»

Poletelo prvo letalo brez premikajočih se delov

Scientific American - Na Massachusetts Institute of Technology so zgradili letalce, ki ga poganja ionski veter, in z njim preleteli šestdeset metrov.

Ionske pogone že dobro poznamo z vesoljskih plovil, kakršno je na primer sonda Dawn. Toda če takšne sorte motorji lahko delujejo v brezzračnem vesolju, je njihov neznatni potisk premajhen, da bi nam lahko služil v Zemljini atmosferi. Popularno imenovani lifterji, ki izkoriščajo podoben princip za lebdenje, so zato zgolj zanimivost šolskih fizikalnih laboratorijev. Pri tem seveda uporabljajo zunanje napajanje, ker doslej še nihče ni uspel takega plovilca dvigniti v zrak z namontirano baterijo.

Toda inženirjem s slovitega MITja je po osmih letih neuspehov vendarle uspelo sestaviti zrakoplov z lastnim napajanjem in v...

24 komentarjev

Britanci gradijo repliko Edsaca

BBC - V Veliki Britaniji bodo zgradili delujočo repliko enega prvih računalnikov na svetu. V Computer Conservation Society (CSS) so objavili, da bodo zgradili repliko Edsaca (Electronic Delay Storage Automatic Calculator, ki so ga prvikrat zagnali na Univerzi v Cambridgeu 6. maja 1949 in je deloval devet let. Prvi program, ki ga je izvedel, je izračunal tabelo kvadratov naravnih števil in tabelo praštevil, kasneje pa je s koristnimi izračuni pomagal dvema raziskovalcema osvojiti Nobelovo nagrado.

Leta 1949...

15 komentarjev

Univerza v Ljubljani raziskuje bolečino pri interakciji med roboti in ljudmi

New Scientist - V Laboratoriju za Robotiko na Fakulteti za Elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani se pod vodstvom dipl. ing. Boruta Povšeta izvaja serija eksperimentov, s katerimi nameravajo določiti mejo sprejemljive bolečine, ki jo robot lahko ponesreči povzroči človeku.

V okviru poizkusov je bilo šest prostovoljcev podvrženih različno močnim udarcem robotske roke, prostovoljci pa so morali oceniti intenziteto bolečine (od "rahlo" do "neznosno"). Cilj raziskave je določiti mejo hitrosti, s katero lahko varno delajo industrijski roboti, ko so v bližini ljudje.

21 komentarjev

Digitalizacija knjig in anti-spam obenem

Ars Technica - Vsi, ki se v zadnjih nekaj letih niste v kleti skrivali pred svetovnim spletom, gotovo pozate CAPTCHA, test človeškosti, ki od vas ob registraciji na različne forume, oddajanju komentarjev na bloge in v drugih podobnih situacijah zahteva, da z malce popačene slike razberete naključno kombinacijo črk, številk in drugih simbolov.

Raziskovalci z univerze Carnegie Mellon, ki so sistem CAPTCHA izumili, so sedaj pripravili njegovo nadgradnjo, katere namen je poleg obstoječega preverjanja, ali je uporabnik človek ali zlobni spamerski računalnik, še digitalizacija tekstov iz knjig in revij. Novi softver, imenovan reCAPTCHA, doda običajnemu testu še eno sličico z besedo, ki je računalnik sprva ne pozna. Ko dovolj uporabnikov doseže konsenz glede njenega črkovanja, se le-to zapiše v bazo, s čimer se v bistvu izvede zelo napreden OCR.

Glede na statistične podatke se dnevno opravi več kot 60 milijonov opisanih testov, ki v povprečju trajajo 10 sekund. To znese skupaj dobrih 150.000...

16 komentarjev

Hoja po vodi

engadget - Proučevanje (ali bolje posnemanje) živali je v laboratoriju za nanorobotiko na univerzi Carnegie Mellon ponovno obrodilo sadove. Z obilico domišilje poimenovani Water Runner se zgleduje po nekaterih kuščarjih in žuželkah, ko hitro drobenclja po vodni gladini. Ključ do uspeha je razmerje med tlakom na površino in hitrostjo premikanja nog. Trenutna različica sicer nekoliko goljufa, saj ni povsem avtonomna (priključena je namreč na izvor energije), ampak končna ideja premikanja preko kakršne koli površine tako ni samo jasno začrtana ampak tudi že korak bliže.

