»

Google Drive omejen na pet milijonov datotek

Slo-Tech - Sredi letošnjega februarja je Google v oblačni shrambi Drive uvedel omejitev števila datotek, ki ni povezana z velikostjo ali zakupljeno količino prostora. Ne glede na kapaciteto, ki jo zasedajo, uporabniki ne morejo imeti več kot pet milijonov datotek. Uporabniki so težavi začeli množičneje poročati ta teden, analiza prijavljenih hroščev v Google Drive API pa je pokazala, da gre za februarsko spremembo.

Google uradno nikjer ne omenja te omejitve. Ko uporabniki kupijo prostora na Gogole Driveu, o tem nikjer nič ne piše. Google Workspace ima na primer omejitev 5 TB, Google One pa tudi do 30 TB (za 150 dolarjev mesečno). Za oboje velja omejitev pet milijonov datotek, je možno razbrati iz pričevanj. Googlov tiskovni predstavnik je potrdil, da omejitev pet milijonov datotek obstaja in da ne gre za hrošča, temveč namensko odločitev z namenom preprečiti zlorabo sistema, ki bi lahko vplivala na njegovo stabilnosti.

Podobno omejitev ima Google Drive tudi pri deljenju datotek. Z ostalimi...

11 komentarjev

Sony navil cene Whitneyinega albuma že 30 minut po njeni smrti

Slo-Tech - Kot ste verjetno že brali, je to soboto popoldne v 49. letu starosti umrla Whitney Houston, po do sedaj dosegljivih podatkih zaradi utopitve v kopalni kadi v povezavi s pomirjevali in drugimi zdravili (as it goes). Whitney je bila brez dvoma ena bolj priljubljenih in nagrajenih izvajalcev v zadnjih dveh desetletjih, s skupno prodajo več kot 170 milijonov plošč in visokimi izkupički iz koncertov in drugih virov.

In ja, se ve, da umetniki postanejo samo še bolj popularni po smrti in da je mogoče s tribute albumi in koncerti precej zaslužiti, vendar Sony je vseeno malo preveč pohitel: ceno njenega albuma The Ultimate Collection na britanskem iTunes so dvignili z £4.99 na £7.99 britanskih funtov...

84 komentarjev

iTunes z nami že desetletje

Vmesnik iTunes 10 je še vedno podoben prvi različici

vir: engadget
engadget - iTunes v tem mesecu praznuje že deseto obletnico obstoja (zanimivo z različico 10.0), v preteklem desetletju pa se je vloga predvajalnika glasbe, kar je iTunes 1.0 pravzaprav bil, popolnoma spremenila. iTunes 1.0 se je pravzaprav začel s programom SoundJam MP ki ga je Apple odkupil leta 2000, januarja 2001 pa izdal za operacijski sistem Mac OS 9. Za svojo izdajo so odstranili podporo preoblekam in snemanju zvoka, a so dodali možnost ripanja glasbe z glasbenih CD-jev, ki se jo je stisnilo v popularni format MP3.

Z različico 2.0 so predvajalniku dodali podporo operacijskemu sistemu OS X ter ga povezali s svojim prenosnim predvajalnikom glasbe iPod, z različico 4.0 pa vključili še svojo glasbeno trgovino iTunes Store. Podrazličica 4.1...

18 komentarjev

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev

Francija v boju proti upravljanju z digitalnimi pravicami (DRM)

Reuters - Francija poizkuša sprejeti zakon, ki bi Apple-u pošteno zagrenil življenje (potrošnikom ga pa olajšal, zdaj je namreč obratno). Zakaj? Apple bi moral dovoliti pretvorbo svojega formata zapisa glasbe v drug format. Tako bi se lahko glasba, prenesena iz sistema iTunes, predvajala tudi na drugih predvajalnikih, ne pa samo na iPod-ih.

Potrošniki bi tako smeli povsem zakonito uporabiti programsko opremo, ki pretvori digitalno vsebino v katerikoli format (ki ga potrebujemo). To pomeni, da ne bo več nezakonito zlomiti zaščito vsebine.

Nekateri analitiki menijo, da bi Apple v tem primeru resno razmislil o ugasnitvi servisa iTunes.

Več v izvorni novici na Reuters-u.

10 komentarjev

iTunes preko telefona

Slashdot - Podjetji Apple in Motorola utegneta že kmalu po novem letu predstaviti preprost in ne-predrag mobilni telefon, ki bo omogočal predvajanje glasbe s spletne trgovine iTunes. Telefon naj bi bil nekakšen dodatek za iPod, saj bo zaradi omejenih kapacitet omogočal predvajanje le manjšega števila skladb. Omenimo še, da je Apple včeraj sporočil, da je prodaja glasbe v iTunes presegla vrtoglavo mejo 200 milijonov skladb.

