»

Steve Jobs odstopil z mesta generalnega direktorja Appla

Steve Jobs odhaja

Slo-Tech - Po tem ko je bil Steve Jobs na bolniškem dopustu od 17. januarja, je danes (in veljavno takoj) odstopil z mesta generalnega direktorja Appla. Njegovo mesto je prevzel Tim Cook, ki je že vodil Apple, medtem ko je bil Jobs na prejšnjem bolniškem dopustu med zdravljenjem raka. V svojem pismu direktorskega odboru je Apple prosil, da bi ostal kot predsednik direktorskega odbora, kar so mu tudi že odobrili.

Nazadnje ko je odšel na bolniški dopust, je Applova delnica kratkoročno strmoglavila. Kaj se bo dogajalo tokrat, bomo videli ob treh popoldan po našem času, ko se odpre newyorška borza.

119 komentarjev

Prihaja uradna biografija Steva Jobsa

Ars Technica - V začetku leta 2012 lahko pričakujemo prvo biografijo o izvršnem direktorju in splošnem vodju Appla, Stevu Jobsu. Sicer to ne bo prva biografija, a bo po drugi strani prva, ki bo dobila Jobsovo potrdilo za izid ter v katero bodo vključeni intervjuji s sodelavci iz Appla, Jobsovo ožjo družino in Stevom Jobsom samim. Avtor biografije bo Walter Isaacson, nekdanji pisec člankov za revijo Time. Mnogo bolj relevanten podatek o avtorju, ki je z delom na Jobsovi biografiji začel že daljnega leta...

72 komentarjev

Steve Jobs v bolniški stalež

Applova delnica je ob objavi informacije strmoglavila

TechCrunch - Applov izvršni direktor Steve Jobs je napovedal, da bo vzel bolniški dopust za nedoločen čas. V elektronski okrožnici je zaposlenim povedal, da bo še vedno izvršni direktor podjetja in da bo še vedno sodeloval pri vseh pomembnih odločitvah, le sedaj bo za nekaj časa dal prednost lastnemu zdravju. V vmesnem času bo vršilec dolžnosti Tim Cook. Zakaj si bo vzel predah, ni pojasnil.

Spomnimo, da je že leta 2009 Steve Jobs za pol leta zapustil podjetje, ker je odšel na presaditev jeter. Tudi takrat je bil njegov namestnik Tim Cook. Že leta 2004 pa je premagal raka na trebušni slinavki.

Investitorji v Frankfurtu so na tokratno bolniško odsotnost reagirali panično, saj je Applova delnica izgubila skoraj osem odstotkov. Na Wall Streetu včeraj niso trgovali, saj so v ZDA...

73 komentarjev

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh...

4 komentarji

Steve Jobs se vrača

Steve Jobs

Ars Technica - Na začetku tega leta smo pisali, da Applov šef Steve Jobs zaradi zdravstvenih težav za pol leta zapušča krmilo podjetja, kar smo mnogi razumeli kot namig, da se utegne Jobs posloviti za stalno. Kot kaže, so se zmotili, saj se Jobs vrača. Prihodnji teden namreč v Kaliforniji pričakujemo Applovo razvijalsko konferenco (WWDC) in Jobs bi utegnil presenetiti z nastopom kar tam. The Wall Street Journal piše, da je njegovo zdravstveno stanje dobro in da okreva po načrtih, tako da se lahko vrne junija, kot...

15 komentarjev

Applovi novi MacBooki iz enega kosa aluminija?

Enodelna aluminijasta ohišja novih prenosnih jabolčnikov?

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Predstavitev novih Applovih prenosnikov 14. oktobra se nezadržno približuje, kar sproža mnogo ugibanj o njihovi novi zasnovi, ki so večinoma le pobožne želje zvestih uporabnikov. V takšnih časih se je mogoče zanesti le na preverjene vire, ki imajo za seboj že dolg seznam uresničenih napovedi.
Ob upoštevanju slednjega je napoved Setha Weintrauba s strani 9to5Mac, kjer so doslej pravilno napovedali že več iZdelkov, kot so prihod aluminijastih iMacov, iPodov Touch, prenovljenih Nanov ter MacBooka Air, za vse nestrpno čakajoče še toliko bolj obetavna.