13 komentarjev

Enryu prihaja na pomoč

engadget - Vpričo hude zime, ki letos pesti Japonsko, so bili h kidanju snega vpoklicani tudi roboti. Recimo Enryu, pet tonska zverina s hidravlično gnanimi rokama, ki lahko sežeta po pet metrov daleč in dvigneta vsaka pol tone. Tehnično gledano sicer ne gre za robota, ker ga je potrebno aktivno upravljati, ampak vpričo izgleda vrednega vsakega znastveno-fantastičnega filma in rokama dovolj gibčnima, da lahko iz avtomobila obriše sneg, mu lahko mirno pogledamo skozi prste. Poleg tega si nikakor ne želim, da bi mi razjarjeni Enryu strgal vrata s tečajev. Se opravičujem za trenutek neprištevnosti, vrata prodajajo v vsakem Merkurju, robotov pa ne. Nestrpno čakam. Upam le, da mu bo uspelo po stopnicah....

12 komentarjev

Google izgublja delež na Kitajskem

Yahoo News - Po anketi kitajskega centra za internetne raziskave (China Internet Network Information Center) Google izgublja svoj delež v primerjavi s kitajskim iskalnikom Baidu. Oba skupaj zavzemata tri četrtine trga medtem ko imajo ostali večji konkurenti Yahoo, Sohu.com in Sina Corp vsak v rokah približno štiri odstotke

Anketo so izvedli v različnih kitajskih regijah in čeprav se Googlov kos pogače marsikje razlikuje, je povsod manjši od Baidujevega, ki trdno drži svoj približno 45-odstotni delež.

12 komentarjev

Optimistične napovedi za drugo reinkarnacijo Xboxa

Slo-Tech - Kot smo omenili že v včerajšnji novici, je Microsoft pri pripravi svoje druge konzole bolj pazljiv. Predvsem imamo v mislih izid naprave, ki je bil največji vzrok za neuspeh prvega Xboxa. Nov izdelek s kodnim imenom Xenon pričakujemo na policah trgovin že sredi tega mesca, ko bo stekla tudi ekskluzivna polurna predstavitev na programu MTV. Vodilni pri Microsoftu so prepričani v kakovost konzole in napovedujejo oster boj s Sonyjem ter celo prevzem vodstva na trgu. Xbox 360 ne bo le igričarski stroj, ampak tudi multimedijsko središče, zatrjujejo avtorji. Drobovje naprave bo zato še bolj podobno klasičnim osebnim računalnikom, pa tudi programska oprema naprave naj bi bila blizu Media Center različici Oken. Opozorilo: Zgornja slika je le ena od verjetnejših oblik novega Xboxa, ki krožijo po internetu. S strani Microsofta ni zaenkrat še nič...

29 komentarjev

Irak zahteva .IQ domeno

Yahoo News - Načeloma ob takšnem naslovu novica niti ni potrebna, se pa težko vzdržim komentarja v smislu: "Moje oči so poceni naprodaj. So videle vse. Jih ne rabim več." Irak bi se rad bolj angažiral v spletni skupnosti, zato pa rabi lastno lokalno domensko končnico. Zavzema se za .IQ (iz originala IRAQ - za tiste, ki niste pogruntali), možnosti za uresničitev tega scenarija pa so obetajoče. Slo-Tech je že vložil zahtevek za domeno www.slo-tech.iq, kjer bo gostil svojo iraško podružnico. Povezava.

18 komentarjev

Mulci bodo dobili prenosnike

Slashdot - V Johnsonovi osnovni šoli v Dallasu se bojijo velikega števila vpisanih novih učenecev, ker bodo imeli težave pri oskrbi s knjižnim gradivom. Tako naj bi jim zaradi 20-odstotnega povečanja vpisa avgusta zmanjkalo 600 knjig, čakalna doba pa bi narasla na kar 3 mesece. Američani pa seveda ne bi bili Američani, če ne bi našli elegantne rešitve tudi za tak problem. Vsak vpisani petletnik oz. šestletnik bo ob začetku šolanja prejel IBM-ov ThinkPad z naloženimi ustreznimi učnimi gradivi in 2000 književnimi besedili. Klik!