Kaj bo šele, ko bo iTunes na voljo pri nas? :)

7 komentarjev

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Slashdot - Morda najnaprednejši namizni operacijski sistem ta hip, Mac OS X 10.3 Panther, deluje tudi na predpotopni strojni opremi. To je dokazal bralec Slashdota, ki je na računalniku s 68 MB pomnilnika RAM, procesorjem 68040 s 25 MHz in diskom kapacitete 4 GB preko emulatorja PearPC na Debianu zagnal sodoben sistem. Ker emulator omogoča skoraj 500-krat počasnejše izvajanje, je preostalo vsega 0,05 MHz. Zagonska slika se je prikazala po uri in pol, ocenjen čas za celotni zagon pa je skoraj natančno en teden.

Medtem je Virginia Tech posodobila superračunalnik z Applovimi XServi.

15 komentarjev

iTunes se širi po Evropi

Reuters -

Pri Applu so objavili, da nameravajo ta mesec storiti velik korak s svojim spletnim servisom za prodajo glasbe iTunes, ko ga bodo razširili na dobršnem delu Zahodne Evrope. Trenutno iTunes deluje v ZDA, VB, Franciji in Nemčiji, skupno pa so prodali prek 125 milijonov datotek. Pri Applu priznavajo, da je iTunes velik hit v Ameriki in v Veliki Britaniji, drugje pa se uveljavlja mnogo težje zaradi močno zakoreninjenega piratstva v ljudeh.

Apple pravi, da bodo iTunes razširili na pet novih držav v EU, zagotovo na Italijo in Nizozemsko. Analitiki pravijo, da bo imel Apple z uvajanjem in trženjem iTunesa v Evropi večje probleme kot v ZDA. Glavni razlogi so jezikovna pestrost, piratstvo in množična uporaba P2P-programov tipa WinMX, eMule, KaZaA in podobnih, poroča Reuters.

4 komentarji

Apple spet z inovacijami

Apple - Tokrat nas Apple preseneča z novo ceneno Wi-Fi napravico imenovano AirPort Express, ki jo priključimo kar v vtičnico. Omogoča pa nam poleg brezžičnega tiskanja prek USB tiskalnikov ter dostopa do ethernet omrežja (kot naročeno za kabelski/adsl dostop ali dostop prek etherneta do interneta tudi brezžično posredovanje glasbe na vaš domači Hi-Fi sistem.

Kako deluje vse skupaj? Zadevo preprosto vtaknete v vtičnico, nanjo pa priključite USB tiskalnik, adsl/kabelski modem ali ethernet povezavo in prek mini audio...

16 komentarjev

iTunes preko spletnega brskalnika

Slashdot - iTunes, Applov izum in najbolj priljubljeno orodje za legalno prenašanje glasbe z interneta, je s svojimi precej milimi omejitvami postal zelo razširjen in priljubljen med uporabniki, vendar pa lahko glasbo, ki je na voljo v Applovi glasbeni trgovini, iščete samo preko programa iTunes. A odslej tudi to ni več potrebno, saj je Jason Rohrer napisal skripto v Perlu, s katero lahko brskate po Applovi glasbeni trgovini preko internetnega brskalnika, njen najpomembnejši del pa je možnost razvrščanja in oblikovanja s tehnologijama CSS in XHTML, kar bo v veliko pomoč vsem tematskim glasbenim stranem, ki si ne morejo privoščiti gostovanja množice glasbenih vzorcev. Vsekakor precej zanimiva in koristna stvar, za novičko pa kliknite sem.

1 komentar

Kazen mora biti vzgojna.

Si teroristične organizacije pri vseh denarcih res ne morejo privoščit spodobnih spletnih oblikovalcev?

Reuters - Da se kiberkriminal (zakaj ne preprosto hiperkriminal? -- oba izraza sta ekvivalentno nesmiselna oz. predvsem publicistično navdihnjena) ne splača, načeloma ugotovijo vsi prijeti nedonošenčki, dasiravno tega ne gre trditi tudi za one, ki vedo, kako se stvarem streže in v svoj porftelj izkušenj dodajo kredibilne reference.

Samozaupanja ni manjkalo niti štiriindvajsetletnemu (24) Johnu Williamu Racinu, kalifornijskemu spletnemu oblikovalcu, ki je s preprostim hlinjenjem pripadnosti medijski ustanovi Al Jazeera od njih pridobil gesla, s pomočjo katerih je preusmeril zahtevke po britanskih in arabskih straneh na prijaznejšo, katere sporočilo in globlji pomen ostajata neznana.

Najboljše gre...

9 komentarjev

Apple laže, drugič.

Bare Feats - Ni še popolnoma jasno, kaj je imel Apple za bregom, ko je na WWDC v Friscu predstavil nov stroj G5 in prikazal izjemen razkorak med njim in Winteli. Vse bolj pa postaja jasno, da je nekaj le imel. Ni znano, ali je šlo za predelave PowerMaca ali za "invalidizacijo" konkurence.

Zadnji testi, katerih verodostojnost je težko potrditi, kažejo namreč, da je G5 korak nazaj ko gre za navadne operacije (ne s plavajočo vejico). Posebej je na strani omenjeno, da gre za resnične teste! Članek si oglejte tukaj.

18 komentarjev