»

Nemška Wikipedija z milijonom člankov

Število novih člankov po dnevih

vir: Wikipedia
Slashdot - Nemška verzija Wikipedije, ki je za angleško takoj na drugem mestu po obsegu, je dosegla mejo milijona člankov. Mejo pol milijona člankov so dosegli pred točno dvema letoma. Milijonti članek govori o ameriškem botaniku Ernieju Wassonu. Angleška sestra ima 3,1 milijona člankov, slovenska 83 tisoč, skupno število pa je še z ostalimi članki v 240 drugih jezikih 14 milijonov.

Kakšno pot je Wikipedija prehodila v osmih letih, pa lepo kaže tudi prvi članek na nemški Wikipediji. Prvi članek (o reakciji s PCR) se je v tem času razvil iz prevoda navodil za izvedbo reakcije v pregleden enciklopedični prispevek.

Nemška Wikipedija je, tudi zaradi strožje politike, po mnenju ustanovitelja celo boljša od angleške. Nemci so tudi prvi uvedli...

0 komentarjev

FTC vložil tožbo proti Intelu

AnandTech - Čeprav sta se Intel in AMD pobotala (s pomočjo 1,25 milijarde dolarjev), to še ne pomeni, da ima Intel zdaj proste roke. Zaradi tožbe in kazni Evropske Unije, težav z AMDjem ter tožbe, ki so jo vložili v zvezni državi New York, so na vlak skočili tudi pri FTC (Federal Trade Commission) ter tudi sami vložili tožbo proti Intelu. Tožba je pravzaprav ponavadi vložena na polovici celotnega postopka FTCja, po preiskavi in notranjih pogajanjih, če le-ta propadejo. V tem primeru očitno so, FTC pa, kot v drugih primerih, Intelu očita onemogočanje konkurence.

Za spremembo FTC Intela ne toži le področju centralnih procesorjev, saj so jo razširili tudi na grafične čipe, kar pomeni, da v preiskavi in obtožnici niso vključena le dejanja iz preteklosti v zvezi z AMDjem, temveč tudi dejanja iz lanskega in letošnjega leta, ko so šikanirali nVidio. Na področju centralnih procesorjev poleg onemogočanja prodaje AMDjevih procesorjev s ponudbami, ki jih ni mogoče zavrniti, FTC Intel obtožuje tudi...

4 komentarji

Wikipedija v žepu

OpenMoko WikiReader

vir: TG Daily
TG Daily - Po neuspehu z načrtovanjem mobilnih telefonov, na katerih teče Linux, so se pri OpenMoko odločili spremeniti svoj poslovni načrt. Kot prvi izdelek, ki predstavlja popolnoma novo smer razvoja, so pokazali žepni pregledovalnik Wikipedije, WikiReader. Pregledovalnik, ki je pravo nasprotje zmogljivih, pametnih telefonov, članke z angleške Wikipedije shranjuje lokalno, na 8-gigabajtno microSD kartico. Za prikaz skrbi 3,7-palčni črno beli zaslon z ločljivostjo 240 x 208, ki je občutljiv na dotik, posledično pa se na napravi, poleg stikala za vklop, nahajajo le trije gumbi. Z njimi je mogoče prikazati naključen članek, si ogledati zgodovino prikazanih člankov oz. zagnati iskanje, pri katerem se na zaslonu prikaže tipkovnica za...

11 komentarjev

Wikipedija s 3 milijoni angleških člankov

Guardian - Wikipedija je po osmih letih presegla 3 milijone člankov v angleščini. Tri-milijonti članek govori o norveški igralki Beate Eriksen, ki igra v lokalni žajfnici. Pri tokratnem dosežku ni bilo opaziti hudega pompa, saj je na prvi strani Wikipedije objavljeno le obvestilo, da so dosegli številko treh milijonov ter da se zahvaljujejo vsem, ki so prispevali k dosežku. Za to je bilo potrebnih približno 10 milijonov uporabnikov, ki so ustvarili 17 milijonov strani, članke pa so uredili kar 326-milijonkrat. Člankov je veliko tudi v drugih jezikih, a jasno precej manj. Nemški oddelek se pospešeno približuje mejniku enega milijona člankov, Francozi lahko preberejo približno 800.000 različnih vnosov, Japonci, Poljaki in Italijani pa okrog 600.000.

Rast števila člankov se je očitno umirila po eksploziji med letoma 2004 in 2007. V osmih letih jasno ni šlo tudi brez incidentov, v katerih so Wikipedio obtoževali, da gosti otroško pornografijo, da ni dovolj točna ter da članke urejajo politiki in...

2 komentarja

Nova konkurenca Volji?

Slo-Tech - Ponudnika internet storitev, Voljo, poznamo domala vsi. Pojavil pa se je nov, ki vam prav tako omogoča brezplačno uporabo interneta (plačajo se le impulzi Telekomu Slovenije). Na internet strani Butn.net si lahko preberete postopek -- in že lahko uporabljate internet. Povem naj, da je postopek še preprostejši kot pri Volji, saj za uspešen začetek uporabe interneta ne potrebujete registracije, oz. kot pravijo na svoji strani, "Za priklop na internet ne potrebujete posebnega uporabniškega imena in gesla. S čarnovnikom naredite novo povezavo, vpišete telefonsko številko, pritisnite poveži in že ste butneni na net!" Vse ostalo, kar vas utegne zanimati, si preberite na njihovi strani. Klik!

p.s.: O hitrostih nam pa le poročajte...[;)]

17 komentarjev

Vgradnja matične plošče

Extremetech - Vsi računalniški majstori™, ki vam je vgradnja nove strojne opreme mačji kašelj, nehajte brati zdaj. Na Extremetech so se namreč odločili spisati članek za malce manj računalnikov vešče uporabnike. Obsežen članek govori o pravilni vgradnji matične plošče, kjer vam bo podrobno razloženo kako namestiti procesor ter ventilator, kam pašejo RAM moduli ter da grafikulja pač nima česa iskati na PCI priključku. Kablovju je jasno posvečen svoj del, saj brez njega žal še ne gre. Klik!

Članek o sestavi računalnika lahko najdete tudi na Slo-Techu.

0 komentarjev

Še malo o Pentiumu 4

Digit Life - Zanje čase se govori samo še o tem procesorju: ali bo dober, ali bo slab, kakšne bodo specifikacije, pri kateri frekvenci bo izdan prvi iz serije itd... Na večino od teh vprašanj že vemo odgovor, manjkala je samo še stran z podrobno razloženo zgodovino vseh Intelovih procesorjev ter zelo podrobno primerjavo P4 s prejšnjimi serijami procesorjev. Tudi ta stran se je pojavila na Digit Lifeu. Tu so v dveh zelo obsežnih člankih predstavili in razložili vse, kar bi vas utegnilo zanimati. Seveda na čisto vsa vprašanja niso mogli odgovoriti, ker Intel ne bo izdal čisto vseh specifikacij do dvajsetega tega meseca. Članek je zelo poučen in zanimiv ter se, za razliko od veliko večih člankov na spletu, nanaša samo na dejstva iz dokumentacij ter se ne ozira na "trače". Članek si oglejte na tej strani.

0 komentarjev