»

iPhone odgovoren za 50% prenosa podatkov v mobilnih omrežjih

vir: TG Daily
TG Daily - Še ena raziskava oglaševalskega podjetja AdMob, ki svoje podatke o uporabi mobilnih telefonov dobiva s serviranjem spletnih oglasov na njih, kaže, da je kar polovica svetovnih podatkov v mobilnih omrežjih prenesenih na Applov iPhone. Še v septembru je bil iPhone kriv za le 43% vseh prenesenih podatkov, porast pa je seveda prišel na račun tekmecev, natančneje Microsoftovega Windows Mobile, Symbiana ter RIMa. Prvi ima zdaj namesto 5 le še 3% delež, medtem ko je RIM izgubil le eno odstotno točko ter je sedaj na 7%. Symbian je s štirimi odstotnimi točkami manj kriv za četrtino vseh podatkov, poleg iPhona pa je nekoliko zrasel tudi Android, a le za eno odstotno točko na 11%. Med proizvajalci je stanje na moč podobno med operacijskimi sistemi, saj Apple...

54 komentarjev

WAP mrtev - nikakor!

Slashdot - Če ste mislili, da je WAP mrtev, ste se motili. Vsaj v Angliji, poroča Mobile Data Association, je uporaba WAP-a v strmem porastu. Tako je v enem letu uporaba WAP-a v mesecu juniju zrasla za kar 42 odstotkov napram juniju 2003.

Za ta porast naj bi se šlo zahvaliti hitrejšim povezavam, naprednejšim napravam, predvsem pa večjemu oglaševanju in boljši ponudbi storitev, ki so na voljo. Vsekakor je zanimivo videti, kako se stara, skoraj mrtva tehnologija ponovno rojeva - morda pa bo kmalu začel WAP postajati popularnejši tudi drugje po svetu. Klik!

18 komentarjev

BL003T00TH - hekanje Bluetootha

Crypto-Gram - Telefoni z vgrajeno Bluetooth tehnologijo niso nobena redkost več. Skupaj z avtoradijem, ki je opremljen z Bluetoothom, jih lahko uporabimo za prostoročno telefoniranje, lahko jih povežemo z računalnikom, žepnim računalnikom, itd. A pozor. Bluetooth morda ni varen.
15. avgusta 2000 je Bruce Schneier v spletnem varnostnem biltenu Crypto-Gram pisal o varnosti Bluetooth tehnologije. Schneier je bil do varnosti omenjene tehnologije precej skeptičen, in sicer predvsem iz dveh razlogov. Prvi razlog je bilo pomanjkanje informacij o varnosti tega protokola. Da "security through obscurity" (zagotavljanje varnosti s skrivanjem kritičnih detajlov) ne deluje se je pač že prevečkrat izkazalo in Schneier je pesimistično zapisal, da bi bil to prvi primer večjega protokola, ki bi bil izdan brez varnostnih napak. Drugi razlog je bilo dejstvo, da vsaka Bluetooth naprava oddaja edinstveno identifikacijo, kar bi bilo mogoče izrabiti za sledenje posameznikov. Svoje razmišljanje je sklenil s stavkom,...

10 komentarjev

WAP pod nadzorom staršev

Slashdot - Angleški mobilni operaterji so se dogovorili za sodelovanje, v okviru katerega bodo uvedli sistem, ki bo vsem mladoletnim osebam prepovedoval oz. preprečeval dostop do vsebin za odrasle. Otočani, ki jih vse skupaj verjetno preveč skrbi, nameravajo takšno cenzuro uvesti za slike, igre, video, klepetalnice in internetni dostop, kratkih sporočil SMS in pogovorov pa zaenkrat še ne nameravajo (ne morejo?) cenzurirati.

Če bo ta korak močno vplival na prodajo telefonov (nenazadnje najstniki po navadi najbolj sledijo novim tehnološkim trendom), se bo verjetno pokazalo relativno hitro, za podobne korake pa se v naši kokoški verjetno še ni za bati, kajti za večino mladoletnikov je UMTS še malenkost predrag. Klik!

6 komentarjev

Leta 2003 je kraljeval Apache

NetCraft - Rezultati nedavno objavljene NetCraftove študije kažejo, da je bilo leto 2003, kar se tiče serviranje spletnih vsebin, gotovo Apachejevo leto. Oktobra 2002 je Apache serviral dobro polovico (53 %) spletnih strani, čez celotno leto 2003 pa je ta odstotek rastel in na koncu pristal pri 64 %. V nasprotju s tem porastom pa je Microsoftov IIS izgubil kar tretjino uporabnikov; njegov tržni delež je padel s 36 na 24 odstotkov. Klik!

7 komentarjev

PlačiKolega v postelji z eBayem

Australian IT - Spletnolicitacijski eBay je naznanil namero po prevzemu 'konkurenčnega' PayPala. Slednji se je od leta 1999, ko je pričel z 24 poskusnimi uporabniki, razvil v eno najbolj uporab(lja)nih sistemov za internetno plačevanje. Dotični sistem je bil tudi najbolj uproabljan na sami eBayevi strani kljub temu, da je sam eBay ponujal svojo storitev Billpoint, ki pa se med sodelujočimi ni prijela. Kling!

O odkupu vsaj kontrolnega paketa delnic se je šušljalo že dlje časa, borza se je seveda odzvala primerno s porastom vrednosti PayPalovih delnic (slednjim je cena samo v prvem dnevu poslovanja porasla kar za polovico). Osebno se strinjam, da zna biti poteza zelo koristna za sodelujoče na licitacijah, saj večja integracija obeh sistemov omogoča uspešnejše ter prijaznejše poslovanje, da o boju proti Nepoštenjakom ne govorim. No, oportunitetni strošek v obliki odvečnih 50 delovnih mest seveda obstaja, vendar na morda rahlo nepričakovani -- eBayevi -- strani; nasprotno bo pri PayPalu ostalo...

0 komentarjev

Fujitsu Siemens bo uporabljal AMD-jeve čipe!

Tom's Hardware - The Inquirer's je ugotovil, da bo Fujitsu Siemens v Evropi začel z reklamiranjem v mesecu juniju in juliju, reklamiral pa naj bi svoje izdelke (sestavljene računalnike), ki bodo vsebovali Advanced Micro Devices' (AMD) Athlon in Duron procesorje. Proizvajal naj bi tudi sisteme z dvema procesorjema. Nadaljeval pa bo tudi s sodelovanjem z Intelom. Sistemi z dvema Foster procesorjema naj bi se pojavili že maja!

0 komentarjev