»

BIOS se poslavlja

CNN.com -

Poročali smo že o novi Intelovi tehnologiji EFI, ki naj bi v prihodnosti zamenjala BIOS, sedaj pa je znanih še nekaj več informacij. Microsoft in Intel, očeta te tehnologija, sta začela z obsežno kampanijo, ki bo poudarjala smiselnost njene uporabe, prav tako pa bosta skušala specifikacije EFI postaviti za nov standard, ki bo nasledil BIOS. Prvi računalnik, ki podpira EFI, je prišel na tržišče že novembra, večina proizvajalcev pa naj bi se odločila za podporo tekom prihodnjega leta.

Večina proizvajalcev se s tem strinja, saj BIOS uporabljamo že od leta 1982 in ga ves čas po malem krpamo, tako da je že skrajni čas, da se tudi ta del računalnika napiše na novo. Phoenix, eden izmed največjih proizvajalcov BIOS-ov, po drugi strani trdi, da ni nobene potrebe po hitenju in da EFI ne bodo priznali, dokler ne bo priznan kot standard. Jasno, saj je Phoenix razvil oz. še razvija CME, svoj nadomestek za zastarel BIOS. Več o tem.

13 komentarjev

Tudi MOSFETi potrebujejo hlajenje

Adrian's Rojak Pot - MOSFET (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor), poenostavljeno jim lahko rečemo napetostni regulatorji, so pri večini navijalcev spregledan del računalnika, ki je potreben hlajenja. Da ne bom filozofiral in razlagal, zakaj in kako zadeva deluje, naj vam samo povem, da je dobro, če jih hladimo. S tem se lahko izognemo nihanjem v napetostih ali prekinitvah toka in s tem zagotovimo bolj stabilno stanje sistema. Vso razlago in postopek (pa tudi to, česa ne smete storiti) si le oglejte na Adrian's Rojak Pot.

10 komentarjev

Osnove navijanja

Hardware Hell - Bliža se čas novoletnih praznikov, ko imamo vsi nekaj več časa, ko so temperature najnižje in se pojavlja vse več in več vprašanj o tem, kako navijati in koliko. Ob takih vprašanjih pa pride prav tudi kakšen članek za začetnike. Članek je primeren tudi za osvežitev ali dopolnitev znanja, tako da ga ne odmislite kar takoj! Pisec članka predvideva, da imate kolikor toliko sodoben računalnik, tako da lahko večino dela opravite preko BIOS-a. Navijali boste procesor, pomnilnik in testirali stabilnost in pospešitve vašega mlinčka.

Navijanja naj vas nikar ne bo strah, saj ni tako nevarno, kot bi vam to radi povedali nekateri prodajalci. Glavna stvar, na katero morate biti pozorni, je temperatura procesorja, več pa izveste v članku na Hardware Hell. Klik!

Pa še "disklejmr": BaRtMaN ni odgovoren za morebitne poškodbe vašega kavnega mlinčka! [:D]

3 komentarji

Microsoft prevzema BIOS

Slashdot - Na ZDnet poročajo o novem dogovoru Microsofta s Phoenix Technologies, znanim proizvajalcem BIOS-ov. Tako bodo določene nove izvedenke BIOS-a odlsej tesneje sodelovale z operacijskim sistemom in omogočale večji oddaljeni nadzor sistemskim administratorjem. Rešitev, ki je trenutno izredno zanimiva za strežniške produkte, kjer bo še lažje priti do stanja oddaljenega strežnika.

Bolj pa nas bi moral skrbeti drugi del dogovarjanj med podjetjima. Povečana komunikacija med BIOS-om ter operacijskim sistemom bi tudi omogočila delovanje Microsoftove Naslednje Generacije Varnega Računalništva (Next Generation Secure Computing), ki onemogoča pretakanje digitalno zaščitenih vsebin in preprečuje kopiranje le-teh. Če je vsa komunikacija znotraj OS ter med OS in strojno opremo šifrirana in za vsak kos strojne opreme vemo, da je točno to, za kar se predstavlja, potem je naše delo na računalniku zelo omejeno. Še posebej ko se pojavi želja po alternativnih operacijskih sistemih in programski opremi,...

36 komentarjev

Programljivi procesorji

Adrian's Rojak Pot -

Na Adrian's Rojak Pot so spisali zanimiv članek o procesorjih, ki so se sposobni sami prekonfiguirati -- FPGA. Kratica FPGA predstavlja angleški izraz field programmable gate arrays, ki opisuje te procesorje prihodnosti. Glavna ideja je, da ni potrebno imeti ves čas enakega procesorja, ki enako hitro izvaja vse računske operacije, temveč je bolje imeti procesor, ki se dinamično prilagaja aplikacijam, ki jih na njem poganjamo.

FPGA-ji, ki že obstajajo v industrijskih okoljih, sestojijo iz tisočih tranzistorjev in povezav med njimi, ki jih lahko programiramo. Od povezanih tranzistorjev je odvisna tudi namembnost in hitrost takšnega procesorja, trenutno pa v industriji omogoča, da nove tipe procesorjev s simulacijo preiskusijo pred izdelavo. Cel članek.

8 komentarjev

Univerzalni BIOS priročnik

Adrian's Rojak Pot - Ste že kdaj pokukali v BIOS nastavitve? Verjamem da ste, saj ste bili v to verjetno kar primorani. A verjamem, da ste takoj naleteli na veliko ovir in se spraševali kaj ves ta "mumbo jumbo" pomeni in kako optimalno obdelati nastavitve, da bo vaš PC deloval kar najbolje in po vaših željah. Vaših nočnih mor glede optimalne nastavitve BIOSA pa je sedaj konec, saj so na Rojak Pot-u spisali že sedmo revizijo optimalnih nastavitev BIOSA, le-ta pa razkriva kar 147 različnih nastavitev. Članek je dosegljiv na tem naslovu.

0 komentarjev