»

Kako je 8 pikslov Microsoftu odtrgalo milijone

Slashdot - Economic Times je eden izmed največjih indijskih poslovnih dnevnikov. Tokrat so objavili zanimiv članek o tem, kako je eno največjih podjetij na svetu, Microsoft, postalo privlačno za marsikoga, ki mu želi iztrgati čim več denarja. Recept je preprost: Denarjaželjnež™ poišče še tako minimalistično Microsoftovo napako, ki je ponavadi povezana z nepoznavanjem ali nespoštovanjem različnih narodnosti in kultur. Nato omenjeni zahteva povračilo in zmaga je na pladnju.

Redmondski gigant si je na tak način v preteklosti nakopal na milijone dolarjev stroškov, ko je moral zamenjati kar 200.000 kopij operacijskega sistema Windows 95. Zakaj? Ker je eno tisočinko procent pikslov nekega zemljevida pobarva z napačno barvo. Nekoliko bolj pa ga je največja softverska hiša pokronala, ko je v izdaji Windows XP za Latinsko Ameriko uporabnikom pri izbiri spola ponudilia tri možnosti: "nedoločen", "moški" in "psica". Klik!

20 komentarjev

Čas preživetja samo še 20 min

ZDNet - Sodeč po najnovejši raziskavi je povprečna življenska doba nezaščitenega računalnika povezanega na internet z operacijskim sistemom Windows 20 minut. Za primerjavo naj povem, da je pred enim letom ta doba trajala 40 minut. Glavni vzrok za tako drastično zmanjšanje časa je predvsem dejstvo, da po internetu kroži čedalje večje število črvov in virusov. 20 minut pomeni, da ima povprečen uporabnik 20 minut časa po "sveži namestitvi" operacijskega sistema Windows ter priklopom na internet, da naloži vse varnostne popravke iz Microsoftove strani, WindowsUpdate. Odstotek sistemov, ki se uspe posodobiti v 20 minutah je zelo malo, zato se s tem problemom sooča večina Windows uporabnikov, ki mora "hoditi čez minsko polje, da pride do zaklonišča". Obstaja par "trikov", kako se delno zaščititi: Izklop podpore Microsoftovemu omrežju med namestitvijo Oken (odkljukajte File and Printer Sharing for Microsoft Networks ter Client for Microsoft Networks) in/ali vklop požarnega zidu pred povezavo na...

67 komentarjev

Računalniki "bolehajo" več kot njihovi uporabniki?

ZDNet - Zanimive rezultate analize o računalnikih in njihovih virozah so objavili na strani ZDnet. Ugotovili so namreč, da je povprečen osebni računalnik v Veliki britaniji na bolniški več kot njegov uporabnik, in sicer kar devet dni na leto. V primerjavi s tamkajšnjim povprečnim delavcem je to dva dni več.

Razlog? Boj proti nezaželeni pošti in virusom.

Očitno Britanci ne poznajo filtrov proti nezaželeni pošti.

17 komentarjev

Linki ponovno dovoljeni za IE uporabnike

Slashdot - Z današnjim dnem ste lahko uporabniki Microsoftovega Internet Explorerja ponovno pomirjeni. Microsoft je po samo 53 dneh od objave varnostne luknje, ki omogoča ponarejanje spletnega naslova, objavil Varnostno posodobitev 832894. Novica je izredno dobrodošla po tem, ko smo pred dnevi poročali o Microsoftovem priporočilu, da naj uporabniki vnašajo spletne naslove in ne klikajo na spletne povezave. Hiter pregled popravka nam pove, da so popravili še vrsto drugih varnostnih napak, ki omogočajo krajo podatkov ter napako v DHTML dogodkih, ki je omogočila, da se je ZlobnaKoda™ lahko predstavila kot neškodljivi pdf dokument.

Za konec pa še največja novost. Po novem več naslovi oblike http[s]://uporabnik:[geslo]@stran/vsebina ne delujejo več. Zadevo je sicer mogoče vklopiti s posegom v register vendar smo se že dodobra navadili na to obliko. Če spletnim mojstrom lahko svetujejo uporabo piškotkov pa si bo marsikateri uporabnik vseeno želel, da bi Internet Explorer privzeto podpiral RFC...

28 komentarjev

Sharman Networks proti RIAA

ZDNet - Verjetno se vsi redni bralci Slo-Techa spominjajo in so navajeni rednih novic, v katerih poročamo o tožbi neke založniške hiše, po navadi RIAA, proti nekomu ali nečemu. RIAA se je s svojimi tožbami zaradi deljenja datotek s Kazaa še posebno dobro promovirala, saj so tožili dobesedno vsakogar - tudi upokojenko, ki je imela Maca in ki Kazaa sploh ni mogla poganjati in uporabljati.

Da pa lahko vse skupaj postane še bolj smešno, so poskrbeli pri razvijalcu Kazaa, podjetju Sharman Networks. Le-ti so bili v zadnjih letih večkrat toženi s strani RIAA, vendar so se sedaj odločili, da bodo tožili RIAA zaradi nadlegovanja in kršenja uporabniške zasebnosti oz. njihovih pravic, ter razširjanja napačnih oz. pokvarjenih datotek. Prvič, drugič in tretjič.

Na novico nas je opozoril MrStein.

5 komentarjev

Lažni MS popravek

Tech Seekers - Na spletnih straneh so se pojavila opozorila, da po internetu kroži virus, pod pretvezo, da je Microsoftov popravek za operacijski sistem Windows. Zamašil naj bi varnostne luknje v programih Internet Explorer, Outlook ter Outlook Express, kot tudi pet novih varnostnih lukenj v samih Oknih. Poleg obvestila o popravku boste zraven dobili še navodila za namestitev popravka ter Microsoftovo zahvalo, da uporabljate njihove izdelke. Več si preberite na tem naslovu.

5 komentarjev

So MS Windows končno nared za povprečne uporabnike?

Kiberpipa - Pojavlja se vedno več vprašanj, ali so Microsoftova Okna končno postala pravšnja tudi za namizja povprečnih uporabnikov?

Nekdo je odgovor poizkušal poiskati tako, da je naložil WindowsXP. Izdelek je nato temeljito preizkusil in prišel do zaključka, da kljub njegovim velikim upom Microsoftova Okna vendarle še niso uporabna za povprečne ljudi. Očitno bomo morali še naprej ostati na Linuxu...


Dodatek: za vse, ki še vedno niste ugotovili: GRE ZA JOKE

23 komentarjev