»

Po plačilu odkupine izpustili analitika bitcoinske menjalnice Exmo

Financial Times - Iz Ukrajine so sporočili, da so za zdaj še neznani ugrabitelji, ki so 26. decembra ugrabili vodjo analitike v bitcoinski menjalnici Exmo Pavla Lernerja, tega v četrtek izpustili. Zanj so plačali dober milijon dolarjev odkupnine v bitcoinih, so potrdili na ukrajinskem notranjem ministrstvu.

Pavel Lerner, ki je eden izmed vodilnih zaposlenih v Exmu, je bil ugrabljen v torek zvečer, ko je zapuščal svoje delovno mesto. Neznani zamaskirani napadalci, neuradno naj bi jih bilo šest, so ga pograbili in stlačili v črnega mercedesa. Po poldrugem dnevu so ga po plačilu odkupnine izpustili, je pa Lerner še vedno v šoku. Svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Gerashchenko dodaja, da ima Lerner precejšnjo srečo, da je ostal živ. Po...

1 komentar

Ugrabili šefa bitcoinske menjalnice Exmo

Slo-Tech - V Kijevu so v torek filmsko ugrabili 40-letnega Pavla Lernerja, ki so ga po izstopu iz službenega poslopja zgrabili zamaskirani neznanci in strpali v črnega mercedes-benza. Ukrajinska policija je potrdila, da se je neka ugrabitev zgodila, niso pa izdali identitete žrtve. Lerner je eden vidnejših ruskih strokovnjakov za veriženje blokov (blockchain). Bitcoinska menjalnica Exmo za Lernerja pravi, da je zadolžen za analitiko (analytics manager), sam pa ima na LinkedInu napisano, da je izvršni direktor.

Exmo je v lasti podjetja Exmo Finance, ki je registrirano v Veliki Britaniji, a ima glavnino v Ukrajini. Exmo je srednje velika menjalnica bitcoinov, ki ima slabih 100.000 dnevnih uporabnikov (približno toliko kot slovenski Bitstamp). Le...

11 komentarjev

Vdor v JSTOR na MIT, odtujenih pet milijonov znanstvenih člankov

Aaron Swartz

The New York Times - Z znanstvenimi članki je križ, saj jih je veliko objavljenih v plačljivih revijah, dostop do katerih ni poceni. Ali je to okusno, glede na to da jih večino financira država z davkoplačevalskim denarjem, so mnenja deljena. Zato se je 24-letni Aaron Swartz, ustanovitelj strani Infogami, ki se je kasneje združila z Redditom, in neprofitne organizacije Demand Progress, odločil "vdreti" v arhiv člankov JSTOR in ga prekopirati. Problem je, da...

79 komentarjev

Leti, leti tehnologija

engadget - Že pred časom je podjetni avstralski profesor izkoristil histerijo, ki curlja iz vse dražjih sodčkov nafte in obelodanil svojo rešitev, visokoleteče mline na veter. Strnjeno povedano je poanta v tem, da spravimo lahke vetrnice na višino, kjer stalno pihajo močni vetrovi. Dovolj močni, da ne skrbijo samo za ohranjanje vetrnice v zraku, ampak proizvajajo tudi električno energijo, ki jo pošljemo po kablu, ki vetrnico hkrati drži na mestu, odjemalcem. Nadejajo se dvakrat več energije na enoto površine kot pri klasičnih vkoreninjenih vetrnicah.

Delnic Petrola sicer še ni treba prodajati, ampak ideja, četudi se Don Kihot ves čas vsiljuje v misli, vseeno ima empirično...

57 komentarjev

BlackBerry: Ko (nevladne) robide obmolknejo

The Economist - Ameriško javnost zadnje mesece vse bolj pretresajo novice o sporu med upraviteljem komunikacijskega omrežja BlackBerry, kanadskim RIM (Research in Motion), ter ameriškim NTP, ki sicer ne proizvaja ali prodaja ničesar, pač pa s svojo pravno ekipo bdi nad patenti (sedaj pokojnega) izumitelja Thomasa Campane.