No, saj zdaj gremo tudi mi v EU in ...

24 komentarjev

Robot za v vojno

Washingtonpost - Stryker je 18-tonsko vojaško vozilo, ki je v Iraku še imelo posadko, leta 2010 pa naj je ne bi več. Vsaj ne človeške.

Vodil ga bo računalniški sistem, ki bo odločal, kako naj ravna vsak trenutek, na podlagi 120 slik posnetih vsako sekundo, skoraj pol milijona laserskih in radarskih zaznav -- tudi vsako sekundo. Pa seveda GPS-ja.

Lahko vozi po močvirju ali gozdu, ali pa skoraj 100 kilometrov na uro po cesti. Seveda je izvedba programa za vodenje najtežavnejši del zadeve, vendar so tudi pri tem vse boljši.

Vprašanje je samo, s kakšnim orožjem vse bodo opremili tega "Terminatorja" na kolesih. Klik.

36 komentarjev

Robotske dirke

Slashdot - DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) se je po tem, ko je v zadnjem hipu spremenila pravila in izločila več kot polovico tekmovalcev, ker "naj ne bi bili dovolj pripravljeni za takšen iziv", končno odločila za 25 tekmovalcev, ki se bodo potegovali za nagrado milijon dolarjev na 200 milj (321 kilometrov) dolgi progi tik ob mestu Barstow v Kaliforniji 8. marca.

Da pa za manjše ekipe, katerim naj bi bilo to tekmovanje namenjeno, ni vse tako črno, so poskrbeli kar prvotni tekmovalci (katere je DARPA izključila), ki so se združili in ustanovili IRRF(International Robot Racing Federation), ki bo septembra priredil "pravo" odprto prvenstvo v dirkanju z roboti na 300 milj (482 kilometrov) dolgi necestni progi in z nagrado enega milijona dolarjev. Klik!

Škoda, ker pri nas takšna tekmovanja komajda prirejajo, kaj šele da bi dodali kakšne denarne oz. materialne nagrade ...

2 komentarja

Epsonov komar

Slashdot - Tiskalniški gigant Epson je danes širši javnosti predstavil leteča robota - µFR ("Micro Flying Robot"). 10g gramov težki mikrorobot uporablja za svoje delovanje ultra tanek ultrasoničen motor. Dodaten bonbonček pa je še vgrajeni modri zob, preko katerega krmilimo to čudo tehnike. Med demonstracijo je Epson uprizoril pravi manjši robotski balet. Več informacij na domači strani.

Robota bodo kazali vsem interesentom na Mednarodnem sejmu robotike 2003, ki se bo jutri začel v Tokyu. Ta dogodek sam pa skoraj zahteva, da bomo tekom tedna poročali še o kakšnem novem dosežku v tehniki.

9 komentarjev

Nevarni mobilniki

Yahoo News - Na Yahoo! so objavili pretresljiv prispevek, ki opisuje, kako mobilni telefoni zdravstvenih delavcev pomagajo prenašati nalezljive bolezni. V raziskavi so naključno pregledali osebje zdravstvenega doma in odkrili, da je kar 12% mobilnih telefonov okuženih z bakterijo <i>Acinetobacter baumannii</i>, ki je pogost vir infekcij v bolnišnicah. Rezultati so še posebej zaskrbljujoči, saj je bakterija nagnjena k temu, da razvije odpornost na skoraj vse vrste antibiotikov. Prav tako lahko preživi v suhih prostorih. Smrtnost med pacienti, ki se okužijo z njo, je med 50 in 60 odstotki.

Pred nevarnostjo nas ne obvaruje niti ustrezno umivanje rok, saj je raziskava pokazala, da je bakterija prišla v mobilne telefone tudi med tem, ko so jih uporabljali v zaprtih oddelkih. Sedaj so v tej bolnišnici prepovedali uporabo mobilnih telefonov ter ponovno pričeli uvajati naprave, ki za delovanje ne potrebujejo fizičnega kontakta.

0 komentarjev