»

V ZDA Pfizerjevo cepivo proti covidu-19 dobilo redno dovoljenje

Slo-Tech - Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je danes odobrila Pfizerjevo cepivo proti covidu-19, ki bo na tržišču pod imenom Comirnaty in je namenjeno starejšim od 16 let. S tem je Comirnaty postal prvo cepivo proti covidu, ki je pridobilo redno dovoljenje za promet. Za otroke od 12. do 15. leta starosti ostaja pogojno registrirano (emergency use authorization, EUA). Vršilka dolžnosti direktorja FDA Janet Woodcock je ob tem dejala, da čeprav so milijoni ljudje že varno prejeli to cepivo, FDA razume, da bi polna odobritev lahko vlila dodatno zaupanje tistim, ki še omahujejo. Direktor odseka za biološka zdravila in raziskave Peter Marks je dodal, da so preverili več sto tisoč strani dokumentacije, izvedli lastne analize in natančno pregledali proizvodni postopek, preden so izdali dovoljenje za promet.

Comirnaty je bil pogojno odobren 11. decembra lani, torej slabo leto po izbruhu epidemije, maja letos pa so odobritev razširili še na otroke nad 12. letom. Današnje dovoljenje je bilo...

572 komentarjev

Applov "Service Pack 2"

The inquirer - Podobno kot Microsoft za Windows XP je tudi Apple izdal cel paket popravkov za operacijski sistem Mac OS X. Odpravlja 15 varnostnih lukenj, ki se nahajajo tudi v odprtokodnih izdelkih, ki jih podjetje uporablja v svojem sistemu, npr. v strežniku Apache in v avtentikacijskem sistemu Kerberos. Zanimivo pa je, da so varnostne luknje znane že od maja, zato se je Apple izkazal za neučinkovitega in preveč podobnega Microsoftu pri odpravljanju napak. Kljub temu pa je v tehničnem tisku o zamudi bilo le malo govora. Več o tem pa v zgornji novici.

9 komentarjev

Microsoft patentiral sudo

Slashdot - Kot je bilo že večkrat omenjeno, si lahko z veliko denarja, posebej pa v Združenih državah, privoščiš marsikatero neumnost.

Tako je ameriški patentni urad Microsoftu odobril patent št. 6.775.781, ki opisuje, kako lahko navaden uporabnik zažene drug proces z administratorskimi pravicami.

Patent je zanimiv iz dveh vidikov, prvi je ta, da je ukaz su oziroma sudo prisoten v operacijskih sistemih odprte kode že nekaj časa, drugi pa je to, da se sorodnih postopkov ne da zlahka patentirati. Klik.

Hvala vsem uporabnikom, ki so nas opozorili na novico.

56 komentarjev

Applu odobren patent za "računalnik-kameleon"

Slashdot - Apple je znan po posvečanju velike pozornosti zunanjemu izgledu naprav, kar je dokazal z iMaci, iBooki, iPodi in s skoraj vsemi ostalimi napravami, ki jih je ponudil v zadnjih nekaj letih. Podobne mere oblikovalske atraktivnosti je deležna tudi njihova programska oprema, ki med drugim omogoča zamenjavo celostne podobe namizja. V tem Apple nikakor ni edini. Po pridobitvi patenta z zaporedno številko 20040156192 pa bo morda postal edini izdelovalec računalnikov, ki bo ponujal možnost spreminjanja tudi zunanje barve računalnika. Uporabnik bo tako lahko po želji spremenil podobo namizja, tudi v dobesednem pomenu besede. Klik!

11 komentarjev

Steve Jobs okreva

Slashdot - Prvi mož podjetja Apple, Steve Jobs, je prestal operacijo, pri kateri so mu kirurgi odstranili redko obliko rakastega tumorja. 49-letni Jobs se namerava v podjeje vrniti septembra. Do takrat ga bo pri vodenju kalifornijskega podjetja Cupertino, ki izdeluje računalnike Mac in predvajalnike iPod, nadomeščal Tim Cook, vodja svetovne prodaje pri Applu. Jobsovo stanje je zaenkrat zelo vzpodbudno, zanesljivo pa ne bo potreboval kemoterapije. Klik!

6 komentarjev

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

vir: Apple
jabuk.net - Apple je na WWDC konferenci predstavil nove LCD-ekrane, oblikovane v stilu aluminijastega Power Maca G5. Največji od njih se razteza na površini 30-ih palcev in podpira ločljivosi do 2560 x 1600 pik. Manjša modela pa sta velika 20" in 23". Da bi lahko prikazovali sliko na tako velik ekran, so pri nVidii posebej za ta namen izdelali grafično kartico GeForce 6800 Ultra DDL z dvema paralelnima DVI izhodoma. Vrtoglava pa ni le velikost ekranov temveč tudi cena, ki v ZDA brez davka znaša kar 3200 ameriških dolarjev.


Druga, pomembnejša predstavitev se je vrtela okoli nove različice OsX-a -- različice 10.4, poimenovane Tiger. Na voljo bo šele v prvem četrtletju...

27 komentarjev

Apple vam omogoča prenašanje glasbe - sedaj se pripravite na prenašanje filmov

Slashdot - Med tem ko Apple na drugi strani oceana veselo distributira legalno glasbo preko interneta in ima pri tem tudi precejšen uspeh, pa pri nas česa podobnega po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bomo videli. A ker gre napredek naprej, se bo, prav tako v Ameriki, začel prvi poskus legalnega distributiranja filmov preko interneta.

Projekt bosta izpeljali podjetji Realnetworks ter Starz Encore Group, a kaj več od nekaj zahtev, do sedaj ni znano. Kaj boste torej za legalno prenašanje filmov potrebovali? Prebivališče v ZDA, operacijski sistem Windows 98 (ali višji) ter širokopasovno povezavo s hitrostjo nad 600 Kbps.

Ali bo to zmagovalna storitev bo pokazal čas, vendar je Apple postal najuspešnejši med ponudniki glasbe prav zaradi relativno milih pogojev, kaj lahko uporabnik počne z glasbo.

10 komentarjev

Microsoft bi patentiral pozivnik

Slashdot - Uporabnikom odprtih operacijskih sistemov je poznan princip navideznih namizij, ki omogočajo razporeditev oken na več namizij (ponavadi 4). Pri tem potrebujemo posebnega pomočnika, namizni pozivnik (pager), ki prikazuje majhna okenca z vsebino namizij in omogoča preklapljanje med njimi. Podoben sistem se obeta tudi v novem Windowsu, saj Longhorn že kaže dodelane zametke navideznih namizij in pozivnikov. In zdaj se je Microsoft odločil pozivnik patentirati ...

20 komentarjev

Miljarda za oglaševanje

Slo-Tech - To novico nam je poslal Koci:
Petsto milijonov dolarjev bosta skupaj porabila Microsoft in Intel, še enkrat toliko pa bodo primaknili izdelovalci računalnikov in trgovci. Pri Microsoftu pričakujejo, da bo uvedba novega operacijskega sistema (predstavitev bo 25. oktobra) precej pripomogla k večji prodaji računalnikov v zadnjem četrtletju. Julija in avgusta bodo Windows XP v testiranju, konec avgusta pa bodo romali k izdelovalcem računalnikov. Microsoft trdi, da bo Windows XP uspešno deloval že s pomočjo procesorja Intel II s taktom 400 MHz in 128 MB pomnilnika, strokovnjaki raziskovalno-analitske družbe Gartner pa priporočajo procesor Pentium III 600 MHz in dvakrat zmogljivejši pomnilnik.

4 komentarji