Pritožbeno sodišče je v sodbi nesporno ugotovilo, da je RIM kršil patente, hkrati pa tožencu naložilo tudi plačilo odškodnine (oz. licenčnine) v višini ca. 8,55 % realizacije, kar naj bi do leta 2012, ko se izteče kritje spornih patentov, zneslo približno milijardo dolarjev. V primeru, da RIM ne plača oz. ne pride do sporazuma med strankama, omrežju BlackBerry grozi sodno odrejeno prenehanje delovanja na področju Združenih držav.

Po ocenah tržnih analitikov bi to na zadevnem območju - ki sicer velja za eno najbolj zasvojenih (zaradi česar nekateri napravico imenujejo tudi "CrackBerry") - kjer se precej gospodarstvenikov, politikov in reševalnih služb za svojo redno...

10 komentarjev

IBM bo prenehal izdelovati osebne računalnike

IBM PC 5150

vir: Google News
Google News - International Business Machines namerava za 1 do 2 milijardi ameriških dolarjev prodati svoj oddelek za razvoj osebnih računalnikov, tako namiznih kot tudi prenosnih. Novica je udarila kot strela z jasnega, a po treznem razmisleku lahko zaključimo, da je povsem razumljiva in logična.

Dobrih 23 let je že minilo od 12. avgusta 1981, ko je IBM v New Yorku predstavil osebni računalnik PC 5150. Imel je Intelov procesor 8088 s frekvenco 4,77 MHz, 64 kB pomnilnika in 5,25-palčno disketo s kapaciteto 160 kB, kar je zneslo tedanjih 2880 zelencev. Ta model je z nekaterimi spremembami še danes de facto standard za veliko večino osebnih računalnikov, med...

24 komentarjev

V boj proti patentom še profesorji

Slashdot - Medtem ko v EU potekajo žgoče razprave ali se naj novi patentni zakon sprejme ali ne, bo izšla knjiga izpod prstov Adama B. Jaffeja in Josha Lernerja, ki govori o patentnih zakonih na splošno ter kako slednji uničujejo inovativnost ter posledično napredek. Vsekakor je na slednjem najbolj pomembno prav dejstvo, da se v boj proti patentom začenja priključevati računalniško ne najbolj guruidno osebje, ter še bolje, člani spoštovanih institucij. Gospod Jacob Schiff je namreč profesor na Harvardu, Adam Jaffe pa profesor ekonomije na Brandeiški univerzi.

Povezano v branje: New York Times je objavil članek o slabih patentnih sistemih.

5 komentarjev

EU patenti prestavljeni

out-law.com - Včeraj se je sestal svet evropske unije za konkurenco (Competitiveness Council), da bi dokončno potrdil osnutek direktive, ki bi omogočila patentiranje idej in matematičnih algoritmov. Le ta bi šel potem v parlament, kjer bi ga evropski poslanci še enkrat potrdili. Potrditev osnutka direktive je dejanja za katerega se je pričakovalo, da ga bo svet potrdil brez zapletov. Vendar je danes parlamentarna skupina Greens/EFA sporočila medijem, da so potrditev prestavili.

Kot uradni razlog preložitve je svet navedel "težave, do katerih je prišlo ob prevajanju direktive v jezike novih članic." Neuradno pa je znano, da vse članice niso zadovoljne s trenutnim stanjem direktive in da je svet s tem dejanjem pridobil čas, da se strokovnjaki članic med seboj dogovorijo o sami vsebini. Več podrobnosti ter ozadja.

Zima bo zagotovo še vroča na tem področju. Še vedno pa čakamo na stališča strank, ki se borijo za vstop v parlament.

5 komentarjev

Patenti še posebej ogrožajo nadaljni razvoj računalniške industrije v EU

Slashdot - Kot navaja poročilo PriceWaterhouseCoopers [PDF; 1.8 MB], naj bi računalniški patenti bili posebna grožnja Evropski računalniški industriji. Tako naj bi relativno mil patentni režim v preteklosti privedel do vrste inovativnih, konkurenčnih in kvalitetnih izdelkov, prav patentni zakon, v trenutni obliki, pa bi uničil nadaljni takšen trend. In ker se je Slovenija s svojim vstopom v EU odločila spoštovati iste zakone, bi bil verjetno pravi čas, da zastavimo politikom kakšno vprašanje na to temo, saj bo v končni fazi prizadeta tudi slovenska IT industrija.

