»

Azul Vega 2

reddit - Ste ponosni lastnik dvojedrnega procesorja? Naj vam zaupam, ponos je povsem odveč, saj si lahko v roku enega leta obetamo že kar 48-jedrne procesorje. Vega 2 je 64 biten procesor, sestavljen iz 812 miljonov tranzistorjev, z 90 nanometersko natančnostjo, zasnovan z (mrežnimi) servisi v mislih, ki bo tako omogočal kar 768-smerno simetrično večprocesiranje (SMP).

Tako kot pri 24-jedernem predhodniku, Vegi 1, gre žal za (fizične) Javanske stroje, torej procesorje s strojno podporo za izvajanje JVM, kar jim nekoliko kazi vsesplošno uporabnost. Upajmo, da bo dvojka nadaljevala tudi tradicijo energijske učinkovitosti, saj ima, na tržišču že poznana pošast, s 16 Vega 1 procesorji in 256 GB RAM-a, porabo le 2700 W.

Kot zanimivost naj omenimo še, da je pri Azulu pristal med drugimi tudi Scott Sellars, ustanovitelj legendarnega 3dfx.

12 komentarjev

Gnoppix 0.8

Namestitev na trdi disk

OSNews - Izšla je nova različica žive distrivucije Linuxa, Gnoppix 0.8. Že po imenu ugotovimo, da gre za sestrski projekt Knoppixa, ki za namizno okolje namesto KDE uporablja Gnome. Gnoppix 0.8 prinaša Gnome 2.6, jedro Linux 2.6.7, gcc 3.4 in prenovljene različice večine ostalega programja za končne uporabnike. Poleg tega so razvijalci priložili tudi Mono in razvojno okolje MonoDevelop. Pomembna novost je tudi grafično orodje za namestitev na trdi disk, ki jo opravimo v samo sedmih klikih. Na novico nas je opozoril CaqKa.

2 komentarja

10 let Beowulf gruč

Slo-Tech - Beowulf gruče so najcenejši superračunalniki, zgrajeni iz navadnih (oskubljenih) PCjev, na katerih praviloma teče Linux. Prva gruča tipa Beowulf je ugledala luč sveta poleti 1994 v NASA Goddard Space Flight Centru, od takrat dalje pa se je njihova uporaba zlasti v znanstvenih krogih hitro širila, saj je možno dobiti zmogljivost superračunalnika za le drobec vrednosti le-tega.

Več informacij najdete na http://www.beowulf.org/, novica o "rojstnem dnevu" pa je prišla od tule.

Poleg strojne opreme, Linuxa in njegovih orodij (prevajalnikov - gcc) potrebujete najpogosteje še komunikacijsko knjižnico. Za hitrejše računanje si lahko omislite tudi kak prevajalnik, boljši od gcc-ja, npr. Intel C++/Fortran. Ta je je za Linux celo zastonj (v nekomercialne namene), pa še izredno hitro kodo naredi. Seveda brez znanja paralelnega programiranja ne gre.

V Sloveniji je kar nekaj takih gruč; uporabljajo jih raziskovalci na inštitutih, fakultetah in tudi za napovedovanje vremena.

2 komentarja

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

OSNews - Bill Gates je pred časom izjavil, da bo v prihodnosti razvoj programja podoben risanju slike, kar pomeni, da bodo programe lahko razvijale večje množice ljudi, kot trenutno. Takuya Murata pa se na OSNews sprašuje, zakaj se programiranje že nekaj desetletij ni bistveno spremenilo od svojih začetkov. Ugotavlja, da doslej še nobena novotarija ni prinesla resne konkurence C-ju, pa naj gre za objektno usmerjeno programiranje, umetno inteligenco, Prolog ali kaj podobnega. Murata zaključuje, da so računalniki vendarle samo računalniki in tako na ne napoveduje podobnih vizij kot Gates. Klik!

Kaj pa vi mislite?

19 komentarjev

Novo ime med C/C++/Fortran prevajalniki

Slo-Tech - Pred karatkim je izšla 1. različica prevajalnika podjetja PathScale, ki po prvih meritvah cilja precej visoko. Prevajalnik teče pod operacijskim sistemom GNU/Linux, zna pa zelo dobro optimizirati kodo za 64 bitne AMD Opteron procesorje. Podpora navadnim 32 bitnikom je zaenkrat v beta fazi. Rezultate meritev in primerjavo s konkurenco se da videti na strani SPEC organizacije, ki jo dobro poznamo zaradi številnih primerjalnih testov zmogljivosti, in sicer tukaj

Škoda, da Intel še ni omogočil AMD64 ukazov v svojih C/C++/Fortran prevajalnikih. V zadnji različici (8.0.046) so 32 bitni. Glede na to, da bomo v nekaj mesecih videli njihove AMD64 kompatibilne procesorje, tudi ta trenutek ni več daleč.

0 komentarjev

Mono Beta 1

OSNews - Očitno so na sporedu dnevi strategije .NET ali bolje rečeno njene odprtokodne konkurence. O izidu beta-različice SharpDevelop Fidalga smo že poročali, zdaj pa naznanjamo izid Mona Beta 1, ki ga je po nakupu Ximiana predstavil kdo drug kot Novell. Mono je odprtokodna implementacija ogorodja .NET in ponuja prevajalnik za C#, implementacijo CLI (Common Language Infrastructure) in specifikacije API. Opombe ob izdaji in prenos.

Java, pazi se ...

15 komentarjev

Microsoftov prevajalnik za C in C++ brezplačen

Slashdot - Microsoftova zbirka terminalskih orodij za Visual C++ je na voljo za brezplačen prenos s spleta! Najpomembnejša dela zbirke sta prevajalnik in povezovalnik za C/C++, ki sta enaka kot v Visual Studio 2003.NET. Poleg tega zbirka orodij vsebuje še nekatere statično-povezane knjižnice, Microsoft .NET Framework Common Language Runtime in nekaj primerkov kode.

Pogumen korak, Microsoft, in hkrati priznanje prostemu programju!

13 komentarjev