»

Google preizkuša internet na balonih

BBC - Google se je lotil zelo ambicioznega projekta, s katerim želijo omogočiti enostavno in poceni pokritje oddaljenih delov sveta s širokopasovnim internetom. V okviru projekta Loon bodo v nebo poslali približno trideset superlahkih balonov, ki bodo zagotavljali internet podoben povezavi 3G pod seboj.

Lahki poliestrski baloni imajo v zaprti plastični kupoli pod tlakom lahke pline, ki zagotavljajo zadosten vzgon. Google bo balone, ki v premeru merijo 15 metrov, opremil s telekomunikacijsko opremo in jih poslal v stratosfero na višino 20 km. To je nad rezerviranimi višinami za letala, tako da gneče tam ni. Posamezen balon bo zagotavljal internet v radiju 40 kilometrov pod seboj, na nebu pa naj bi ostal okrog 100 dni. Potem se bo kontrolirano...

26 komentarjev

Nov članek: Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodene na podlagi magnetne resonance

Slo-Tech - Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodenega s pomočjo magnetne resonance (MR-guided Focused Ultrasound Surgery - MRgFUS) so razmeroma novo področje v medicini oz. kirurgiji, ki bodo v prihodnosti morda prinesle številne prednosti v primerjavi s klasično kirurgijo.

Tokratni članek smo zato posvetili predstavitvi uporabe tehnologije usmerjenega ultrazvoka v kirurške namene. Del članka je tudi intervju z dr. Johnom W. Snellom, tehničnim direktorjem možganskega programa na Focused Ultrasound Surgery Foundation.

Focused Ultrasound Surgery Foundation je ameriška neprofitna organizacija, kjer poteka precej raziskav te tehnologije in že tudi kliničnih študij, dr. Snell pa je v intervjuju te raziskave in uporabo tehnologije v klinični praksi podrobneje predstavil.

Ugibanje, kdaj bo takšna tehnologija dostopna slovenskim bolnikom pa prepuščamo bralcem.

10 komentarjev

Video oglasi v revijah

Slo-Tech - Kot kaže se nam obeta oglaševalska revolucija, vsaj v tiskanih medijih. Zanje po novem očitno ni več omejitve, ki bi dovoljevala le nepremične slikovne vsebine. Oglas v gibljivi sliki bodo bralci v tiskanem mediju prvič ugledali 18. septembra v izdaji Entertainment Weekly, ameriški reviji, ki poroča o dogodkih, povezanih s televizijo, filmom, gledališčem, glasbo in knjigami. Živi bodo oglasi za oddaje na televizijski postaji CBS ter za dobro znano pijačo Pepsi.

zaslone, na katerih se bodo oglasi predvajali, bo dobavila družba Americhip, ki ima bazo v Los Angelesu. Zasloni bodo debeli le 2,7 mm in bodo imeli že vgrajeno baterijo, ki bo zadostovala za 40 minut predvajanja oglasa. Da oglasi ne bodo za zgolj enkratno uporabo bo poskrbela USB povezava, prek katere se bo baterija ponovno napolnila. Obenem se bo predvajanje oglasa začelo šele, ko bo bralec odprl stran, na kateri se bo oglas nahajal. Ker takšne novotarije seveda niso poceni, jih bodo žal deležni le bralci v Los Angelesu...

42 komentarjev

Google bo ponudil nadzor brskanja

Ars Technica - Najnovejši izdelek Googlovih programerjev bi znal polepšati življenja tistim malce bolj pozabljivim, odločili so se namreč, da bodo uporabnikom ponudil pomnjenje vseh njihovih spletnih aktivnosti. Funkcija se imenuje Web History, uporabnikom pa omogoča, da si ogledajo različne strani, po katerih so v preteklosti brskali, ter po njih iščejo. Na prvi pogled vsekakor privlačna zadevica, seveda pa se poraja vprašanje, kaj se skriva za njo. Paranoiki menijo, da bi Google z lahkoto izkoristil zbrane informacije v svoj prid, posebno v navezi z DoubleClickom, ki so ga pred kratkim prevzeli. Izvorna novica.

22 komentarjev

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno

The Register - Google je pred kratkim še razširil svojo ponudbo. Tokrat je to storil s programčkom, ki omogoča iskanje po lokalnih trdih diskih.

To 400 kb težko čudo zna iskati po pošti v Outlooku in Outlook Expressu, prepoznava tudi formate Microsoft Offica in loge AOLa, ne brani se pa niti tekstovnih in HTML datotek. Iskanje opravi tako, da na lokalnem računalniku postavi http strežnik, na katerem je uporabniški vmesnik ki zelo spominja na navaden Google, ki pa ima še en dodaten zavihek.

Prednosti tega iskalnika so, da, podobno ko spletni iskalnik, naredi indeks datotek na disku, s čimer se poveča hitrost iskanja podatkov shranjenih na trdem disku. Prav tako pa si tudi zapomni zgodovino zadnjih iskanj, kar se včasih izkaže za precej uporabno zadevo. Seveda pa zna iskati tudi po spletu. Google trdi, da programček dela samo z Internet Explorerjem, v resnici pa dela brez problema tudi na ostalih brskalnikih.

