»

V bolnišnicah ranljivi CT, PET in druge diagnostične naprave

Slo-Tech - Ameriški ISC-CERT je izdal opozorilo, da so Siemensove medicinske diagnostične naprave za preiskave, kot so računalniška tomografija (CT), pozitronska emisijska tomografija (PET) in fotonska emisijska računalniška tomografija (SPECT), ranljive in jih lahko hekerji prek interneta napadejo. Ranljivost so znane, na internetu pa se že pojavlja koda, ki jih tudi v praksi izrablja. Siemens je dejal, da bodo pripravili popravke, v vmesnem času pa bolnišnicam svetuje, da naprave izključijo iz omrežja.

In to je tudi srž problema. Večina teh naprav je povezana v omrežja, ki so dostopna prek interneta. To je posledica katastrofalne IT-politike v ameriških bolnišnicah, kjer primanjkuje strokovnjakov in jasnih...

36 komentarjev

Nov kriptovirus Locky na pohodu, napada tudi bolnišnice

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi (ransomware) postajajo čedalje večja nadloga, saj ne izbirajo tarč, temveč nekritično zašifrirajo podatke na vseh sistemih, na katere se uspejo prebiti, ter potem izsiljujejo. Žrtve so tudi bolnišnice, in sicer je po losangeleški bolnišnici sedaj izredno stanje tudi v Hendersonu v Kentuckyju, kjer imajo podobne nevšečnosti. To pot se širi nov virus Locky, ki je prispel tudi v Slovenijo.

Omenjeno bolnišnico v Kentuckyju je Locky prizadel včeraj, zato so morali izključiti vse namizne računalnike in preiti na papirni način dela, kar je povzročilo velike zamude. Vodja informacijskega sistema v bolnišnici Jamie Reid pojasnjuje, da so ostali brez nekaterih dokumentov, ki jih je virus zašifriral, za odklep pa terja štiri bitcoine oziroma okrog 1600 dolarjev....

79 komentarjev

Malware napada tudi bolnišnične aparature

Technology Review - Večkrat smo že pisali o problemu zlonamerne programske opreme (malware), ki dandanes ni več problem zgolj na osebnih računalnikih, ampak precej širše. Obširno smo poročali o težavah borznih sistemov in saboterskih programih v kibervojskovanju, ničesar pa še nismo povedali o programski opremi v bolnišnicah. Tudi ta je v vedno večji meri zasnovana na sistemih Windows in prav tako zanikrno vzdrževana - rezultati so množične okužbe kritičnih bolnišničnih sistemov.

Raziskovalci ugotavljajo, da je problem precej bolj razširjen, kot je to videti v javnosti in kot bi si to želeli. Rezultati študije v ZDA kažejo precej klavrno sliko. V Beth Israel Deaconess Medical Centru v Bostonu, ki je univerzitetna bolnišnica harvardske...

49 komentarjev

Prvi virus za 64-bitni Windows

Slashdot - Pisci virusov so vedno vsaj korak pred izdelovalci operacijskih sistemov, razvijalci protivirusne zaščite in računalniškimi administratorji. Včeraj je tako Symantec odkril prvi virus za 64-bitno različico operacijskega sistema Windows. Poimenovali so ga W64.Shruggle. Deluje kot testni virus, ki očitno samo preskuša odzive in varnostne mehanizme 64-bitne arhitekture in se ne širi hitro. Seveda do pretirane razširitve ne more priti, preden Microsoft ne izda uradne različice sistema. Na 32-bitnih različicah Windows virus ne deluje, zato je tako rekoč "napisan za prihodnost".

8 komentarjev

Mali brat vas opazuje

I.T. Vibe - Danes je vohunjenje in nadziranje nič hudega slutečih vedno bolj v modi. Od velikih skrbno načrtovanih sistemov se trendi selijo tudi na mala gverilska igrišča: med pisce virusov.

Virus W32/Rbot-GR, ki se sicer širi prek omrežnih deljenih virov in lukenj v programju, namesti stranska vrata v vaše računalo. In ravno ta vrata so tista, preko katerih utegnejo odpotovati vaša gesla, posnetki vaših pogovorov in tudi (živa) slika. Virus namreč zazna in vključi priklopljene mikrofone in spletne kamere, prek katerih nato zajema sliko in zvok.