Po njihovem poročanju naj bi Apple za izdelavo nove serije MacBookov ali vsaj v bližnji prihodnosti začel s povsem novim proizvodnim procesom, največjo Applovo inovacijo v...

63 komentarjev

Nov iPod, nove tange

Slo-Tech - Ste že postali ponosni lastnik novega iPoda in vam k le-temu manjka še tista ena stvar, ki bo vašega iPoda popolnoma ločila od množice ostalih? No, vam na željo so pri iPodStreet pripravili ohišje v obliki tangic. Za 34.95$ boste tako dobili ohišje, ki vašega iPod Nanota varuje (kot je sicer v navadi s tangami, bore malo) pred poželjivimi pogledi drugih lastnikov in poškodami. Ampak boste vsaj edinstveni. [:)]

Vaša boljša polovica pa bo še posebej vesela, če poleg takšnega ohišja dobi tudi sam predvajalnik.

14 komentarjev

Kmalu Slo-Techova trgovina glasbe?

Google News - Očitno je prodaja glasbe po internetu zažarela v vsem svojem sijaju. Potem ko se je uveljavil Applov iTunes, ki sicer ni bil pionir na tem področju, se je kmalu pojavila močna konkurenca v obliki Microsofta, Yahoo!-ja in še koga. Zdaj se jim je pridružila še storitev EasyMusic.com, ki jo predstavlja Stelios Haji-Ioannou, ustanovitelj letalske družbe EasyJet in prvi mož podjetja easyGroup. Pravzaprav bo Haji-Ioannou samo uporabil obstoječo storitev Wippit, ki jo bo ponujal pod svojo blagovno znamko. Tako kot pri poletih se lahko tudi tu nadejamo poceni storitev, saj bodo pesmi na voljo že od 45 centov naprej. Podrobnosti!

V Sloveniji nobena od omenjenih storitev ne deluje ...

14 komentarjev

Applu odobren patent za "računalnik-kameleon"

Slashdot - Apple je znan po posvečanju velike pozornosti zunanjemu izgledu naprav, kar je dokazal z iMaci, iBooki, iPodi in s skoraj vsemi ostalimi napravami, ki jih je ponudil v zadnjih nekaj letih. Podobne mere oblikovalske atraktivnosti je deležna tudi njihova programska oprema, ki med drugim omogoča zamenjavo celostne podobe namizja. V tem Apple nikakor ni edini. Po pridobitvi patenta z zaporedno številko 20040156192 pa bo morda postal edini izdelovalec računalnikov, ki bo ponujal možnost spreminjanja tudi zunanje barve računalnika. Uporabnik bo tako lahko po želji spremenil podobo namizja, tudi v dobesednem pomenu besede. Klik!

11 komentarjev

Globok Nviidin padec

več strani - Kljub temu, da smo prej časom poročali, da Nviidia napoveduje boljše poslovne rezultate, pa dogajanje zadnjih nekaj dni na newyorški borzi ne govori napovedim v prid.

Tako lahko pri The Streetu in Reutersu preberemo, da je Nviidina delnica dosegla najnižjo vrednost v zadnjih 17 mesecih, saj ji je cena v petek padla za kar 30,9 procenta, na skromnih 10 dolarjev. Kot ugotavljajo analitiki, gre iskati vzroke za tak padec predvsem v cenovni vojni med največjima proizvajalcema grafičnih čipov, torej Nviidijo in ATI-jem, kot tudi v specifiki prodaje podjetja iz Santa Clare.

Zaradi nenapovedanih sprememb v nižjem in srednjem cenovnem razredu je več posledic utrpelo prav kalifornijsko podjetje, medtem ko kanadski gigant, ki prodaja predvsem v višjem cenovnem razredu, poleg tega pa so njegovi produkti prisotni v večjem odstotku prenosnikov, katerih prodaja se je prav tako povečala, ni doživel večjih pretresov poslovanja. Kljub temu se je cena ATI-jevih delnic danes spustila za 7,4%,...