Če vas zanima, kaj se vse nahaja na vašem disku, poženite vaš brskalnik na

54 komentarjev

Googol toži Google

The inquirer - Na TheInquirer podajajo zanimivo zgodbo, da naj bi dedinja iznajditelja besede googol tožila Google zaradi uporabe zelo podobnega imena, za katero jim je bil prav googol navdih. Profesor Edward Kasner si je besedo googol, ki označuje število 10100, izmislil na podlagi predloga svojega devetletnega nečaka, Miltona Sirotte, in jo leta 1940 uporabil v knjigi Matematika in domišljija (Mathematics and the Imagination). Umrl je leta 1955.

Njegova pranečakinja Peri Fleisher, ki je bila, ko je Kasner umrl, stara le štiri leta, sedaj razmišlja o tožbi. Zakaj? Uradno, ker je Google svoje ime zelo razširil in je postalo svetovno znano, Kasnerja in njegovega googola pa nikoli ne omenja. Fleisherjevi, ki od Googla še ni dobila nobenega odgovora na svoja e-sporočila, se to ne zdi etično. Več o tem.

Neuradno pa seveda toži, da bi dobila skromen kupček denarja, strani o Googlovi zgodovini pa v svoji vnemi dedinja ni opazila. Škoda.

21 komentarjev

Google preizkuša slikovne oglase

PC World - Iskalnik Google je znan po svojem minimalističnem in do uporabnika prijaznemu izgledu. Kljub temu pa jim je uspelo v njihovo stran vključiti oglase, ki na eni strani niso nadležni za uporabnika na drugi strani pa s pomočjo usmerjenega oglaševanja, oglaševalci dosegajo veliko boljše rezultate.

Vendar je očitno vseeno pritisk na Google z željami po klasičnih pasicah, kjer vam s pomočjo animacije poskušajo prodati vijolčno opico, prevelik. Tako PCWorld poroča, da je Google omogočil obstoječim oglaševalcem, da poleg besedilnih oglasov vnašajo tudi slikovne. S to potezo upajo, da bodo uspeli iztrgati delež oglaševalskega kolača DoubleClicku ter Overture.

Za nas, uporabnike, pa je zanimivo kako nameravajo preprečiti zavajanje uporabnika. Vsak oglas bo imel na dnu slike poseben pas na katerem bo napisan spletni naslov kamor kaže povezava na sliki.

Sedaj, ko bom Bonzija gledal tudi na Googlu, bo moja spletna izkušnja nedvomno veliko boljša...

3 komentarji

Google toolbar in Gmail

Slo-Tech - Google toolbar je programski dodatek k spletnemu brskalniku, omogoča pa beleženje uporabnikovih spletnih aktivnosti (le-te se nato posredujejo Googlu). GMail pa je nova storitev Googla, ki so jo napovedali 1. aprila. Gre za to, da namerava Google ponuditi brezplačne elektronske naslove, vsak uporabnik pa naj bi imel na voljo 1 Gb prostora. Google napoveduje tudi kvalitetne antispam filtre ter možnost iskanja po arhivu sporočil, sporočila pa bomo lahko razvrščali tudi v različne kategorije (posamezno sporočilo tudi v več kategorij). S tem bo tudi odpadla potreba po brisanju sporočil, saj bodo uporabniki lahko shranjevali praktično vsa sporočila, ki jih dobivajo. GMail bo, če mu bo uspel veliki met, zelo verjetno resno konkuiral Microsoftovemu Hotmailu.
Sliši se lepo, vendar pa nekateri že opozarjajo na temnejše plati zgodbe, predvsem na problem zasebnosti. Če se načrti uresničijo bo Google nekoč v prihodnosti imel arhiv praktično vseh elektronskih sporočil na svetu. Glede na to, da...

7 komentarjev

Google postane Kul™

Nov Googlov vmesnik

vir: Google
Slashdot - Na našem, vsem ljubem forum-u, se vse prepogosto znajdejo vprašanja, ki so rešljiva v roku minute ali dveh, če le odklikamo na Google. In v teh nekaj letih, od kar je Google z nami, smo se privadili njegovega preprostega, a učinkovitega vmesnika, ki je prikazal rezultate v kar se da pregledni obliki. A tudi Google se mora od časa do časa (če odštejemo praznike - ta praksa je že v veljavi) spremeniti. In tako se je pojavil "nov" Google, s katerim poskušajo avtorji še poenostaviti vmesnik ter dodati tudi preproste tekstovne oglase. Klik!

In ne, ti oglasi vam ne planejo pred oči in vas skoraj oslepijo. [:D]

24 komentarjev

Google in oglaševanje

Slashdot - Vsak dan in vse bolj pogosto se na forumih pojavljajo vprašanja, na katere so uporabniki že odgovorili ali pa so njihove rešitve tako zelo preproste, ko bi se isti uporabniki poslužili Googla. Da pa je slednji iz navadnega iskalnika različnih vsebin že zdavnaj prerasel v večnamensko "orodje", ste verjetno ugotovili že sami.

In ker se v množici 200 milijonov uporabnikov dnevno, ki iščejo podatke prek Googla, pojavi tudi precejšnje število, ki so pripravljeni klikniti na t.i. Google AdWord, postaja vedno bolj očitno, da bodo podjetja morala svoje oglaševalske kampanje osredotočiti tudi na spletne iskalnike, če bodo želela poslovati pozitivno in z dobičkom. Če vas zanima celotna zgodba - klik!

0 komentarjev