»

EU: Apple sme prevzeti Shazam

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Po skoraj pol leta preučevanja ali sme Apple prevzeti popularno aplikacijo za prepoznavanje skladb, so bruseljski regulatorji vendarle razsodili, da združitev ne bo prinesla Applu kake odločilne prednosti pred tekmeci, denimo Spotifayem, in tako bistveno vplivala na konkurenco. Apple in Shazam sicer že leta dobro sodelujeta, zlasti od leta 2014, ko so Shazamovo tehnologijo prepoznavanja glasbe vgradili tudi v Applovo pomočnico Siri. Da se podjetji združujeta, so objavili že lani decembra, Apple pa je za prevzem plačal 400 milijonov ameriških dolarjev.

Evropska komisija (EK) se je pri odločitvi osredotočila zlasti na področje podatkov, kar ni ravno praksa pri konkurenčnih presojah združitev, saj se običajno tehta ali bo sklenjeni posel lahko kako vplival na ceno izdelka za običajnega potrošnika. Kot v tem primeru pravijo predstavniki EK, morajo v takih primerih preveriti...

5 komentarjev

Peška toži Google, ker jo je zbil avto

Slashdot - Neka ženska iz ameriške zvezne države Utah toži Google, ker jo je zbil avto. Lauren Rosenberg je želela prehoditi tri kilometre dolgo pot, za kar je uporabila Google Maps in njegovo možnost napotki za pešce. Googlov izračun poti jo je vodil na avtocesto, kjer jo je zbil avto, zato toži Google.

V Mountain Viewu se branijo, da je funkcionalnost še v stadiju beta in da se na strani izpiše opozorilo, da vse poti še nimajo nujno pločnikov. Rosenbergova medtem trdi, da je do strani dostopala prek BlackBerryja, kjer se to opozorilo ne izpiše. Zato od Googla v tožbi na sodišču v državi Utah zahteva...

68 komentarjev

Windows Media Player 11

Slo-Tech - Danes je Microsoft izdal naslednjo verzijo predvajalnika Windows Media Player 11 (WMP11). Za nekatere to še ni čisto pravi izid, saj je trenutno predvajalnik še v beta razvoju. Istočasno je MTV v sodelovanju z Microsoftom ponudil storitev pod imenom Urge, ki pa je trenutno namenjena samo tržišču v Združenih državah.

Novosti WMP11 zajemajo spremenjen vmesnik, lažje upravljanje z glasbo, integracijo z Urge... Več informacij najdete na uradni strani WMP11, kjer si lahko predvajalnik tudi prenesete. Za vprašanja in odgovore pa lahko uporabite že obstoječo temo.

65 komentarjev

Kmalu Slo-Techova trgovina glasbe?

Google News - Očitno je prodaja glasbe po internetu zažarela v vsem svojem sijaju. Potem ko se je uveljavil Applov iTunes, ki sicer ni bil pionir na tem področju, se je kmalu pojavila močna konkurenca v obliki Microsofta, Yahoo!-ja in še koga. Zdaj se jim je pridružila še storitev EasyMusic.com, ki jo predstavlja Stelios Haji-Ioannou, ustanovitelj letalske družbe EasyJet in prvi mož podjetja easyGroup. Pravzaprav bo Haji-Ioannou samo uporabil obstoječo storitev Wippit, ki jo bo ponujal pod svojo blagovno znamko. Tako kot pri poletih se lahko tudi tu nadejamo poceni storitev, saj bodo pesmi na voljo že od 45 centov naprej. Podrobnosti!

V Sloveniji nobena od omenjenih storitev ne deluje ...

14 komentarjev

Longhorn ne bo maral iPoda

Google News - Če smo pred dnevi poročali, da si je Microsoft sprva zadal previsoke cilje za naslednja Okna in zato osiromašil razvojni načrt, tokrat predstavljamo morebitno novost Longhorna, ki doslej še ni bila omenjana. V Redmondu namreč razvijajo tehnologijo, s katero bodo podjetja lahko svojim uslužbencem onemogočila uporabo naprav za izmenjavo podatkov.

Ko so na trg prodrli USB-ključi, predvajalniki digitalne glasbe in podobne prenosne naprave, je začela sive lase povzročati možnost kraje podatkov in okužbe računalnikov z virusi. Tovrstne naprave se lahko pohvalijo s čedalje večjo kapaciteto nosilcev in hitrostjo prenosa podatkov, zato Microsoft zagotavlja, da bo uporaba teh naprav v prihodnje manj liberalna. Še ostali viri.

