»

Poslavlja se MSDN Magazine

Slo-Tech - Po več kot treh desetletjih se končuje pot Microsoftovega MSDN Magazina, ki je v vseh teh letih (ali njegovi predhodniki) v pisni obliki prinašal informacije o Microsoftovih programih, ki so jih potrebovali zlasti programerji in razvijalci. Pod imenom Microsoft Systems Journal je začel izhajati davnega leta 1986, pod trenutnim imenom pa ga poznamo od združitve z revijo Microsoft Internet Developer leta 2000.

MSDN Magazine je izhajal kot četrtletna revija, v kateri smo dobili primere kode (na zgoščenkah), SDK-je, tehnične članke in ostale zanimive informacije. Toda na koncu jo je povozil tehnološki razvoj. Internet je že zdavnaj postal osrednji medij za iskanje informacij, zato je v resnici presenetljivo, da je MSDN Magazine vztrajal tako dolgo....

2 komentarja

Ptice kot ustvarjalke glasbe

Ptice na žici

vir: Daily Mail
Daily Mail - Naslov je sam po sebi logičen, saj vsi vemo, da so ptice pevke zmožne odžvrgoleti čudovite napeve, sploh če se zatečemo v mirno naravo, kjer ni mestnega hrupa. A ptice so lahko očitno tudi vir glasbe, brez da bi odpirale kljunčke. Brazilski glasbenik in režiser Jarbas Agnelli je v lokalnem časopisu zagledal sliko, na kateri so ptice sedele na vzporednih žicah, kar mu je nemudoma predstavljalo note na notnem črtovju.

Iz same radovednosti, kako bi melodija zvenela, jo je uglasbil s ksilofonom, fagotom, oboo in klarinetom, čeprav priznava, da to morda ni najbolj originalna ideja. Vseeno je rezultat prijetna in mirna melodija, ki pa traja zgolj minuto. Gospod Agnelli za melodijo ne jemlje zaslug, saj pravi, da je avtor jata ptic, ki se je...

27 komentarjev

Democracy Player

Slo-Tech - S pojavom interneta so se pojavile možnosti, da vsakdo enakovredno objavlja svoja mnenja - tako nek lokalni politični aktivist, kot tudi največja svetovna medijska hiša. V tem naj bi bil tim. demokratični potencial interneta.

Seveda je teorija eno, praksa pa nekaj povsem drugega - spletne strani velikih medijskih hiš so neprimerno bolj obiskane kot spletne strani posameznikov, čeprav je res, da fenomen blogov občasno (npr. upor proti Sonyevemu rootkitu) to pravilo postavlja na glavo.

Da bi popravili to neuravnoteženost, so pri Participatory Culture Foundation pričeli razvijati Democracy Player. Po njihovih besedah to ni zgolj predvajalnik, pač pa celotna platforma za on-line gledanje TV programov, platforma pa bo omogočala tudi enostavno objavljanje lastnega videa.

Glede na to, da izhajajo iz kritike zaprtosti obstoječega sistema množičnih medijev, je jasno, da je njihov predvajalnik že v začetku na voljo za vse tri glavna operacijske sisteme. Zraven seveda spada še Broadcast...

3 komentarji

Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?

Reuters - Kupci, ki so nevede kupili in pognali Rootkit na Sony DRM zgoĹĄÄenkah, so po poročanjih Reutersa preko skupinske tožbe v ZDA tožili multimedijskega giganta, kar smo predvidevali že, ko je prišla zadeva prvič na dan. Sony je medtem tudi priznal, da se je tovrstno programje nahajalo na več zgoščenkah, zanimiv epilog zgodbi pa je dodal Microsoft (drugače velik zagovornik DRMja in TCGja), ki bo po političnih izjavah sodeč svoje kupce zaščitil pred tovrstnimi programi.

Vprašanje pri vsem skupaj je, če ni to le del vojne med Microsoftom in Sonyem, ki bo čez nekaj mesecev najhujša predvsem na področju konzol. Majhne bitke se namreč bijejo vse naokoli, nedavno je recimo Sony skupaj s Philipsom in IBMom podprl Linux. Kdo bo koga?

Pred dnevi je ameriški odvetnik Jack Thompson neposredno obtožil Sony in celo Japonsko s pismom Japonskemu ambasadorju v ZDA, da so preko nasilnih in seksualnih igric lansirali drugi Pearl Harbor na ZDA. Isti možakar je pred par meseci očital uničujoče...

16 komentarjev

MSN Slate Magazine naprodaj

Slashdot - Microsoft je v pogovorih s petimi ali šestimi potencialnimi kupci spletnega časopisa MSN Slate Magazine. Razlog za prodajo naj bi bilo veliko zanimanje za časopis s strani drugih medijskih hiš, ki je prisotno že nekaj časa. Microsoft želi MSN Slate Magazine tudi po prodaji ohraniti v sklopu spletnih strani omrežja MSN. Seveda pa to ni nujen pogoj za prodajo, zato Microsoft ne bo oporekal prenosu časopisa na katero drugo spletno mesto ali v tisk.

Časopis se je nazadnje zaiskril pred nekaj tedni, ko je na veliko promoviral brskalnik Firefox ...