Kamere v službah bodo od sedaj naprej še bolj veselo kradle podatke, domače pa bodo snemale kake amaterske videoposnetke.

Novi superzvezdniki, ki to ne bi želeli biti, lahko prenos slike in besede prekinejo po teh navodilih. Klik!

6 komentarjev

Bolnišnice in Windows: je že kdo umrl zaradi črva ali virusa? Računalniškega seveda ...

NW Fusion - NW Fusion poroča o težavah ki jih imajo s proizvajalci medicinske opreme. Ti namreč potrebujejo kak mesec, da preizkusijo vse popravke, ki jih Microsoft izda za svoje operacijske sisteme. V bolnišnicah je precej opreme, ki se uporablja za delo z bolniki in ta oprema potrebuje za svoje delovanje računalnik, na katerem teče operacijski sistem Windows. Izdelovalci opreme bolnišnicam odsvetujejo namestitev popravkov, ki še niso bili ustrezno preizkušeni z njihove strani.

Bolnišnice pa protestirajo, saj imajo precej težav z virusi in ostalo zalego, ki zadnje čase precej uspešno spravlja računalnike z Windows na kolena.

62 komentarjev

Windows XP Service Pack 2 Reloaded

Slo-Tech - Kot vsi vemo, je Microsoft pred dvema dnevoma izdal svoj gromozanski popravek za operacijski sistem Windows XP. Kdor je bil takrat skeptičen glede vleke preko raznih Peer-to-Peer (P2P) servisov, ga lahko sedaj brez strahu prenese iz uradne Microsoftove strani. Ker je pomembno, da se "popravijo" vsi računalniki z nameščenim operacijskim sistemom Windows XP, vam predlagam, da svetujete svojim sorodnikom in prijateljem, ki ne obiskujejo Slo-Techa in njemu sorodnih strani, naj čimpreje namestijo popravek.

Vsem tistim, ki jih zanimajo vse nove ter predvsem varnoste novosti v Service Packu 2 predlagam, da si ogledate naslednje povezave:

Windows XP Service Pack 2 Resources for IT Professionals
Changes to Functionality in Service Pack 2
Paul Thurrott's Service Pack 2 Review

Popravek kljub drugačnim načrtom deluje tudi na piratskih namestitvah operacijskega sistema.

71 komentarjev

"Zakaj Windows ni primeren za namizje?"

OSNews - Pred nekaj dnevi smo poročali o članku, ki je komentiral primernost Linuxa za namizje in podal par argumentov, zakaj Linux še ni zrel za vsako namizje. Brian Davis se s člankom ni strinjal, zato je spisal odgovor nanj in ga naslovil "Zakaj Windows ni primeren za namizje?". Podaja nekaj dejstev, s katerimi izpodbija trditve predhodnega članka. Prav tako pa opozarja na pomanjkljivosti sistema Windows, ki bi jih kot okolje za namizje potreboval.

164 komentarjev

Windows XP SP2 Final

Microsoft - Pred približno tremi urami se je na WindowsBeta, (stran namenjena Microsoftovim beta testerjem) pojavil SP2 Build 2180, ki nosi oznako Final. Medtem ko ga beta testerji downloadamo preko WindowsBeta, ga nekateri že downloadajo preko Bittorrenta. Na Microsoftovi spletni strani se bo verjetno pojavil v roku parih ur oziroma dni. ServicePack 2 je težak glomaznih 266,01MB, kar je dvakrat toliko, kolikor je tehtal njegov predhodnik, ServicePack 1. Na srečo, pa se bodo namestili samo potrebni popravki, kar naj bi za tipičnega domačega uporabnika znašalo približno 75 MB. Naj dodam še to, da se je po zadnjih podatkih Microsoft odločil, da bodo lahko SP2 namestili tudi uporabniki, ki si delijo serijsko števiko izdelka z drugimi uporabniki širom sveta.

90 komentarjev