12 komentarjev

Steve Jobs okreva

Slashdot - Prvi mož podjetja Apple, Steve Jobs, je prestal operacijo, pri kateri so mu kirurgi odstranili redko obliko rakastega tumorja. 49-letni Jobs se namerava v podjeje vrniti septembra. Do takrat ga bo pri vodenju kalifornijskega podjetja Cupertino, ki izdeluje računalnike Mac in predvajalnike iPod, nadomeščal Tim Cook, vodja svetovne prodaje pri Applu. Jobsovo stanje je zaenkrat zelo vzpodbudno, zanesljivo pa ne bo potreboval kemoterapije. Klik!

6 komentarjev

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

vir: Apple
jabuk.net - Apple je na WWDC konferenci predstavil nove LCD-ekrane, oblikovane v stilu aluminijastega Power Maca G5. Največji od njih se razteza na površini 30-ih palcev in podpira ločljivosi do 2560 x 1600 pik. Manjša modela pa sta velika 20" in 23". Da bi lahko prikazovali sliko na tako velik ekran, so pri nVidii posebej za ta namen izdelali grafično kartico GeForce 6800 Ultra DDL z dvema paralelnima DVI izhodoma. Vrtoglava pa ni le velikost ekranov temveč tudi cena, ki v ZDA brez davka znaša kar 3200 ameriških dolarjev.


Druga, pomembnejša predstavitev se je vrtela okoli nove različice OsX-a -- različice 10.4, poimenovane Tiger. Na voljo bo šele v prvem četrtletju...

27 komentarjev

Apple vam omogoča prenašanje glasbe - sedaj se pripravite na prenašanje filmov

Slashdot - Med tem ko Apple na drugi strani oceana veselo distributira legalno glasbo preko interneta in ima pri tem tudi precejšen uspeh, pa pri nas česa podobnega po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bomo videli. A ker gre napredek naprej, se bo, prav tako v Ameriki, začel prvi poskus legalnega distributiranja filmov preko interneta.

Projekt bosta izpeljali podjetji Realnetworks ter Starz Encore Group, a kaj več od nekaj zahtev, do sedaj ni znano. Kaj boste torej za legalno prenašanje filmov potrebovali? Prebivališče v ZDA, operacijski sistem Windows 98 (ali višji) ter širokopasovno povezavo s hitrostjo nad 600 Kbps.

Ali bo to zmagovalna storitev bo pokazal čas, vendar je Apple postal najuspešnejši med ponudniki glasbe prav zaradi relativno milih pogojev, kaj lahko uporabnik počne z glasbo.

10 komentarjev

Apple spet z inovacijami

Apple - Tokrat nas Apple preseneča z novo ceneno Wi-Fi napravico imenovano AirPort Express, ki jo priključimo kar v vtičnico. Omogoča pa nam poleg brezžičnega tiskanja prek USB tiskalnikov ter dostopa do ethernet omrežja (kot naročeno za kabelski/adsl dostop ali dostop prek etherneta do interneta tudi brezžično posredovanje glasbe na vaš domači Hi-Fi sistem.

Kako deluje vse skupaj? Zadevo preprosto vtaknete v vtičnico, nanjo pa priključite USB tiskalnik, adsl/kabelski modem ali ethernet povezavo in prek mini audio...

16 komentarjev

iLinuxPod

Wired News - Verjetno vas večina pozna Applov prenosni mp3 predvajalnik iPod. Najbrž pa ne veste, da je mala stvarca sposobna poganjati pravi linux.
No, tega verjetno ni vedel niti sam Steve Jobs. Programerju Bernardu Leachu na tej strani pa je uspelo priljubljeni OS spraviti na iPoda. Zaenkrat še ne zna početi nič pametnega, vendar dan ko bo funkcioniral kot pravi PDA in še kaj več verjetno ni daleč.

0 komentarjev