2 komentarja

MSN Slate Magazine: "Uporabite raje Firefox!"

Mozillazine - Te dni se zdi povsem običajno, da računalniški mediji za varnejše brskanje po spletu priporočajo uporabo Mozille in Firefoxa namesto Internet Explorerja. Kljub temu pa je nenavadno, da Firefox priporoča časopis MSN Slate Magazine. Zanj je sicer značilno, da skuša biti v svojih prispevkih čim bolj neodvisen, a kljub temu je še vedno v lasti Microsofta.

Morda pa bo glavna novost Longhorna nov brskalnik.

44 komentarjev

Microsoft kaznovan z globo v višini 497,2 milijonov EUR

CNN.com - Potem ko so članice EU podprle izrek kazni zaradi zlorabe monopola proti Microsoftu, je bil ta danes s strani Evropske unije kaznovan s kaznijo v znesku 497,2 milijonov EUR oz., preračunano v Microsoftu bolj domačo valuto, 611,8 milijonov USD. EU je Microsoftu naložila tudi 120-dnevni rok, v katerem mora konkurentom na področju strežnikov v delovnih okoljih razkriti dovolj informacij, da bodo njihovi izdelki lahko popolnoma kompatibilni z Okni.

Očitno Microsoftovi izgovori, da je početje, zaradi katerega je kaznovan v EU, v ZDA povsem dovoljeno, niso pomagali.

23 komentarjev

Kadar želite kaj skriti, bodite temeljiti

Slo-Tech - Kljub temu, da je na internetu ogromno informacij, ki bi jih človek nepovezane le stežka našel, se veliko teh informacij centralno arhivira na različnih iskalnikih, zato načeloma nimamo problemov, če želimo te razpršene informacije najti.

Problem pa nastopi, če kakšne informacije v iskalniku ni. Lastniki spletnih strani namreč lahko na svojem strežniku ustvarijo posebno datoteko z imenom robots.txt, v kateri določijo, do katerih spletnih mest naj iskalni roboti (programi, ki iščejo in arhivirajo spletne strani) ne dostopajo. Sicer se iskalni roboti teh navodil niso obvezani držati, vendar jih načeloma spoštujejo.

Drugo vprašanje je seveda, zakaj bi si kdo želel, da njegove spletne strani ali njenih delov ni v iskalniku. Administratorji spletnih strežnikov se za to možnost pogosto odločajo zato, ker ne želijo, da jim iskalni roboti prekomerno obremenjujejo strežnik, lahko pa si seveda želijo, da nekatere informacije ne bi bile preveč javno dostopne. To morda še bolj velja za...

7 komentarjev

E-volilno goljufanje?

Wired News - Informacijsko tehologijo je mogoče uporabiti za marsikaj. Tudi za... volitve. Volitve pa so, kot vemo, občutljiva zadeva.
Tudi - ali po Floridi sploh - v ZDA. Ameriško podjetje Diebold, namreč ponuja glasovalne naprave, ki nadomeščajo klasično glasovanje. Gre za to, da volilec namesto preko glasovnice svoj glas odda preko zaslona občutljivega na dotik, njegov glas pa zabeleži računalnik.


Vendar pa se je izkazalo, da tak način glasovanja ni zanesljiv oziroma varen. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da njihove sisteme uporablja že 37 ameriških zveznih držav.
Odgovorni v podjetju so se sicer skušali delati nevedne, vendar je marca na njihov slabo zaščiten FTP strežnik vdrl heker in novinarjem ter aktivistom posredoval 15.000 internih obvestil podjetja, ki dokazujejo, da je bilo podjetje Diebold z varnostnimi pomankljivostmi seznanjeno, vendar so sistem kljub temu prodajali še naprej. Zaradi teh varnostnih pomankljivosti je lahko kdorkoli, ki je imel dostop do glasovalnih naprav dodajal...

20 komentarjev

Tožba proti Microsoftu zaradi slabe varnosti

Wired News - Na Wired News so objavili novico, da je bila proti Microsoftu v Kaliforniji vložena tožba zaradi slabe varnosti njihovih produktov ( Microsoft Sued for Weak Security).

Tožniki zatrjujejo, da so Microsoftovi izdelki ranljivi, kar lahko povzroči množične zlome omrežij, njihova varnostna opozorila pa preveč kompleksna, ter da bolj služijo hekerjem kot navodila, kako izkoristiti varnostne luknje, kot pa uporabnikom. Tožniki se pri tem sklicujejo na poročilo varnostnih strokovnjakov CyberInsecurity: The Cost of Monopoly, ki ugotavlja, da je razširjenost Microsoftovih produktov iz računalniških omrežij naredila globalno grožnjo nacionalni varnosti.

Po mnenju tožnikov so današnja računalniška omrežja dovzetna za množične zlome in odpovedi tudi zaradi Microsoftovih poiskusov doseči monopolni položaj na trgu. Tožba se zato sklicuje na zakonodajo, ki prepoveduje nelojalno konkurenco in zakonodajo namenjeno varstvu potrošnikov ter njihovih osebnih podatkov. Tožniki zahtevajo izrek sodnega...

16 komentarjev