2 komentarja

Stres povzroča 300 milijard dolarjev stroškov letno

Slashdot - Večina današnjih delavcev ima pri sebi mobilni telefon, prenosnik ali kakšno drugo elektronsko napravo, ki jih večino časa povezuje s službo. A, kot poroča New York Times, prav te elekronske naprave, ki so nam sicer olajšale življenje, povzročijo za 300 milijard dolarjev škode na leto samo v ZDA, zaradi bolezni, povezanih s stresom. Različne srčne bolezni, pomankanje spanja, oslabljen imunski sistem, RSI, če jih naštejem le nekaj, tako povzročijo vse prej kot majhne izdatke zdravstvenim sistemom, ki pa denar prejema od zaposlenih. Smo torej zašli v začarni krog?

Problem pa ni izoliran samo na ZDA, ki s povprečno 1800 delovnimi urami letno vodijo, sledi pa Japonska z le malenkost manj delovnimi urami, vendar se podaljšani delovniki širijo tudi po Evropi. Z mobilnimi telefoni in računalniki pa se začne služba vmešavati tudi v zasebno življenje in prosti čas, ki bi naj bila namenjena počitku od dela in sprostitvi, a se tako spremenita v bolj ali manj stresno obdobje dneva. Kar je...

10 komentarjev

Senator na seznamu teroristov

Slo-Tech - Po terorističnih napadih leta 2001 so Američani uvedli mnoge ukrepe, ki naj bi preprečili podobna dejanja. Tako ima vlada tajni seznam ljudi, ki ne smejo potovati z letalom. Stalno ga dopolnjuje in posreduje letalskim družbam, ki pri prodaji vozovnic poskušajo odkriti ljudi, ki so na seznamu. Doslej so s pomočjo seznamov prijeli 350 Američanov, nobeden izmed njih pa ni bil aretiran. Zakaj?

Edward "Ted" Kennedy je demokratski senator iz Massachusettsa. Ko je želel poleteti iz prestolnice v Boston, so ga ustavili na letališču, saj se je znašel na seznamu nezaželenih, po pomoti seveda. Na vprašanje, zakaj ne sme kupiti vozovnice, so mu odgovorili, da mu odgovora ne morejo zaupati. Med 1. marcem in 16. aprilom so senatorja zasačili kar petkrat, prej pa je na tej relaciji nemotenmo potoval 42 let.

Do nevšečnosti je prišlo, ker je nek terorist znan tudi po imenu Edward Kennedy. In kakšen epilog je dobila štorija? Senatorju se je osebno opravičil sekretar Ministrstva za domovinsko...

9 komentarjev

München nadaljuje

Slashdot - Münchenski župan, Christian Ude, je na novinarski konferenci zatrdil, da bo mestna uprava, kljub nedavnemu opominjanju na potencialno sporne programske patente, nadaljevala s prehodom na Linux. Na problem programskih patentov, ki bi v primeru nove evropske direktive, ki trka na vrata, lahko resno ogrozili München, je opozoril Jens Muehlhaus, sicer pripadnik Zelenih in hkrati podpornik odprtokodnega programja.

36 komentarjev

Avtor Mellise pomaga FBI

Houston Chronicle - David Smith, zloglasni avtor virusa Melise, je bil, kakor smo že poročali, maja 2002 obsojen na 20 mesecev zapora. Te dni pa so v javnost pricurljali dodatni podatki, čemu tako mila kazen. David je kmalu po aretaciji začel delati skupaj z FBI na razkrinkanju še drugih piscev virusov.

Tako je skoraj dve leti po podzemlju interneta zbiral podatke podatke o drugih piscih računalniških virusov. Na ta način sta bila razkrinkana Jan De Wit, avtor virusa Anna Kournikova, in Simon Vallor, avtor virusa Gokar. Prav tako je pomagal FBI pri razvoju orodij za boj proti spletnim nepridipravom.

12 komentarjev