22 komentarjev

Applov "Service Pack 2"

The inquirer - Podobno kot Microsoft za Windows XP je tudi Apple izdal cel paket popravkov za operacijski sistem Mac OS X. Odpravlja 15 varnostnih lukenj, ki se nahajajo tudi v odprtokodnih izdelkih, ki jih podjetje uporablja v svojem sistemu, npr. v strežniku Apache in v avtentikacijskem sistemu Kerberos. Zanimivo pa je, da so varnostne luknje znane že od maja, zato se je Apple izkazal za neučinkovitega in preveč podobnega Microsoftu pri odpravljanju napak. Kljub temu pa je v tehničnem tisku o zamudi bilo le malo govora. Več o tem pa v zgornji novici.

9 komentarjev

Microsoftova radijska postaja postaja vstaja

Slashdot - Microsoft je prejšnji teden ob splavitvi Windows Media Playerja 10 začel tudi s prodajo digitalne glasbe preko interneta. Ob tem je znotraj sistema MSN Music uvedel svojevrstno storitev, MSN Radio, ki uporabnikom omogoča poslušanje več kot 900 radijskih postaj v ZDA, a brez poročil o prometu in vremenu, reklam in klepetavega DJ-a. Uporabniki tako poslušajo le glasbo, kar je za njih izjemna pridobitev, poznavalci radijske industrije pa so sprožili val protestov. Klik!

5 komentarjev

Windows Media Player 10

Google News - Danes je Microsoft izdal končno različico večpredstavnega predvajalnika Windows Media Player 10 in nas že s tem dejstvom pozitivno presenetil, saj smo pričakovali še eno različico beta. Glavna novost programa je digitalni nakupovalni center, ki uporabnikom v ZDA omogoča povezavo z več spletnimi trgovinami, med drugim CinemaNow Inc., Musicmatch Inc., MusicNow LLC, Napster LLC in Wal-Mart Music Downloads. Od jutri bo poskusno na voljo tudi Microsoftova nova trgovina glasbe, MSN® Music.

Windows Media Player 10 pri prenosu glasbe uspešno sodeluje z več kot 70 prenosnimi predvajalniki, vendar velja opozoriti, da med podprtimi napravami ni iPoda. Ironično je tudi, da za delovanje trgovine potrebujemo podporo ActiveX, ki je na voljo le v sistemih Windows. Tako je Microsoft odbil uporabnike iPodov in Applovih računalnikov hkrati. Več informacij.

Po neuradnih informacijah naj bi različica Microsoftu na splet "ušla" prehitro, zato so potem nekoliko pohiteli in jo tudi uradno...

29 komentarjev

Microsoftov odgovor Applu. In HP-ju.

Google News - Že ta teden naj bi Microsoft ponudil storitev MSN Music, ki se bo iz oči v oči spopadla z Applovim iTunesom, spletno trgovino digitalne glasbe. V četrtek naj bi izšla nova beta-različica predvajalnika Windows Media Player 10 in z njo naj bi se odprla tudi trgovina glasbe, prav tako v stadiju beta.

V izčrpnem članku na ZDNet napovedujejo, da bo cena posamezne skladbe 99 centov, torej enaka kot pri konkurentu. Zaradi zapisa glasbenih datotek pa naj bi bil MSN Music velikega strateškega pomena za Microsoftov operacijski sistem Windows. Zapis Windows Media, ki ga bo Redmondski velikan razširjal preko spletne trgovine, bo verjetno pripomogel k še večji krepitvi deleža sistema Windows na trgu.

Seveda pa tudi Apple ne bo sedel križem rok. Velikansko začetno prednost pred tekmecem so si že priigrali, k čemur je v veliki meri pripomogel predvajalnik iPod. Slednjega pa je zdaj "posvojil" HP, ki ga bo pod svojo blagovno znamko prodajal od septembra naprej. iPodi s spremenjenim ohišjem bodo...

10 komentarjev

iPod štiriinšestdesetič

Slo-Tech - Kritiki ne skoparijo s pohvalnimi besedami o Applovem predvajalniku kodirane glasbe, iPodu. Vendar pa lična škatlica ni samo uspešen predvajalnik glasbe, saj ga lahko uporabimo še za kaj. In ne mislim na "šminkiranje". V slogu Unixove dokumentacije so namreč vrli uporabniki poimenovali spis HOW-TO, ki opisuje postopek priprave iPoda, da ga lahko uporabimo kot zagonsko napravo, s katero npr. poganjamo dodatne operacijske sisteme.

Pa sem že mislil, da bo govora o znižanju cene ...

4 komentarji

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev