250.000 I/O na sekundo pri pisanju in branju, prebavi 3 GB podatkov na sekundo in ima dostopni čas 80 mikrosekund. Ves hec porabi 325 W energije. Proizvajalec pravi, da bi za enake karakteristike potrebovali za pol milijona dolarjev klasičnih diskov, ki bi bili 20-krat požrešnejši. O ceni še ni podatkov.

25 komentarjev

ICANN hoče samostojnost

Slashdot - Vrhovni spletni skrbnik in pes čuvaj ICANN, ki je doslej deloval pod nadzorom ameriške zvezne vlade, se hoče osvoboditi in osamosvojiti. Pred kratkim so ameriški vladi poslali uradno prošnjo, v kateri si želijo pretrgati vse vezi z Združenimi državami in postati popolnoma avtonomni. Končno odločitev bo vlada sprejela marca na srečanju s predstavniki ICANN-a. Klik!

9 komentarjev

Kako prisluškovati svetu

Tech World -

Gotovo ste že slišali za Echelon, vprašanje pa je, ali veste, kaj točno Echelon je. Poenostavljeno rečeno gre za gigantski prisluškovalni sistem, prek katerega ZDA, VB, Kanada in Avstralija pregledujejo glasovni promet (telefonske pogovore) in iščejo določene ključne beseda, ki namigujejo na terorizem.

Deluje nekako takole. Vohunski geostacionarni sateliti in prisluškovalne postaje, kakršna je britanski Menworth Hill, prestrezajo satelitske in zemeljske klice in jih pošiljajo v obdelovalne postaje, kakršna je naprimer ameriški Fort Meade, kjer jih superračunalniki sproti (v realnem času, torej) obdelajo. Se sprašujete, kdo in kako lahko obdela tako ogromne količine podatkov? Berite dalje.

Gre za izdelke podjetja Texas Memory Systems (TMS), katerega predstavnik priznava, da več kot polovico svojega zaslužka ustvarijo s t.i. DSP sistemi za ameriško vlado. Ti so kombinacija SSD in DSP ASIC-ov (angl. application-specific integrated circuits, torej vezja, prilagojena za specifične...

26 komentarjev

SMP superračunalnik s 1024 procesorji

Slo-Tech - Kot poroča avstralski Computerworld, namerava podjetje SGI v kratkem postaviti superračunalnik, ki bo imel kar 1024 procesorjev Itanium 2, ki si bodo delili kar 3 terabajte spomina. Zadeva je zanimiva zato, ker to ni gruča računalnikov, pač pa "malce večji" večprocesorski računalnik s skupnim spominom (shared memory), ki ga poganja ena sama kopija operacijskega sistema, ki je kajpak Linux, izpeljan na osnovi RedHat Enterprise Linuxa.

Zadeva zmore 6 teraflopsov, uporabljali ga bodo pa za modeliranje vremena in astronomskih pojavov, pa kakšno jedrsko eksplozijo bodo najbrž tudi "zmleli" z njim.

28 komentarjev

Kvantna kriptografija in EU

ITworld.com - V večini liberalnih dežel obstajajo zakoni, ki prepovedujejo prisluškovanje ljudem brez sodnega naloga. Zaradi tega imajo obveščevalne službe mnogo težav, ko želijo vohuniti za svojimi državljani. Zato so se določene zaveznice povezale skupaj in tako sedaj vohunijo za državljani drugih držav in potem te podatke prodajajo vohunskim službam domačih držav. Sistem se imenuje Echelon in o njemu ni veliko znano saj poteka pod vodstvom skrivnih služb. Vseeno se sklepa, da trenutno prisluškujejo večini komunikacij in vse te podatke procesirajo v skrivnih centrih.

Marsikdo bi dejal, da je to samo še ena teorija zarote, vendar so znani primeri, ko so določene službe priznale, da so s pomočjo tega sistema ujele koga oziroma prestregli pomembne informacije. Stopnja prisluškovanja je v tem trenutku tako visoka, da je Evropska Unija izdala poročilo v katerem, med drugim, priporočajo svojim državljanom, da kriptirajo svoje povezave za varovanje zasebnosti.

To je bilo tri leta nazaj. Sedaj...

6 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

AOL, Microsoft in Yahoo skupaj proti spamu

InfoWorld -

Informacijski giganti AOL, Microsoft in Yahoo so objavili, da se bodo s skupnimi močmi borili proti spamu. Podjetja bodo tako skušala svoje uporabnike zaščiti pred to nadlogo, prav tako pa bodo skušala omejiti količino spama, ki prihaja iz njihovih lastnih sistemov.

Upajo še, da jim bo nekako uspelo preprečiti pošiljanje spama s ponarejenimi glavami sporočil, ki kažejo nanje, in pa pošiljanje prek relay in proxy servisov. Podjetja se očitno dobro zavedajo, da veliko spama ustvarijo nekateri njihovi lastni uporabniki, zato bodo vsem ponudila boljše možnosti prijave in indentifikacije spammerjev. Vključena je tudi ameriška vlada; dva senatorja sta ponovno na plano potegnila osnutek antispam zakona, ki nikoli ni dočakal javne obravnave. Več o tem.

5 komentarjev

Echelon

Linux Today - Evropski parlament je v svojem izčrpnem poročilu dokončno povedal, da sistem prisluškovanja Echelon (ki ga ima v rokah NSA) zares obstaja. Ena od bolj zanimivih ugotovitev je, da se Echelon uporablja predvsem za industrijsko špijonažo s katero se ameriškim podjetjem zagotavlja prednost na tujih trgih. Obstajajo špekulacije, da so tarča prisluškovanj tudi vse nevladne organizacije, ki grejo ameriškemu kapitalizmu precej na živce - Greenpeace, Amnesty International itd...
V bistvu gre tudi za poziv Evropejcem k uporabi enkripcije in odprtega programja (tule). Tako bomo vsaj malce bolj varni. Kaj pa slo-techarji? Koliko vas že uporablja PGP ali GPG? Tudi naša država naj bi začela razdeljevati šifrirne certifikate. Ugibajte kaj je glavna prednost? To, da jih bodo lahko 'naknadno obnovili', če bo potreba... :)

22 komentarjev