»

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

Slashdot - V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več...

50 komentarjev

RIAA toži - spet

The Register - Pred RIAA očitno ni varen več nihče. Tokrat so oddali tožbo proti 83-letni gospe, ki bi naj bila kriva prenosa več kot 700 pesmi z interneta. Kar pa je zanimivo pa je dejstvo, da je gospa preminila že decembra.

To je še ena obtožba v seriji nenavadnih tožb te zveze, saj so že v letu 2003 tožili 12-letno deklico, ker je na trdi disk shranila MP3 datoteko svoje najljubše oddaje. Tedaj so bili starši prisiljeni plačati 2000 ameriških dolarjev za poravnavo. Sedaj se pa poraja vprašanje kdo po plačal v tem primeru.

Verjetno bodo odvetniki počakali gospo kar v peklu.

127 komentarjev

Gmail ranljiv

Slashdot - Izraelska novičarska stran Nana poroča, da je domači heker Nir Goldshlagger odkril resno varnostno luknjo v priljubljenem Googlovem poštnem sistemu Gmail. Natančne podrobnosti o napaki sicer še niso znane, morebitni škodljivci pa naj bi imeli možnost kraje datoteke s piškotom. Ta bi jim ob poznavanju uporabniškega imena omogočala dostop do celotnega poštnega predala originalnega lastnika. Strokovnjaki za Gmail že odpravljajo napako, omeniti pa velja, da je sistem še vedno v fazi beta in temelji na sistemu povabil. Zgodbo prodaja tudi The Register.

Če popravek ponudite sami, dobite eno brezplačno povabilo za Gmail ;)

1 komentar

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar

München nadaljuje

Slashdot - Münchenski župan, Christian Ude, je na novinarski konferenci zatrdil, da bo mestna uprava, kljub nedavnemu opominjanju na potencialno sporne programske patente, nadaljevala s prehodom na Linux. Na problem programskih patentov, ki bi v primeru nove evropske direktive, ki trka na vrata, lahko resno ogrozili München, je opozoril Jens Muehlhaus, sicer pripadnik Zelenih in hkrati podpornik odprtokodnega programja.

36 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev

RIAA si želi vaših prstnih odtisov

The Register - Kako zaščititi podatke pred nepooblaščenim kopiranjem? Preprosto, zakodirajte jih s ključem, ki se zgenerira iz prstnih odtisov. Vsaj tako razmišljajo pri podjetju VeriTouch, ki se trudijo prodati to tehnologijo združenjem, kot sta RIAA in MPAA. To bi bilo lahko še posebej uporabno pri raznih prenosnih glasbenih predvajalnikov, saj bi s tem lahko preprečili vsako nepooblaščeno širjenje datotek.

O tem, kako biometrijo prelisičiti, smo na Slo-Techu že pisali. Zaskrbljujoče je dejstvo, da takšen preprost postopek pade pod omejtive ameriškega akta DMCA (podobna direktiva se prebuja tudi v Evropi) in greste lahko zaradi tega v zapor.

6 komentarjev

Nov Kiberpipin CD s prostim programjem

Kiberpipa - Svarun se je pretegnil na šefovskem naslanjaču in se z vzdihom resigniranega jazbeca zazrl v oblačno jutro, ki se je prebujalo iz deževne noči. Ponedeljek.
Prvi ponedeljek v mesecu. Spet bo treba krofe naredit... In vse to zaradi ene preklete stare ruske igrice.

Sosedovemu Kazimiru je namreč kako leto dni nazaj v Tetrisu zadal usoden poraz. To ni najbolj blagodejno vplivalo na njegovo (Kazimirovo, ne Tetrisovo) moralo in žmoht, ter posledično tudi ne na medsosedske odnose med zgoraj omenjenima osebkoma (ponovno naj opozorimo, da Tetrisa ni v ljubezenskem trikotniku).

Še predobro se je spominjal tistega usodnega dne...

6 komentarjev

Pozabite na gesla

Gambit - Takšen bi lahko bil slogan ob predstavitvi naprave Digital Persona, ki so jo pred nedavnim predstavili v ZDA.
Gre za preprost senzor, ki se priključi na USB, in s pomočjo prstnih odtisov omogoča (ali pa seveda ne) uporabo računalnika. Tako lahko pozabite na vsa zamudna vpisovanja gesel, dovolj je le, da pred delom položite prst na senzor.
Kot veste, je prstni odtis vsakega posameznika edinstven, vendar se da tudi to zaščito pretentati
Novico na najdete tukaj.

2 komentarja